Kívül tágasabb

A legdurvább amerikai motoros bandák

2015.05.19. 06:46, Kívül tágasabb , 27 komment

A hétvégén 9 ember meghalt, amikor a texasi Wacóban több motoros banda tagjai egymásnak estek ebédidőben, egy autópálya menti zsúfolt bevásárlóközpont étterme mellett. Mintha csak a Sons of Anarchy legdurvább pillanatai elevenedtek volna meg… A történtek kapcsán megnéztük, melyek a legkeményebb motoros bandák az Egyesült Államokban.

hells_angels_lee_brimelow.jpg(fotó: Lee Brimelow)

Vagos Motorcycle Club

Hol: Délnyugat

Taglétszám: 4000 fő

A Vagos elsősorban a mexikói charterei segítségével folytatott kábítószer-kereskedelemről ismert. A hatvanas években alapított klub gyakorlatilag az első perctől kezdve harcban áll a Pokol Angyalaival.

Bandidos Motorcycle Club

Hol: Délen, főleg Texasban

Taglétszám: 2500

Pontos taglétszámot persze a Bandidos esetében sem tudunk, de több mint 2000 fős tagságával mindenképpen a legnagyobbak között van Amerikában. Ami már azért sem kis dolog, mert csak 1996-ban alapították, ehhez képest a 16 amerikai államban és 14 országban jelen lévő banda akkorára nőtt, hogy a szövetségi kormány a négy legfontosabb közé sorolja.

A texasi központtal működő Bandidos (hasonlóan a Vagoshoz) drogkereskedelemből él. Agresszív terjeszkedésük egyik bizonyítéka, hogy Ausztráliában és Norvégiában is kerültek már összeütközésbe a törvénnyel.

Outlaws Motorcycle Club

Hol: az USA keleti és középső része

Taglétszám: 1700

Ha a Bandidos egyike a friss feltörekvőknek, akkor az 1936-ban alapított Törvényen kívüliek a legrégibb banda. Szóval immár lassan 80 éve vannak jelen az amerikai porondon, nem is akárhogyan, hiszen 176 charterük van. Ők is a drogokból élnek, de nem a mexikói, hanem a kanadai határnál ténykednek.

Noha alapvetően az ország más részein érdekeltek, ők is rendszeresen harcban állnak a Pokol Angyalaival, akik már nemegyszer megpróbáltak befolyást szerezni az Outlaws területén, ami elgé merész vállalkozás, tekintve, hogy például Taco Bowman, a Törvényen kívüliek volt elnöke igen előkelő helyen szerepelt az FBI körözési listáján, míg 1999-ben elkapták és három gyilkosságért elítélték.

The Mongols

Hol: Dél-Kalifornia

Taglétszám: 1500

Kicsi, de szívós – leginkább így jellemezhetnénk a Mongolokat, persze mindkét jelző relatív. Az 1500 fős tagság az igazi nagyok mellett nem számít soknak, ugyanakkor ennek több mint fele Kalifornia déli részén összpontosul, ráadásul komoly segítségük van a latino utcai bandák között. Így fordulhatott elő, hogy a nyolcvanas években képesek voltak az állam déli részén átvenni (és megtartani) a hatalmat a Hells Angelstől.

Nevük ellenére a Mongolok nagy része hispán vagy indián származású, a klubot is akkor hozták létre, amikor az alapítókat éppen származásuk miatt nem vette be tagjai közé a Hells Angels - írja a Complex.com.

A Mongolok kemény legények, 2008-ban például 60 bandatagot tartóztattak le gyilkosság, kábítószer-kereskedelem és egyéb bűncselekmények miatt, mi több, a kolort sem viselhették nyilvánosan. Ezt később egy bírósági ítélet ismét tehetővé tette számukra.

Hells Angels

Hol: az egész Egyesült Államok

Taglétszám: 2500

A Pokol Angyalai sokak szemében A motorosklub, aminek sok oka van, kezdve Hunter S. Thompson kultikus könyvétől egészen az 1969-es altamonti tragédiáig, amikor a Rolling Stones koncertjén megöltek egy nézőt.

Így aztán nem csoda, hogy a Hells Angels igazi brand, olyannyira, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában be is jegyeztették magukat. A név persze segít a toborzásban is, a klubnak hat kontinensen vannak tagjai.

A Pokol Angyalai állandó harcban állnak, mint már írtuk, a Mongolokkal Kaliforniában, a Törvényen kívüliekkel Kanadában háborúztak, de ezen kívül is rengeteg kisebb-nagyobb harcot vívnak.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása