Kívül tágasabb

Tíz dolog, amit nem tudott Shakespeare-ről

2016.04.25. 06:47, Kívül tágasabb , 6 komment

Ezekben a napokban emlékezik meg Nagy-Britannia (és az egész világ) William Shakespeare halálának 400. évfordulójáról. Minden idők egyik legnagyobb hatású szerzője 1616. április 23-án hunyt el, 52 éves korában, ami abban az időben már meglehetősen idős kornak számított. Lássunk most tíz olyan érdekességet, ami talán nem mindenki számára nyilvánvaló!

william_shakespeare.jpg

Senki sem tudja, mikor született

Noha szülőhelyeként Stratford-upon-Avon többé-kevésbé biztosnak tűnik, születésének időpontja már korántsem egyértelmű. Ami biztos, hogy 1564. április 26-án keresztelték meg, ami azokban az időkben jellemzően pár nappal a születés után történt, azaz könnyen lehet, hogy a születésnapja éppúgy április 23-ra esett, mint halálának napja.

Az apja sörkóstoló volt

William egy nyolcgyermekes családba született, apja, John rengeteg különféle munkát végzett, volt kesztyűs, farmer, sőt, körzeti sörkóstoló is, ami messze nem volt vicc, hiszen választott pozíció volt.

Családja jórészt írástudatlan volt

Egyfelől persze meglepő, hogy minden idők egyik leghíresebb irodalmárának családja javarészt analfabéta volt, másfelől persze nem, hiszen abban a korban ebbe semmi szokatlan nem volt. A szülei szinten biztosan nem ismerték a betűket, mert azt tudjuk, hogy az apja nem tudta leírni a nevét, miként azt is, hogy sem William Shakespeare felesége, sem a gyermekei nem ismerték a betűvetés rejtelmeit.

Viszonylag fiatalon nősült

Ha már a házasságnál tartunk, Shakespeare 18 éves volt, amikor feleségül vette Anne Hathaway-t, és bár a XVI. században 18 évesen már nem volt botrányosan fiatal, a frigy mégis kisebb felzúdulást kavart, hiszen párja nála nyolc évvel idősebb volt – ráadásul az esküvő időpontjában már várandós is. Első gyermekük, Susanna félévvel az esküvő után született meg.

Egyik gyermeke meghalt

Susanna születése után Anne Hathaway még egy ikerpárnak adott életet 1585-ben, de egyikük, Hamnet sajnos 11 évesen életét veszítette.

Nincsenek közvetlen leszármazottai

Hiába a gyerekek, Shakespeare-nek nincsenek ma is élő közvetlen leszármazottai, mert Susannának ugyan 1608-ban született egy lánya, aki kétszer is férjhez ment, de egyik házasságából sem született utód.

Shakespeare másik, a felnőtt kort megélő lánya, Judith is férjhez ment, mi több, három gyermeke is született, ám sajnos mindannyian elhunytak, mielőtt megházasodhattak volna.

Az „eltűnt évek”

Noha elég sokat tudunk a drámaíró életéről, mégis van két (nem is olyan rövid) periódus, ami szinte a teljes homályba vész. Az egyik 1578-tól 1582-ig, a másik 1585-től 1592-ig tartott, ami így együtt már 11 év.

Elméletek persze vannak, egyesek szerint tanárként dolgozott szülővárosában, Stratford-Upon-Avonben, mások szerint mészáros volt, esetleg katona, sőt, egy egészen vad korabeli pletyka szerint orvvadászat miatt kellett menekülnie.

A szerelem vak

Számtalan olyan kifejezés van, ami ma már teljesen beépült a köznyelvbe, ám William Shakespeare írta le először. Az angol nyelvben állítólag 3000 (!) olyan szó és kifejezés van, ami neki köszönhető (vagy neki köszönhetően maradt fenn), ezek között olyanok is, amelyek aztán a nyugati kultúrkörben elterjedtek (például tőle tudjuk, hogy „a szerelem vak”, miként azt is, hogy „aranyszíve van”).

Tehetséges üzletember volt

Shakespeare messze nem egy álmodozó, a mindennapi életben nehezen eligazodó irodalmár volt, 37 színdarabja mellett bőven jutott ideje az üzletre is, amiben szintén meglehetős tehetséget mutatott. Mást ne mondjunk, kisebb ingatlanbirodalmat épített ki, sok más mellett volt egy birtokkal ölelt háza szülővárosában, egy másik Londonban, és részvényese volt a Globe és a Blackfriars színházaknak is.

Hogyan írta a nevét?

A végére hagytuk a csattanót, hiszen tulajdonképpen nem tudjuk biztosan, hogyan is írta a nevét. A ma leginkább elterjedt Shakespeare változat mellett nyomtatásban megjelent Shappere és Shaxberd változatban is. Egy valami biztos csak: Shakespeare-ként ő maga soha nem írta le a nevét…

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása