Kívül tágasabb

Így vert át 2015-ben az internet

2015.12.31. 06:49, Kívül tágasabb , 16 komment

Még mindig nem tanultuk meg, hogy az interneten feltűnő sztorik, képek, videók egy részét nem árt fenntartásokkal kezelni, és itt nem csak a csodatévő, rákot elmulasztó, titkos gyógymódokról, vagy az egészen elképesztő összeesküvés-elméletekről van szó, hanem a mindennapi hírek kapcsán előkerülő képekről is.

cim_97.jpg

Nem meglepő, hogy 2015-ben is sok hamis fotó és videó száguldott végig az interneten, ezek egy része ráadásul nem feltétlenül véletlenül, akadtak, melyeket kifejezetten az olvasók félrevezetése érdekében hamisították meg. Lássunk ezek közül pár példát a BBC gyűjtésének segítségével!

A nepáli földrengés legmeghatóbb képe

Áprilisban történt az év egyik legnagyobb természeti katasztrófája, a nepáli földrengés, melyben 7652-en vesztették életüket, több mint 16 ezren megsérültek, és közel 200 000 lakóház megsemmisült.

A kép, melyen egy négyéves kisfiú védelmezőn karolja át kétéves kishúgát bejárta a világot, a Facebookon és a Twitteren is rengetegen megosztották, adakozásra szólítva fel az embereket.

A kép ugyan nem hamis, csak éppen nem akkor és nem ott készült, hanem egy eldugott vietnami faluban még 2007-ben. „Talán ez a legtöbbet megosztott képem, de sajnos rossz összefüggésbe helyezték” - nyilatkozta az eset kapcsán Na Son Nguyen fotós.

A menekült, akik végigfotózta az útját Európába

migrans.jpg

Kétség sem férhet hozzá, hogy a 2015-ös év egyik legnagyobb hatású történése a menekültválság. A nyár folyamán az Instagramon jelent meg egy férfi profilja, akik végigfotózta az útját Szenegáltól Spanyolországig.

A dakari Abdou Diouf szelfijei több ezer követőt vonzottak, és rengeteg bátorító, támogató üzenetet kapott. A nagy népszerűség nem tartott sokáig, miután kiderül, hogy tulajdonképpen egy észak-spanyolországi fotós fesztivál jól kitalált (és legalább olyan jól kivitelezett) reklámkampányáról van szó.

A kép az Eagles of Death Metal koncertjéről

eagles_of_death_metal.jpg

Egész Európát megrázta az a merényletsorozat, amit Párizsban követtek el novemberben, és melynek egyik központja a Bataclan volt, ahol az Eagles of Death Metal adott éppen koncertet.

Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, az első hírek megjelenésekor rengeteg volt a találgatás és a félinformáció, a (vétlenül vagy szándékosan) félrevezető pletyka és kép. Ez a fotó is közéjük tartozott, azt állították róla, hogy a helyszínen készült nem sokkal a támadás előtt.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a képet egy korábbi koncerten készítették, méghozzá a dublini Olympia Theatre-ben, ráadásul napokkal korábban felkerült az együttes hivatalos Facebook-oldalára.

A kiürült Párizs

parizs.jpg

Maradva még a francia fővárosban, a támadások másnapján ez, a teljesen üres utcákat mutató volt az egyik legtöbbet megosztott kép. Más kérdés, hogy semmi köze nem volt a terrortámadásokhoz, nem is ekkor készült, hanem a Silent World (Csendes világ) projekt keretében, melyben fotóstrükkökkel állítottak elő olyan képeket, melyek azt voltak hivatva bemutatni, mi történne egy világvége esetén.

A férj kegyetlen bosszúja

auto.jpg

De hogy ne komor hangulatban fejezzük be, végül jöjjön egy olyan videó története, ami júniusban járta be a közösségi oldalakat, és melyen egy félbevágott, eBay-en árverésre kínált autó látható.

Az autó ugyan valóban létezik, ám szó nem volt arról, hogy egy válófélben lévő férj bosszújáról lett volna szó. Miután 4,5 millióan megnézték a YouTube-on, a Német Bárosok Szövetsége elismerte, hogy ez csupán egy marketingkampány része volt.

Ha eszetekbe jut hasonló történet, átverés, ne habozzatok megosztani!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: hoax internet átverés

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása