Kívül tágasabb

Így hamisítanak a politikában

2013.08.29. 06:36, Kívül tágasabb , 13 komment

A fotóshamisítás régi szép hagyományokra tekint vissza a politikában, és gyakorlatilag egyidős a fényképezéssel. Sorozatossá alighanem a sztálini Szovjetunióban vált, de ma is szép számmal találhatunk rá példát. Válogatásunk természetesen a teljesség igénye nélkül készült.

Gibraltár.jpg

A nyitóképen elsőre talán nem egyértelmű a politikai motiváció, pedig nagyon is arról van szó, méghozzá napjainkból. A képet a spanyol kormányzó jobboldali Néppárt egyik képviselője posztolta Facebook-oldalán. A képen a spanyol hadsereg katonái masíroznak Gibraltáron harci gépek alatt, míg a sziklán egy hatalmas spanyol zászló leng.

Francisco Perez Trigueros persze nem is próbált meg úgy tenni, mintha a kép nem Photoshoppal készült volna, ám nyilvánvaló a Spanyolországgal a szoros miatt komoly diplomáciai konfliktusba keveredett Nagy-Britanniának szóló üzenet.

A képek manipulálása szinte egyidős a fényképezés feltalálásával. Erre ékes példa a következő kép, mely elméletileg az amerikai polgárháború egyik unionista hősét, Ulysses S. Grant tábornokot (az Egyesült Államok későbbi elnökét) ábrázolja a virginiai City Pointnál egy lovon ülve. Apró szépséghiba, hogy egy három képből összeállított montázsról van szó: míg a fej valóban a tábornoké, a ló és a test ellenben Alexander M. McCook parancsnoké, míg a táj a Fisher's Hill-i csatában elfogott konföderációs katonákat örökíti meg.

Grant.jpg

A XX. század aztán elhozta a fotóhamisítások aranykorát, a szovjet vezetés (különösen Sztálin) előszeretettel retustáltatták ki utólag a menet közben kegyvesztetté vált, meggyilkolt vagy eltüntetett pátrvezetőket. Így retusálták ki például Lenin 1917-es egyik képéről a mellette álló Trockijt és Kamenyevet. Emellett a Sztálinról készített képeken is előszeretettel módosítottak, hogy a kommunista vezér a valóságosnál nagyobbnak tűnjön.

A módszer (a rendszerrel együtt) aztán megmaradt például Észak-Koreában, ahol előszeretettel manipulálják a képeket. A következő, 2008-as fotóra például az (alapos) gyanú szerint az akkor már sokat betegeskedő vezért, Kim Dzsongilt varázsolták az észak-koreai hadsereg tagjai mellé. A bejelölt árnyékon jól látszik, hogy teljesen más, mint a pártvezér mellett álló embereké.

Kim Dzsongil.jpg

Észak-Korea kiapadhatatlan tárháza a (sokszor nem túl jó minőségű) photoshoppolásnak. A következő kép Kim Dzsongil temetéséről készült, ahol természetesen rendnek kellett lenni, így aztán nem csoda, hogy azokat is eltüntették a hivatalos hírügynökségi fotókról, akik elmászkáltak kijelölt helyükről. Legalábbis alighanem ez lehetett a manipulálás oka.

ÉK felvonulás.jpg

És még egy észak-koreai kép, aztán békén hagyjuk őket: a hadsereg előszeretettel mutatja meg erejét, pláne, ha erről jó felvételt lehet szétküldeni a világban. Apró probléma, amikor gyanúsan ugyanolyan hajókkal szállnak partra a hadgyakorlaton.

ÉK partraszállás.jpg

Ha már hadsereg és erőfitogtatás: Irán sem sokkal maradt el Észak-Koreától, amikor 2008-ban tesztet hajtott végre a sivatagban. Az eredeti képen jól látszik, ahogyan a négy egységből az egyik nem működik. Érdekes módon a Forradalmi Gárda honlapjára felkerült fotón már minden rendben.

Irán.jpg

Egyiptomban 2010-ben Hoszni Mubarak emberei gondolták úgy, hogy elegánsabb lenne, ha az azóta megbuktatott elnök vezetné a közel-keleti béketárgyalásokat Barack Obama amerikai elnök helyett. Így aztán az ország legolvasottabb napilapja, az Al-Ahram olvasói azt láthatták, amint elnökük vezeti a delegációt az amerikai, izraeli, palesztin és jordániai vezetők előtt.

Egyiptom.jpg

Békésebb (és nyugati) vizekre evezve, Párizsban sem mennek szomszédba egy kis hamisításért, ha érdekérvényesítésről van szó. A következő képen például egy hétköznapi közlekedési dugót láthatunk a francia fővárosba vezető egyik autópályán. Apró gond, hogy a Photoshop elkövetői véletlenül menetiránnyal szembe bűvészkedtek be pár autót.

Párizs.jpg

Jóval komolyabb téma az a 2009-es spanyol kémbotrány, melyben az ország kémszervezetének főnökét azzal vádolták meg, hogy az adófizetők pénzén ment egzotikus vadász- és horgásztúrákra. A neves napilap, az El Mundo címlapon hozta azt a képet, amin Alberto Saiz egy hajón állva hódol a horgászat örömeinek nem messze Szenegál partjaitól.

A lap szerint a titkosszolgálat buherálta meg a képet, kicserélve Albert Saiz képét egy kollégájáéra, aki egyébként még egy változatban látható egy képen, nem messze a később lemondó kémfőnöktől

spanyol kém.jpg

Végezetül ugorjunk át Torontóba, ahol a városi hatóságok gondolták úgy, hogy a felhasználni kívánt kép nem tükrözi megfelelően a kanadai város etnikai összetételét, ezért nemes egyszerűséggel lecserélték az eredeti fotón látható férfi fejét egy másikra.

Kanada.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása