Kívül tágasabb

A legismertebb márkanevek titkai

2019.10.17. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Mindenhol világmárkák vesznek körül minket, a Google, az IKEA, a Starbucks (és még sorolhatnánk) mindennapjaink részei, annyiban mindenképpen, hogy úton-útfélen beléjük vagy a reklámjaikba futunk. De tudjuk-e, mit jelentenek és / vagy honnan származnak a neveik?

google.jpg

Pepsi

A Pepsi az emésztési zavart jelentő görög dyspepsia szóból származik. Feltalálója, Caleb Davis Bradham eredetileg orvos szeretett volna lenni, ám végül gyógyszerész lett belőle.

Találmányát eredetileg a nem túl fantáziadús Brad Itala néven próbálta piacra dobni. Cukor, víz, karamell, citromolaj és szerecsendió volt benne. Három évvel később átnevezte az italt, részben azért, mert úgy gondolta, segíti az emésztést. Így született meg a Pepsi-Cola.

Google

A Google voltaképpen egy elírásnak köszönheti a nevét. A Stanford Egyetemen ment az ötletelés Larry Page alapító és mások között arról, hogy mi legyen a neve.

Az egyik ötlet a „googolplex” volt, ami a tíz hatványai közül a legnagyobb elnevezett szám, leírásakor az első egyes számot googol darab nulla követi, vagy más formában egyenlő „tíz a googolodikonnal”. (Ja, mi sem értjük, a Wikipédia segített.)

Ebből úgy lett Google, hogy az ötletelésen részt vevő hallgatók egyike véletlenül rosszul írta le, Larry Page pedig meglátta a lehetőséget és gyorsan bejegyeztette a céget ezen a néven.

McDonald's

Dick és Mack McDonald egy burgerezőt vezettek a kaliforniai San Bernardinóban. A ma ismert vállalatóriás alapítója, Raymond Kroc viszont utazó milkshake-árus volt, amikor először találkozott velük.

A testvérek több milkshake-gépet is vettek tőle, őt pedig annyira lenyűgözte az étterem, hogy az ügynökük lett és szerte az Egyesült Államokban franchise-okat kezdett létrehozni. Aztán amikor már elég sikeres volt a dolog, megvásárolta a McDonald's nevet is.

Rolex

Az óragyártó alapítója, Hans Wilsdorf olyan nevet keresett, amit minden nyelven ki lehet ejteni.

„Minden lehetséges módon próbáltam összekombinálni az ábécé betűit. Már több száz nevem volt, de egyik sem volt az igazi. Egy reggel, miközben London Chepaside nevű részén egy ló vontatta omnibuszon ültem, egy dzsinn a fülembe súgta: Rolex” – adott némileg romantikus magyarázatot az alapító.

IKEA

Az IKEA nem egy svéd szó, hanem az alapító, Ingvar Kamprad találmánya. Az első két betűt nem nagyon kell magyarázni, azok nevének kezdőbetűi, az E és az A pedig gyermekkora két meghatározó svéd településének nevéből jön: Elmtaryd és Agunnaryd.

Starbucks

A kávézólánc a Moby Dick egyik szereplője után kapta a nevét. A cég társalapítója, Gordon Bowker egy interjúban mesélte el, miként találták ki a nevet.

Onnan indultak, hogy St-vel kezdődő neveket keresgéltek, mert ezt a két betűt egy szó elején erősnek gondolták.

„Valaki egyszer csak előállt egy régi bányászati térképpel a Mount Rainierből, ahol volt egy Starbo nevű kisváros. Amint megláttam, beugrott az egyik szereplő, Starbuck neve a Moby Dickből” – emlékezett vissza Gordon Bowker.

Häagen-Dazs

A Häagen-Dazs kifejezetten dánnak hangzik, de nem jelent semmit. A cég alapítója, egy lengyel zsidó bevándorló, Reuben Mattus így akart köszönetet mondani az őt befogadó országnak.

„Dánia sok zsidót megmentett a II. világháború alatt, így aztán kitaláltam egy teljesen fiktív dán nevet és bejegyeztettem. A Häagen-Dazs semmit sem jelent, de figyelemfelkeltő, különösen az umlaut miatt” – mesélte.

Aldi

Az áruházláncot elsősorban alacsony árairól ismerik, nem véletlenül, már a neve is ebből a koncepcióból származik. Az Aldi ugyanis alapítói, Karl és Theo Albrecht családi nevének első két betűjéből, valamint a Diskont (nem kell magyarázni…) első két betűjéből áll össze.

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása