Kívül tágasabb

Egyre nagyobb veszélyben a kaszkadőrök

2019.08.13. 06:30, Kívül tágasabb , 6 komment

Egyre kockázatosabb mutatványokat várnak el a filmekben a nézők, emiatt pedig több mindent kell bevállalniuk a kaszkadőröknek is. A szakma felhígult, a jó szakemberek pedig túlterheltek.

tom_cruise_mint_ethan_hunt_foto_allstar_paramount_pictures.jpgTom Cruise Ethan Hunt szerepében lóg a sziklafalon

Egy brit kaszkadőr, Joe Watts súlyos fejsérülést szenvedett a Halálos iramban (Fast and Furious) 9 forgatásán. A Vin Diesel dublőreként dolgozó férfi a leavesdeni Warner Bros stúdióban zajló munkák során sérült meg, miután kilenc métert zuhant egy erkélyről. Mentőhelikopterrel szállították kórházba és mesterséges kómában tartják.

Az eset felhívta a figyelmet a kaszkadőrök jelenlegi helyzetére, amikor egyre több feladat hárul rájuk az akciódús blockbusterekben és a mozifilmsznitű jeleneteket megkövetelő sorozatokban.

A közönség ugyanis ráunt a nem meggyőző CGI-kre és a zöld háttér előtt felvett jelenetekre, inkább valódi, nem szimulált effektekre vágyik a vásznon, amikor az emberek „igaziból” hajtanak végre látványok akciókat. Ugyanakkor ahogy ezek mennyisége és összetettsége is növekszik, úgy nő a rizikófaktor is.

Július közepén Torontóban, a Titans című sorozat forgatása közben meghalt Warren Appleby speciális effekt-koordinátor. A stáb egy autós jelenetet forgatott, ám a kocsiról leszakadó darab eltalálta a munkatársat.

Két évvel ezelőtt a The Walking Dead forgatásán történt tragédia: John Bernecker kaszkadőr vesztette életét, miután betonra, nem pedig matracra zuhant a magasból.

A Deadpool 2 forgatásán Joi Harris a motorja felett vesztette el az irányítást és nem élte túl a balesetet – mivel az kellett a jelenethez, hogy ne viseljen sisakot.

Az elvárásokkal a veszély is nő

„Mindig van nyomás, hogy nagyobb, jobb trükköket hajtsanak végre. Az elvárás egyre nagyobb, így egyre nagyobb a veszély is. A képzett kaszkadőrök és koordinátorok túl vannak terhelve. Aggódunk néha, amikor olyan koordinátorokat látunk a forgatásokon, akik nem rendelkeznek az általunk megszokott tapasztalattal. Ez az ipar egy meglehetősen szabályozatlan területe” – panaszkodott Ray Rodriguez, a SAG-AFTRA nevű, színészeket és kaszkadőröket tömörítő szakszervezet egyik vezetője.

A mozifilmekben dolgozó kaszkadőrök szövetségének elnöke, Alex Daniels is hasonló aggodalmakat fogalmazott meg. Azt mondja, a biztonságban jelentős előrelépés történt, de a mutatványok száma is jelentősen nőtt.

Emiatt például Atlantában néhány tucatról ezerre nőtt a kaszkadőrök száma, mert a környéken sok produkciót forgatnak. Nem csoda, hogy többeknek nincs megfelelő tapasztalata.

A színészeken is nagyobb a nyomás

A meggyőző mutatványok igénye miatt a színészeknek sincs könnyű dolguk. Az új Bond-film forgatásán Daniel Craig bokája sérült meg májusban, ami miatt meg is kellett műteni.

Két évvel ezelőtt Tom Cruise is a bokáját törte a Mission: Impossible egyik jelenete közben: a dublőrt nem használó színész egy állványról ugrott át egy tetőre, de elmérte. Mindez kilenc héttel tolta el a forgatást, ami 80 millió dollárral terhelte meg a költségeket.

Az Egyesült Államokban nagyjából háromezer kaszkadőr dolgozik, de nincs hivatalos központi szervezetük. Több tucatnyi regionális érdekképviselet léteik, a legnagyobb a már említett Stuntmen’s Association, amelynek 120 tagja volt, de köztük többen már részben visszavonultak.

A briteknél jobb a helyzet

Nagy-Britanniában más a helyzet. A British Stunt Register nevű szervezet 1973 óta létezik, ez a legrégebbi és legnagyobb a filmes szakmában. Nagyjából 400 tagot számlát, a brit kaszkadőrök jelentős többségét képviselve.

Az lehet tag, aki meghatározott időt eltöltött a filmiparban vagy a színpadon, és képesítése van legalább hatféle tevékenységben, köztük harcművészetben, lovaglásban, motorozásban.

„Ha a nulláról indulsz, két és fél-három év kell. Ha bekerülsz a regisztrált tagok közé, akkor sincs garancia arra, hogy kapsz munkát. Amit kapsz, olyan csak, mint egy jogosítvány” – mondta Jim Dowdall, a szervezet elnöke.

Az előírások miatt a biztonság kiemelkedően magas a szakmában, és nagyon ritkák az olyan balesetek, mint amilyen Joe Watts-cal történt, főleg, a kaszkadőrök munkában töltött napjait figyelembe véve.

A legutóbbi hasonló baleset a briteknél 2009-ben történt, akkor David Holmes, Daniel Radcliffe dublőre a Harry Potter-forgatásán szenvedett gerincsérülést, olyannyira, hogy le is bénult.

Halálos baleset közel 20 éve nem volt. 2012 óta hat esetben kellett az Egészségügyi és Biztonsági Hivatalnak hivatalosan vizsgálatot folytatnia kaszkadőrök balesetei miatt.

Az Egyesült Államokban is vesznek át a brit példából. A SAG-AFTRA új szabályokat és gyakorlatokat vezettek be a koordinátorok számára, benne kötelező képzési követelményekkel és nyilvántartással.

Jim Dowdall szerint a briteknél együttműködés, nem pedig versengés tapasztalható. A kötelékek erősek, a tudást megosztják egymással a kaszkadőrök. Ezzel együtt a kockázat nagy, de egy mutatvány attól mutatvány, hogy nem lehet teljes biztonsággal végrehajtani – tette hozzá a brit Guardiannek nyilatkozva.

(Fotó: Allstar/Paramount Pictures)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása