Kívül tágasabb

Lekicsinyített élet Tokióban

2019.07.23. 06:30, Kívül tágasabb , 18 komment

A japán főváros sajátos lakhatási helyzete miatt egyre többen szorulnak igazán kicsi, 10 négyzetméternél is kisebb alapterületű otthonokba. Vannak trükkök, amelyekkel az ilyen lakásokat is fel lehet dobni.

japan_tokio_minilakas_foto_ryusei_takahashi.jpg

A 25 éves Sotaro Ito egy 9,46 négyzetméteres lakásban él Tokió Koenji negyedében. A lakás sokkal inkább hasonlít egy irodára, az íróasztal és a szék a szoba egyharmadát elfoglalja. 

A falhoz van támasztva egy párna, amin olvasni szokott, de nincs annyi hely, hogy kinyújtsa a lábát. Egy szárítókötél van kifüggesztve a két fal közé, a konyha pedig egy kis mosogatóból és egy indukciós főzőlapból áll. 

Bár az alapterület kicsi, a belmagassággal nincs gond, 3,6 méteres. Három ablak is van a falon, így elég fény jut be. Egy fehér létra vezet fel a galériába, ahol az ágy található. Ennek a magassága 1,4 méter, így a japán fiú éppen fel tud ülni. 

Sok más egyszemélyes lakástól eltérően, külön helyiségben van a zuhanyzó és a Japánban megszokott high-tech vécé. 

Tokióra jellemzőek a kisméretű lakóterek, a kapszulahotelektől és készházaktól a több albérlős házakig terjednek a lehetőségek. 

A helyhiány és a magas ingatlanárak ugyanis arra késztették a kivitelezőket és beruházókat, hogy korlátozott hellyel dolgozzanak, ami kis házakat és nyúlüregnyi lakásokat eredményezett a főváros környékén. 

Ezek a mini helyek is hozzájárultak az egyik sztereotípiához: a japánok munkamániások, keveset vannak otthon, akkor pedig megfelelnek a szűk szobák is. 

A fiatalok a célközönség 

Mostanában egyre keresettebbek az okosan kitalált kis lakások, amelyek főleg a fiatal munkavállalókat célozzák meg, akik szívesen lemondanak a nagyobb alapterületről a megfizethető lakbér és a jó elhelyezkedés érdekében. 

„Tíz lakást megnéztem, mielőtt ezt választottam” – mondta Ito, aki itt találta meg a legtöbb dolgot, ami a kívánságlistáján szerepelt. Egy viszonylag új lakást keresett, fontos volt az elhelyezkedés, és az, hogy külön mosdó és vécé legyen. 

60-70 ezer jent (160-185 ezer forint) tudott a bérleti díjra fizetni. Fontos volt az is, hogy a légkondi a plafonnál legyen, ha a galérián alszik, mert csak így lehet elviselni a meleg nyarakat. 

A legtöbb lakás sötét volt és lelakott, vagy távolabb helyezkedtek el a neki fontos megállóktól, ám ebbe rögtön beleszeretett. 66 500 jent (177 ezer forint) fizet havonta, amiben a rezsi nincs benne, viszont az internetet ingyenesen használhatja. 

A legtöbb kiadó lakásnál négyhavi előleget vagy kauciót kérnek, ám ezúttal erre sem volt szükség, ami szintén a pozitívumok közé tartozott. 

„Eddig kényelmes. Csak kevés cuccom van, és könnyű boldogulni, hiszen minden szó szerint elérhető távolságban van. Persze zsúfolt a szoba, ha a barátok átjönnek, egy embernek a földön, egynek pedig a galérián kell ülnie” – mondta a Japan Timesnak

Szabadalmaztatott megoldás 

A lakást a Spilytus nevű cég tervezte, amelynek hasonló ingatlanjai iránt óriási a kereslet, 99 százalékos a kihasználtság. A társaság 2012 óta működik, és már éves bevétele elérte a 3 milliárd jent (8 milliárd forint). 

A cég Tokióban eddig 70 kétszintes épületet húzott fel, mindegyikben nagyjából húsz minilakással. A Ququrinek nevezett kis, 9-13 négyzetméteres lakóegységekből álló házakat már szabadalmaztatták is. 

„Milliméterre megtervezzük az elrendezést” – mondta Kimoto Rie, a cég PR-vezetője. Azonban nem mindenki fogadta jól Japánban sem a megoldást, volt olyan televízió, amely disznóólhoz hasonlította a lakásokat. 

A cégnél úgy vélik, az ördög a részletekben rejlik. A japán építési előírások előírják, hogy az ilyen méretű épületekben a mennyezet maximális magassága nem lehet több mint a szerkezetet tartó oszlopok szélességének 30-szorosa. 

A 3,6 méter magas mennyezet biztosítása érdekében a vállalat 12 centiméteres oszlopot használ, amelyek 15 százalékkal vastagabbak, mint a tipikus fából készült lakóházakban. 

„Ez lehetővé teszi számunkra, hogy tágas tereket építsünk a galérián, amelyek lényegében extra helyiségként működnek” - magyarázta. 

A padló színét barnáról fehérre változtatták, hogy világosabb környezetet teremtsenek. A nagy ablakokkal így sokkal nyitottabbnak tűnik az egyébként zsebkendőnyi helyiség is. 

Ito szomszédságában Uran Kanda, egy 20 éves énekes-dalszerző lakik. Ő itt, 9,1 négyzetméteren rendezte be stúdióját, és a galérián alszik. 

„Először meglepődtem, mennyire kicsi a hely, de aztán jól bevált. Nincs szükségem nagy konyhára, mivel általában étteremben eszem, vagy készételeket veszek. A ruhák tárolása jelentett kihívást, de kitaláltam, hogy a létra hátuljára aggatom őket, így nem foglalnak annyi helyet” – mondta. 

Lakását egy hosszú, kék függönnyel dobta fel, amelybe kis csillagalakú lukakat vágott. „Ez az én kis fészkem” – tette hozzá. 

Nem újkeletű 

A kis lakóterek iránti kereslet az utóbbi évtizedekben nőtt meg, de a koncepció régebbre nyúlik vissza. 

Egy építész, Azuma Takamitsu 1966-ban, amikor gyors urbanizáció zajlott Tokióban és a hely értékké vált, egy 20 négyzetméter alapterületű saroktelket tudott megvenni, ám ebből kihozta a maximumot, és egy 65 négyzetméteres házat valósított meg. 

Kurokawa Kisho, a Metabolizmusnak nevezett mozgalom egyik alapítója 1972-ben építette meg az ikonikus Nakagin Kapszula Tornyot, amiben 140 kis betonfülke található. 

A kisebb lakások felfutása folytatódott és tart manapság is, köszönhetően annak is, hogy a nagyvárosok lakossága nő. Tokióé egy év alatt közel 80 ezerrel gyarapodott, ami 9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi növekedéshez képest – miközben Japán lakosságának száma fogy. 

Takeru Stewart, egy Japánban felnövő, de Seattle-ben élő építész szerint a helyzet nem csak az ázsiai országra jellemző, az Egyesült Államokban is egyre több a mikrolakás. 

Tokióban ő maga is megszállt hasonló kis lakásokban, és komoly kételyei vannak, hogy mennyire élhetők. Hozzáteszi, hogy a nagyobb nem feltétlenül jobb, de egy ponton túl a mikrolakás egyszerűen túl kicsi. 

Maximális helykihasználás 

A japánok is tanulják, hogyan oldják meg az életüket a kis alapterületen. A 22 éves Murata Ashirani 9,3 négyzetméteren lakik, és vlogot indított, amelyben megmutatja, milyen trükkök vannak a helykihasználásra. 

Erős műanyagrudakat és akasztókat használ a ruhák és a háztartási eszközök tárolására. Szeret főzni, így van egy hordozható asztala, amit az íróasztala alatt tart, és csak az ételek készítésekor húz ki. 

Murata gyerekkorában Kuala Lumpurban és Londonban is élt, 13 évesen költözött vissza Tokióba. Ez az első lakás, amit kibérelt, és a legkisebb, amit valaha látott – viszont központi helyen van. 

„Sok másikat megnéztem, és ezért az árért csak egyszobásat tudtam volna kivenni máshol is. Nem tetszett, mert nem akartam, hogy a konyha ugyanott legyen, ahol alszom. Amikor megnéztük a szüleimmel, mind meglepődtünk, hogy milyen kicsi a lakás, nem is hittem volna, hogy ilyen kicsi létezik” – emlékezett vissza. 

A Ququrikben nem csak a lakások kicsik: a folyosó 80 centi széles, olyan szűk, hogy nem lehet elférni, ha valaki kinyitja az ajtót. Ha egy emelet területe 100 négyzetméter felett van, akkor már 1,2 méter széles folyosókat kell építeni a rendelkezések szerint – de a helykihasználás miatt ennek kikerülésére figyelnek. 

Az építtető cég koncepciója, hogy a mikrolakás-tömbök forgalmas helyeken, állomások közelében legyenek. Itt magasak a lakbérek, de ennél olcsóbbat tudnak ajánlani a miniotthonokban 20-30 ezer jennel (50-75 ezer forinttal). 

A Spilytus csak a kivitelezésért felel, utána eladja a házakat – egy épületet nagyjából 200 millió jenért (530 millió forint) tudnak értékesíteni. Mivel azonban a törpelakásokat könnyű kiadni, a jövedelmezőség magas, így a tulajdonosok is sorba állnak. 

Megosztott otthon 

Van egy másik trend is Japánban, amely válaszolni kíván a magas lakhatási költségekre és a társadalmi elszigeteltségre. A The We Company közösségi munkahely a megosztott irodák mellett megosztott lakásokat is kínál. 

A hálószoba mindenkinek saját, és nem túl nagy, de a többi helyiséget közösen használhatják – mint egy kollégiumban. Ehhez már több startup is csatlakozott. 

A 30 éves Anju Ishiyama vezető beosztásban dolgozik, és egy hasonló koncepciójú lakásban él. Az épület a központi Shibuya kerületben található. Egy emeleten 19 lakás van, 33 és 45 négyzetméter közöttiek, mindegyikben egy-négy lakóval. A társalgó és a konyha közös, valamint edzőterem is használható. 

„Olyanok vagyunk, mint egy kibővített család. Mindenki részt vesz a mindennapi feladatokban” – mondta a nő. 

A megosztott lakás projekt Cift néven fut. Két éve indult, egyelőre három épületben adnak ki lakásokat a tagoknak. Egy közösségként működnek, így fontos a beköltöző személye és szellemisége is, hogy megértse és elfogadja a filozófiát.

(Fotó: Ryusei Takahashi)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr3214974268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.07.23. 14:00:01

Kelet-Ázsia több országában ismerős vagyok, megfordulok. Igaz, hogy ez a lakás kicsi, és a japán lakások tényleg nem nagyok, de ez főleg a legfelkapottabb nagyvárosokra igaz, vidéken meg olcsón lehet lakni nagy lakásban, de.ott meg ugye munka nincs. Meg élet úgy általában. A japán vidék nem sokkal kellemesebb, mint a magyar vidék, csak ezerszer tisztább, de Japánban is az öregek laknak vidéken.

A japan bérleti díjak még a japán minimálbérhez képest is elviselhetőek. Mondjuk az ember elkölti a fizetése felét lakbérre, rezsire. Ez tragikusan hangzik, de gondoljuk bele, hogy ma Budapesten egy minimálbéres állásból a teljes fizetés elmegy lakbérre és rezsire.
Tehát a japán ember Tokyoban a minimálbérből is csak kb. a jövedelme felét vesztegeti lakbérre és rezsire. Egy magyar ember meg minimalbérből nem tud Budapesten lakást bérelni. Ilyen lyukat se.
Minimalbérből élni nem egyszerű sehol a világon, de Japánban azért könnyebb.

Ja és Tokyonál már sok ázsiai (nem japán) nagyváros drágább lakbér és ingatlanárak tekintetében.

pizo 2019.07.23. 14:18:32

Borzalmas, és főleg azért, mert úgy tűnik az átlagembernek ez lesz a jövője.

Zoli

erkölcsi hulla 2019.07.23. 15:08:35

@pizo: ha a föld teljes lakosságát nézzük és azt átlagoljuk le "átlagember" szintre, szerintem még bérelt lakása sem lenne az átlagembernek, sőt, vize, étele, ruhája sem elégséges.

Budapest a kutyaszar városa 2019.07.23. 18:51:10

Népességszabályozásra van szükség.

acycloren 2019.07.23. 19:27:40

@Budapest a kutyaszar városa: Japánban fogy a népesség. Rohamosan öregszik a társadalom. Főleg vidéken. A fiatalok a nagyvárosokba költöznek.
Náluk az aszexualitás megoldja a népességcsökkentést.

Amúgy én egy ilyen kis lakásban simán tudnék élni, ha egyedül élnék. Ha belegondoltok, Budapest ingatlanárai se maradnak el sokkal emögött és Tokyoban azért jobban lehet keresni.
Londonban is kiadnak ablaktalan helyiségeket is a nyomorult kelet-európaiaknak.
New Yorkban egy ágyat tudsz bérelni a minimálbéredből és akkor enni, közlekedni, öltözködni már nem marad pénzed.

Alacsony jövedelemmel sehol nem papsajt az élet. Az ingatlanárakat a burzsoázia lehetőségeihez szabták a kapitalizmusban. Az, hogy Kelet-Európában elterjedhetett a lakástulajdon, az egy kegyelmi állapot volt. Egyedülálló a világon.
Az ázsiai csajom lábremegős orgazmust kap, ha eszébe jut, hogy én Európában lakástulajdonnal rendelkezem, tehermentesen...

enrikokaruszo 2019.07.23. 21:37:33

én megszoktam, hogy nyáron kitámolygok az udvarra egy kávéval aztán pisálok is egyet az almafa tövében ha kedvem tartja...mi a fszra hajt az ú.n. fejlett világ, ha a fiataljai betondobozban kuporognak?

pupumpa 2019.07.24. 00:33:38

@enrikokaruszo: ez a jó kérdés. mire hajtanak? úgy érzik, hogy jó irányba fejlődnek?
én a fűzfa alatt szoktam kávézni. körülöttem három kutya, házban két macska. szegénynél még egy hörcsögöt is nehéz lenne elhelyezni.
és 20 perc alatt pesten vagyok. na jó, dugóban egy óra.

acycloren 2019.07.24. 06:03:50

@pupumpa: Nyugi Japánban a helyi vonatok (nem Shinkansen) ugyanolyan lassúak, mint mondjuk a HÉV Magyarországon. Vagy még lassabbak. Ezért is inkább lakik a fiatal egy lyukban a városközponthoz közel, horror áron, mert amúgy nem sokkal olcsóbban lakhatna távol is, de akkor napi 3 órát vonatokon töltene.
Én is most készülök költözni, egy nagyobb, de régi, felújításra szoruló lakásba, a munkahelyemhez közelebb. Mert az idő az egyetlen erőforrás, amit nem tudsz visszaszerezni, újratermelni. És 50 évesen jössz rá, hogy basszus, a fél életemet munkába járással töltöttem. Persze a felszabadult napi egy órányi időt, amit egy új lakás munkahelyhez való közelségével nyer, az emberek többsége elcseszi valami más hülyeségre.
Tudatosítani kell az emberekben, hogy az idő a legfontosabb erőforrásuk.
Lakni egy tiszta, de kis lyukban még mindig jobb, mint távol a munkahelytől.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.07.24. 08:56:13

@acycloren:

Azért azt vedd figyelembe, hogy a magyar albérletek ezekhez a 10 m2-es lakásokhoz képest óriásiak,
Egy hetet nem bírnék ki, nem hogy hónapokat.
A reális a hazai bérekhez kb a 70 rugó lenne .
Teljesen elszálltak az árak, mintha mindenki nettó 300 rugót keresne.

acycloren 2019.07.24. 09:05:17

@szociál: A japánok azért ha szinglik, akkor az idejük nagy részét a lakáson kívül töltik. Kávézókban ücsörgés népsport. A Starbucks mindig tele van MacBookot baszogató lányokkal, fiúkkal. Eleve gyerekkoruktól hozzászoknak, hogy egész nap, késő estig az iskolában, különórákon vannak, nem sietnek haza. Felnőttkorban se.
Japánban ha szingli vagy, nagyon könnyen el tudod ütni az idődet, éttermek, kavézók, parkok. Meg a munka. De persze a lakásod kicsi. Ha gyereket vállalnál, akkor ahhoz eleve gazdagnak kell lenned, mert feleséged se lesz, ha nincs jó állásod, nagyobb lakásod. És mivel gyerekszülés után a nő nem akar visszamenni dolgozni, minden kiadás a férfi nyakába szakad. És a gyerekkel kapcsolatos kiadások horror összegek Japánban. Szingliként nagyon könnyű ellébecolni, gyerekvállalással hihetetlen mértékben zuhanhat az életszínvonalad, a gyereknevelés húzza ki a szebedből a milliókat és akkor még munka mellett nem is fogod sokat látni a gyerekedet. És ezt a többség már nem vállalja be. Nen csak Japánban, de a fejlett Ázsiai országokban, nagyvárosokban is ez a trend. Dél-Korea, Tajvan, Szingapúr, Kína nagyvárosai.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.07.24. 09:15:53

@acycloren:

Akkor a sony az európaiaknak gyártja a PS4-et ?
Szerintem a japán fiatalok éppen úgy lógnak a konzolokon mint az európai fiatalok, van egy réteg persze akik társaslények és kimozdulnak otthonról, de a java suli után szerintem nyomkodja a dead or alive-t és a metal gear solidot, és egy ekkora lakásban még a falra se rakhatod a tv-t mert túl közel van, nem is értem hogy oldják meg.
Ez nem élet, olyan mintha cellában élnének.

acycloren 2019.07.24. 09:40:36

@szociál: Az, hogy egy japán fiatal kimozdul otthonról, az nem jelenti, hogy társas lény lenne. Ülnek a Starbucksban meg más helyeken és nincs kommunikáció. Elmennek egy koncertre tökegyedül és ott lengetik a kis világító szarjukat, amit ott vesznek több ezer yenért és egyedül mennek haza. Tök jól lehet magányoskodni tömegben is. Ez Japán meg úgy általában Kelet-Ázsia. Nincs szexuális vonzata annak se, ha együtt mennek valahova. Kb. mintha egy fiútestvér és egy lánytestvér menne el koncertre.

És mivel mind így nőttek fel, ez a normális. Amikor rosszallóan megkérdeztem a csajokat, hogy a lány és fiú ismerősei miért járnak el ide-oda (ez a dating itt) és aztán miért nem dugnak, akkor csak csóvalta a fejét. Ő megkapja tőlem a napi adag ph@szt, már meg se tudna lenni nélküle. És huszonéves vagy akár harmincas nők (lányok) vannak körülöttem, akiknek sose nyalt be még senki a picsájukba. Nem szupermodellek, átlagosak. De egyszerűen a helyi fiúk nem érdeklik őket, egy koreai popsztár utan sóhajtoznak fiatalon, aztán felnőnek és elmúlik ez.
Pedig én Magyarországon nem annyira tudtam lányokkal beszélgetni, talán ezért is hamar a témázgatásra tértem velük, mert nem igazán volt közös témám sok lánnyal.
Az ázsiai fiúk meg órákig tudnak a semmiről beszélni lányokkal, de mindig megmarad a távolság, a végén nincs kúrás.
Én ha kicsit kényelmetlenül éreztem magam egy lány mellett, akkor legalább alányúltam, hogy kizökkentsen a kapcsolatot a kátyúból. Ebből pedig lett szex.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.07.24. 09:49:20

@acycloren:

akkor értem miért ennyire perverzek a japán pornók, "zsúfolt vonaton meghúzzák a csajszit, japán Erős Antóniát megtekerik hírolvasás közben" stb.
Akkor ez ezért van mert nem jutnak el a dugásig, nem elég merészek mert kicsi a pöcsük , és inkább a parányi lakásukban kézimunkáznak, vagy megveszik a hiperrealisztikus szilikonnőt, ami nem felfújhatós mint hazai szemét :)
Nem az én világom ázsia, tájföldön pl meg is döglenék, 90 fok páratartalom mellé csípős ételek amitől pláne izzadsz mint egy ló meghalNÁK.

acycloren 2019.07.24. 10:19:38

@szociál: Ázsiában szar az élet, ha európaiként akarsz élni európai dolgokat akarsz fogyasztani, európai időtöltéseket, európai időbeosztást, szellemi tevékenységet és társas kapcsolatokat akarsz magadnak. Ha sikerül ezt levetkőzni, akkor el lehet lenni Ázsiában. De úgyse sikerül. Még egy ázsiai, ha egy másik ázsiai országba költözik, akkor is idegen marad.
Két ázsiai ország közt kulturalisan, nyelvileg sokkal nagyobb különbség tud lenni, mint két európai ország közt. Eleve az ázsiaiak ritkán tanulják egymás nyelvét. Esetleg Malajziában kínaiul, meg néha máshol japánul tanulgatnak, de nincs az a közös történelmi múlt, mint Kelet-Európában, hogy németül hagyományosan tanultak az iskolában.
Egy vietnami vagy filippínó az iskolában tanult angollal semmire se fog menni mondjuk Japánban.

Ezt csak azért írom, hogy érezd, az ázsiai társadalmak sokkal zártabbak, mint az európaiak. Ha fehér vagy és jó állásod van, akkor felette állhatsz ezeknek a dolgoknak, expatként élhetsz. De egy csóróbb ázsiai országból érkezve szarba se vesznek, tökmindegy milyen képzett vagy. Ázsiában sose lesz egy EU-hoz hasonló nyitott, szabad térség, ahol egyenlő jogok illetik meg a polgárokat.
Ezt azért is írom, mert egyesek szerint a népesedési katasztrófát Japánban el lehetne kerülni vietek és filippínók betelepítésével. Csakhogy a japánok gyűlölnek mindenkit, aki nem japán. És ez így van máshol is Ázsiában, zárt társadalmak, akármilyen fejlettek is technológiailag, gazdaságilag.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.07.24. 10:29:59

@acycloren:

Gondolkozz el egy blogon, néhány kép illusztrációval simán zabálnák a népek.
i2-re egyből felkerülnél.

Ázsia nem az én világom, ahogy a trópusok és a mediterrán térség sem, esetleg olasz igen, minden más kuka, legyen az dél-amerika, afrika, dél európa.
Igaz ami ami klímát illeti a svédeknél is olyan pitsa meleg lesz nemsokára, mint a horvát tengerparton :(

acycloren 2019.07.24. 12:19:01

@szociál: Barátnőm mondja pár hete, hogy csináljak youtube channelt, mert vicces vagyok és nagyon jól látom a dolgok lényegét, lecsupaszítva, rátapintok a dolgok lényegére itt Ázsiában is, hiába nem vagyok helyi, nem varázsol el a keleti mosolygás és bullshit és zabálnák a népek, amit mondok. De én meg akarom őrizni az inkognitómat egyelőre. Ki tudja hova vet az élet.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2019.07.24. 12:27:14

@acycloren:

a mankeek vlogolnak, elég a blog is, ott nem kell felfedned magad :)
Elég ha leírod tapasztalataidat és pakolsz mellé pár képet.
Ismerek egy fószert aki egy vén hobo annak is mondjuk blogozzon, mert ami vele mexikóban és az usa-ban történt könyvben kilehetne adni, annyit úton van, de baszik, Persze képeket mutat, van rengeteg, de egy blogban jobban mutatna.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: Én azért örülök ha az ilyen ingyenélő ringyók is megszívják. Meg a többi ingyenélőnek is, de most csak ennek lehet itt örülni. (2019.08.18. 02:19) Kitálal a volt pornósztár
 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: A palesztinok NEM filiszteusok! Azok sémi arabok, a filiszteusok Dél Európából mentek oda. A tengeri népek egyike (vagy azokból ott helyben alakult nép). Szicíliaiak, görögök, etruszko... (2019.08.18. 02:18) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Ja, káröröm. Hát bennem nincs. Mondjuk akkor lenne, ha az O1Gecigányt és teljes bandáját látnám a választási plakátok helyén a villanyoszlopokon lógva. Akkor tényleg lenne, mer... (2019.08.17. 23:22) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Náciügyben én azokról beszéltem, akiket mostanában fognak perbe, hogy az írnok cipőpucolója volt valami huszadrangú munkatáborban, hogy az is bűnös. Megnézném, hogy a helyében ... (2019.08.17. 23:21) Kitálal a volt pornósztár
 • Igaz János: Ezt a módszert még a nagyapám találta fel. Csupasz vezetéket fektetett a kertjébe le és csúszkán hozzá kötött elektromos kapálógéppel dolgozott , szántott vetett, mert a lovak abrakoltatása többe ke... (2019.08.17. 23:06) A svédek már megint nagyot dobnak
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es