Kívül tágasabb

Okosváros vagy adathalászat?

2019.06.25. 06:30, Kívül tágasabb , 47 komment

A torontói okosváros projekt újabb akadályba ütközik, ugyanis késések és adatvédelmi aggályok veszélyeztetik a beruházást.

kanada_toronto_foto_pixabay_com_elasticcomputefarm.jpg(Fotó: pixabay.com/ElasticComputeFarm)

Egy vízió, ahogy a jövőben élünk, önvezető autókkal, innovatív szemétgyűjtő technológiákkal és az együttélést segítő közösségi terekkel – ezt a célt fogalmazták meg Torontóban, ahol a város és a kanadai kormány összefogva a Sidewalks Labsszel, a Google anyavállalatának egyik cégével alakítana ki okosvárost, teljesen megújítva a keleti, vízparti területet. A projektet még két évvel ezelőtt jelentették be, de a részletekre sokat kellett várni. 

A beruházást Dan Doctoroff korábbi New York-i polgármester-helyettes vezeti, aki több szakértővel dolgozik együtt. A közel 5 hektáros Quayside nevű negyedben lakó- és irodaházakat emelnének, a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet szem előtt tartva. 

Összesen 2500 lakás épülne, és nagyjából a fele a piaci árnál olcsóbban lenne megvásárolható, ezzel megoldást kínálva a lakhatási válságra. 

Az épületek többsége fából készülne, megújuló energiaforrásokból oldanák meg a fűtést és a hűtést, 5G-t építenének ki, alagúthálózaton keresztül szállítanák az árut és a szemetet robotok segítségével. 

Szinte mindenhova szenzorokat telepítenének, amelyek a forgalomról és a zajról is adatokat gyűjtenének. A lakókat egy központi rendszerrel azonosítanák, amelynek segítségével számos szolgáltatáshoz férhetnek hozzá, de róluk is megtudnának minden adatot – ez pedig aggályokat vet fel.

toronto_okosvaros_animacio_sidewalk_labs.jpg(Design: Sidewalk Labs)

Bőven vannak aggodalmak 

Block Sidewalk néven csoportot hoztak létre helyiek, tiltakozva a tervek ellen. Az egyik szervező, Bianca Wylie azt mondta: senkit sem kérdeznek meg arról, hogy akar-e egy szenzorokkal beépített területen élni. 

„A vízparti környéket Toronto lakóinak javára kell fejleszteni, nem pedig egy Google-leányvállalat részvényesei érdekében” - hangsúlyozta. 

A tiltakozók szerint átláthatatlan, ahogy a Sidewalk Labs megkapta a beruházást, és vannak kétségek afelől, hogy a cég egy ilyen ambiciózus projektet le tud vezényelni. 

Emellett aggódnak amiatt, is, hogy mik a tervek a területtel hosszabb távon – a Quayside ugyanis csak a kezdet lenne, a következő években 325 hektárra terjeszthetnék ki az okosvárost. 

Perelik a kormányt 

Az ügyben civil jogvédők több pert is benyújtottak a kormány ellen. „Az átfogó online adatgyűjtés káros az egyénekre és a csoportokra is. Hatással van mindenre, egészen attól, ahogy termékekre irányítják a figyelmüket, egészen addig, ahogy szavazatukat próbálják befolyásolni. Miért tartja bárki jó ötletnek, hogy a big data modellt a városunk utcáira ültesse?” - emelte ki a Canadian Civil Liberties Association (CCLA) igazgatója, aki szerint az okosváros modell csak a felhajtásról szól. 

„Azt hiszik, ha elég adat áll rendelkezésre, akkor minden gond megoldható, de szkeptikusnak kell lennünk ez ügyben” – tette hozzá a BBC-nek nyilatkozva Brenda McPhail. 

A Sidewalk Labs szerint a vitának a tényeken, és nem a félelmeken kellene alapulnia, de a kritikusok hangját csak megerősítette, hogy a cég egyik adatvédelmi tanácsadója, Ann Cavoukian távozott tavaly. Lemondó levelében azt írta: úgy képzelte, hogy a magánéletet védő okosvárost hoznak létre, nem pedig egy megfigyelő okosvárost. 

Megfigyelői kapitalizmus? 

Hasonlóan nyilatkozott egy technológiai szakértő, Roger McNamee, aki még a kezdetekben a Facebook és a Google befektetője volt. Arra figyelmeztetett, nem lehet bízni abban, hogy a techcégek bizalmasan kezelik a lakosokról összegyűjtött adatokat. 

„A torontói okosváros projekt a legújabb verziója a megfigyelői kapitalizmusnak” - írta a város vezetőinek. A szakértő szerint félő, hogy a Google az algoritmusokat arra használja majd, hogy befolyásolja az emberi viselkedést az üzleti szempontok előnyben részesítése miatt. 

A kanadai kormány és a helyi önkormányzat képviselőit tömörítő Toronto Waterfront elnöke, Stephen Diamond elismerte, hogy néhány hónapos csúszásban van a projekt.  

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2514910374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2019.06.26. 01:53:00

nincsenek adatvédelmi "aggályok".
ez egy súlyos, halmozottan mocsok ökörség.

ilyet épelméjű ember nem tesz.

Khonsu 2019.06.26. 03:17:22

Majd összehangolják, hogy jó legyen. Kezdetben minden újdonsággal szemben sokan bizalmatlanok, de biztos vagyok benne, hogy ha kellően átbeszélik a dolgot az érintettekkel, és visszavesznek annyit a megfigyelésből, ami a projekt működőképességét még nem veszélyezteti, akkor jó dolog származhat belőle. Ez még csak a "tesztüzem", majd kialakul, hogy hogyan is érdemes ezt csinálni. A jövő mindenképp ilyen irányba tart. 10-15 év múlva már ez lesz a megszokott.

Bambano 2019.06.26. 04:51:34

@Khonsu: gyengébbek kedvéért: az emberek személyes adataikhoz való joga *SOKKAL* előbbre való, mint néhány elmeháborodott projekt veszélyeztetése. be kell szántani az egész marhaságot, hozzá se kell kezdeni.

szegény kanadaiak, ha olyan törvényeik lennének, mint nekünk, a projekt indítás másnapján ülne az egész banda.

serantnemo 2019.06.26. 05:32:56

"Haszon ember tartás" ! Ez vár az emberek töbségére. Nézzetek meg egy korszerű állat tenyésztő telepet. :-)

szepipiktor 2019.06.26. 07:06:26

Kapitalizmus? Ugyan! Ez a legborzasztóbb bolsevizmus, kommunizmus.
Csak ma nem a munkásosztály internacionalizmusa a jelszó, hanem a google, a facebook és a többi anyagi érdeke.
Ehhez kellenek ezek a full baromságok, mint a
"együttélést segítő közösségi terekkel"
OK, aki képtelen az individualista életre, az önálló gondolkodásra, hát legyen nekik ilyen mesterséges agymosoda.
De egy várost erre átépíteni?
Hogy a legsötétebb scifikben ábrázolt diktatúrák alakuljanak ki? Gondolom ez ugyanattól a generációtól, a mai online Y generációtól származik, akik a chip-et a bőr alá módszerrel akarnak élni.
Az embereknek joguk van magányosnak lenni, morcosnak lenni, úgy élni, ahogy nekik tetszik (a tv.-ek keretein belül), joguk van hüjének lenni. Ne ezek az ifjúkommunista bolsevik zombik, akik ma a modern online közösségi rendszerek mögül támadnak, szabják meg a többségnek, hogyan éljenek.
Mert valóban egy ilyen baromság kell egy nyugdíjasnak, egy 50-es családapának, egy hívőnek.
Woody Allen Hétalvó 1979-ből.
Tessék megnézni!
Ez - ahogy előttem írták - egy Y generációs tenyészet, egy embernyomorító ötlet, ami a multik érdekeit szolgálja.
Az adatok összegyűjtése = big data = korunk legértékesebb szakmai területe.
A goggle, a facebook és a többi üveggyöngyöt szór az emberek elé, azok örülnek egy ingyen valaminek, egy okostelefonnak, közben az adataikkal, a szokásaikkal a "térírők" dollármilliárdokat keresnek.
Marketing, korunk nácizmusa, amihez a ostoba szélsőbalos aktivistákat használják fel.
NGO = mai nemzetiszocialista vagy lenini bolsevista "mozgalom"

ApaJoe 2019.06.26. 07:08:52

Hasonló megfontolásból tartom aggályosnak a nyaralóvendégek nyilvántartását is itthon, amit most fognak bevezetni!

szepipiktor 2019.06.26. 07:14:06

@Khonsu: Ostobaság!
Amit írsz, az a multik fogyassz! elvének elterjesztése csupán.
Ehhez lebutított társadalomak kellenek, amihez ma az okoseszközök, a közösségi média, a reklámpiac, a marketing az eszköz.
Ha eléggé zombi a nép, azt tehetnek velük, amihez kedvük van.
Csak ideológiát kell hozzá gyártani, ami ugye az ilyen okosotthonos, okosváros, miközben a háttérben kizárólag felesleges dolgok vannak, amik nélkül is élhetsz a jövőben is.
De OK!
legyen meg a multik akarata.
De akkor valamit valamiért!
Ha ők ilyen marhaságokkal etetnek be és szerzik be a pénzgyáraikhoz az információkat, akkor fizessenek érte!
Ez így egy disznóhizlalda, hiszen a malacok is kapnak enni, "boldogok", de a lényeg a levágásuk, és a hús értékesítése.
Egy okosvárosban az adatgyűjtés nem a galád hatalmat szolgálja, nem is a emberekét, hanem a multik adatgyűjtését, majd a feldolgozás, elemzések után újabb pénzszivattyúk beindítását.
Tehát ha kell az adatunk, fizessenek érte, de ne "moslékkal", hogy majd levágjanak.
Sajnos a mai generációból pont az emberi alap hiányzik, a saját érdekeik melletti kiállás, az individualizmus, hiszen ez a generáció már agymosott, kollektivista és imádja a parancsra történő együttmenetelést, hiszen ma nekik már ez a "közösség"...
Gondolom nem éltél a KISZ és a többi mocskosság idején?
Anno is együtt kellett menetelni, énekelni.
Akkor az volt a "közösség", és arra is úgy gondoltunk, hogy az a jövő...

különvélemény 2019.06.26. 07:15:06

Ha Amerika csinálja: megfigyelő kapitalizmus, ha Kína: elnyomó kommunista diktatúra.

szepipiktor 2019.06.26. 07:16:15

@ApaJoe: Pontosan!
És ez volt már az átkosban.
Akkor is mindent jelenteni kellett, ha vendégek érkeztek hozzád, azt is, mert ha nem tetted meg, volt mindenhol besúgó, aki jelentette...
A gengszterváltáskor mehettél a szeretőddel egy szállodába, mostantól megint minden okmányalapon lesz rögzítve és központi adatbázisba tárolva.
Amiből aztán majd nemtudni kik és mit szedhetnek ki.

szepipiktor 2019.06.26. 07:22:15

Érdekes ez az USA kérdés is, elég szépen hazudik a témában az NGO közösség.
Az USÁban 9/11 után, miatt építettek ki megfigyelőrendszereket, de nem a lakásokba, az emberek életébe, hanem a közös terekben.
És mára megszokták, a becsületesek tudják, nem ellenük van, de a bűnözőknek nem jó, mert ellenük is hasznos... És az NGO alapúak szokás szerint ez ellen is tiltakoznak, hiszen a láthatatlan aknamunkáikat gátolja, fedi fel.
Kínában és más diktatúrákban azonban az emberek ellen, az emberek ellenőrzésére építik ki ezeket a rendszereket.
A posztban jelzett azonban egyikhez sem kapcsolható, ez egy üzleti kifosztás csupán, és fokozottan kényes a magáncégeknek átadni az adatainkat. Semmi köze egy googlenak ahhoz, hogy merre járunk, mit eszük, hogy bszunk!
És milyen érdekes, az NGO-k ezt nem támadják...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.06.26. 07:27:44

kijafaszomat erdekli az onvezeto auto?
kit lehet ezzel a suket dumaval megetetni?

Nerevaryne 2019.06.26. 07:36:45

Néha nem az a félelmetes, hogy hogyan gyűjtik az adatainkat, hanem az, hogy mekkora technofóbiát tud kiváltani az emberekben az adatgyűjtés.

Hajszálpontosan ugyanezek az érvek voltak a térfigyelő kamerák bevezetésekor. Kis Jóska akinek a legfontosabb történése életében az volt, hogy egyszer megvakarta a tökét a buszmegálló várójában, most habzó szájjal acsarkodik a "diktatórikus megfigyelés" ellen.

Észre kell venni, a kutyát nem érdekli, milyen pornót nézel, senki nem fog neked zsaroló levelet küldeni, hogy add el a piros Suzukidat különben kirakják mit néztél tegnap. Viszont lehet, hogy kapsz egy reklámot az indexen, hogy vegyél vazelint. Ennyire való az adatgyűjtés. Azok, akik meg akarnának zsarolni valamivel, mert mondjuk annyira nagyon fontos ember vagy, nem a tömeges adatgyűjtéssel szereznek adatot, hanem feltörik a telefonodat, betörnek a lakásodba.

A big data nem azt jelenti, hogy egyszerre millók minden adatát tudják beazonosítani, lekövetni és felhasználni. Azt jelenti, hogy van 100TB adatod, és azokban keresel mintát, hogy mondjuk ha arra keres rá valaki, hogy e-cigi akkor milyen eséllyel köt ki egy webshopon. Mert ha magas, akkor lehet neki reklámot küldeni. És ezt megtudni is rohadtul sokáig tart.

Majd ez is szépen lecseng, addig lehet választani: kimenni a hegyekbe remetének ahol nincs "műhold meg kamera" vagy élni az életedet üldözési mánia nélkül.

CyberPunK 2019.06.26. 07:59:54

@szepipiktor: "Gondolom ez ugyanattól a generációtól, a mai online Y generációtól származik,"

A beruházást Dan Doctoroff korábbi New York-i polgármester-helyettes vezeti (Születési dátum: 1958. július 11. (életkor 60 év))

Google vezérigazgató: Sundar Pichai, Született 1972. július 12. (46 éves)

Az Y generációs fóbiáddal menj orvoshoz, de komolyan.

CyberPunK 2019.06.26. 08:02:54

@Nerevaryne: Muhaha, ezt ugye nem gondolod komolyan? A big data a legjobb fegyver, hogy statisztikai alapon tudjanak választásokat befolyásolni. De persze, demokratikus és az átlagember javára szolgál. Hát hogyne. :D

Nerevaryne 2019.06.26. 08:18:35

@CyberPunK: És ezt a befolyásolást szerinted hogyan csinálják? Csak kérdezem, mert a reklámkapmányon kívül más eszköze senkinek nincs. A big data alapú kampány költséghatékonyságot növel, az ritkán prioritása a gonosz háttérhatalomnak nem?

De ha szerinted ilyen veszélyes az adatgyűjtés, most lesz választás Ausztriában, hajrá, nyerd meg a viccpártnak. Tele van a net adattal, "bigdatázd" meg a választást.

CyberPunK 2019.06.26. 08:25:37

@Nerevaryne: Persze, és szerinted a reklámkapmpányt mire építik ki? Csak úgy bedobnak random ötleteket? Vagy esetleg figyelik, hogy adott területen ki mit olvas, mire ugrik jobban?

Ok, szívesen megnyerem, betámogatsz pármillió EUR-al?

Nerevaryne 2019.06.26. 08:44:06

@CyberPunK: Miért a big data előtt mire építették? Bedobtak random ötleteket, vagy figyelték ki mire ugrik jobban?

Hiába fizetném a kampányodat nem tudod megnyerni egy esélytelen pártnak, a célzott online reklámkampány jó ha két-három százalékot hoz, ha nagyon betalál. Azt soha senki meg nem mondja neked, hogy azért nyitottál-e meg egy cikket, hogy a kommentek között kioszd a francba vagy azért mert benyeled amit írtak benne. Egy emberről is nehéz profilt alkotni, egymillió preferenciáiról max erős tippeket lehet kreálni. Azt pedig eddig is tudtak csinálni, helyi fórumokkal, közvéleménykutatásokkal, csak az idő- és erőforrásigényesebb. Az adatgyűjtés nem egy csodafegyver, nem egy diktatórikus megfigyelőeszköz, csak azért van nagy füstje mert a Frankenstein-szindrómás laikusok ugyanúgy felfújják mint minden más technológiai lépést a modern történelem során.

CyberPunK 2019.06.26. 09:03:22

@Nerevaryne: Na, az a két-három százalék simán jelentheti azt, hogy visszafizeted-e a kapott támogatás vagy sem. Illetve, hogy bekerül-e embered a parlamentbe vagy sem. A big data nem azt jelenti, hogy mások lesznek az eljárások, hanem, hogy tökéletesítik a megoldásokat.

A bigdata nem egy csodafegyver, nem is egy diktatórikus megfigyelőegység, de bármikor azzá vállhat. Egy jó kis példa: a te környékeden a rákra keresők aránya nagyobb, mint más területeken. Szerinted egy magán-egészségbiztosító mit kezd ezzel az adattal?

De visszakérdeznék: ha ennyire semmire se jó ez a dolog, akkor miért nem tiltjuk be?

Félre ne érts, értem amit mondasz, csak szerintem nem vagy képes felmérni a reális kockázatokat. Engem pl, mint 120 iq feletti, rendszerben gondolkodónak, a kínai rendszer még tetszene is, mert épp eleget optimalizáltam mind programkódot, mind online karaktereket ahhoz, hogy egy algoritmizált világból jól kijöjjek. De az átlaggal attól még nem basznék ki.

Nerevaryne 2019.06.26. 09:36:47

@CyberPunK: És a kismilliárd dologból amiből világvége válhat miért épp az adatgyűjtés a mumus?

A példádban visszakérdezek, mit csinál a biztosító? Megdrágítja a csomagodat? Ezt eddig is csinálták. Ipari központokban légúti károsodásra drágább biztosítást kell fizetni mint az Alpok tetején. Ráadásul az ilyen információkat jellemzően gyűjtik maguk, a beérkezett kérelmek alapján, semmi szükség tömeges adatot elemezni. Azt megtudni, hogy egy városrészben élők egy külső tényező, mondjuk a Csernobil magyar verziójának a vetítése miatt vagy tényleges magas rákos megbetegedések miatt keresgél a neten gyakrabban, őrületesen sok erőforrást igényel, akkor is ha a jövőben rábízod egy MI-re. Ilyen piszlicsáré ügyekben semmi haszna az adatgyűjtésnek.

nemecsekerno_007 2019.06.26. 09:37:09

Hát asszem nem nagyon tanulunk semmiből...
Ez egy kvázi Matrix ami épül és ugyanazt a "pénz-csinál-pénzt" rendszert üzemelteti tovább amit eddig.

daniel.g 2019.06.26. 09:46:21

Semmi problémát nem látok az adatgyűjtéssel addig, ameddig ez a felhasználók érdekeit szolgálja. Például: El kell fogadni, hogy az ingyenes szolgáltatásokért reklámokat "kell nézni". De mennyivel kényelmesebb, ha ezek esetleg relevánsak is. Bosszantó am tartom, ha mondjuk film nézés közben háromszor nézem meg egymás után a tampon reklámokat, pedig nyílvánvaló, hogy soha nem fogom a terméket használni, szükségem se lesz rá. A hírdetőnek kidobott pénz, nekem meg bosszúság. Ellenben, a jó reklám hasznos is lehet.

Biztosan van olyan ember, aki nem szereti használni a technológiát, de a fiataloknak ez kényelmes, időt spórol. Persze, meg van a varázsa annak, ha az ember egy régi térképet hajtogat szét a kocsiban a tűző napon, majd rá eszmélni hogy 30 éve nem létezik Csehszlovákia. Mennyivel kényelmesebb csak beírni és oda menni. Vagy gomb nyomására hívni a Taxit vészhelyzet esetén, ami kikalkulálja előre, hogy nagyságrendileg mennyit kell majd fizetni. Nem pedig az út szélén integetni majd az út végén meglepődni, esetleg kölcsön kérni a szomszédból mert nincs nálad annyi.

Az, hogy a Google látja hogy az egyik felhasználó hova ment? Nem érdekel. Mit kezd vele? Régen az egyetlen könyvtáros néni is tudta, hogy ki mit kölcsönzött ki a környéken, sőt, a szomszéd busz sofőr este szólt a szüleimnek ha pont látta hogy másik településre induló buszra szálltam fel. Ez talán károsabban hatott a magánéletemre, mint az hogy valahol, valaki esetleg azt látja, hogy az XYZ számú felhasználó februárban megnézte hogy mennyibe kerül egy túrista jegy Bécsbe.

munkanélküli informatikus 2019.06.26. 09:50:48

Nevetséges, amikor Facebook felhasználók az utcán róluk összegyűjtött adataikért aggódnak, miközben nem is sejtik, hogy (sütik segítségével) szinte minden internetes lépésüket figyeli, követi a Facebook, rengeteg honlapon, a legtöbb internetes portálon és webáruházon át akár egyes pornó oldalakig.
Igen, ezen az oldalon is meg vagytok figyelve, amit most éppen olvastok.

énisfélek 2019.06.26. 10:06:14

"Az, hogy a Google látja hogy az egyik felhasználó hova ment? Nem érdekel. Mit kezd vele?"

Hogy a cégednél a következő létszámleépítésnél miért te kerültél bele "véletlenül" a szórásba, akkor nem fogják elárulni neked, hogy valójában egy online személyiségi profil elemző cég adott rólad negatív értékelést. A komolyabb cégek komplettt személyi statisztikákat vásárolnak rólad a google, facebook, android, stb cégektől és ezeket kiértékelik a megrendelő (pl a munkaadód) szempontjai szerint.
És soha nem tudhatod, hogy mi miatt válhatsz nemkívánatossá egy cégnél, lehet, hogy mindössze annyin buksz meg, hogy esténként túl későn szoktál lefeküdni és a kialvatlan dolgozó szerintük hibázhat, vagy csupán nem elég hatékony.

CyberPunK 2019.06.26. 10:11:28

@Nerevaryne: Azért megnyugtató, hogy sokadjára írod, hogy semmi szükség a big data-ra. Akkor mégis miért ragaszkodnál érte?

@daniel.g: "De mennyivel kényelmesebb, ha ezek esetleg relevánsak is."

Ja, azt dobálja fel hetekig, amire egyszer rákerestem, sőt akkor be is rendeltem. Sokkal kényelmesebb. :D

@munkanélküli informatikus: Azért azt tedd hozzá, hogy a project alapja emberek megfigyelése közterületen magáncégek által. Azt is, aki nincs fent fácsén.

Nerevaryne 2019.06.26. 10:14:08

@munkanélküli informatikus: Az emberek nincsenek megfigyelve, a forgalom van. Nagy különbség.

Nerevaryne 2019.06.26. 10:19:44

@CyberPunK: Az adatgyűjtésre és adatelemzésre óriási szükség van a reklámiparban, az internetes hirdetések hatékonysága majdhogynem nulla. Ezzel kezdtem az egészet, hogy erre jó, erre találták ki. Szerinted viszont titkosszolgálati eszközöket megszégyenítő hatékonysággal kémkednek az egyes emberek után (ha nem is most, majd egyszer), amire mondtam, hogy ez nem így működik, erre nem való, így nem hatékony. Akkor se hatékony, ha városrészeket próbálnak meg elkülöníteni egy-egy ipari megrendelésre. Politikai manipulációra jó, országos-kontinens szinten bizonyos mértékig, az embereket attól még ugyanúgy meg kell győzni, nem elég tudni hogy merre böngésznek.

CyberPunK 2019.06.26. 10:25:48

@Nerevaryne: "amire mondtam, hogy ez nem így működik, erre nem való, így nem hatékony."

Aha, persze, a kínai model meg smafu. Egy dolgot felejtesz el, lehet, hogy most épp nem tudnak valamit feldolgozni, de ez változhat pár év alatt. A törvényi háttér is. A legyűjtött adat az, ami rendelkezésre fog állni, ezért kellene még most szabályozni erősen ezt a kérdést.

teéjesenmindegy 2019.06.26. 10:30:24

@Nerevaryne: Te miért nem rakod ki ide a neved, címed, születési dátumod?

Ha neked az a szép új világ, hogy egyik nap buzipornót nézel, másnap meg családi ebéd közben elkezd villogni a tévé, hogy megjelent a "Szőrös mackók seggbekúrva #47" most 20% kedvezménnyel, akkor jó étvágyat.

Engem speciel idegesít, hogy megnézek valamit a neten, a gugli meg elkezdi a szart nem érő MI-je alapján idebaszni a reklámokat.

Nerevaryne 2019.06.26. 10:31:06

@énisfélek: "lehet, hogy mindössze annyin buksz meg, hogy esténként túl későn szoktál lefeküdni és a kialvatlan dolgozó szerintük hibázhat, vagy csupán nem elég hatékony."

Forgalmi adatokat személyi adatokkal összekötni előzetes beleegyezés nélkül börivel büntetik. Ilyen megbízások nincsenek, hogy a hátad mögött úgy profiloznak le a telefonon/google-fiókodban tárolt személyes adataid alapján hogy arról tudomásod nincs. Amikor rákattintasz, hogy "engedélyezem az alkalmazás számára, hogy a személyes adataimat tárolja és kezelje", esetenként el is adja, az nem azt jelenti, hogy névvel telefonszámmal eladhatják. A forgalmi adatoknak anonimnek kell lenni. Ha a céged annyira dúskál a munkaerőben, hogy otthoni magatartás alapján építsen le, felkérnek egy viselkedéspszichológust aki megfigyel a munkahelyeden, és ha beleegyezel akkor otthon is. Ha nem, akkor max magánnyomozót akaszthatnak rád, de ha az alapján rúgnak ki akkor repül is a per a cég nyakába.

Ahhoz, hogy ez ne így legyen eleve diktatúrában kellene élnünk korlátozott személyiségi jogokkal, akkor meg már nem tök mindegy?

teéjesenmindegy 2019.06.26. 10:43:52

@Nerevaryne: "mit csinál a biztosító? Megdrágítja a csomagodat? "
Hivatkozik a ÁSZF 73. oldalán B bekezdés 13as alcikkére, és nem fizet szerződésbontás miatt.

Volt neked valaha valamilyen garanciális javításod mondjuk? Amikor ott nézegetik, hogy most azért ment tönkre az adott cucc, mert szar volt, vagy azért mert nem megfelelően használtad? Na, most ha ugyanezek pontosan tudják, hogy hol mikor és mit csináltál szerinted nem magyarázzák meg, hogy mit és hol basztál el, és a te hibád, hogy tönkrement?

Aztán, választás. Mondjuk X párt mindig azt mondja, amit hallani akarsz? Pontosan tudják, hogy a beállítottságod alapján mondjuk a drog legalizációt támogatod, akkor a programjukból csak azt látod, hogy legalizálni akarják a drogot, és soha nem kerül eléd az a reklámjuk amikor az adóemelésekről beszélnek.

teéjesenmindegy 2019.06.26. 10:49:59

@Nerevaryne:
"Forgalmi adatokat személyi adatokkal összekötni előzetes beleegyezés nélkül börivel büntetik. "
"A forgalmi adatoknak anonimnek kell lenni."

Aham. És ezt te, mint egyszerű jóska hogy ellenőrzöd le? Sőt, bárki hogy ellenőrzi le, aki nem a gugli belső embere?
Tudja, a goglemaps, hogy hol járok. Tudja a kereső, hogy mit kerestem. Tudja a böngésző, hogy mit néztem meg. Tudja a Gmail, hogy kivel állok kapcsolatban. Tudja a telefonom az összes ismeretségemet.
Egy húszsoros programmal tudják a teljes életemet. Te ennek örülsz?

munkanélküli informatikus 2019.06.26. 11:41:40

@Nerevaryne: "Az emberek nincsenek megfigyelve, a forgalom van. "

Egyrészt arcfelismerés alapján lehet rögzíteni (logolni) a rendszer által már ismert emberek mozgását, másrészt rendszámfelismerés alapján az összes autó mozgását (a rendszámokhoz ráadásul hozzáköthetők az autókban ülő arcok). Mindezt automatikusan, századmásodpercek alatt, a technológia kész van, bárki által megvásárolható.

És akkor még lehet ennek az okos városnak egy okos mobilalkalmazása is az ott lakók számára, amely néhány valóban hasznos szolgáltatás mellett folyamatosan közli a rendszerrel a telefon pontos pozícióját.
Satöbbi.

énisfélek 2019.06.26. 12:00:04

@Nerevaryne: "Forgalmi adatokat személyi adatokkal összekötni előzetes beleegyezés nélkül börivel büntetik. "

Ekkora naivitás elszomorító. Sőt inkább gyanús, hogy nem egészen őszinte ;)

Egyrészt mindig is voltak törvényen felül álló cégek, amelyek akár törvénytelenségeket is megengedhetnek maguknak, pl amíg a kormánynak információt szolgáltatnak.

Másrészt régi trükk, hogy a nagy cég alapít egy "bukó" céget, amely "valahogyan hozzájut" ezekhez az adatokhoz és jó pénzért árusítja kormányoknak, pártoknak, cégeknek. Majd amikor ez az információ kereskedő cég lebukik, akkor látványosan pénzbüntetésre ítélnek pl egy hajléktalant, mert a tevékenység senki máshoz nem köthető.

Harmadrészt az emberek elolvasás nélkül kattintanak mindenre OK-t amikor új szoftvert telepítenek vagy pl új szolgáltatásra regisztrálnak, pedig a sok jogi szöveg apró betűs részében elképesztő dolgokhoz járulnak hozzá. Ettől kezdve már nem is olyan nagyon törvénytelen ami az adataikkal történik.

Warlimont 2019.06.26. 12:07:05

A digitalis vilag az egyen szamara azert zsakutca sajnos, mert a kezdetben jo ötletek is, pont a sikeresseguk miatt, törvenyszeruen azonnal atalakulnak adatgyujtö es reklamfeluletekke, es onnantol nem ök vannak ertunk, hanem forditva. Kezdetben a Facebook is jo ötlet volt es lehetett tenyleg szeretni.

Warlimont 2019.06.26. 12:15:55

@énisfélek: "Harmadrészt az emberek elolvasás nélkül kattintanak mindenre OK-t amikor új szoftvert telepítenek vagy pl új szolgáltatásra regisztrálnak, pedig a sok jogi szöveg apró betűs részében elképesztő dolgokhoz járulnak hozzá. Ettől kezdve már nem is olyan nagyon törvénytelen ami az adataikkal történik."
.
.
Ez igy van, de ez is a cegek hibaja, mert direkt olyan hosszu es olyan erthetetlen szöveget tesznek eled most azonnal eldöntesre, ami eleve kizarja a felelös döntest. Es persze ha el is akarnad olvasni, telerakjak kereszthivatkozasokkal, linkekkel, hogy biztosan elvessz benne.
.
Ezeket a ravasz, összessegeben minden felelösseget rad harito szövegeket ki tudja hany, 1-2-3-5-x jogi ember irja, lektoralja heteken at, de neked ott az utcan kene eldöntened, egy kismeretu telefon kepernyöjen. Eleve eselytelen vagy.
.
Pl annak is egy cegeket korlatozo jogszabalynak kene lenni, hogy ezeket a tajekoztato szövegeket mennyisegeben korlatozni kene, es minimum kene tartalmazzanak az elejukön egy vazlatos kivonatot hetköznapi nyelven, hogy miröl van szo.

énisfélek 2019.06.26. 12:40:15

@Warlimont: "Ez igy van, de ez is a cegek hibaja, mert direkt olyan hosszu es olyan erthetetlen szöveget tesznek eled"

Az a szöveg nem véletlenül annyira hosszú és érthetetlen, hanem azért, hogy eszedbe se jusson elolvasni, mert ha végigolvasnád, akkor rád nézve potenciálisan hátrányos dolgokat találnál benne. Minél hossszab az a szöveg, annál gyanúsabb a megfogalmazója.

Nerevaryne 2019.06.26. 12:42:47

@teéjesenmindegy: Hogy ellenőrzöm le? Én sehogy, erre vannak a hatóságok. Azok a hatóságok akiknek a munkája nyomán szénné büntették és büntetik a google-t és a facebookot is. Hogy örülök-e? Nem tudom, de te mitől félsz?
Hogy ha megölsz valakit akkor beköp a telefonod? Ugyanazt a parát adod elő mint a térfigyelő kameráknál 10 éve károgtak a konteósok. Nem ül egy ember az "internet másik végén" hogy a te napi aktivitásodat figyelje. Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy nyomoznak utánad a hatóságok.

@énisfélek: "Egyrészt mindig is voltak törvényen felül álló cégek" "a sok jogi szöveg apró betűs részében elképesztő dolgokhoz járulnak hozzá."

Összeesküvés-elméletektől kímélj kérlek. Ha a Google nem áll a törvények fölött akkor semmi se. Hiába járulsz hozzá, ha ellenkezik az EU adatkezelési jogszabályaival akkor nem törvényes. A matrioska-trükk nem működik, lopott adatokat vásárolni ugyanúgy büntetendő mint az aki eladta. Piaci szereplőként kötelességed megbizonyosodni, hogy a vásárlás tárgya nem ütközik törvénybe. Ha nem így lenne már nem lennének műkincsek a múzeumokban.

@munkanélküli informatikus: "Egyrészt arcfelismerés alapján lehet rögzíteni...beazonosítani"

Lehet, de nem tömegesen, és nem azokkal az adatokkal amiket egy átlag felhasználó megoszt. Ha azon aggódsz, hogy titkosszolgálati módszerekkel nyomoznak utánad lehet hogy nem a Google-profilod sebezhetősége a legnagyobb gondod. Rendőrállamban, kemény diktatúrában gond lenne az adatmegosztás. Így nem.

Khonsu 2019.06.26. 12:53:42

@Bambano:

Gyengébbek kedvéért: hadd döntsék már el az emberek, hogy mi nekik az előbbre való, az adataik vagy mondjuk a kényelmük. Mert valójában az a helyzet, hogy az emberek 99%-át nem igazán érdekli, hogy mit csinálnak az adataival, vagy mennyit gyűjtenek róla, amíg azt nem zavaró módon teszik és az ő kényelmét (is) szolgálja.

Imádom amikor az 1% kontrollnáci akarja megmondani a másik 99% százaléknak, hogy mi nekik a jobb, és hogyan KELL gondolkodniuk.

teéjesenmindegy 2019.06.26. 14:11:38

@Nerevaryne:
"Hogy ellenőrzöm le? Én sehogy, erre vannak a hatóságok. Azok a hatóságok akiknek a munkája nyomán szénné büntették és büntetik a google-t és a facebookot is."
Mint a VW-t ugye? Igaz, hogy 5-10 év eltelik, adott esetben tönkremennek életek, de majd talán a hatóság majd büntet.
Vagy tartanak valami szenátusi meghallgatást, ahol olyanok kérdezgetnek, akiknek fingjuk nincs semmiről. Mellesleg mi van, ha épp a hatóság aki elkezdi használni az adataimat?

"Hogy örülök-e? Nem tudom, de te mitől félsz?
Hogy ha megölsz valakit akkor beköp a telefonod?"
Igen, mondjuk ettől is. Meg olyan dolgoktól is, hogy ha elmegyek egy ellenzéki tüntetés mellett, akkor odasorolnak valahova. Esetleg több megbízást nem kapok a kormánytól. Vagy fordítva.
Vagy ha az adataim alapján mondjuk rákos/aidses/terhes vagyok, akkor mondjuk a munkahelyem gyorsan kidob, nehogy fizessék a biztosításomat.
Vagy ha egyszer rákeresek bin ladenre a neten, akkor az usába belépéskor felnéznek a valagamba.

Na, de akkor neked ezek az okosváros meg okosvilág projektek bejönnek. Ok. Egyet árulj el. Alszol 8 órát, dolgozol 8at. Az önvezető autód hazavisz, az okoshűtőd észleli, hogy nincs otthon paradicsom, az okosáruházból rendel, az leszállítja, az okossütőd bekapcsol mire hazaérsz, az okostévéd odakapcsol ahol a kedvenc műsorod megy stb. Mi a jó isten olyan kurva fontos dolgot csinálsz, hogy nem tudsz tőle vezetni, bevásárolni, bekapcsolni a sütőt, végignyomkodni a tévét?

Aztán, az emberek jelentős része már most is egy információs buborékban él. Az ismerőseivel ugyanazokat a nézeteket osztják, ugyanazokat a híreket olvassák, nézik. Aztán mondjuk 4 évente az élet beleszarik a szájukba, és mondjuk nyer Trump, vagy Orbán. Aztán néznek bután maguk elé, hogy hogy is van ez.
Szerinted ha egy MI az én profilom alapján válogat tartalmakat ("neked ajánljuk") akkor mekkora eséllyel ismerem meg a világ többi részét?

teéjesenmindegy 2019.06.26. 14:15:33

@Khonsu: " hadd döntsék már el az emberek, hogy mi nekik az előbbre való, az adataik vagy mondjuk a kényelmük. "

Figyelj már, miért nem dönthetnek arról az emberek, hogy hánnyal menjenek az autópályán? Hogy vezethetnek-e részegen?
Marhára úgy néz ki, hogy az 1% gondolkodik, a többi meg nem, csak sír rí, hogy ha a végén rábaszik valahogy valamire.

De neked is áll a kérdés. Ha annyira nem érdekelnek az adataid, akkor miért nem írod ide neved, címed? Mi történne? Mitől félsz?

Bambano 2019.06.26. 14:32:15

@CyberPunK: " ha ennyire semmire se jó ez a dolog, akkor miért nem tiltjuk be?": nem az a helyes kérdés, hogy miért nem tiltjuk be, hanem az, hogyha tényleg semmire nem jó, nem használható fegyverként, akkor miért finanszíroz bárki is ilyen projekteket. mivel folyton ilyen projektek híre kerül az újságba, elég egyértelmű, hogy olyan haszna van, ami miatt megéri a beruházást.

Bambano 2019.06.26. 14:33:53

@Khonsu: gyengébbek kedvéért ezt a magyar törvények tiltják. tehát ebben a köznépnek nincs döntési lehetősége.

ráadásul ezt úgy tiltják a magyar törvények, hogy azon kevés törvények közé tartoznak, amik helyesek.

az, hogy te ignorant vagy és fogalmad sincs, mi történik veled meg az adataiddal, az a te bajod. de hagy legyen már véleménye olyanoknak is, akiknek ez a szakmájuk és értenek hozzá.

Khonsu 2019.06.26. 15:59:41

@Bambano:

"az, hogy te ignorant vagy és fogalmad sincs, mi történik veled meg az adataiddal, az a te bajod. de hagy legyen már véleménye olyanoknak is, akiknek ez a szakmájuk és értenek hozzá. "

Tudok róla, értek hozzá, ezért nem is használok közösségi médiát. :)

De ez az ÉN döntésem. Mások másként döntenek, nekik is joguk van hozzá. Nem szeretem amikor valaki mások helyett akar dönteni. Erről beszélek.

Khonsu 2019.06.26. 16:12:06

@teéjesenmindegy:

"Figyelj már, miért nem dönthetnek arról az emberek, hogy hánnyal menjenek az autópályán? Hogy vezethetnek-e részegen? "

Almát körtével hasonlítasz össze, nem teljesen ugyanaz a két probléma. Illetve az autópályát sem kötelező használni, vannak alternatív utak is.

"De neked is áll a kérdés. Ha annyira nem érdekelnek az adataid, akkor miért nem írod ide neved, címed? Mi történne? Mitől félsz? "

Lásd fenti hozzászólásom. Engem érdekel, hogy mi történik az adataimmal, ezért nem is használok például közösségi médiát, mindaddig, míg a mai helyzet eléggé le nem tisztul, és már kellően biztonságosnak nem ítélem. Ezzel az "okosváros" projektel is így vagyok. Párbeszéd kell a közösséggel, aztán majd letisztul ez annyira, hogy elfogadható legyen. A fejlődésellenesség még sohasem vezetett jóra a történelem során, a fejlődés megállíthatatlan. A "tilcsákkkbe" álláspont hülyeség, nem betiltani, csiszolni kell rajta.

Szóval én meghozom a saját döntésemet, de ugyanakkor nem tartom feladatomnak, hogy mások helyett is döntsek. Mindenki döntse el, hogy mi a jó neki, míg engem vagy mást nem veszélyeztet vele.

Nem akarok más helyett okos lenni, helyettem se akarjon más.

teéjesenmindegy 2019.06.26. 19:22:38

@Khonsu: Akkor autópálya helyett mondok másik példát. Nem adhatod el a vesédet.

Másik részről tényleg az volna a fejlődés, hogy megfigyel minden eszközöd és valahol statisztikákat csinálnak? Ez nem fejlődés szerintem.

Egyébként mégis mit kommunikálnál le a közösséggel? Amikor ugye még senki nem tudja, hogy pontosan mire is használhatóak az adatok. Fogalmad sincs, hogy ki mikor és milyem módon élhet és él vissza vele.

Khonsu 2019.06.26. 23:39:35

@teéjesenmindegy:

"Egyébként mégis mit kommunikálnál le a közösséggel? Amikor ugye még senki nem tudja, hogy pontosan mire is használhatóak az adatok. Fogalmad sincs, hogy ki mikor és milyem módon élhet és él vissza vele. "

Pont ezt. Hogy mit lehet/nem lehet csinálni az adataikkal. Mit akarnak pontosan csinálni, és ahhoz mi kellene feltétlenül és mi az ami opcionális. Mondjuk jó, ha a szemétszállító robot tudja, hogy az utcába mikor érdemes jönnie, és a megosztottan használt, önvezető autó is jó ha tudja mikor megyek munkába és mikor végzek, illetve jó ha ezek az eszközök felismernek arcról, hogy ne kelljen jelszavakkal, stb. tökölni. De mondjuk annak már nyilván nem sokan örülnének, ha mondjuk az egészségügyi adataikat osztaná meg a rendszer illetéktelenekkel, vagy mondjuk a jövedelmük pontos nagyságát tennék "közkinccsé".

Magyarul meg kell ismerni, hogy akik a rendszert használnák mit szeretnének, mi az amit elfogadhatónak tartanak, és mi az amit elleneznek, aztán aszerint kiépíteni. Nyilván nem véletlenül pont ott akarják kialakítani ezt az okosvárost ahol, szóval felteszem nem zárkóznak el teljesen a dologtól a helyiek, csak a részleteket kell pontosítani.

teéjesenmindegy 2019.06.27. 12:10:18

@Khonsu: Ja. Csak pont ugye pont az van, hogy előre fogalmad sincs, hogy mit mire lehet használni. Ezért big data. Jó, hogy jön a szemétszállító robot. Biztos.
Az is olyan jó, hogy pontosan tudják, hogy mit ettél? Hogy hány kotont használtál el? Milyen gyógyszereket és mennyi zsepit használtál? Hogy mit jegyzeteltél fel a cetlikre? Hogy milyen hivatalos papírokat dobáltál ki? Hogy pozitív-e a terheségi teszt? A DNS-ed ott van minden zsepiden? Meg még négyezer másik dolog, ami nem jut az eszembe.
Ezeket jó, ha tudja az okosvilág? Ez nem a megerőszakolásod?

Mert ne legyenek kétségeid a felhasználói szerződésben azt fogod beikszelni, hogy elfogadom, hogy az okosrobot elvigye a szemetemet a francba és csináljon vele amit akar.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es