Kívül tágasabb

Egyre reményvesztettebb az Y generáció

2019.06.20. 06:30, Kívül tágasabb , 18 komment

Az Egyesült Államokban a kábítószerrel, alkohollal összefüggő halálesetek és az öngyilkosságok száma majdnem minden korcsoportban növekedett az elmúlt tíz évben, de az emelkedés a leginkább a fiatalok körében volt szembetűnő.

fiatal_szomoru_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg

Csak 2017-ben 36 ezren haltak meg ilyen okok miatt az Y generáció tagjai közül. A drogtúladagolás számít a leggyakoribb haláloknak – derül ki az Amerikai Egészségügyi és Jólléti Alap jelentéséből. 

2007 és 2017 között 108 százalékkal nőtt a droggal kapcsolatos halálesetek száma a 18 és 34 év közöttiek körében. Az alkoholra visszavezethető elhalálozások száma 69 százalékkal, az öngyilkosságoké pedig 35 százalékkal nőtt a hivatalos adatok szerint. 

Ahogy valamennyi korosztályban, az Y generáció tagjai között is nagy szerepe van a túladagolásokban az Amerikán végigsöprő opioidkrízisnek, vagyis annak, hogy rengeteg ember vált a fájdalomcsillapítóktól függővé. 

Az opioidok, köztük a szintetikus szerek, mint a fenanyl a túladagolásos esetek többségében szerepet játszottak 2017-ben. Közben ugyanakkor úgy látszik az adatokból, hogy a fiatalok körében a kemény ivászatok miatt az alkohollal kapcsolatos halálesetek száma is nőtt. 

A jelentés az okok közé sorolja, hogy a fiatalok kockázatosabban viselkednek a drog- és alkoholhasználatban. Emellett más generációs jellemzőkre is rávilágít: a diákhitel-adósságból, az egészségbiztosítási és lakhatási költségekből fakadó stresszre. 

A szociális támogatás is hiányozhat az Y generációnak, valamint kevesebben vesznek részt vallási és közösségi alapú szervezetekben, egyre később házasodnak – ezek mind a talajvesztettség érzetét okozhatják. 

A mostani fiatal generáció tagjai között nagyobb a depressziós és szorongásos betegségek aránya is, ehhez is a felsorolt okok járulhatnak hozzá. A jelentés néhány ajánlást is megfogalmaz, amelyek révén lassítható a tragikus folyamat. 

Az ellátórendszerben szélesebb körnek kellene elérhetővé tenni a mentális egészségi és függőségi problémák kezelését, prevenciós programokat kellene támogatni, könnyebbé és megfizethetőbbé kellene tenni, hogy a fiatalok jó egészségbiztosításhoz jussanak, hatékonyabbá kellene a kábítószerrel való visszaélés nyomon követését, és további adókkal kellene sújtani az alkoholt, hogy az eladások visszaszoruljanak. 

Emellett javasolják azt is, hogy az igazságszolgáltatási rendszerben másként kezeljék a kábítószeres ügyeket, mert aránytalanul sok fiatal került börtönbe.

(Fotó: pixabay.com/stocksnap)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2214902816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.20. 13:00:02

Ez jó hír.

Elkezdenek gondolkodni a fiatalok, s lassan rádöbbennek, az oka a reményvesztettségnek a liberális elnyomás, s fellázadnak ellene.

Boycie 2019.06.20. 13:21:56

@MAXVAL bircaman közíró: A liberális elnyomás ellen lázadni reménytelen, inkább megölik magukat :)

steery 2019.06.20. 13:28:13

Ez az információs társadalom működésének egyik mellékhatása. Az emberek könnyen, gyorsan hozzáférnek őrült mennyiségű információhoz, gyakorlatilag minden témában. És ezek nagy része hazugság, tévedés, ostobaság vagy elavult, azaz káros irányban manipulálja az embereket. A társadalom pedig nem készíti föl a gyerekeket mindezen hatások hatékony kezelésére. Azaz lelkileg védtelenül néznek szembe a világ minden hamisságával és gonoszságával. Így nagy az elhullás köztük. Csak a legéletképesebbek jutnak túl a felnőtté válás ezen akadálypályáján.

erkölcsi hulla 2019.06.20. 13:44:03

@steery: Csak a legéletképesebbek jutnak túl a felnőtté válás ezen akadálypályáján."

Megint megcsillogtattad mindenhez is értő tudásod, Mester.

Kurva sokan pusztulnak el információ túladagoláshoz köthető öngyilkosságban manapság.
Csodálom te hogy jutottál túl ezen.

lényeglátó 2019.06.20. 13:58:07

PÓGÁROK MENNYORSZÁGÁBAN!
Az emberek nem akarnak megszületni. Az emberek elmennek innen, ha már élnek. nem házasodnak, óvakodnak az utódoktól! Sietnek meghalni, mert már nincs mód élni. Ady Haldoklunk 1906. “Vezető státusz férfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek” Ady, 1902
"Dicsekvésnek ne lássék: az egész világon nincs annyi sikkasztó, mint ebben az ezeréves, szép magyar hazában. Nincs az a város, amelyiknek nincs meg a maga külön sikkasztója. Szóval, az álladalmi, társadalmi élet egyik mezején sem értünk el olyan gyönyörű rekordot, mint a sikkasztás terén! Csinálta az egész rendszer, melynek vezetőit leverték, de híveik még régi helyükön maradtak! Ismerős? A jövő térképén, Magyarország helyén 1 fehér folt lesz, ezzel a felírással, elsikkasztották! 1899 Debrecen
Minden komédia megfinomodott Budapesten. Csak 1 nem: a politikai komédia! nívótlanabb 1 peceszőllősi előadásnál. Már pedig minden komédiás tanul, készül, növekszik, csak a magyar politikusok nem tanulnak! Ady Nagyvárad 1903!

CleanYourRoom 2019.06.20. 15:25:53

Nem túl meglepő, a globalizáció kivégzi a középosztályt, a fiataloknak nemhogy nem javulnak az életlehetőségeik, de már az az életszínvonal és megélhetés is elérhetetlenné vált, ami a szüleik generációjának még megadatott. Az USA ipara a 80-as évektől kitelepült Kínába és Mexikóba, vele együtt a biztos megélhetést nyújtó ipari munkahelyek is, ami elsősorban a munkásosztályt sújtotta. Csökkent a házasodási kedv? Még szép, hiszen melyik nő akar egy munkanélkülivel összeházasodni vagy egy olyan férfival, aki két állás mellett is éppen, hogy csak vegetál, nemhogy egy családot képes lenne eltartani. A 2008-as válság óta keletkezett legtöbb állás határozatlan idejű, részmunkaidős vagy nem jár vele teljes körű nyugdíj-és egészségbiztosítás. Az alsó-középosztálybeli kétkezi munkások béreit lenyomják az illegális bevándorlók Mexikóból. A millenáris generáció ilyen feltételek mellett nem képes az ingatlanpiacon vevőként megjelenni, egyrészt mert nem keres eleget, mert már így is el van adósodva a felvett diákhitele miatt, és mert a a beáramló gazdag ázsiaiak és szegény latin-amerikaiak annyira felverik az ingatlanárakat, hogy az átlag amerikai számára már-már megfizethetetlennek számít egy normális környéken egy ház. A diákhitelek pedig egy olyan ketyegő bomba, ami a következő nagy válságkor robbanni fog. A felsőoktatás tömegesedése Amerikában oda vezetett, hogy rengetegen áramlottak főiskolába, olyanok is, akiknek inkább valami szakmát kellett volna tanulniuk, a növekvő kereslet pedig felverte a tandíjakat. Mi több, rengetegszer ezek a főiskolák nem adtak használható tudást az azt elvégzők számára, sőt, inkább a "sérelemtudományi" szakokat végzők (lásd women studies, black history, gender studies stb.) az ideológiai agymosáson való átesés után rendszerint hülyébben jönnek ki ezekről a helyekről, mint ahogyan bementek, majd a munkaerő-piacon a való világban azzal szembesülnek, hogy nincs valódi kereslet évi több 10 ezer gender studies meg lesbian dance theory szakos frissen végzett diplomásra és legfeljebb a Starbucksba veszik fel őket baristának. Ilyenkor aztán nekikezdhetnek törleszteni egy 30-40 ezer dolláros diákhitelt egy minimálbéres állásból, lakbér és megélhetés mellett, nem csoda, hogy a drogokhoz, opiátokhoz meg alkoholhoz menekülnek.

steery 2019.06.20. 16:25:30

@erkölcsi hulla: Nem az információ mennyisége a probléma, hanem a minősége és az azzal szembeni lelki védettség, az információk kezelni tudásának hiánya. A számos kis káros hatás pedig összeadódik. Talán olvasd el Jean M. Twenge: Igeneráció (2018) könyvét, akkor nem fogsz annyira csodálkozni. Vagy itt ez a cikkecske arról, milyen infószemét termelődik a neten és milyen hatással van azokra, akik szűrni próbálják: index.hu/techtud/2019/06/19/facebook-moderatorok_tampa/

szamaritánus 2019.06.20. 16:32:23

nem panaszkodni kell, idiotak, hanem tanulni, ERDEKLODNI, dolgozni, fejleszteni magad, es meglesz az eredmenye. vilageletemben csoro voltam, de teszek az eletemert, es erzem a javulast nap mint nap. csak ugye nyafogni meg bulikazni egyszerubb...

szepipiktor 2019.06.20. 17:04:02

Érdekes írás. Ugye nem vesszük most figyelembe az USA népességét, a különböző más függőséghez köthető problémákat, csak a narkót, és ezt ráhúzzuk a kilátástalanság és más marhaságra.
Nincs ugye mellétéve, hogy a "kilátástalanság" hogyan érinti a többi generációt.
Most akkor CSAK az Y generáció kilátástalan? Vagy csak ők nyúlnak a narkóhoz?
Naná, hogy nem!
És kik is a narkó legnagyobb támogatói? Hát az Y generáció...
.
Aztán én megvizsgálnám a hazai helyzetet is, hogy nálunk az Y negerációnak köszönhető "generáció lefejezések" hogyan jelennek meg.
Itthon az Y generáció kivágta az idősebb korosztályokat a munkaerőterületről, majd napjainkban a Z generációt nem engedik a "kondérhoz".
Most nálunk akkor az X és Z generáció kilátástalkan és a narkóhoz nyúl? Mekkor ennél a két hazai generációnál a halálozás a kábszerfogyasztás miatt?

Zabalint 2019.06.20. 17:30:29

@CleanYourRoom:
Szvsz az volt irreális, mikor a mi szocializmusunk idején gyári összeszerelő munkából kertes házban laktak, családonként 2 autót tartottak az amerikaiak. Az rohadtul nem középosztály volt, hanem alsó vagy alsó-közép, csak a kivételes történelmi helyzetben ennyire nagy jólétben élhettek, miközben a világ jóval nagyobb hányada éhezett, mint ők, a harmadik világban de még a szocialista államokban is a mérnökök jóval rosszabbul éltek, mint a detroiti összeszerelők. Megjegyzem, a kínai gyári munkások most is rosszabbul élnek, mint a fiatal amerikaiak.

CyberPunK 2019.06.21. 09:10:19

@szepipiktor: "Itthon az Y generáció kivágta az idősebb korosztályokat a munkaerőterületről, majd napjainkban a Z generációt nem engedik a "kondérhoz"."

Te mi a tökömről beszélsz? Nézd már meg itthon a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának arányát. Arról nem is beszélve, hogy a vezetői/(nagy)vállalkozói réteg sokkal inkább az X generáció és nem az Y.

CleanYourRoom 2019.06.21. 10:22:45

@Zabalint: Miért lett volna irreális? Az adott történelmi környezetben teljesen reális volt. Ha úgy tetszik, a tőke engedményekre kényszerült, mert ott volt keleten a kommunizmus fenyegető réme és kénytelen volt megfizetni az egykeresős családmodell és önfenntartó népszaporulat árát. Aztán ezt a kompromisszumot felmondták Reagan és Thatcher idején a 80-as években, kinyíltak a határok és elkezdődött a liberalizáció, dereguláció és globalizáció. Megindult a harmadik világból a képzetlen munkások végeláthatatlan bevándorlása, elinflálták a béreket, behajtottak minden nőt a munkaerő-piacra, először bejött a kétkeresős családmodell, most meg már ahhoz sem keres eleget sokan, hogy egyáltalán bármiféle család létrejöhessen, abból aztán nem lesz se házasság, se gyerek, vagy legfeljebb 1 gyerek elpottyantva egy egyedülálló anyukának. A meg nem születő gyerekek helyett pedig az elitek importálják a harmadik világ kimeríthetetlen készleteiből a szükséges munkaerőt, szép lassan lecserélve az eredeti népességet. Az USA 1965 előtt 85%-ban fehér volt. Cirka 50 év alatt ez a szám 55% körülre csökkent és a 2020-2030 folyamán valamikor a fehérek kisebbségbe fognak kerülni, ami egyúttal azt jelenti, hogy az USA egypártrendszerré válik, és a republikánusok soha többé nem fognak választást nyerni, mert a színesbőrűek az etnikai csoportérdekeik szerint szavaznak túlnyomó többségében. Így lehet elveszíteni egy országot 50 év alatt. Amikor ez bekövetkezik, és a republikánusok rájönnek, hogy matematikai esélyük sincs többé, hogy beleszólhassanak az ország ügyeibe, egy új amerikai polgárháború kitörésének valószínűsége közel 100% lesz, mert mindig ez történik, ha egy domináns csoport elveszíti a hatalmat egy ország felett.

acycloren 2019.06.22. 11:54:07

@CleanYourRoom:

Az amerikai fiataloknál kevés kilátástalanabb fiatal csoport van a világon.
Értéktelen diplomákat szereznek horror összegű tandíjakért, a tandíj pedig olyan adósság, ami elől nem lehet magancsődbe menekülni, egészségbiztosításuk nincs, jövedelmük messze elmarad a szüleik jövedelmétől, eközben a közösségi médiák ontják rájuk az elvárásokat, drága kávét kell inni, drága cipőt és kozmetikumokat kell használni, különben egy senki vagy.
Értelmetlen ügyekért aktivistáskodnak, feminizmus, antifasizmus stb.
Közben a nagy cégek bedarálják a gazdaságot, hitelrabszolgaságba verik az embereket.

Egy kínai fiatalnak jobb és könnyebb élete van, mint a szüleinek volt. A világ nag részén a fiatal generáció a bőrén érzi a fejlődést és fellendülést.
Az amerikaiak meg nem.

A fentanylt a gyógyszerlobbi úgy teríti Amerikában, mint Magyarországon az aszpirint. Csak hát a fentanyl függőséget okoz és halált. Az illegális drogok csak töredékét okozzák a drogok okozta haláleseteknek. A többséggel a dohányzás és a legális fájdalomcsillapítók végeznek. Szabad piac, LOL

Az opiátok (nem az illegális heroin, hanem a legális fentanyl) azért szedik az áldozataikat, mert Amerikában szabadon lehet bármit reklámozni és már fiatal kortól rászoktatják a gyerekeket, hogy ha valami nem kerek, akkor bekaphatnak egy bogyót. A gyógyszerlobbi hatása.

www.cdc.gov/drugoverdose/epidemic/index.html

Egyre kevesebben hiszik el az amerikai álmot, hogy tökmindegy honnan indulsz, Amerikában te is lehetsz milliomos. Eddig ez tartotta fenn a szélsőkapitalista rendszert. Ennek lassan vége.

Jankove 2019.06.23. 01:42:35

@CleanYourRoom: "nem csoda, hogy a drogokhoz, opiátokhoz meg alkoholhoz menekülnek"

Én csodálkozom, ugyanis a drog nemhogy nem oldja meg a problémát, hanem tovább súlyosbítja azt, ezt azért egy bizonyos IQ felett át kellene látni.

Jankove 2019.06.23. 01:53:30

"Egyre kevesebben hiszik el az amerikai álmot, hogy tökmindegy honnan indulsz, Amerikában te is lehetsz milliomos."

Mielőtt zokogni kezdünk szegény amcsikon, azért azt gyorsan tegyük hozzá, hogy még mindig nagyságrendekkel jobb ott a szitu, mint mondjuk nálunk. A diákhitelt de factó kibaszásnak tartom, ilyet felelős kormány nem is hagyhatna, hogy szerencsétlen pályakezdő úgy induljon neki a nagybetűsnek, hogy már totál el van adósodva, ráadásul a megszerzett diplomák hasznavehetőségére senki sem ad semmilyen garanciát...

acycloren 2019.06.23. 08:35:24

@Jankove: Amerikát ne Magyarországhoz hasonlítsd, hanem mondjuk az Európai Unióhoz. Ahogy Amerikában is van New York meg San Francisco és a kontraszt velük szemben Nyugat-Virginia vagy Alabama, úgy az EU-ban meg van Írország, Hollandia, Luxemburg és Finnország, velük szemben meg Bulgária, Görögország, Magyarország.
Nem azonosak a kilátások mindenhol.
De mondjuk míg San Franciscoban helyi minimálbérből vagy akár afeletti összegből nem tudsz még lakni se, addig Hollandiában tudsz. Nem élhetsz nagy lábon, de alap megélhetésre elég lehet egy targoncás, hentes, hegesztő, szakács fizetése.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es