Kívül tágasabb

Így vigyáznak a világ leggazdagabb techmoguljaira

2019.06.03. 06:30, Kívül tágasabb , 22 komment

Fegyveres őrök, golyóálló üvegű irodák, menekülő folyosók - dollármilliókat sem sajnálnak a cégvezérek biztonságára.

zuckerberg.jpgMark Zuckerberg biztonsága kerül a legtöbb pénzbe

A Szilícium-völgy cégeinek vezetői a világ leggazdagabb emberei közé tartoznak, így nem meglepő, hogy rengeteg pénzt költenek személyes védelmükre. Az adatok a különböző beszámolókból nyilvánosak, ezek közül szemezgettünk.

Jack Dorsey (Twitter)

Jack Dorsey védelmére a Twitter 2016-ban 68506 dollárt költött. Ugyanakkor a mikroblog-szolgáltató alapító-vezérigazgatója nem vesz igénybe költségtérítést, és hivatalos fizetése is mindössze 1,4 dollár volt tavaly – ezzel együtt a részvényekkel 80 millió dollárt keresett. 

Tim Cook (Apple) 

Tim Cook biztonságára az Apple 310 ezer dollárt költött tavaly, ami szerény összeg, azt figyelembe véve, hogy az általa vezetett vállalatot a világ legértékesebbjének tartják. 

Sundar Pichai (Google) 

Sundar Pichai biztonsága 1,2 millió dollárba került a Google-nél tavaly. Egy évvel korábban még csak 680 ezerért biztosították a vezérigazgatót. Az emelkedés egyik oka, hogy 2018 júliusában új biztonsági programot léptettek életbe, három hónappal azt követően, hogy Nasim Najafi Aghdam három embert és magát is lelőtte a YouTube központjában. Pichai biztonságának fokozása már korábban is megvalósult, 2016-ról 2017-re is duplájára emelkedett az erre fordított összeg. 

Eric Schmidt (Google) 

Eric Schmidt tavaly leköszönt a Google elnöki posztjáról, de az azt megelőző évben a cég 300 ezer dollárt költött a védelmére. A Forbes vagyonát 13,2 milliárdra teszi. 

Larry Page és Sergey Brin (Google) 

A Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin biztonsági költségeit évek óta nem tette közzé a cég. Legutóbb 2006-ban adtak hírt arról, hogy Page 33 ezer dollárt kapott közlekedésre, logisztikai és személyes védelmi kiadásokra.

Jeff Bezos (Amazon) 

Jeff Bezos védelme 1,6 millió dollárba kerül, és a protokoll nem változott 2012 óta, hiába hízott vagyona 113 milliárd dollárra. Az Amazon szóvivője szerint a cégvezető külön fizet a saját védelméért, nem a vállalat költ erre. Irodájába golyóálló paneleket építettek be, ez 180 ezer dollárba kerültek, de a gépfegyver sorozatlövéseinek is ellenállnak. 

Jeff Bezos biztonsága azonban nem volt teljes: kiderült, hogy feltörték a telefonját és bizalmas információkhoz jutottak így. Gavin de Becker magánnyomozó szerint ez a szaúdiak műve volt. Bezos a nyomozásra biankócsekket adott. 

Larry Ellison (Oracle) 

Larry Ellison, az Oracle társalapítója biztonsága 1,6 millió dollárba kerül évente. Ebben benne van kaliforniai rezindenciájának védelme is. 

Dara Khosrowshahi (Uber) 

Kétmillió dollárt költenek Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója védelmére. Ez nagyjából megegyezik a bónuszával. 

Sheryl Sandberg (Facebook) 

Sheryl Sandberg, a Facebook operatív vezetőjének biztosítására 2,9 millió dollárt fizetettek. Egy év alatt 200 ezer dollárral nőtt az összeg. Csak egymillióba került a magánrepülőgépes utazások szervezése. 

Mark Zuckerberg (Facebook) 

A lista élén Mark Zuckerberg áll, 20 millió fájt a Facebooknak a védelme. Ennek a fele volt a személyes biztonságára fordítandó összeg, a másik fele pedig adókedvezmény, amint szintén saját és családja védelmére fordított. 

A cég szerint a Facebookkal szembeni negatív vélemények fokozódása miatt költöttek 2,5 millióval többet a biztosításra. 

Otthonai előtt állandóan fegyveres őrök vigyáznak, és legalább az egyik házában pánikszoba is van. A pletykák szerint egy titkos menekülő folyosó is fut a konferenciaterem alatt, ha gyorsan el kell hagynia az irodát. 

Elon Musk (Tesla) 

Azt nem tudni, hogy Elon Musk védelmére mennyit költ a Tesla. Mindenesetre tavaly ősszel a techvilág fenegyereke azt írta a Twitterre, hogy egy Monty Python-ihlette őrtoronyba keresnek őrt, aki francia akcentussal kiabál az emberekre.

(Fotó: Scott Olson/Getty Images)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr8114875260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenehorizont 667 2019.06.04. 08:46:12

Ha Cukkenberger agyát valaki kiloccsantaná, akkor ez a világ jobb hely lenne. Nem sokkal, csak egy icipicit, de az is haladás lenne.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.06.04. 08:54:58

@MAXVAL bircaman közíró:

Bizony. Seggadó orbángazdádat is TEK védi, pórnép közelébe nem mer menni, újságírót nem engednek a közelébe, 2006-ban a neki lezárt hídon menekült a páncélos mercijében, miközben a híveit odadobta a rendőröknek, arra nem volt képes a saját Parlamentjében is a félelemtől a függöny mögött bujkáló tetű, hogy figyelmeztesse a csápolóit a közeledő rendőrökre....

Igazad van, retteg az elnyomó.

Mielőtt hülyét csinálnál magadból (még nagyobbat), jelezném, hogy Gyurcsánnyal a mai napig bármikor összefuthatsz az utcán, egyedül van, érdekes módon ő nem retteg az ostoba fajtádtól.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.04. 08:59:23

@csúti csüngőhasú tolvaj:

Az állami vezetők védelme része a honvédelemnek. Gyurcsányt is vdték, amikor hatalmon volt.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.06.04. 09:33:34

@Fenehorizont 667: Már tökmindegy.."Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen."

A fehér ember kipusztításának 3 stációja a 3 F: fogamzásgátló, feminizmus, facebook..

Ma Baker 2019.06.04. 09:41:44

Van is mitől félnie cukibergnek mióta magasabb fokozatra tekerték a cenzúrát!

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.06.04. 10:23:42

@MAXVAL bircaman közíró:

Az állami vezetők védelme mindenhol feladat, csak az ostoba fajtád azt felejti el, hogy ennek ellenére a világban van jócskán olyan élhető ország amire a buta és ostoba fajtád habzó szájjal hörög putyin gazdid parancsára, ahol az állami vezetők bármikor a normál emberek közelébe kerülnek és nem rinyálnak telecsíkozott gatyával mint a tolvaj gazdád.

BitPork 2019.06.04. 10:24:40

@MAXVAL bircaman közíró: Csak az arányokat tévesztetted el. Meg honunk vádelmét keverted rossz helyre.

Homo fideszbirkusz 2019.06.04. 10:29:43

orbán-rogán-mérszaros-takonyárpinak pedig azonnal helikopter áll rendelkezésére ha a nép egyszer beindul mint anno Ceaucescu ellen és azon nyomban menekülni kell Moszkvába.

Homo fideszbirkusz 2019.06.04. 10:33:20

@Ma Baker: "Van is mitől félnie cukibergnek mióta magasabb fokozatra tekerték a cenzúrát!"

Te Homo fideszbirkusz csak hálás lehetsz azért hogy legalább a cukibergiék törödnek veled hogy megvédjenek az agymosásodra gyártott fake newsoktól meg náci propagandától.
Az m1, m2, a TV2 az origo.hu a 888.hu a Popsi Srácok, meg a hasonló szennyek ellenében.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2019.06.04. 10:36:04

ez a cikk marhaság.
nem azt írja, hogy védik, hanem, hogy mennyiért.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.04. 11:01:42

@csúti csüngőhasú tolvaj:

Mi az az élhető ország? Ahol magasabb az átlag életszínvonal? Nos, ez csakis a világrendtől és annak uraitól függ.

acycloren 2019.06.04. 11:03:24

Ezek a világ új urai, akik a propagandájukon keresztül meghatározzák a politika folyását. Én egyedül a google-t használom, de próbálok szabadulni a Nagy Testvér figyelő tekintetétől. Identitásomat folyton változtatom, alternatív böngészőket és accountokat használok más-más célokra, és persze titkosítást. Tor+VPN, ha kényesebb területre tévednék a web sötét oldalán. Még fizetni se kell érte, csak odafigyelni. De az emberek többsége birka. És itt nem a Bircára gondolok, hanem a valóban birkamentalitásúakra.

Facebookról 9 éve töröltem magam, akkor is kamu névvel és regisztrációval voltam fenn. Twittert, Instagramot nem használok. Belőlem még egy youtube sztár se gazdagszik, mert az ad-block beállításaim miatt a videóba ágyazott hirdetések se jelennek meg.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.04. 11:04:14

@BitPork:

Az arányok bozasztóak. Nagyon elszakadtak a valóságtól a cégvezetőcskék. Lesz majd idejük gondolkodni a lágerben...

acycloren 2019.06.04. 11:06:37

@csúti csüngőhasú tolvaj: Minden országban védik a vezetőket, még a politikai hatalommal nem rendelkező brit királyi családot is.
Orbán sokkal szabadabban mozog, mint a világ vezető politikusainak többsége.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.04. 11:13:43

@acycloren:

Én másképp állok hozzá.

Ha meg akarnak figyelni, úgyis megteszik, így eleve nem védekezem. Az én módszerem a teljes nyilvánosság. Korábban még a lakásom fényképe is fent volt, ezt is csak a felesége kérésére vettem le. Továbbá a munkahelyemet kezelem titkosan, mert egyes túlbuzgó pártkatonák feljelentettek többször is a munkáltatómnál.

A FB használata viszont szimpla kényszer. Aki médiát működtet, mint én, az nme lehet meg FB nélkül. Egyszerűen NINCS más scatorna, ami vetekedne vele. Olvasóim 90+ %-a a FB-on keresztül ér el. Minden más ÖSSZESEN 10 %.

Szóval ezt is meg kellett oldanom. Van pár ismerősöm, aki megadta a jelszavát, így tudok posztolni az ő nevük alatt, ha le vagyok tiltva. Plusz létrehoztunk 8 darab kamuprofilt, ezek közül csak 2 bukott le, sőt 2 olyan, hogy átment az ellenőrzésen is, azaz a FB valós profilként tartja ezeket számon. Így a médiaoldalunkon tudunk mindig publikálni, csak akkor lenne ez lehetetlen, ha az egész oldalt lőné le a FB. De ezt ritkán teszik meg nem-angol nyelvű oldalokkal, ha egyébként a nem-politikai jellegű szabályok be vannak tartva.

steery 2019.06.04. 12:03:18

Nem az számít, ki mennyit költ önmaga vagy a cége fontos embereinek védelmére, hanem az, hogy ez a védelem mennyire hatékony és milyen mértékű, típusú támadások ellen véd meg? Hiába vannak valakinek fegyveres testőrei, ha meghekkelhető a mobilja, számítógépe, okos lakása, okos autója. Hiába védett valaki a hekkeléstől, ha nincsenek testőrei és bármikor lepuffanthatják vagy megkéselhetik. És hiába vannak testőrei, ha azok nem figyelnek, lásd: Svarcinéger hátba rúgását.

Amúgy meg szerintem egy tech cégnél nem a vezérigazgató, meg a főrészvényes a legveszélyeztetettebb és legvédendőbb személy, hanem a vezető fejlesztők és feltalálók, akik az új megoldásokat kitalálják és megcsinálják. A konkurencia ipari kémei elsősorban rájuk vadásznak, őket akarják becserkészni. És ez állandó fenyegetést jelent, nem alkalmit, mint egy őrült fegyveres támadó.

BitPork 2019.06.04. 12:57:38

@MAXVAL bircaman közíró: Ritka szánalmas amikor vergődve megpróbálod kiforgatni amit különben mindenki ért :) Lassan tisztelni kezdelek amiért ennyire betegen ilyen kemény munkát végeztek egy nick alatt. Mondjuk ha jó pénzt kap érte az ember és nem megy el gyógyszerre még jó is lehet.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.06.04. 14:15:57

@BitPork:

Sokkal többet kapok, mint amit elképzelni tudsz.

moTmeN 2019.06.04. 16:24:06

Mondjuk ahhoz kepest, hogy Tim Cookra elkoltottek egy csilliardot, tegnap a keynote utan nyugodtan el lehetett mellette setalni, egy-ket rendezo volt a kornyeken, meg a sajto. Olyan Schwarzeneggeres karatezast siman csinalhatott volna barki, a jelen levo nehanyezer ember kozul...

BitPork 2019.06.04. 17:09:53

Bánt hogy ennyire alábecsülöd a képzelőerőmet.

Jankove 2019.06.12. 14:43:54

Kíváncsi lennék, hogy az az évi 20 millió dollár pontosan miből áll össze. Ez brutál lóvé.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: Én azért örülök ha az ilyen ingyenélő ringyók is megszívják. Meg a többi ingyenélőnek is, de most csak ennek lehet itt örülni. (2019.08.18. 02:19) Kitálal a volt pornósztár
 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: A palesztinok NEM filiszteusok! Azok sémi arabok, a filiszteusok Dél Európából mentek oda. A tengeri népek egyike (vagy azokból ott helyben alakult nép). Szicíliaiak, görögök, etruszko... (2019.08.18. 02:18) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Ja, káröröm. Hát bennem nincs. Mondjuk akkor lenne, ha az O1Gecigányt és teljes bandáját látnám a választási plakátok helyén a villanyoszlopokon lógva. Akkor tényleg lenne, mer... (2019.08.17. 23:22) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Náciügyben én azokról beszéltem, akiket mostanában fognak perbe, hogy az írnok cipőpucolója volt valami huszadrangú munkatáborban, hogy az is bűnös. Megnézném, hogy a helyében ... (2019.08.17. 23:21) Kitálal a volt pornósztár
 • Igaz János: Ezt a módszert még a nagyapám találta fel. Csupasz vezetéket fektetett a kertjébe le és csúszkán hozzá kötött elektromos kapálógéppel dolgozott , szántott vetett, mert a lovak abrakoltatása többe ke... (2019.08.17. 23:06) A svédek már megint nagyot dobnak
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es