Kívül tágasabb

A britek a legiszákosabbak

2019.05.21. 06:30, Kívül tágasabb , 9 komment

Egy felmérés 36 ország lakosainak alkoholizálási szokásait vizsgálta, a kutatásban 120 ezer ember vett részt. Az eredmények szerint a britek átlagosan 51,1 alkalommal rúgnak be egy évben, vagyis nagyjából minden héten egyszer.

sor_foto_pixabay_com_spooky_kid.jpg

A második helyen az amerikaiak állnak 50,3 berúgással, majd a kanadaiak (47,9) és az ausztrálok következnek (47,4). Dánia, India, Írország, Mexikó, Csehország és Finnország fért még be az első tízbe. 

A kutatás arra is kitért, hogy az embereknek hányszor kellett egészségügyi ellátást igénybe venniük alkoholfogyasztás miatt egy év alatt. Ebben az összevetésben az ausztrálok állnak az élen, megelőzve a briteket. 

A felmérés szerint az emberek berúgásaik 20 százalékát megbánják, ám a britek körében ez az arány némileg alacsonyabb, 18,5 százalékos. Kiderült az is, hogy a nők jobban bánják, hogy a pohár fenekére néznek, mint a férfiak. 

A kutatás vezetője, Adam Winstock professzor szerint vélhetően sokan alkoholizálnak káros módon, ezért érdemes lenne irányelveket bevezetni arra, hogyan lehet biztonságosan inni. 

„Korábban mindig azt mondták, hogy túl sokat inni rossz – és az is. A mostani irányelvek azonban nem alkalmazkodnak ahhoz, hogy örömmel részegedünk le és csak kis segítséget nyújtanak a spiccesség és a részegség közötti különbséghez és a gyakoriságot illetően” - mondta a függőségi pszichiáter.

A briteknél nincs meghatározva a biztonságos italozás mennyiség, csak azt tanácsolja az egészségbiztosító, hogy ne igyanak rendszeresen 14 egységnyi alkoholt - ez kilenc pohár bornak felel meg – egy héten. 

A professzor szerint kulturális változás is szükséges ahhoz, hogy sokkal visszafogottabb, európaibb módon fogyasszanak alkoholt a britek. 

Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy egyre többen nem isznak, absztinensek, főleg a fiatalok körében, ám Winstock azt mondta: a valóban kevesebben isznak, de akik igen, azok sokkal durvábban, kártékonyabban. 

Globálisan 70 százalékkal nőtt az egy főre jutó alkoholfogyasztás harminc év alatt, míg Nagy-Britanniában csökkent az arány: 1990-ben fejenként 12,6 liter tiszta alkoholnyit fogyasztottak egy évben, míg 2017-ben már csak 11,4 litert.

(Fotó: pixabay.com/spooky_kid)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: sör alkohol felmérés

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1614839302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.05.21. 08:53:16

Hülyeség, hogy az amerikaiak sokat innának. Az egyik legszárazabb ország, ahol eddig jártam. Aki iszik egy pohár sört vagy bort ebédhez, arra furcsán néznek.
Egész "száraz" megyék vannak, ahol alkoholt egyáltalán nem lehet kapni éttermekben. Este 10 után meg nagyjából sehol, 21 év alatt se, rengeteg az antialkoholista szervezet. Szóval Amerika korántse olyan iszákos, mint azt Európában hiszik róluk.

Az ausztrálok el tudnak szabadulni, főleg ha külföldön vannak, ahol olcsóbb a pia.

A balti népek, csehek, oroszok szerintem verik a briteket is.

A briteknél az iszlamizáció, a saria jog bevezetése majd megoldja ezt a kérdést is.

Az a vicc, hogy a kannabiszt tiltják, ami se rövid távon (akut mérgezés lehetetlen) se hosszabb távon nem túl káros. De a cigi az szabad, ami hosszú távon tuti tüdőrákot okoz, az alkohol túladagolása, az alkoholmérgezés kómához, halálhoz vezet. Hosszútávon pedig máj és agykárosodáshoz. De ezek hagyományos mérgeink, ezért használatuk egyenesen trendi.

Almandin 2019.05.21. 23:54:19

@acycloren: Miért cseréled le folyton a nickedet? Te vagy a darlacko/karandash/stb.
A poszthoz: valóban veszélyes az alkohol, de csak azoknak, akik nem tudnak mértéket tartani. A kannabisz fogyasztása már kis mennyiségben is növeli a skizofrénia kockázatát.

Az EREDETI 2019.05.22. 01:06:50

Gondolom hungary nem volt benne a 36 vizsgált ország között

Szakura 2019.05.22. 09:57:39

acyloren: Nem tudom, te hol jártál Amerikában, de ott az alkoholt külön üzletekben árulják. Kivéve a sört, mert az nem alkohol nekik. Úgy isszák, mint a kólát. Igaz, az alkoholtartalmuk alacsony.

acycloren 2019.05.22. 10:53:09

@Almandin: tévedsz, a kannabisz csak a skizofréniára hajlamosaknál hozhatja előbbre a betegség tüneteinek kifejeződését

De skizofréniára hajlamosaknál az alkohol is előhozhatja a tüneteket... Meg depressziós és szuicid hajlamúaknál is ronthat az állapotukon. De ezt érdekes módon sose hangsúlyozzák, csak az illegális drogoknál.

A nickemet több okból is cserélgetem. Jelenleg az van, hogy a jelszavam olyan biztonságos volt, hogy magam is elfelejtettem és az eszközeimről egy újratelepítés után eltűnt az automatikusan tárolt jelszavam. Nem nagy dolog. Máskor meg kitiltanak egyes blogokról a véleményem miatt, akkor is cserélek, ha épp kedvem tartja.

@Szakura: Eleve ahol jártam, elég szárazok voltak az emberek. Tisztában vagyok, hogy liquor store-ok vannak, de vannak county-k meg dry town-ok, ahol az se, főleg délen.
Vannak alkoholproblémák persze Amerikában is, de az nincs, ami Kelet-Európában, hogy köszönés után egyből felessel kínálnak. Mondjuk Amerikában az alsó társadalmi réteg több droggal pusztítja magát, mint Kelet-Európában, utóbbi helyen az alkohol a hagyományos keménydrog. Magyarországon isznak az emberek, Amerikában meg a moonshine mellett ott van a háztáji meth is. Meg az opioid fájdalomcsillapítók (Vicodin, Percocet) valamint a bath salt-ok és a PCP. Ezért is hülyeség tiltani egy drogot, mert találnak helyette mást, károsabbat, veszélyesebbet.

Zabalint 2019.05.22. 16:08:46

@acycloren:
Mondjuk nem hinném, hogy ha valaki olyan rendszerességgel szívná a füvet, mint a dohányosok a cigit, akkor ne növelné ugyanúgy a tüdőrák kockázatát. Persze a marcsát nem csak úgy lehet fogyasztani.

Zabalint 2019.05.22. 17:03:52

@Almandin:
Igazából ez a mértékkel fogyasztás dolog a gyakorlatban nem működik a társadalomban, alig akad olyan fogyasztó, aki sosem rúgna be. Emellett a berugásig el nem jutás, de rendszeres fogyasztás meg más szempontból veszélyes.

Ahogy acycloren leírta, a skizofréniára hajlamosaknál növelheti a skizofrénia esélyét. Persze, nem tudod előre, hogy az vagy-e, de azt sem tudod pl hogy a patológiás részegségre hajlamos vagy-e, mielőtt először iszol sokat, pedig az első alkalommal is elkövethetsz emiatt súlyos bűncselekményt.

Én mondjuk nem tiltanám egyik drogot sem, mert a legális szer okozta problémáknál az illegalitás okozta problémák még súlyosabbak. A szesztilalom sem jött be. Az ésszerű korlátozás más tészta.

Almandin 2019.05.23. 01:22:03

@Zabalint: Mediterrán országokban a mérsékelt borfogyasztás az étkezés része. A vörösbor állítólag jó hatással van a keringési rendszerre. Érdekes, hogy északon és keleten (Európában) inkább a lerészegedés a jellemző. Pl. hétvégén berúgnak, de lehet, hogy a hét többi napján egy kortyot se isznak. A magyar modell is inkább ez. Alkoholisták meg mindenfelé vannak, azok folyton isznak.
A részegség valóban kihozhat egyeseknél fokozott agressziót. Ezért azok, akik tudják magukról, hogy erőszakosabban részegen, kerüljék a lerészegedést. Volt is a közelmúltban ilyen bűneset:
index.hu/belfold/2019/05/14/makai_viktoria_eroszak_tamadas_ultrafutas_borton_kiengedes_hazi_orizet/

acycloren 2019.05.23. 06:12:50

@Zabalint: "Persze a marcsát nem csak úgy lehet fogyasztani."

Nem csak hogy nem csak úgy lehet fogyasztani kannabiszt, hanem pont hogy úgy nem lehet fogyasztani a kannabiszt, ahogy cigizni szoktak. Ma már olyan THC tartalmú hibridek vannak, hogy ha abból csavar jointot szív (én az amerikai terminológiát használom, tehát itt a joint tiszta fű cigipapírban), akkor abból két szívás után elég, sőt. Tehát kannabisszal nincs az, mint cigivel, hogy óránként rágyújt a proli és remeg, ha nem kapja meg a betevő nikotinját és szívja egyiket a másik után. Fűnél egyetlen spanglit végigszívni se egyemberes mutatvány ma már, olyan potens lett a nemesítésnek köszönhetően a fű. Egy ember kettőt szív és utána leteszi. Tehát aki naponta szív füvet, annak is kevesebb füst jut a tüdejébe ezáltal, mint aki Budapesten gyalogosan közlekedik naponta és szívja a kipufogógázokat.

@Almandin: A pszichiátriák és elfekvők is tele vannak alkeszekkel. Mert az alkohol az igencsak okoz szellemi leépülést, pszichózist, skizofréniára hajlamosaknál előhozza a betegséget. Sajnos a családomban is volt olyan, aki elitta az eszét, diplomás ember nyugdíjazását követően céltalanul lézengett, megtalálta az italt, de aki ezt szóba hozta neki, azt leintette, hogy ő csak a magyar borkultúrát élteti. Nem lett szép vége.

"Ezért azok, akik tudják magukról, hogy erőszakosabban részegen, kerüljék a lerészegedést" - ja, csak az alkohol pont nem arról híres, hogy engedi a fogyasztót dönteni, önmérsékletet gyakorolni. Az alkohol az egyik olyan drog, amiből ha beszopsz egy kicsit, akkor akarod a következő adagot, mert eleinte egyre jobban érzed magad tőle. Én se tudtam megállni egy sörnél fiatalabb koromban. És rettenetes másnapjaim voltak, amik nem is egy napig tartottak. De a következő baráti összejövetel alkalmával ugyanúgy csináltam mindent. Ilyen az alkohol. Ezért gyűlöltem meg. Sok hülyeséget csináltam alkoholos állapotban, többen haltak meg körülöttem alkohol miatt (belefulladt a hányásába/szellemi leépülés+májzsugor/megbaszta az áram, mert részegen felmászott a vonat tetejére/legurult a lépcsőn és agyalapi törést szenvedett/részegen vezetett és belerohant egy mezőgazdasági munkagépbe). Nekem se tűnt fel ez a sok veszteség, csak mióta elegem lett az alkoholos másnapokból, abbahagytam az ivást, azóta gondolkodom el azon, hogy mit is vesztettem: semmit. Előbb kellett volna abbahagyni.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • acycloren: @Jankove: Amerikát ne Magyarországhoz hasonlítsd, hanem mondjuk az Európai Unióhoz. Ahogy Amerikában is van New York meg San Francisco és a kontraszt velük szemben Nyugat-Virginia vagy Alabama, úgy ... (2019.06.23. 08:35) Egyre reményvesztettebb az Y generáció
 • Jankove: "Egyre kevesebben hiszik el az amerikai álmot, hogy tökmindegy honnan indulsz, Amerikában te is lehetsz milliomos." Mielőtt zokogni kezdünk szegény amcsikon, azért azt gyorsan tegyük hozzá, hogy mé... (2019.06.23. 01:53) Egyre reményvesztettebb az Y generáció
 • Jankove: @CleanYourRoom: "nem csoda, hogy a drogokhoz, opiátokhoz meg alkoholhoz menekülnek" Én csodálkozom, ugyanis a drog nemhogy nem oldja meg a problémát, hanem tovább súlyosbítja azt, ezt azért egy bi... (2019.06.23. 01:42) Egyre reményvesztettebb az Y generáció
 • acycloren: Jó kis lábszagú cipők, seggszagú harisnyák. Erről van szó. Megveszik a fetisiszták, beleverik. Loptam már én is tangát vendégségben, szagolgattam szennyesbe tett melltartót és bugyit. Sőt vertem már... (2019.06.22. 23:17) Furcsa szokás terjed a stewardessek körében
 • Zsolt Viczai: @moonlight777: Amúgy egyetértek,a kutya dolga az ugatás, jelezzen, ha van valami, de nem ész nélkül. csakugyan hibbant ez a világ, az ember azt hiszi, ő a minden, pedig a környezete nélkül, semmire ... (2019.06.22. 21:28) A kutyaugatást is büntetnék
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es