Kívül tágasabb

Nagy döntés előtt a Feröer-szigetek

2019.05.19. 06:30, Kívül tágasabb , 23 komment

Április végén két napra bezárt Feröer-szigetek minden turistalátványossága, de tárt karokkal várták az önkénteseket. A cél az volt, hogy a karbantartási és fejlesztési munkákat végezzenek el az Izland és Norvégia között szigetcsoporton. A Feröer-szigeteken is érződik már a turisták rohama.

cim_279.jpg

A felhívásra több ezer önkéntes jelentkezett, és végül közülük százat választottak ki. A vállalkozó kedvűek 18 és 75 év közöttiek voltak, 25 országból érkeztek, volt olyan, aki Ausztráliából utazott el a világ másik végére. A munkákra jelentkezőknek maguknak kellett állniuk az utazás költségét, de szállást és ételt kaptak cserébe. 

Az önkéntesek a helyiekkel együtt dolgoztak a 18 sziget rendbetételén. Az egyik csoport a mindössze 50 lakosú Kirkjubourban tevékenykedett, és az volt a feladatuk, hogy egy 7 kilométeres túraúton köveket halmozzanak fel, amelyek a helyieknek és a turistáknak is jelzőként szolgálhatnak a ködben. 

A britekből dánokból, norvégokból és írekből álló csapat alaposan elfáradt, ott is izomlázuk volt, ahol nem is sejtették, hogy van izmuk, de elégedettséget is éreztek.

2_447.jpg

„Kemény munka volt, nagy szélben cipeltük a nehéz köveket” – mondta a BBC-nek a dán Casper Abenth.

Egy másik csapat Skarvanesben dolgozott, ahol kevesebb, mint tíz ember él. Nekik is az volt a dolguk, hogy a meredek útvonalon megerősítsék az útjelző köveket, kijavítsák a kapukat és lépcsőket építsenek a hegyoldalba. A kerítések fölé fából átjárókat emeltek a turisták számára.

1_473.jpg

A kerítések fontosak, hiszen bent tartják a területen a birkákat, így el lehet kerülni a vitákat, hogy melyik állat kinek a tulajdonában van – ám valami megoldásra szükség volt, hogy a kirándulók folytatni tudják útjukat és ne rongálják meg a drótot. Az út mellett kimélyítették az árkokat, hogy a víz el tudjon folyni. 

Volt olyan csoport is, amely az egyik dombtetőn kilátópontot alakított ki úgy, hogy megóvják a természetet és a madarak élőhelyét. 

A szervező, a Visit Faroe Islands azt mondta, hogy az önkéntesek hatalmas munkát végeztek, segítségükkel bőven a várakozásokon túl tudtak haladni. 

„Csodálatos volt látni, hogy mennyi ember jött a világ különböző pontjairól, és a helyiekkel együtt egy közös feladaton dolgozva, az ingujjukat felgyűrve segítettek” – mondta Guðrið Hojgaard igazgató. Jövőre is szerveznek hasonló megmozdulást a szigetek jövőjének megőrzéséért.

ko.jpg

Az egyik helyi gazda, Jacob Martin Debes szerint ez nem csak egy PR-kampány volt, a munkák hatásait a helyiek is fogják élvezni. 

A nagy kérdés az, hogyan lehet megőrizni az egyensúlyt a gazdaságilag hasznos turizmus és a törékeny ökoszisztéma között. Bár a Feröer-szigetekre nem könnyű eljutni, és ezért sokáig nem is gondoltak rá a turisták, ahogy Izland, úgy ez a szigetcsoport is egyre népszerűbbé válik. 

Tavaly 10 százalékos emelkedés volt a látogatók számában, 110 ezren keresték fel a sokak szerint a semmi közepén fekvő helyet – ez több mint a duplája a Dán Királysághoz tartozó Feröer lakosságának. 

„Nem akarunk az új Izlanddá válni. Meg akarjuk őrizni, amilyen volt. Nem akarunk csúnya hoteleket és apartmanokat a szigetre. Meg akarjuk tartani a gazdáknak és a birkáknak” – mondta a helyi turisztikai iroda egyik képviselője. 

Torshavnban, a fővárosban eddig két szálloda volt, de most két újabbat építenek. Aksel Johannesen kormányfő azt mondta: miközben várják a látogatókat, fontos, hogy megőrizzék és óvják is a területet.

(Fotó: Saviour Mifsud)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása