Kívül tágasabb

A kutyaugatást is büntetnék

2019.05.17. 06:30, Kívül tágasabb , 17 komment

Szigorú szabályokat vezethetnek be Ausztráliában, miután sok panasz érkezik a macskák és a kutyák miatt. A radikális törvényváltoztatás tervezete szerint a macskáknak tilos lenne kijárni a házból – éjszaka vagy egyáltalán –, míg a túl hangosan ugató kutyákat elvennék gazdájuktól.

kutya_foto_pixabay_com_fran_loablog.jpg

A szövetségi állam kormánya áttekinti a jelenlegi szabályozást, miután sok panasz érkezett a kóbor és elvaduló macskák, valamint a veszélyes és hangos kutyák miatt. 

Hetente nagyjából 25 ember kerül kórházba harapások miatt. A WA Rangers Association (WARA) nevű szervezet szerint szigorúbban kellene büntetni azokat a gazdákat, akiknek a kutyája megtámad és megharap valakit. 

A jelenlegi törvények értelmében ilyen esetben legfeljebb 10 ezer ausztrál dolláros büntetés vagy egy éves börtönbüntetés szabható ki, ám egyesek szerint a bírság nem elég magas ahhoz, hogy az emberek átérezzék, micsoda felelősség egy kutya gazdájának lenni. 

A Cat Haven nevű szervezet is támogatja, hogy a macskákat csak lakásban vagy kinti, elkerített területet lehessen tartani, mert az jobb az állat számára is. „Tovább élnek és boldogabbak” - mondta Roz Robinson vezető. 

A helyi kormány konzultációt indított az ügyben, és augusztus elejéig várja az emberek véleményét a tervekről. Ennek alapján az év végén születhet meg a szigorúbb szabályozás. 

Nem ez az egyetlen lépés Ausztráliában, amit a kóbor macskák számának csökkentésére hoztak. Néhány hete derült ki, hogy mérgezett csalétkeket helyeznek ki, ugyanis a kormány kétmillió macskát ölne meg 2020-ra. 

Úgy vélik ugyanis, hogy a cicák az őshonos állatokat – madarakat és hüllőket – veszélyeztetik. Mintegy 20 millió macska él az országban, melyek több millió őshonos állattal végeznek.

(Fotó: pixabay.com/Fran_LoABlog)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: kutya Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9814831218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2019.05.17. 12:33:00

Ez túlzás. A kutyaharapásokat meg lehet előzni helyes szájkosár-használattal.

mikocami 2019.05.17. 12:57:12

NAGYON HELYES!!!
Ma.o.on már régen be kellett volna vezetni!

Zabalint 2019.05.17. 16:59:13

Ha valakinek a kutyája megtámad, megharap egy embert, olyan büntetést kelleni kiszabni a gazdára, mintha ő tette volna.

@Almandin:
Itthon még a pórázt sem ismeri a többség, sőt simán falkákat futtatnak közterületen. Ha a buszon a sofőr szól a póráz és a szájkosár hiánya miatt, minden lesz, csak nem fehér ember.

Almandin 2019.05.17. 21:03:30

@Zabalint: Egyetértek. Kevés kutyatartó használja ezeket, elfogultak a kutyáikkal. Szigorúbb ellenőrzés kellene ezen a területen.

Almandin 2019.05.17. 21:08:30

@Nem találod ki: Én se pártolom a macskák lakat alatt tartását. Akik azzal érvelnek, hogy baleset érheti őket, azoknak azt tudom mondani, hogy ezen az alapon ők se menjenek sehova, mert abból baj lehet. Inkább éljen a macska rövidebb ideig, de szabadabban, mint bezárva, rabként öregedjen meg.
Ausztráliában egyébként nehéz a helyzet, mert az élővilágot ott károsítják a macskák. De humánusabb lenne az állomány csökkentése ivartalanítással, mint irtani meg bezárni őket.

acycloren 2019.05.18. 07:17:38

@Almandin: @Nem találod ki: Ausztraliában az endemikus fajokat irtják milliószámra a kutyák és macskák. Meg a patkányok. Őshonos fajokat nem is lehet vadászni Ausztráliában, még az emberevő sósvízi krokodilokat se, áttelepítik őket, ha gondot okoznak. Csak a betelepített fajokat szabad vadászni: tevéket, szarvasokat, macskákat, szarvasmarhákat, bivalyokat, elvadult disznókat, kutyákat.

Aki haziállatot akar tartani, az ivartalanított kutyát vagy macskát tartson és ha az elszökik, akkor kapjon olyan bírságot, hogy belegebedjen.
A természetbe kiszabadult macskákat, kutyákat meg le kell mérgezni a gecibe. Magyarországon is.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.18. 19:30:27

Rideg, embertelen, liberális világ. Atomot rá.

bontottcsirke 2019.05.18. 19:42:15

Sajnos a kedvencek tartása alig szabályozott hungariban is, valahogy itt is el kell kezdeni

moonlight777 2019.05.18. 20:17:10

hibbant világ..... a kutya ugat, ez van akár tetszik, akár nem...
ha már szigorítanak, akkor az kellene, hogy kutyát ne lehessen lakásban tartani, azok a kertbe, udvarra valók (kivétel a segítő, vakvezető kutyák)....

kewcheg 2019.05.18. 23:00:07

Ugatós kutyát tartók mind sudribunkók.Azért is ugatós a kutya.Életemben ahányszor rászóltam kutyás emberre a kutya támadó/agresszív/gyereket ijesztő magatartása miatt, az esetek 99 százalékában minősíthetetlen paraszt tahó módon reagáltak rá a kutyások....Nem tudsz egy ilyen kutya gazdájával normális, épeszű párbeszédet folytatni, nem lesz köztük olyan aki belátja hogy nincs igaza.Addig pedig marad a kutyás terror...:(

humorpalanta 2019.05.18. 23:00:51

Nem az a baj, hogy a kutya ugat, a macska szarik meg kapar, hanem az, hogy milyen rettentő sok van belőlük. Csak itt a 18 házból van 10 kutya, 10 macska. És ez csak az utca 1 részlete. Ott az állandó ugatás, ha az egyik elkezdi, jön a többi. Ott van az, hogy a macskák mindent összeszarnak, kikaparnak, vagy a túlzabáltatás miatt összeokádnak, vagy amikor épp a mi ajtónk elé támad kedve kölykezni és úszik minden a vérben és szarban, de az ugye a gazdit nem érdekli.
Ott vannak a betegségek, amiket terjesztenek, az élősködőik... Persze, lehet megelőzni, de semmi nem 100%-os.
És még egy csomó mindenről lehetne beszélni. A nagy állatbarátok tök jól el vannak, csak közben a másiknak kell elviselnie az összes hülyeségüket, miközben cserében nem kap semmit. Az ajtót nem lehet nyitva hagyni vagy az ablakot éjszaka, anélkül, hogy bemásszanak a rühes macskáik. Ha állatot akar, menjen falura.

Arcade Macho 2019.05.19. 00:11:42

Koreaban mar vagy 20 eve is elkepzelhetetlen lett volna hogy a blokik ugassanak, nemeteknel mar 15 eve is a nagytestu kutyat be kellett vinni ejszakara a hazba
itt van szemebe ket kis idegbeteg blokesz, remelem minel hamarabb elpatkolnak, mert engem ez a balkani koszfeszek nem kepes a kis idegbeteg gane kutyak ugatasatol megvedeni

Zsolt Viczai 2019.06.22. 21:20:43

@Almandin: Egyetéretek, ám sajnos a szájkosárrendeletet eltörölték, Ám Magyareországon imádnak szabáylt szegni az emberek. Fogalma sincs a kutyáról, a pszichológiájáról..az ugatás természetes, de az nem, hogy állandóam ugat, és ezért a gazda a híbás, mert baszik a kutyára. nekem is van kettő, max harmadszorra , de elhallgatnak. Szabadon van a lakásban, mert társassházban vagyok, itt pedig udvaron nem tarthatsz kint kutyát. Van szomszéd, akinek sosem ugat a kutyája, tán nem is tudja sok lakó, hogy van neki. Auszriában, és sok nyugati országban kutyaiskolához van kötve az állat tarthatósága. Kivéve Tirolban, ott nincs.. Dániában is szigorú az ebtartás.. 5 óránál többet nem lehet egyedül az állat. hm, hogyan oldják ezt mega gyakorlatban, nem tudom, ám ott zokszó nélkül hívják a yardot az ugatás miatt. Egy kolléganőm dolgozott kint Dániában, ő mesélte ezt..igaz vagy nem, ki tudja. Mindenesetre, mindig én a gazda vagyok a hibás kutya viselkedése miatt.amennyiben van ilyen. A legtöbb kutyás a pórázhasználatot sem ismeri, hogy ne feszítsd a pórázt,ha ismerkedsz másik kutyával, mert attól ideges lesz a másik eb. Persze gazdán is látszik, hogy feszült, az állat is érzi ezt. a kisebbik, kölyök kutyám koránál fogva vehemens még, de agresszivitásnak nézik. Odaérek, és már laza is a póráz. a kutyák jelzéseit sem ismeri a gazda, bűzmirigy, farok stb. az ember kurva kényelmes lett, minden ami természetes, el akar tűnteni. Szeparációs szorongásról hallottatok? Mert miért is ugata kutya sokat, főként ezért. A postás is fél, tuti, megmerevedik ezt érzia ktya, ugat rá. Hiába, mondom neki ne ugráljon és csapkodjon, mert hergeli ezzel. Igyekszem megfogni az állatot. Három kutyája van bevallása szerint.. hahha, ha így lenne, tudná mi a helyes.. avagy mégsem, mint ahogy többi kutyás sem,a legtöbb. Közel 8 éve van kutyám. 2012-es Kormányrendelet engedi meg, hogy bárkinek joga van tartani ebet, sőt az alkotmánybíróság kimondta már 2011-ben, hogy nem korlátozhatós kutyatartás a társasházakban, de a Kúria is kimondta ezt 2016-ban, sőt az ebek száma sem. Itt az normális ész szab határt csak..Ez hiba talán. A legtöbb város már nem megy szembe ezzell a ítélettel. Pécsen szabályozzák, de a Kúria döntése a mérvadó. mindenesetre a a négyzetméter szabály az megmaradt, hány m2 kell egyes kutyáknak, kistestű , közepes, illetve nagytestűnek..ez 10, 15 és 20 m2 ..

Zsolt Viczai 2019.06.22. 21:28:57

@moonlight777: Amúgy egyetértek,a kutya dolga az ugatás, jelezzen, ha van valami, de nem ész nélkül. csakugyan hibbant ez a világ, az ember azt hiszi, ő a minden, pedig a környezete nélkül, semmire sem menne, de ez természetes neki, azt hiszi korlátlanul vissza lehet élni ezzel..az enyémek elhallgatnak egy percen belül.ha rászólok, és nyilván, ha elvonult inger, mert munkahelyemen nem hallom őket, csak remélem, hogy nyugi van.. A kölyök kutya a korából adódóan ugat sokat. de le lehet és le kell szoktatni erről.A mentett kutyám két hónapig meg sem szólal itthon, mi van, ennek nincs hangja..? Nyilván ha rázendit, rászólok azonnal, ha nem hallgat el mégsem, megnézem mi az ugatás tárgya..ismét rájuk szólok, és kész, csönd van. Két kistestűm van..pincsi és egy mudi.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es