Kívül tágasabb

Mi lesz a régi mobilszámok sorsa?

2019.04.26. 06:30, Kívül tágasabb , 12 komment

Vannak, akiknek ugyanaz a telefonszámuk egész életükben, ám ha valaki egy új mobilhoz új számot is kap, és ismeretlenek hívják vagy írnak neki SMS-t, ne feltétlenül csodálkozzon.

mobiltelefonok_foto_pexels_com_1.jpg

Gondolkodtunk már azon, mi történik a régi telefonszámainkkal? – teszi fel a kérdést a brit Standard újságírója (szóval előre szólunk, hogy a poszt a brit rendszeren alapul), aki rögtön meg is válaszolja: ő bizony nem. 

Legalábbis egészen addig nem, amíg egy rá váró taxisofőr rá nem csodálkozott: mikor a számát akarta hívni, egy régi, már nyolc éve elhunyt barátjának a nevét jelezte ki a telefon. Mint kiderült, az újságírónak is éppen nyolc éve ez a száma. 

Egy olyan korban, amikor a mobiltelefonunk már saját létünk kiterjesztésévé vált, a gondolat, hogy megörökölhetjük egy idegen telefonkönyvét egy másik név alatt, kicsit zavaró tud lenni. 

Mi történik a régi telefonszámokkal? 

Az eldobható telefonok és a sok szerződés-megszüntetés mellett egy folyamatosan növekvő listát halmozunk fel a számokból életünk során. 

Egy mobiladat-elemző csoport, a GSMA Intelligence jelentése szerint 2019 márciusában 5,13 milliárd egyedi mobilelőfizető volt világszerte – vagyis a Föld népességének kétharmada már rendelkezik mobiltelefonos kapcsolattal. 

Így a nemzeti hálózatok – nemcsak a brit, persze – egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve az új számokat igénylők részéről. A szigetországban a mobilszámok 11 jegyű számsorból állnak, 07-es előtaggal, ez pedig nem ad végtelen lehetőséget, így a cégek kénytelenek újra felhasználni bizonyos számokat, hogy az igényeket teljesítsék. 

A briteknél az Ofcom nevű szervezet osztja ki a számokat ezres blokkokban a mobilcégeknek, amelyek aztán az új ügyfeleknek adják ezeket. Ez a hatóság felel a számok újra felhasználásának gyakorlatáért is. 

Vannak a feltöltős (Pay as you go) kártyákhoz tartozó számok, amelyekre szigorú szabályok vonatkoznak – ha nincs használatban egy szám egy ideje, akkor felfüggeszthetik, így aztán a számot megkaphatja más. 

A szolgáltatók ugyanakkor sok ilyen SIM-kártyát osztottak ki ingyen ügyfeleiknek, és ezek egy részét sosem aktiválták. 

„Jó okkal használjuk újra a használaton kívül számokat, de fontos, hogy a fogyasztókkal megfelelően bánjunk” – mondta az Ofcom szóvivője, aki azt hangsúlyozta, hogy a szerződésben foglalt feltételekre figyelni kell, és nem szabad túl korán másnak kiadni egy számot, valamint időben figyelmeztetni kell az ügyfeleket, hogy kártyájuk nincs használatban. 

Óvintézkedések 

Az, hogy mennyi idő után vész el egy mobilszám, szolgáltatóktól függően változik. A brit Vodafone és O2 azt közölte, hogy náluk 90 nap és 12 hónap közötti időszak van érvényben, és több feltételt megvizsgálnak, mielőtt bevonnak és újra kiadnak egy számot. 

A Vodafone megjegyezte azt is, hogy igyekeznek biztosítani, hogy az új számtulajdonos ne kapjon kéretlen üzeneteket a régi ismerőseitől, ezért az utolsó három hónap kapcsolatait eltávolítják. 

Persze előfordul, hogy az új számmal balszerencsét is örököl a tulajdonos. A bolgár Mobitel 2010-ben megszüntette a 0888-888-888-as telefonszámot, miután annak három előző tulajdonosa is gyanús körülmények közepette hunyt el. Egyikük a cég egyik vezetője volt, a másik az alvilág ismert alakja, a harmadik pedig egy vállalkozó, akinek szintén lehettek maffiakapcsolatai.

(Fotó: pexels.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása