Kívül tágasabb

Akik tényleg elveszik a munkádat

2019.03.18. 06:30, Kívül tágasabb , 3 komment

Már nincs messze a teljesen automatizált étterem a rendeléstől egészen a kiszállításig, ám a humán munkaerőre egy ideig még biztosan szükség lesz.

konyhai_robot_foto_miso_robotics.jpg

Flippy nem ijed meg a kemény munkától. Nyolc órás műszakokat teljesít egy pasadenai étteremben, ugyanazt a munkafolyamatot ismételve, megbízhatóan, következetesen. 

Flippy nem panaszkodik. Igaz, nem is tudna, hiszen egy robotról van szó - pontosabban egy robotikus karról, amelynek az a feladata, hogy a hamburgerhúst forgassa, kisüssön ételeket, ellenőrizze azokat, és aztán fel is takarítson.

Flippyt a Miso Robotics alkotta és részben a Cali Group finanszírozta. A Caliburger éttermekben egyre több helyen lehet majd találkozni a segítségével. Költsége egy évre 15 ezer és 50 ezer dollár között mozog, attól függően, hogy milyen munkát végeztetnek vele.

Flippy nincs egyedül: szintén Kaliforniában a Bear Robotics fejlesztette ki Pennyt, aki eddig már 40 ezer rendelést szállított ki. Májustól az éttermek megrendelhetik a robotpincért.

A valóra vált sci-fi

Tíz éve még a robotséfek és -pincérek sci-finek számítottak, de már nagyon is valóságosak. Sőt, a teljesen automatizált éttermek is lehetségessé válnak, ahol a vendég egy kijelzőn rendel, elektronikusan fizet, az ételt pedig robotok készítik és szállítják ki.

A technológia létezik, már csak költséghatékonyan kell összekötni és megismertetni a vásárlókkal. Márpedig egy olyan iparágban, amely hajlamos leszorítani a munkaköltségeket és emelni a profitot, a további automatizáció elengedhetetlennek tűnik. 

Pennyt nyolc hónapig tesztelték a kaliforniai Kang Nam Tofu House-ban, és 28 százalékkal nőttek az eladások. Ugyanígy emelkedett a rendelések értéke a McDonald’s által bevezetett önkiszolgáló képernyőknek köszönhetően.

A személyre szabás nagyon fontos eleme a technológiának. Ha képernyőn rendelünk, akkor magunk állíthatjuk össze, hogy mi legyen a hamburgerben, emellett speciális ajánlatokat is kínálhatnak nekünk. 

Hamarosan az is elérhetővé válik, ha valaki bejelentkezik egy étterem applikációjába, az adatok és a korábbi rendelések alapján ajánljanak ételeket számára, figyelembe véve mindent, az időjárástól kezdve a hangulatig, amit a képernyőn keresztül tudnak megfigyelni.

A Michelin-csillag még odébb van

Ha a gyorséttermek készen is állnak az automatizálásra, a nívósabb éttermekbe lassabban érkezik meg az új korszak. 

„Hosszú idő telik még el, amíg látunk egy Michelin-csillagos robotséfet” – mondta a brit Guardianban a Sheffieldi Egyetem professor emeritusa, a mesterséges intelligencia és a robotika szakértője. 

Noel Sharkey úgy véli, az összetevők megismerése és megértése egyelőre kihívásokat jelent a robotok számára, és egy törékeny ételt a tányérokra helyezni csak nagyon lassan tudnának.

A robotok egyelőre az emberekre vannak utalva. Pennynek segítség kell, egy ember, aki felrakja rá a megrendelt ételeket. Ugyanígy az amerikai Zume nevű cégnél csak a pizza kiszállítását végzi robot, magát az elkészítést nem. 

Azonban ezen a területen is változás jöhet: idén mutathatják be Moleyt, akit egy díjnyertes szakács, Tim Anderson mozdulatai alapján modelleztek, és aki már képes lesz nyers hozzávalókból ételeket készíteni.

Attól egyelőre nem kell tartani, hogy a robotok miatt nem lesz szükség emberi munkaerőre: a McDonald’snál és a Caliburgernél átképzéseket tartanak, hogy a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó dolgozóik legyenek, akik akár a robotokkal is képesek foglalkozni. 

(Fotó: Miso Robotics)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: sci-fi robot étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr414696352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2019.03.18. 21:20:42

Mivel nem vagyok sem felszolgáló, sem konyhai kisegítő, sem multiknál "robot", az én munkámat nem veszik el...
Az én munkámat az Y generációs HR-esek veszik el, ezért kell vállakozóként működni.
De tegyük félre...
A robotoktól csak azok félnek, akiknek nincs valódi, kreatív munkájuk vagy csak betanítható feladatot csinálnak.
A kreatív területen nem elveszik a munkát (majd), hanem hozzáadnak, leküzdve az emberi határokat.
A szokásos pánikcikkek meg bulváralapúak, mint az éjjel nem süt a nap féle energiakérdések, a véde a Windowsnak féle okoskodások.
A kalapács feltalálása sem vette el az asztalosok állását...

Szalay Miklós 2019.03.18. 21:31:40

Egy alapos kis írás világunk iparizáltságáról, a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról:

egyvilag.hu/temakep/081.shtml

darlacko 2019.03.19. 11:06:32

@szepipiktor: A robotok valójában a nagy cégek profitját veszik majd el. Rövidtávon biztos szexi az, hogy az összes primitív munkát robotokra bízzák és az ilyen munkát végző embereket lapátra teszik, de az a helyzet, hogy ezek az emberek adják a világ fogyasztóinak zömét. És ha ezeknek az embereknek nem lesz jövedelme, akkor megbaszta az Isten a kapitalista vállalkozásokat, mert a saját fogyasztóikat semmizik ki.
Már Ford is azért vezette be az ötnapos munkahetet a gyáraiban, azért tartotta jól a munkásait, hogy azok a szabadnapjukon fogyaszthassanak, autóval ide-oda elmehessenek. Ugyanis a globálkulákok, a háttérhatalmi elitek cégeinek szirszarjait nem fogják megvenni a robotok. Fogyasztani az emberek szoktak.
Aztán eljutunk oda, hogy a programokat is mesterséges intelligenci írja majd, a robotokat is robotok gyártják. Akkor szépen el lehet felejteni a kapitalizmust.
Az én munkámat egyhamar nem veszik el a robotok, de azt látom, hogy ez az automatizálás pár generáción belül kurvanagy gazdasági válsághoz vezet majd. És ami még durvább, politikai válsághoz is, ugyanis a globalis elitek nem fogják hagyni, hogy holmi demokratikus választásokon a munkanélkülvé tett tömegek ellenük szavazzanak. Az óriáscégek bevezetik a maguk kis irányított demokráciáját, a technokrata liberálfasiszta állammal szövetkeznek az emberek ellen. Ennek jelei már láthatók, a Facebook már átvette az állami propaganda szerepét és manipulálja a közvéleményt a balliberált oldal érdekében.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • sutyerák: ajánlottam a Fűmesternek. egy volt kolléga cége. jó gyerek (2019.04.21. 15:21) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • kiskutyauto: Szerintem a fizu sem lehet gyenge. Legalább 2000 font kell legyen és ugyebár hozzá a szállás és kaja ami még egyszer annyit ér kb per hó. Azonban itt csak a legelitebb kertész csapat rúg labdába, ka... (2019.04.21. 15:10) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • élhetetlen: @Nagy fasz vagy te Válasszunk: Jó a humorod, gondolod. Gondom, azt is el tudod képzelni, ahogy a teljes királyi család sorban áll a palota egy db. wc-jénél a 800 alkalmazottal együtt reggelente. (2019.04.21. 15:07) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • élhetetlen: @darlacko: Kicsit másképp látom, bár nem ismerem a viszonyokat. Csak így az internetről: Single szoba – £90-120, azaz 4700-6200 font /év, és ez nagyon a központban van. Nem kell napi több órát bumli... (2019.04.21. 14:54) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • Nagy fasz vagy te Válasszunk: " lehet élvezni a királyi udvar rekreációs létesítményeit, béren kívüli juttatásként." Azért az fasza lehet, hogy lerúgod a pacskert, aztán ráüvöltesz Böskére, hogy na húzzál ki a jacuzziból vénass... (2019.04.21. 12:18) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es