Kívül tágasabb

Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött

2019.03.17. 06:30, Kívül tágasabb , 23 komment

Robert Shafran, Eddy Galland és David Kellman mind azt hitték, hogy egyedüli gyerekek, aztán egy véletlennek köszönhetően kiderült a sötét igazság sorsukról. Ami végül tragédiával végződött.

cim_273.jpg

A három férfi 1961. július 12-én született, és nagyjából 150 kilométeres körzetben nőtt fel. Robert a New York melletti Sullivan Country Közösségi Főiskolára kezdett járni, és rácsodálkozott, hogy az addig számára ismeretlen évfolyamtársai kedvesen viselkedtek vele, megveregették a hátát, megölelték, a lányok meg is puszilták. 

„Nagyon kellemes volt, kivéve, hogy folyton Eddynek hívtak” – emlékezett vissza. 

Egy barátja, Michael Domnitz kötötte össze a szálakat, ő jött rá, hogy Robertnek van egy ikertestvére. És valóban: ő volt Edward Galland, aki ugyanerre a főiskolára járt, de egy évvel korábban kibukott. 

Felhívták Edwardot, aki ledöbbent, hogy egy a sajátjához teljesen hasonló hangot hall a telefonban. A két férfi ekkor fedezte fel, hogy tényleg ikertestvérek.

3_401.jpg

Hamarosan találkoztak, és kiderült, hogy hasonlóan nevetnek, ugyanolyan anyajegyeik vannak, megegyezik az IQ-juk, mindketten birkóztak, és még az is megegyezett, hogy nagyjából egy időben veszítették el a szüzességüket. 

Akadt azonban még egy meglepetés: nem csak ketten voltak testvérek. A két fiú csodálatos találkozásáról beszámolt egy újság, és a fotójukon David Kellman, a Queen’s College diákja felfedezte a saját arcát. Felvette a kapcsolatot a két testvérével, így 19 év után újra találkoztak a hármasikrek. 

A szenzáció mögötti sötét igazság 

A szenzációs egymásra találás története lázba hozta Amerikát, talk show-kba hívták a fiatalokat, akik még egy Madonna klipben is szerepeltek. 

Összeköltöztek egy queensi lakásba, és közösen nyitottak éttermet Manhattanben, ami jól is ment. Kezdetben azt hitték, csak azért nem együtt nőttek fel, mert egy család nem vállalta volna mindhárom fiú örökbefogadását, ám ekkor kezdett kiderülni a sötét igazság is.

1_469.jpg

A hármasikreket egy pszichológiai kísérlet részeként választották szét 1961-ben, és adták őket nevelőszülőkhöz. Azt akarták vizsgálni, hogy mekkora hatása van a nevelésnek az emberi természettel szemben. 

Egy örökbefogadással foglalkozó ügynökség és pszichológusok ikreket különböző családoknál helyeztek el, és figyelték fejlődésüket. Az örökbefogadóknak azt mondták, hogy a gyerekek egy rutin megfigyelésnek vetik alá. 

A kutatókon kívül senki sem tudta, hogy összesen hány testvért választottak szét. Ők abban a tudatban élnek, hogy nincs is testvérük, és ez talán örökre így is marad. 

Titkosított dokumentumok 

A kísérlet vezetője, Peter Neubauer ugyanis 2008-ban meghalt, az összes dokumentum a Yale Egyetemhez került, és 2065-ig titkosították azokat. 

A hármasikreket direkt különböző típusú családokhoz vitték, az egyik a munkásosztályt képviselte, a másik a középosztályt, míg a harmadik a felsőközéposztály tagja volt. 

A három apa is különböző típus volt: Davidé egy melegszívű férfi, aki egy zöldséges üzletet vezetett, Bobbyé egy orvos, aki keveset tartózkodott otthon, míg Eddynek sok vitája volt az örökbefogadó apjával. 

Peter Neubauer és stábja évente négy alkalommal látogatta meg a családokat az első két év során, utána pedig évente legalább egyszer nézték meg a fiúk fejlődését. Ekkor kognitív teszteket kellett végezni, rajzolni és puzzle-t kirakni. 

A tinédzserkorba lépő fiatalokat már csak távolabbról figyelték meg a vizsgálatban, a tudtuk nélkül gyűjtöttek róluk adatokat. 

A kísérlet azonban nem sült el jól, már ami az ikrek mentális egészségét illeti. Szüleik szerint már gyerekkorukban lehetett rajtuk látni a stressz tüneteit, mindhármukkal előfordult, hogy a gyerekágy oldalába verték a fejüket. 

A gondok később is megmaradtak 

Kellmant és Gallandot is pszichiátriai kezelésnek kellett alávetni gyerekkorában. Shafran pedig részt vett egy rablásban, melynek során meghalt egy 83 éves nő, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy szerepe minimális volt, ezért próbaidőre ítélték. 

David Kellman szerint a gondok az elválasztó szorongásra vezethetőek vissza, és az bosszantja leginkább, hogy akik megfigyelték őket, láthatták, hogy baj van, segíthettek volna, mégsem tettek semmit.

2_443.jpg

Shafran úgy vélte, az, ahogy bántak velük az egyik legnagyobb kegyetlenség, amit a tudomány nevében követtek el. 

A történet vége nem lett happy end 

A fiúk kapcsolata megromlott a kezdeti lelkesedés után, mindegyikük azt hitte, hogy a másik kettő kiközösíti. Az étterem üzemeltetése is konfliktusokat szült. 

Eddynek komoly mentális problémái voltak, és végül 1995-ben lelőtte magát, hátrahagyva feleségét és kislányát. A másik két testvér is eltávolodott egymástól, olyannyira, hogy 2010 óta már nem beszélnek és kerülik a rivaldafényt. 

„Sem David, sem én nem akarunk interjút adni, amióta Eddy meghalt. Az életünk felfordult” – mondta Bobby a róluk szóló dokumentumfilmben. Ebben végül elérték, hogy a két testvér elolvashassa a róluk szóló pszichológiai szakvélemények egy, erősen szerkesztett változatát. 

A növekvő érzelmi és viselkedési gondjaikat alaposan dokumentálták. A filmet készítő Tim Wardle szerint könnyen kitalálható volt, hogy ez fog történni, ha testvéreket választanak szét, ehhez nem kellett volna kísérletet végezni, és Istent játszani ártatlan gyerekekkel. 

„A leginkább megrázó az volt, hogy a pszichiáterek csak ültek és azt mondták: ez valóban furcsa, a gyerekeknek gondjaik vannak. Pedig a válasz egyértelmű: ők választották szét egymástól a testvéreket” – tette hozzá a rendező.

(Fotó: Three Identical Strangers)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7214692120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Renocska 2019.03.17. 10:08:41

Elválasztó szorongás = szeparácios szorongás .

VAN MASIK 2019.03.17. 12:49:38

Egy kjserlet nem kiserlet. Tobb ezer testverrel kene megismetelni a kiserletet.

midnightcoder2 2019.03.17. 12:53:42

Nem látom hogy miért lett volna annyival rosszabb a sorsuk mint ha nincs testvérük és csak simán örökbe vannak adva egy-egy családhoz. Az egyébként valóban érdekes kérdés, hogy mennyire a környezet és mennyire a gének határozzák meg az embert. Ez alapján nekem úgy tûnik, hogy eléggé a gének, és a három testvér problémája inkább ebbõl adódhatott.

midnightcoder2 2019.03.17. 12:54:21

@VAN MASIK: Nem biztos, hogy csak egy kísérlet volt.

232323 2019.03.17. 13:06:24

Na ez is jó unalmas volt.

darlacko 2019.03.17. 15:12:04

@midnightcoder2: Amerikában folyton kísérleteztek emberekkel. Nem csak pszichológiai kísérletek voltak, hanem durvábbak is. Négereket szifilisszel fertőztek, majd kamu kezeléseket kaptak a kontrollcsoport tagjai. Nem pár emberről volt szó, ha hanem rengetegről.
Guatemalától 2010-ben az ameriaikaiak kértek bocsánatot hasonló enberkísérletek miatt.

en.m.wikipedia.org/wiki/Guatemala_syphilis_experiment

A jelenleg folyó emberkísérletekről fogalmunk sincs. Amerikában durvábban tolják ezeket a dolgokat, mint azt sokan elképzelik. Aki beszél a titkosított anyagokról, azt lecsukják élete végéig vagy likvidálják. Ezek a legfelsőbb szinteken engedélyezett mocsokságok. Kínát, Oroszországot, Iránt tudják vádolni mindenféle légbőlkapott dolgokkal...

meatclone 2019.03.17. 15:56:01

Igaz, mert azt mindenki tudja hogy Kina,Oroszorszag es Iran az emberi jogok bajnokai.

arty1977 2019.03.17. 16:04:14

@darlacko: legbolkapott :))) te kgbs vagy?

registerz 2019.03.17. 16:20:57

Ez egy szomorú mese volt.

gombakomba 2019.03.17. 16:41:47

@VAN MASIK: nem csak egy kiserlet volt. A cikkben is irjak, hogy nem tudni, hany testver erintett, a dokumentumok pedig titkositva vannak.

MTA rendes tagja 2019.03.17. 17:08:33

Ez tényleg csak egy sokkal nagyobb kísérlet része lehetne.
Ráadásul a magyarázat is, az elválasztó szorongás, olyan, ami a kísérletet magát tenné értelmetlenné.

bati67 2019.03.17. 19:51:07

@HgGina: Milyen célok? Ird le lécci!!!

Gösser söralátét 2019.03.17. 19:53:01

"Felhívták Edwardot, aki ledöbbent, hogy egy a sajátjához teljesen hasonló hangot hall a telefonban."

Eddig olvastam. A sztori többi részének is ennyi lehet a valóságtartalma...

Indriq 2019.03.17. 19:54:22

@HgGina: hurrá, megvolt a mai zsidózásod, holnap reggel fáradj a kasszához

scavengario 2019.03.17. 21:30:15

@Gösser söralátét: Ez csak a cikk érdeklődést felkeltő része. Attól még megtörtént. Volt ennél durvább is:

embryo.asu.edu/pages/david-reimer-and-john-money-gender-reassignment-controversy-johnjoan-case

Ez majdnem 100%-os igazolása annak, hogy melegnek születni kell és a nemi vonzódást nem lehet "csak úgy megváltoztatni".

Kacag óra 2019.03.17. 23:37:13

Valami új? Ezt már olvastam itt pár hónapja.

darlacko 2019.03.18. 01:01:13

@meatclone: Csak azt kellene megérteni, hogy Amerika kormánya nem sokkal különb azoknál akiket vádol.
Kínában is bármi megtörténhet, csecsemőket adnak-vesznek, állami szervkereskedelem folyik, vallási kisebbségek tagjait vetik alá orvosi beavatkozásnak, kivágják a veséjüket, szaruhártyájukat stb. De azt hinni, hogy az USA-ban nincs semmi ilyesmi, az baromság, szemellenzős gondolkodásra vall. A késői abortuszok áldozataiból is szerveket vesznek ki. Késői abortusz alatt azt értik, hogy életképesen, 9 hónapra született gyerekeket szervkereskedelemre használnak.
Izraelben is virágzó üzlet ez.

darlacko 2019.03.18. 01:02:47

@arty1977: az amerikaiak guatemalai szifilisz kísérleteit is biztos a KGB találta ki...

midnightcoder2 2019.03.18. 09:14:06

Voltak bõven ennél sokkal durvább kísérletek is az USA-ban amik nyilvánosságra kerültek. Ez speciel szerintem annyira nagyon nem durva, ugyanakkor elég fontos kérdésekre adhat választ. Illetve, persze csak adhatna ha nyilvánosságra hoznák az eredményeket.

]{udarauszkasz 2019.03.18. 18:11:33

Es ezek a 60as evek voltak. Kepzelem, a mai technologiai lehetosegeket felhasznalva (CrispR, nanotechnologia, stb..) mit muvelhetnek. Az X-aktak ehhez kepest szerintem Teletubbies.

Lilli_Csiribiri 2019.03.18. 22:12:15

Mindig érdekes nekem ikres cikkeket olvasni mert némileg érintett vagyok ebben, a testvéreim egypetéjű ikrek. És hát igen az ikrek közt valóban létezik egy különleges kapcsolat ami testvérek közt nincs meg és velem sem volt meg nekik. Gyerekkorunkban nem tudtam ezt az egész dolgot jól kezelni, viszont amikor felnőttünk jó lett a kapcsolatom velük, mégha kettejük ikervilága meg is maradt. Ami az utóbbi időben ezzel kapcsolatban sokkolt, hogy a gyerekeink közt is más a kapcsolat. Korábban sose gondoltam, hogy ennek a dolognak még a második generációban is lesz hatása pedig van. Az egyik húgom gyerekei pont annyi idősek mint az én gyerekeim, és születésük óta nagyon sok időt töltöttek együtt négyen. De sosem tekintettek ők négyen testvérként egymásra. Ámde tavaly megszületett a másik testvérünk babája. Azóta a húgom hároméves fia többször is vitába keveredett a húgommal hogy neki az a baba "olyan testvére mint a húga nem az unokatestvére" . És valóban ők hárman az ikrek gyerekei genetikai értelemben féltestvérek, nem klasszikus unokatestvérek, de valahol döbbenetes hogy ezt ők 3 és 2 évesen mintha tudnák. Sokkal jobban benne van az a baba a gondolataikban, a játékaikban mint az én két gyerekem akikekkel az egész eddigi gyerekkorukat töltötték.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • sutyerák: ajánlottam a Fűmesternek. egy volt kolléga cége. jó gyerek (2019.04.21. 15:21) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • kiskutyauto: Szerintem a fizu sem lehet gyenge. Legalább 2000 font kell legyen és ugyebár hozzá a szállás és kaja ami még egyszer annyit ér kb per hó. Azonban itt csak a legelitebb kertész csapat rúg labdába, ka... (2019.04.21. 15:10) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • élhetetlen: @Nagy fasz vagy te Válasszunk: Jó a humorod, gondolod. Gondom, azt is el tudod képzelni, ahogy a teljes királyi család sorban áll a palota egy db. wc-jénél a 800 alkalmazottal együtt reggelente. (2019.04.21. 15:07) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • élhetetlen: @darlacko: Kicsit másképp látom, bár nem ismerem a viszonyokat. Csak így az internetről: Single szoba – £90-120, azaz 4700-6200 font /év, és ez nagyon a központban van. Nem kell napi több órát bumli... (2019.04.21. 14:54) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • Nagy fasz vagy te Válasszunk: " lehet élvezni a királyi udvar rekreációs létesítményeit, béren kívüli juttatásként." Azért az fasza lehet, hogy lerúgod a pacskert, aztán ráüvöltesz Böskére, hogy na húzzál ki a jacuzziból vénass... (2019.04.21. 12:18) Be lehet költözni a Buckingham-palotába
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es