Kívül tágasabb

Álommeló napi két gombnyomásért

2019.03.13. 09:27, Kívül tágasabb , 3 komment

Naponta két gombnyomás, jó fizetésért - ezzel akarják felhívni a figyelmet az egyre inkább feleslegessé váló munkákra.

svedorszag_eternal_employment.jpg

Képzeljük csak el: életünk hátralévő részére nem kell aggódnunk a munka miatt. Nyugodtan olvashatunk könyveket, nézhetünk filmeket vagy alhatunk. Egyetlen kötelezettségünk van: minden egyes nap ugyanakkor kell beblokkolni és kijelentkezni. És mivel az állás állandó, hosszú évekig, akár életünk végéig nem kell új feladat után néznünk. 

Mindez 2026-tól egy szerencsés kiválasztott számára valósággá válik Svédországban. Az alkalmazott havonta 2320 dollárnak (625 ezer forint) megfelelő fizetést kap, amely évente emelkedik, jár hozzá szabadság és természetesen a nyugdíjba is beleszámít a munka. 

Egyetlen kötelezettség van: minden egyes nap ugyanakkor kell beblokkolni és kijelentkezni. A most még épülő, de 2026-ra megnyíló göteborgi vasútállomáson minden reggel meg kell nyomni egy gombot egy órán, ettől a vágányok fölött felkapcsolódik a világítás. 

Este, a nap végén pedig a kijelentkezéssel lekapcsolódnak a fények. A két időpont között bármit lehet csinálni, nem kell az állomáson tartózkodni, ám másik állást nem lehet vállalni. 

Az állást nem a vasúttársaság hirdette meg, hanem egy művészeti projekt részeként hozták létre, és a svéd állam is támogatja. A jelentkezéseket majd 2025-től fogadják be, utána derül ki, hogy ki kapja az álommelót. Előképzettség nem szükséges hozzá, a világ bármely pontjáról lehet pályázni. 

A kezdeményezés neve Örök munka, és társadalmi kísérlet és politikai állásfoglalás is egyben. Két svéd művész, Simon Goldin és Jakob Senneby ötletét díjazták a Korsvägen nevű állomás dizájnpályázatán, ám ők a pénzdíjat felajánlották egy dolgozó fizetésére, akinek így nem kell semmit csinálnia. 

„A tömeges automatizálás és a mesterséges intelligencia kapcsán a közelgő fenyegetés / ígéret az, hogy mindannyian hatékonyan feleslegessé válunk. Mi mind a Korsvägenen dolgozunk” - mondták el a projekt mögötti szándékukról.

A szokatlan művészeti alkotást több politikai párt is bírálta Svédországban. Volt, amelyik csak butaságnak nevezte, mások viszont az adófizetők pénzének pazarlásáról beszéltek. A két művész tudja, hogy valakit azért fizetni, hogy naponta kétszer megnyomjon egy gombot egy vasútállomáson, az nem hatékony és értelmetlen – de pont ez a lényeg.

(Kép: publicartagencysweden.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr3914685898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.03.13. 18:26:12

Le kell számolni azzal a képzettel, hogy a hatékonyság a munka értelme. Az embert kell a középpontba helyezni.
A mesterséges intelligencia lassan a legkomplexebb munkaköröket is áveszi. És akkor megszűnik a vásárlóerővel rendelkező társadalmi réteg, a munkavállalók rétege. Lesz egy tőkésosztály, akik a megtermelt javakat nem tudják eladni, mert az egykori munkásosztály nem fog már jövedelemmel rendelkezni.

Almandin 2019.03.13. 19:55:56

Ez csak látszólag lenne álommeló. Illetve csak akkor, ha lehet szabadságra menni, nem rúgják ki, ha valami miatt nem tud menni. Különben röghöz kötöttséget eredményez, akármilyen könnyű is.

Almandin 2019.03.13. 20:17:13

@darlacko: Erre találták ki a feltétel nélküli alapjövedelmet. Szerintem se lesz elkerülhető a bevezetése. De egy olyan országban, ahol szidják a tartósan munkanélküli embert és csak őt hibáztatják a helyzetéért, évtizedek múlva se fogják bevezetni. Nálunk nagyon erős a szemlélet, hogy aki nem dolgozik, az bűnös. Nem látják sokan, hogy a gazdaság megváltozott, a technológiai fejlődés akkora változásokat hozott, amihez vagy alkalmazkodik a társadalom, vagy katasztrófa lesz (szociális és biztonsági téren).
Bár az is igaz, hogy mivel még nincsenek széles körű tapasztalatok ezen a téren, nagy kockázata is lehet a bevezetésnek:
www.portfolio.hu/gazdasag/mi-a-baj-a-feltetel-nelkuli-jovedelemmel.256651.html
Különösen az elgondolkodtató, hogy a dologtalanul maradt emberek nagy része mentálisan leépülne, szenvedélybeteggé válna, akár öngyilkos lenne. Ez nem elképzelhetetlen. A túlmunka valóban egészségtelen, de a munka teljes hiánya is. Valószínűleg az embernek szüksége van arra az érzésre is, hogy hasznos tagja a társadalomnak (a pszichopatákat kivéve).
Az is lehet, hogy ez fogja az emberiség pusztulását okozni. Ha nem vezetik be az alapjövedelmet, akkor a fejlett nyugat is hasonlóvá válik majd, mint a harmadik világ (gazdagok kontra nyomornegyedekben élő mélyszegények), ez zavargásokhoz és tömeges éhhalálhoz, megnövekedett bűnözéshez vezetne. Ha bevezetik, az is alááshatja a gazdaságot és lelki betegek tömegét termelné ki. Abból is lehetnek zavargások, ha az alapjövedelmesek, céltalan életükben megelégelnék az alacsony életszínvonalat, és zavarogni kezdenének, hogy nem elég a minimális jólét. Angliában már volt rá példa, kb. 10 éve egy helyi gengsztervezér fellázította a segélyen élő, egykori munkásosztályhoz tartozó fiatalokat, mert nekik pont az volt a bajuk, hogy nem élhetnek magasabb életszínvonalon. Pedig az alapok megvoltak, nem éheztek, rendes házban éltek, rendes ruháik voltak, a brit állam elég bőkezű a segélyek terén. De őket az zavarta, hogy nem élhetnek középosztálybeli nívón.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Lilli_Csiribiri: Mindig érdekes nekem ikres cikkeket olvasni mert némileg érintett vagyok ebben, a testvéreim egypetéjű ikrek. És hát igen az ikrek közt valóban létezik egy különleges kapcsolat ami testvérek közt ni... (2019.03.18. 22:12) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Szalay Miklós: Egy alapos kis írás világunk iparizáltságáról, a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról: egyvilag.hu/temakep/081.shtml (2019.03.18. 21:31) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • szepipiktor: Mivel nem vagyok sem felszolgáló, sem konyhai kisegítő, sem multiknál "robot", az én munkámat nem veszik el... Az én munkámat az Y generációs HR-esek veszik el, ezért kell vállakozóként működni. De ... (2019.03.18. 21:20) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • ]{udarauszkasz: Es ezek a 60as evek voltak. Kepzelem, a mai technologiai lehetosegeket felhasznalva (CrispR, nanotechnologia, stb..) mit muvelhetnek. Az X-aktak ehhez kepest szerintem Teletubbies. (2019.03.18. 18:11) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • midnightcoder2: Voltak bõven ennél sokkal durvább kísérletek is az USA-ban amik nyilvánosságra kerültek. Ez speciel szerintem annyira nagyon nem durva, ugyanakkor elég fontos kérdésekre adhat választ. Illetve, pers... (2019.03.18. 09:14) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es