Kívül tágasabb

Trollokkal küzd az online szeretetsereg

2019.01.28. 06:30, Kívül tágasabb , 1 komment

A netes gyűlölködés és az álhírek ellen lép fel egy svéd csoport, amelynek több tízezer tagja van. Sikerük már túlmutat Svédországon, mi több, egészen közel jutott Magyarországhoz.

mina_dennert_foto_david_lagerlof.jpgMina Dennert

Amikor egy fiatal, szivárványszínű hajú, a szexuális ragadozókkal szembeni fellépésével hírnevet szerzett aktivista, Linnéa Claeson lett az év ügyvédje Svédországban, kétféle reakciókat kapott az online térben. 

Volt, aki epés megjegyzéseket tett kinézetére, feminista nézeteire, nemére, fiatalságára és Instagram fiókjára, az @assholesonline-ra. Emellett viszont voltak, akik pozitív üzenetekkel árasztották el, gratuláltak neki, dicsérték bátorságát és fellépését példaképként a bántó kommentek ellenére. 

A támogató megnyilvánulásokat a #jagärhär, vagyis #ittvagyok nevű Facebook-csoport szervezte. Ehhez 75 ezer ember tartozik, többségében svédek, akiknek elegük lett a durva, ellenségeskedő online vitákból, abból, hogy néhány troll képes tönkre tenni egy beszélgetést, ezért igyekeznek jóra fordítani a negatív kommentfolyamokat. 

Pozitív üzenetek a gyűlölködő kommentek közé 

A csoport megteszi, amit a kormány és a közösségi médiacégek nem: megvédi az embereket az online inzultusoktól és visszafogja a téves információk terjedését. 

A csoport mozgósítja a tagjait, hogy pozitív üzeneteket írjanak a kommentek közé, ahol a gyűlölködés és a félrevezetés már elkezdődött. Úgy vélik, ezzel sikerül egyensúlyba hozni az online vitákat és kizökkentik a Facebook algoritmusát. 

„Természetesen a közösségi média nem fedi le a teljes lakosságot, de amikor a kommenteket olvasod, az az érzésed támad, hogy az emberek 80 százaléka azt hiszi, a homoszexualitás betegség” – mondta a #jagärhär alapítója. 

„Azt szeretnénk, hogy a kommentmező olyan legyen, mint a társadalom, ehhez hagyni kell az embereket beszélni és részt venni benni” – tette hozzá Mina Dennert. 

Miután a csoport közbelépett a Linnéa Claesonról folyó beszélgetésekbe, a hangnem jelentősen javult. Az Aftonbladet svéd lap is elkezdte moderálni a hozzászólásokat a Facebook-oldalán, a gyűlölködő megnyilvánulásokat törölve. 

„Fárasztó, hogy minden velem kapcsolatos dolog negatív színezetet kap. Köszönöm a szeretetet” – írta a brit Guardian szerint Linnéa Claeson a csoport oldalán.

Online mozgósítással a zaklatás ellen 

Az újságíróként dolgozó Dennert 2016-ban indította a kezdeményezést, miután látta, hogy egyre több a negatív hozzászólás a közösségi médiában. Először egy kis Facebook-csoportot hozott létre, ahol az álhíreket cáfolták meg tényekkel. 

Aztán Donald Trump amerikai elnökké választásának másnapján több ezer ember akart belépni a csoportba. A következő hónapokban a #jagärhär megváltoztatta a megközelítését, és online mozgósítással állnak ki azok mellett, akiket a neten zaklatás ér. 

Mina Dennert több díjat is részesült a munkájáért, ám fenyegetéseket is kapott, apjának például golyókat küldtek postán. A trollok emellett a nőről és férjéről is nyilvánosságra hoztak személyes adatokat. 

A támadások hatására a támogatók száma csökkent, sok cég megijedt és visszalépett az együttműködéstől. 

A kritikák szerint a csoport cenzúrázik, ám Mina Dennert azt közölte, sosem mondják az embereknek, hogy mit mondjanak, csak meg akarják védeni azokat, akiket online támadás ér. 

A csoport célja, hogy fellépjen a gyűlölet és az álhírek ellen egységes módon, arra bátorítva másokat is, hogy így tegyenek. Szlovákiában és Németországban is létrejött már a svéd online szeretetsereg testvérszervezete.

(Fotó: David Lagerlöf)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr4114592184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.01.29. 18:00:59

Ez egy nagyon jó kezdeményezés, de egyben olyan banánhéj is, amin rendkívül könnyű elcsúszni. Nem lehet ugyanis egyértelműen meghatározni, hogy mi számít már trollkodásnak, sértésnek, személyeskedésnek, valaki személye elleni támadásnak, lealázásnak, pejoratív minősítésnek. Mivel a nyelvünk rugalmas és erősen árnyalt, sokféle jelentés, fogalom kapcsolódik az egyes szavakhoz, kifejezésekhez, illetve a mondatok is lehetnek több értelműek a kontextustól függően. Például nem egyszer találkoztam már "sértődős" emberekkel, akik olyasmiket is mellre szívtak, amiket egyáltalán nem kellett volna, azaz erősen túlreagálták mások véleményeit. És vannak olyanok is, akiknek páncélozott bőrük van, amiről lepereg minden sértés és ártó szándékú, nyílt támadás, sőt lazán, úgymond csuklóból visszavágnak, gyakorlatilag minden sértés nélkül porig alázva és megsemmisítve az ellenfeleiket. És mindezt viccesen, lazán, könnyedén teszik. Épp csak az áldozat nem nevet rajta.

Az álhírek és manipulatív vélemények ellen ugyanilyen nehéz fellépni, mivel azt, hogy valamivel kapcsolatban mi az igazság, csak az dönti el, hogy ki milyen valóságban gondolkodik, milyen szabályok, törvények, tudások alapján építi fel a világképét, azaz a maga igazságát. Jó példa erre az a gyűlölet és hecc kampány, amit évek óta folytatnak a neten (egyértelműen a konkurens gyógyszergyárak felbujtásából) a homeopátia ellen, tudományosnak látszó, ám nyilvánvalóan hamis érvekkel takarózva, miközben (a résztvevők és akik bedőltek ennek a kampánynak és mellé álltak) mereven elzárkóznak a másféle igazságok elől. Tehát ebben a vitában abszolúte semmit nem számít, hogy mi az igazság. Csak az számít, hogy kinek az igazságát kell erővel érvényre juttatni és ráerőszakolni mindenki másra is. Ez lényegében véleményterror, tudománynak álcázva (ami egy nagyon kedvelt fogása sokaknak már jó ideje).

És akkor még nem esett szó a multicégek bújtatott reklámjairól, a politikai pártok, titkosszolgálatok hírmanipulációiról és különféle egyéb csoportok manipulatív tevékenységeiről, amik szó szerint elárasztják az internetet. A kibertér gyakorlatilag vadnyugatként üzemel, képtelen az önkontrollra és nincs erő, ami ezt megfékezhetné.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Arcade Macho: Koreaban mar vagy 20 eve is elkepzelhetetlen lett volna hogy a blokik ugassanak, nemeteknel mar 15 eve is a nagytestu kutyat be kellett vinni ejszakara a hazba itt van szemebe ket kis idegbeteg blok... (2019.05.19. 00:11) A kutyaugatást is büntetnék
 • humorpalanta: Nem az a baj, hogy a kutya ugat, a macska szarik meg kapar, hanem az, hogy milyen rettentő sok van belőlük. Csak itt a 18 házból van 10 kutya, 10 macska. És ez csak az utca 1 részlete. Ott az álland... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • kewcheg: Ugatós kutyát tartók mind sudribunkók.Azért is ugatós a kutya.Életemben ahányszor rászóltam kutyás emberre a kutya támadó/agresszív/gyereket ijesztő magatartása miatt, az esetek 99 százalékában minő... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • moonlight777: hibbant világ..... a kutya ugat, ez van akár tetszik, akár nem... ha már szigorítanak, akkor az kellene, hogy kutyát ne lehessen lakásban tartani, azok a kertbe, udvarra valók (kivétel a segítő, vak... (2019.05.18. 20:17) A kutyaugatást is büntetnék
 • bontottcsirke: Sajnos a kedvencek tartása alig szabályozott hungariban is, valahogy itt is el kell kezdeni (2019.05.18. 19:42) A kutyaugatást is büntetnék
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es