Kívül tágasabb

Trollokkal küzd az online szeretetsereg

2019.01.28. 06:30, Kívül tágasabb , 1 komment

A netes gyűlölködés és az álhírek ellen lép fel egy svéd csoport, amelynek több tízezer tagja van. Sikerük már túlmutat Svédországon, mi több, egészen közel jutott Magyarországhoz.

mina_dennert_foto_david_lagerlof.jpgMina Dennert

Amikor egy fiatal, szivárványszínű hajú, a szexuális ragadozókkal szembeni fellépésével hírnevet szerzett aktivista, Linnéa Claeson lett az év ügyvédje Svédországban, kétféle reakciókat kapott az online térben. 

Volt, aki epés megjegyzéseket tett kinézetére, feminista nézeteire, nemére, fiatalságára és Instagram fiókjára, az @assholesonline-ra. Emellett viszont voltak, akik pozitív üzenetekkel árasztották el, gratuláltak neki, dicsérték bátorságát és fellépését példaképként a bántó kommentek ellenére. 

A támogató megnyilvánulásokat a #jagärhär, vagyis #ittvagyok nevű Facebook-csoport szervezte. Ehhez 75 ezer ember tartozik, többségében svédek, akiknek elegük lett a durva, ellenségeskedő online vitákból, abból, hogy néhány troll képes tönkre tenni egy beszélgetést, ezért igyekeznek jóra fordítani a negatív kommentfolyamokat. 

Pozitív üzenetek a gyűlölködő kommentek közé 

A csoport megteszi, amit a kormány és a közösségi médiacégek nem: megvédi az embereket az online inzultusoktól és visszafogja a téves információk terjedését. 

A csoport mozgósítja a tagjait, hogy pozitív üzeneteket írjanak a kommentek közé, ahol a gyűlölködés és a félrevezetés már elkezdődött. Úgy vélik, ezzel sikerül egyensúlyba hozni az online vitákat és kizökkentik a Facebook algoritmusát. 

„Természetesen a közösségi média nem fedi le a teljes lakosságot, de amikor a kommenteket olvasod, az az érzésed támad, hogy az emberek 80 százaléka azt hiszi, a homoszexualitás betegség” – mondta a #jagärhär alapítója. 

„Azt szeretnénk, hogy a kommentmező olyan legyen, mint a társadalom, ehhez hagyni kell az embereket beszélni és részt venni benni” – tette hozzá Mina Dennert. 

Miután a csoport közbelépett a Linnéa Claesonról folyó beszélgetésekbe, a hangnem jelentősen javult. Az Aftonbladet svéd lap is elkezdte moderálni a hozzászólásokat a Facebook-oldalán, a gyűlölködő megnyilvánulásokat törölve. 

„Fárasztó, hogy minden velem kapcsolatos dolog negatív színezetet kap. Köszönöm a szeretetet” – írta a brit Guardian szerint Linnéa Claeson a csoport oldalán.

Online mozgósítással a zaklatás ellen 

Az újságíróként dolgozó Dennert 2016-ban indította a kezdeményezést, miután látta, hogy egyre több a negatív hozzászólás a közösségi médiában. Először egy kis Facebook-csoportot hozott létre, ahol az álhíreket cáfolták meg tényekkel. 

Aztán Donald Trump amerikai elnökké választásának másnapján több ezer ember akart belépni a csoportba. A következő hónapokban a #jagärhär megváltoztatta a megközelítését, és online mozgósítással állnak ki azok mellett, akiket a neten zaklatás ér. 

Mina Dennert több díjat is részesült a munkájáért, ám fenyegetéseket is kapott, apjának például golyókat küldtek postán. A trollok emellett a nőről és férjéről is nyilvánosságra hoztak személyes adatokat. 

A támadások hatására a támogatók száma csökkent, sok cég megijedt és visszalépett az együttműködéstől. 

A kritikák szerint a csoport cenzúrázik, ám Mina Dennert azt közölte, sosem mondják az embereknek, hogy mit mondjanak, csak meg akarják védeni azokat, akiket online támadás ér. 

A csoport célja, hogy fellépjen a gyűlölet és az álhírek ellen egységes módon, arra bátorítva másokat is, hogy így tegyenek. Szlovákiában és Németországban is létrejött már a svéd online szeretetsereg testvérszervezete.

(Fotó: David Lagerlöf)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása