Kívül tágasabb

Miért veszélyes a 10 éves kihívás?

2019.01.18. 06:30, Kívül tágasabb , 14 komment

Aki használja a közösségi médiát, minden bizonnyal találkozott a legújabb őrülettel, a 10 éves kihívással, vagyis azzal, hogy egy 2009-es és egy mostani képet egymás mellé téve mutatjuk meg országnak-világnak, hogy mennyit változtunk. Vajon tényleg csak egy ártatlan játékról lenne szó?

zuckerberg_zuckerberg_10_year_challenge.jpg

Katie O'Neill techújságíró és egy több szakkönyv szerzője felvetette a lehetséges árnyoldalt is. Egy Twitter-posztban azt írta: tíz éve talán még naivan beszállt volna a játékba, de most már azt latolgatja, hogy ezek az adatok milyen hasznosak lehetnek arcfelismerő algoritmusokhoz. 

A tweet után egy hosszú cikkben fejtette ki nézeteit a Wired oldalán. Mint írta, nem azt akarta állítani, hogy a mém veszélyes. Ugyanakkor tudta, hogy az arcfelismerő forgatókönyv megalapozott és egy trendet jelez, amellyel az embereknek tisztában kellene lenniük. Érdemes megfontolni, hogy a személyes adatokat milyen mélységben és terjedelemben osztunk meg fenntartások nélkül. 

Sokan kritizálták az óvatosságát, arra hivatkozva, hogy a képek egyébként is elérhetők a Facebookon, hiszen korábbi profilképekről van szó, így a közösségi oldalt üzemeltető cég hozzáfér azokhoz. A szakértő elismerte, hogy igazuk van,  a fotók nagy része valóban ott van a profilunkban, ám felvetett egy fontosabb szempontot. 

A pontos adatbázis aranyat ér 

Képzeljük el, hogy arcfelismerő algoritmust akarnak tökéletesíteni, életkorral kapcsolatos jellegzetességekkel, azzal, hogy az emberek hogyan néznek ki idősebben. Ehhez ideális esetben széles adatbázisra van szükség sok ember képével. Segít, ha tudod, hogy hány év telt el a két fotó között – mondjuk tíz. 

Persze, ki lehetne nyerni a régi profilképeket és megnézni a feltöltési dátumokat, de az ilyen fotók egész sora haszontalan zajt eredményezhet. Az emberek ugyanis nem feltétlenül időendi sorrendben töltik fel a képeket, miként az sem ritka, hogy nem magukról tesznek fel profilfotókat, hanem kutyákról vagy rajzfilmfigurákról. Vagyis hasznos lehet, ha egyszerű, világos és jól felcímkézett akkor és most fotók állnak a rendelkezésre. 

Ráadásul a Facebookon lévő profilképek esetében a fotó közzétételének dátuma nem feltétlenül egyezik a kép elkészítésének dátumával, és a metaadatok sem mindig megbízhatóak. 

A 10 éves kihívás mémmel viszont ez a gond is megoldódik, hiszen az emberek figyelnek arra, hogy valóban 2009-es és mostani fotókat tegyenek egymás mellé.

Volt olyan felvetés is, hogy sok hamis adat keletkezik, hiszen például már megjelentek a vicces mémek is a játékban. 

Katie O’Neill erre azt írta: a képfelismerő algoritmusok eléggé kifinomultak ahhoz, hogy kiválasszanak egy emberi arcot. Ha valaki 10 évvel ezelőtt és most is feltöltötte a macskája képét, az a minta könnyen kidobható lenne. 

A Facebook szerint nekik semmi közük az egészhez 

A Facebook cáfolta, hogy köze lenne a mémmé vált kihíváshoz, a cég szóvivője szerint egy felhasználó kezdte, és úgy terjedt el virálisan. Hangsúlyozta, hogy a Facebook semmit sem nyer ezzel. Hozzátette azt is, hogy a felhasználók bármikor kikapcsolhatják az arcfelismerési lehetőséget. 

A szerző azt írja, ha nem is az ilyen jellegű felhasználás a mém célja, az elmúlt években voltak olyan játékok, amelyek az adatok kitermelésére és összegyűjtésére irányultak, elég csak a több mint 70 millió amerikai felhasználó adatait hozzáférő és azáltal választási kampányokat befolyásoló Cambridge Analyticára gondolni. 

A szakértő szerint nem feltétlenül rossz, ha a Facebook-képeinket felhasználva pontosítanak arcfelismerő algoritmusokat, legalábbis elkerülhetetlen. És a felhasználásnak lehetnek hasznos hatásai is: például régen eltűnt gyerekeket tehetnek idősebbé, hogy megnézzék, milyenek lehetnek most, hogy könnyebben megtalálják őket. 

Ugyanakkor vannak árnyoldalak is: az Amazont már egyszer figyelmeztetni kellett, mert az arcfelismerő szolgáltatás adatait a hatóságoknak is eladta, és ez jogi aggályokat vetett fel. 

Az ember, mint adatforrás 

Nehéz túlbecsülni, hogy a technológia mennyire befolyásolja az emberiséget. Van lehetőség arra, hogy a javunkra fordítsuk, de ismerünk olyan módokat is, amellyel rosszabbá válhat. Amint megértettük a problémákat, fel kell mérnünk a súlyát. 

Tudnunk kell, hogy az ember a legértékesebb adatforrás a modern technológiában. Éppen ezért kellő gondossággal és óvatossággal kell eljárnunk. Az emberek jelentik a kapcsolatot a fizikai és a digitális világ között. Az emberi interakció a többsége annak, ami érdekessé teszi a dolgok internetét. 

Adataink az üzemanyag, amely a vállalkozásokat okosabbá és jövedelmezőbbé teszi. Meg kell tehát követelnünk, hogy a cégek az adatainkat minden tekintetben tiszteletben tartsák. De a saját adatainkat is tisztelettel kell kezelnünk – teszi hozzá a szerző.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1914569580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.01.18. 19:33:28

Ami a kinézetünket illeti, érdekes lehet egy összfoglaló a testi szépségről, annak működéséről, szerepéről, hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról:

egyvilag.hu/temakep/064.shtml

Siphersh 2019.01.18. 21:23:56

Hát, ebből nem igazán derült ki, hogy mi lehetne ezzel a probléma. A legközelebb akkor jutott a cikk ahhoz, hogy megtudjak erről valamit, amikor azt írja, hogy "jogi aggályokat vetett fel", de ez nagyon homályos, fogalmam sincs, hogy miről van szó.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.01.19. 06:51:23

Aki regisztrált, lemondott a személyiségi jogairól.

kvadrillio 2019.01.19. 07:07:10

jAHHHH........EZ AZ ÓRIÁSI IN TERNETES KÉMHÁLÓZAT, EGYRE KITERJEDTERBBEN MŰKÖDIK ! ÉS A TULAJAINAK EGYRE TÖBB MILLIÁRDJA HALMOZÓDIK FEL EZÉRT.........KAPITALIZMUS EZ A JAVÁBÓL !

a cocilizmus ehhez képest lepkefing vóttttr.....:O)

plokmi 2019.01.19. 07:13:27

Hiába jósoltak komor jövőt az emberiségnek, már évtizedek óta mindenféle formában (tanulmányok, filmek stb.).
A különbség csak annyi lesz, hogy a folyamat nem diktatórikus, hanem teljen önkéntes alapon megy végbe.

torma99 2019.01.19. 09:58:18

NSA wants to know your location... :-)

midnightcoder2 2019.01.19. 10:03:11

Ma amikor egy törött zápfog alapján a tudósok azt is megmondják, hogy az előembernek milyen frizurája volt, majd pont az jelent kihívást hogy szegény AI-k nem tudják megmondani a 10 évvel ezelőtti fotódról hogy téged ábrázol-e. Arról nem is szólva, hogy túl sok haszna nemigen van a dolognak.

Emberi Erőforrás 2019.01.19. 10:29:22

Minek vagy fönn a fészbukon?

Netuddki. 2019.01.19. 11:28:50

Ostobaságok ezek.

"Ugorj a kútba" kihívás nem lesz?

Zionnépe 2019.01.19. 13:48:53

@midnightcoder2: Nem igazán érted. Itt most nem atudósokról van szó, hanem a mesterséges intelligencia elemző algoritmusának fejlesztéséről. Magyarul a tudósok lehet visszakövetkeztetnek egy törött zápfogból a komlett testfelépítésre sőt azt is megmondják milyen sapka volt rajta, de itt most a lényeg az arc(-és általában képtorzulásokat)felismerő és analizáló szoftver működéséhez szolgál nagyon jó mintaadatbázisként a két fotó.
Ahogy a szerző is írja, miután a fotókon mindenki igyekszik pontosan 10 év különbséggel szerepelni, ráadásul - saját ismerőseim körében látom - minél jobban felismerhető fotón (nem ellenfényben 100m-ről csillogó tengervízben állva), hanem minél jobban látható arccal, alakkal.
Én inkább 10+10 évvel hirdettem volna meg a játékot amúgy :) !

Szóval itt nem tudósokat tanítanak meg törött zápfogról élőlényt felépíteni, hanem egy programot, ami a nagy számú mintán "tanulva" később fel fog ismerni - akár 10 év vagy több időtávlatban is - bárhol a világon és jó eséllyel bárkit.

@Siphersh:
A nagy kérdés nem a személyiségi jogok és az adatvédelem, hanem hogy kinek fogják eladni a "készterméket" a nagyoh jól kitanított arc(kép)felismerő AI-t.

@Emberi Erőforrás:
Mindenesetre kvázi mindegy, ki hogy vesz részt benne, éshogy fennt van-e a Facebookon. Ha csak pár ezer ember vesz részt benne is nagyon jó minta az algoritmushoz, de esélyesebb a pár tíz(-száz) millió. Ilyen szinten már akár segíted fotóval akár nem, teljesen lényegtelen. Mint ahogy az is, hogy egyáltalán regisztrált vagy-e.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2019.01.20. 20:44:07

"Persze, ki lehetne nyerni a régi profilképeket és megnézni a feltöltési dátumokat, de az ilyen fotók egész sora haszontalan zajt eredményezhet."
Simán le lehet szűrni, nem is bonyolult. Egy SQl lekérdezés... Persze ha már teszel fel képeket, fel fogja használni.
Illetve, miért reklámoznák? Hiszen így az embereknek eszébe jut, hogy adatokat gyűjtenek róluk. Lemenne ez csendben is.
Nem kell félni, gyűjt a fb képeket rólad kihívás nélkül is.
Részemről ezért nincs fent képem :D

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2019.01.20. 20:45:43

@Siphersh: Látod, írni kell valamiről, ami népszerű, és hozza a kattot... Hogy nem ért a dologhoz sem a szerző, sem a közönség, az mindegy :D

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: Én azért örülök ha az ilyen ingyenélő ringyók is megszívják. Meg a többi ingyenélőnek is, de most csak ennek lehet itt örülni. (2019.08.18. 02:19) Kitálal a volt pornósztár
 • kolompar lole 1116: @ételizésítő: A palesztinok NEM filiszteusok! Azok sémi arabok, a filiszteusok Dél Európából mentek oda. A tengeri népek egyike (vagy azokból ott helyben alakult nép). Szicíliaiak, görögök, etruszko... (2019.08.18. 02:18) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Ja, káröröm. Hát bennem nincs. Mondjuk akkor lenne, ha az O1Gecigányt és teljes bandáját látnám a választási plakátok helyén a villanyoszlopokon lógva. Akkor tényleg lenne, mer... (2019.08.17. 23:22) Kitálal a volt pornósztár
 • ételizésítő: @kolompar lole 1116: Náciügyben én azokról beszéltem, akiket mostanában fognak perbe, hogy az írnok cipőpucolója volt valami huszadrangú munkatáborban, hogy az is bűnös. Megnézném, hogy a helyében ... (2019.08.17. 23:21) Kitálal a volt pornósztár
 • Igaz János: Ezt a módszert még a nagyapám találta fel. Csupasz vezetéket fektetett a kertjébe le és csúszkán hozzá kötött elektromos kapálógéppel dolgozott , szántott vetett, mert a lovak abrakoltatása többe ke... (2019.08.17. 23:06) A svédek már megint nagyot dobnak
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es