Kívül tágasabb

A szemétből válogatnak az alultáplált gyermekek

2019.01.14. 06:30, Határátkelő , 26 komment

Az Egyesült Királyságban előfordul, hogy gyermekek olyan éhesen érkeznek reggel az iskolába, hogy a szemétből szedik ki az élelmiszert. Ráadásul minderről egy iskolaigazgató mesélt.

gyerek_iskola.jpg

A lancashire-i Morecambe Bay általános iskola vezetője szerint náluk minden tizedik diák az élelmiszerbank jótékonyságára szoruló szegény családból érkezik. 

„Az éhes gyermeknek megváltozik a viselkedése, elkezdi csak az élelmiszer érdekelni, olyannyira, hogy nálunk akadnak olyanok, akik a szemetesekből szedik ki a gyümölcsök maradékait” – mondta Siobhan Collingwood. 

„Vannak olya diákjainak, akiknek semmi nincs a tízórais dobozukban, olyanok, akik az ételen kívül másra sem nagyon tudnak gondolni” – mesélte a BBC műsorában

Nemrégiben tette közzé az Unicef az adatait, melyek szerint az Egyesült Királyságban a 15 év alatti gyermekek 19 százaléka (!) él olyan családban, ahol nehézséget okoz az élelmiszer megvásárlása. 

Siobhan Collingwood szívszorítónak nevezte az ilyen eseteket, hozzátéve, többször látott már szülőket sírni, mert nem tudtak enni adni a gyermekeiknek. 

„A családok elmondják nekem, hogy rendszeresen adnak kölcsön egymásnak élelmiszert, az én napi tapasztalatom pedig az, hogy ez egyre súlyosabb probléma” – tette hozzá a Morecambe Bay általános iskola igazgatója. 

A probléma egyébként már a brit országos politikát is elérte, nemrégiben egy több párt képviselőiből álló csoport szólította fel a kormányt egy „éhezésügyi miniszter” kinevezésére, akinek éppen az lenne a feladatot, hogy felvegye a jelenséggel a harcot. 

A kormány ugyanakkor azt mondta, egymillió embert emeltek ki a teljes szegénységből 2010 óta, köztük 300 ezer gyermeket, a rászorulók ingyenes étkezést is kapnak.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2814556766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzendör Sztadiz 2019.01.16. 05:41:12

Ez nem lehet. Mindenhol azt olvasom, hogy mosogatásból is királyként lehet élni náluk. Legalábbis egy csomó helyen ezt írják.

netrunner71 2019.01.16. 06:53:20

Ez azért legalábbis érdekes.
Néhány statisztikai adat:
A leggazdagabb országban, Luxemburgban az egy főre jutó GDP 258 százaléka volt az uniós átlagnak. A második helyen áll Írország, az átlag 183 százalékával. Az utolsó helyezett Bulgáriában, aránya mindössze 49 százalék.

Ezen a listán UK a kilencedik. De!
Az egy főre jutó GDP ugyan gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére. Ez utóbbi célra jobban megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás.

Ezen a listán viszont már a negyedik.

Magyarország mindkét csoportban az utolsó hét közé került.

Tessék mondani, mi a fene folyik itt Európában?

chrisred 2019.01.16. 08:38:43

@Dzendör Sztadiz: Sajnos, a gyerekek ki vannak szolgáltatva a szüleiknek, akik talán nem akarnak mosogatásból megélni.

Treff Bubi 2019.01.16. 08:46:12

Minden gyerek lakjon jól! Ki kell osztani családonként három csirkét meg egy kecskét, és meg is van oldva a probléma.

exterminador 2019.01.16. 08:57:45

A no deal brexit után hogy fognak majd sírni!

Fu Manchu 2019.01.16. 09:15:22

@Dzendör Sztadiz: Ha nagyon jóhiszemű akarok lenni, akkor ez azért lehet, mert a nagyvárosokban valószínűleg van munka, kisebb településeken meg lehet, hogy nincs. (De valójában nyilván fogalmam sincs a pontos helyzetről, csak spekulálok.)

Wildhunt 2019.01.16. 10:04:28

@chrisred: vagyis azért nem dolgoznak, mert nem éhesek?

Wildhunt 2019.01.16. 10:04:28

@chrisred: vagyis azért nem dolgoznak, mert nem éhesek?

Brix 2019.01.16. 10:05:35

Szerintem, ez inkább az angol munkásosztály egyfajta alkalmazkodási kèpessèg válságát és morális talajvesztèsèt mutatja...Munka van, mindenhol, de, ahol már a nagyapa sem dolgozott, Thatcher nehèzipart leèpítő politikája miatt, ott az unoka sem fog...Sőt, elvárja az államtól , hogy tartsa el...Az èlemmiszer, pedig olcsó lenne, ès a Brexit ellenère, munka is akad ( lehet hogy nem a legjobban fizető, de mèg mindig jóval több, mint a magyar...Az angolok nem iparkodó nèpek, szemben mondjuk a kelet-európaiakkal, akik megtesznek mindent, hogy jobbra forduljon a sorsuk...

midnightcoder2 2019.01.16. 10:06:02

@Treff Bubi: Addig az egy hétig amíg meg nem eszik.

midnightcoder2 2019.01.16. 10:07:16

@Brix: Gyanítom, hogy az érintettek nagy része nem harmadik generációs brit állampolgár. Sõt, nem is harmadik generációs európai.

ami szabad 2019.01.16. 10:23:43

@netrunner71: Nem csak Európában, az USA -ban is hasonló a trend. Támogassuk a gazdagokat alapon, az adórendszerek a magasabb jövedelműeknek kedveznek, mint itthon is, és a munkaszegénység is bőven jelen van, tehát nem csak aki nem dolgozik, de aki dolgozik csak nem jó helyen, az is szegény... Elég nagy bakfitty lesz belőle, mert a jelenség nem új, teljesen analóg a 30-as évekével... A 70-es évek óta nem nő a munkajövedelem reálértéke- egyes ágazatok persze kivétel ez alól- és mára az is megdőlt, hogy a gyerekeknek majd jobb lesz ( régebben generációról generációra nőtt kicsit az életszínvonal, ha háborúk, járványok stb nem szólt közbe) most pedig már vagy 50 éve stagnál és vagy romlik. Újratervezést igényel az egész adóztatási - elosztási rendszer, mégpedig úgy, hogy közben az egyensúly se boruljon meg jobban, mert így is nagyjából minden országnak szarrá el is van adósodva...

Bkkzol 2019.01.16. 10:30:23

Ez az Orbán már a brit családokat is tönkretette!

Bkkzol 2019.01.16. 10:38:30

@netrunner71: Ez amit senki nem firtat! Igen!

"MI A FRANC FOLYIK EURÓPÁBAN?"

A vezetés azt propagálja , hogy minden rendbe. Terv szerint megy minden, jólét van.

Közben meg éhezés van. Országokat árusítanak ki, adnak el (Görögország). Úgy kell rendezvényekre (pl. foci EB), hogy azért jobb regisztrálni a konzulátuson... nézzük meg előtte a menekülési útvonalat. Egy-egy robbantást , késelést már csak a kisbetűs részben írnak meg...

Mi rá a megoldás? Mint Bécsben tervezik, hogy nem lehet majd késsel utcára menni. Vicces. Nem akarnak esetleg nyilvános megkorbácsoltatni késeket... ,mert ugye a kés a hibás!

teéjesenmindegy 2019.01.16. 10:41:49

@Bkkzol: Én is ezt nézem, hogy már 13 komment és semmi orbán.

Egyébként miért nem eszik meg az ángyélusok a kerítést? Nem csípik a kolbászt?

Kicknick 2019.01.16. 11:08:50

@ami szabad: szóval hozzuk vissza a szocializmust. Az megvan, hogy az már egyszer bebukott?
Talán el kellene menni dolgozni...

ami szabad 2019.01.16. 11:35:06

@Kicknick: Nagyon nem! Jómagam is "kapitalista" vállalkozó vagyok, ha tőkés nem is! :) Az adózási rendszer igazságosabbá tétele azonban akár milyen hihetetlen, hosszabb távon mindenki érdeke. Nekem annak idején nagyon beégett Warren Buffet ezzel kapcsolatos mondata, aki úgy fogalmazott, hogy a személyi titkára többet adózik, mint ő. Ha figyeltél, a 2008-ban kezdődött és még ma is tartó válság árát is a "kisemberek" melósok fizették meg elsősorban, és csak nagyon másodsorban azok, akik a helyzetért felelősek, és itt messze nem csak a bankárokra gondolok! Öntötték a jegybankok a pénzt 10 évig a piacokra, nő az eladósodottság egyén -és ország szinten egyaránt.. Mit gondolsz, hogy fogják ezt a rengeteg pénzt kiszívni a gazdaságból? Vagy inflációval, vagy egyéb olyan technikákkal, ami megint csak fájni fog, és megint csak azoknak, akik dolgoznak. Miközben ebben a 10 évben a tőke csak tovább gyarapodott ott, ahol van. Ezzel nem az a baj önmagában, hogy igazságtalan, meg jaj, jaj. hanem az, hogy iszonyatos feszültségeket okozva, trumpokat eredményez, aminek meg további gazdagok adócsökkentése a következménye, meg kereskedelmi háborúk, aminek meg újabb munkahely-vesztések, és további jövedelemkülönbségek a következménye, valamint várhatóan hatszorozódó USA államadósság 30 év alatt, aminek meg növekvő kiszolgáltatottságon keresztül politikai-gazdasági átrendeződés, ami meg további munkahely vesztést stb eredményez, és így tovább, és így tovább... Az EU-nak felróják, hogy az egyik legerősebb szociális védőhálóval rendelkező gazdaság, melynek ma még részei a brittek. Ez a cikk nyugodtan születhetett volna a világ szinte bármely részén, a probléma alapvetően az, hogy a kapitalizmus ismét némi igazításra szorul. Nem azért mert róbert bácsi, hanem ha úgy tetszik, önmaga védelmében. Azzal meg, hogy dolgozzon aki csak tud, egyet tudok érteni, ámbár természetesen, nyilván te is tudod, hogy a leggazdagabbak között legalább ugyanolyan arányban fordulnak elő nem dolgozók, mint a legszegényebbeknél, csak ők elvileg, nem a mi nyakunkon élnek. De mi van, ha a gondolatmenet alapján kicsit mégis? Az adózás lényege, hogy a közszolgáltatás finanszírozásához arányosan hozzájárulunk. Igen, tartalmaz némi szolidaritási elemet, de ennek nem szociális, elsősorban gazdasági oka van! Ha mindent elvonok a szegénytől nem tud/ fog dolgozni, mert nincs miért, és egy ruppóval sem járul hozzá, mondjuk a közvilágításhoz, oktatáshoz, miegymás, ami általában közfeladat. ( Az egészségügyet, szándékosan kiveszem, az nem mindenhol alapjog) Ha a tőkejövedelem nem adózik, akkor kvázi a létező leggazdagabbak azok akik teljesen megúszhatják az adózást, csak nem kell elmenniük dolgozni, és kész is. Tehát messze nem cocializmus építése miatt, hanem a jól felfogott érdekek miatt kell ezzel kezdeni valamit, már csak azért is, mert a középosztály szélesedése minden országban - elsősorban a kapitalisták érdeke -a fogyasztás miatt, mely az ő vállalkozásaiban csapódik le. :)

Sir Galahad 2019.01.16. 12:20:14

Éheznek a gyerekek? Orbán azonnal mondjon le!

erkölcsi hulla 2019.01.16. 12:40:33

A jóléti állam mintapéldája.

balfaszokkal sáncoló 2019.01.16. 13:00:51

A fejlett nyugat..(Lehet, hogy csak a freegan életmódra készülnek..?)

balfaszokkal sáncoló 2019.01.16. 13:01:53

@Sir Galahad: No igen.. Tessék kérem szépen, itt az eredménye a Gundel menzának..!

csakférfi 2019.01.16. 13:25:38

Ebben a tàrsadalmi össznépi jàtékban mindig is lesznek ilyen anomàliàk.
Mire gondolok?
Amíg az egyéni érdek fontosabb mint a többi ember jòléte.
Hogyan?
Ugy hogy a sajàt kényelmed jòléted ,karriered anyagi egzisztenciàd elöbbre valò mint a közösségé amelynek tagja vagy.
Hirearchikus berendezkedés
-több tudàs
-több pénz
-több hatalom
Vagyis az egyenlöség elve sérül.
Mi közöttünk emberek között.
Ezért kezd a populizmus,rasszizmus,antiszemitizmus,euroszkeptikus,bevàndorlàs ellenes....stb. erösödni.
Hogy ujra visszszuhanjunk a közép...vagy òkorba.
Ha nem is technikailag....inkàbb szellemileg.
Ezért

midnightcoder2 2019.01.16. 13:47:49

@csakférfi: Azért az a fránya középkor fenntartható volt. A liberális demokrácia meg nem.

midnightcoder2 2019.01.16. 13:49:03

@csakférfi: Amúgy pedig Pl. a rasszizmus pont nem arról szól, hogy a csúnya gonosz európai el akarja venni a gazdag néger pénzét, hanem arról hogy nem akarja odaadni a sajátját.

csakférfi 2019.01.16. 15:46:31

@midnightcoder2:
:)
Fenntarthatò középkor?

" A felvilágosodás gondolkodói az értelmet állították a középpontba, lényege a hagyományos intézmények, szokások és erkölcsök kritikai megkérdőjelezése. A mozgalom vezetőinek célja az volt, hogy a világot „az irracionalitás, a babonák és a zsarnokság hosszú időszaka után a fejlődés útjára vezessék”. Ez forradalmi folyamatokat indított el az emberi értelem, a természet, az Isten, a gazdaság és a társadalom szemléletében.[1]
...
...
Francia forradalom erőszakos és küldetésszerű módon képviselte a felvilágosodás filozófiáját, különösen a Jakobinus diktatúra idején. A racionalitásra való vágy a kormányzásban a katolikus egyház és a kereszténység felszámolásának próbáihoz, a naptár, az óra, a mérőrendszerek, a pénzügyi rendszer és a jogrendszer valamilyen racionális rend szerinti megváltoztatásához vezetett Franciaországban
....
..
felvilágosodás legfontosabb gondolatai Szerkesztés

Merj gondolkodni! (Sapere aude – Horatius felszólítása, amely a felvilágosodás jelmondata lett.)
A világ megismerhető.
A természetben vannak elrejtve a társadalom és gondolkodás törvényei.
A tudás forrása a megfigyelés és a tapasztalat.
Magasztos erkölcsi nézeteket hirdet: Jóság, Igazság, Testvériség. (pontosabban: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség)
Az emberi jellem nevelés kérdése. Az emberi jellem születésénél fogva jó, bűnös elemeket a megromlott társadalom táplál az emberi lélekbe. (Jean-Jacques Rousseau)
Az egyén és közösség érdeke összehangolható.
Minden vétek és bűn a tudatlanságból ered.
A munka mindenki számára erkölcsi követelmény.
Teljes optimizmus jellemzi: az igazság megismerését követi a megvalósítás.
Az alapvető polgári jogokat követelik és küzdenek értük. Ilyen jogok: törvény előtti egyenlőség, szólás-, gondolat-, sajtószabadság, szabad tulajdonbirtoklás.
Legfontosabb politikai nézetük: Mindenfajta társadalmi rendszer az emberek megállapodásának eredménye: ezért megváltoztatható.
Minden felvilágosodott gondolkodó egyetért abban, hogy, a feudalizmus az emberek közötti egyenlőtlenség rendszere, ezért mindegyikük szükségesnek tartotta a megváltoztatását, a változás mértékét és módját különbözőképpen állapítják meg.
Stílusirányzatai: klasszicizmus, rokokó, szentimentalizmus

Felvilàgosodàs........ma is tart.
;)

ankica 2019.01.16. 19:56:42

@Bkkzol: Ezt vártam már mikor kerül elő Orbán neve. Most már hozzá szoktunk hogy az egész világ minden bajáért Orbán a felelős. A háttérhatalom nagyon jól dolgozott idáig, innentől már lejár a lemezük remélem.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Arcade Macho: Koreaban mar vagy 20 eve is elkepzelhetetlen lett volna hogy a blokik ugassanak, nemeteknel mar 15 eve is a nagytestu kutyat be kellett vinni ejszakara a hazba itt van szemebe ket kis idegbeteg blok... (2019.05.19. 00:11) A kutyaugatást is büntetnék
 • humorpalanta: Nem az a baj, hogy a kutya ugat, a macska szarik meg kapar, hanem az, hogy milyen rettentő sok van belőlük. Csak itt a 18 házból van 10 kutya, 10 macska. És ez csak az utca 1 részlete. Ott az álland... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • kewcheg: Ugatós kutyát tartók mind sudribunkók.Azért is ugatós a kutya.Életemben ahányszor rászóltam kutyás emberre a kutya támadó/agresszív/gyereket ijesztő magatartása miatt, az esetek 99 százalékában minő... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • moonlight777: hibbant világ..... a kutya ugat, ez van akár tetszik, akár nem... ha már szigorítanak, akkor az kellene, hogy kutyát ne lehessen lakásban tartani, azok a kertbe, udvarra valók (kivétel a segítő, vak... (2019.05.18. 20:17) A kutyaugatást is büntetnék
 • bontottcsirke: Sajnos a kedvencek tartása alig szabályozott hungariban is, valahogy itt is el kell kezdeni (2019.05.18. 19:42) A kutyaugatást is büntetnék
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es