Kívül tágasabb

Leáldozóban a céges karácsonyi buliknak

2018.12.21. 06:30, Kívül tágasabb , 16 komment

A gazdasági válság kirobbanása óta idén tartották a legkevesebb karácsonyi bulit a cégek, ám ennek hátterében nem pénzügyi okok, hanem a MeToo áll.

karacsony_parti_foto_flickr_com_wilson_hui_1.jpg

Az Egyesült Államokban a vállalatok 65 százaléka rendez karácsonyi partit a dolgozóinak – ez az arány 2009, vagyis a válság kitörése óta a legkevesebb, akkor 62 százalék szervezett ilyen rendezvényt. 

A MeToo-mozgalom és a szexuális zaklatási ügyek miatt a HR-szakértőknek bőven kellett tanácsot adniuk. Ezek közé tartozik, hogy a céges bulikon tiltsák a szexuálisan provokatív táncot és arra figyelmeztessék a dolgozókat, hogy ne csókoljanak meg senkit.

Nancy Yaffe, a Fox Rothschild ügyvédje irányelveket is közzétett. Ezek között szerepel, hogy egy cég vezetésének készenlétben kell lennie a partikon, vagyis figyelniük kell a munkatársakra, fontos, hogy ne legyen érintés, lehetőleg még tánc közben sem, és arra ösztönözzék a középvezetőket, hogy ne tartsanak afterpartikat a beosztottakkal. 

A dolgozóknak nem szabad ott aludniuk a munkatársuknál és nem szabad szexuálisan túlfűtötten táncolniuk, kihívóan viselkedniük. Azt is javasolta, hogy egy alkoholos ital mellett mindig vizet is igyanak az emberek a céges bulikon, így kevésbé esélyes, hogy berúgnak. 

Arin Reeves, egy tanácsadó cég, a Nextions igazgatója szerint egyre kevesebb céges bulit tartanak már karácsonykor. Ennek egyik oka, hogy nő a távmunkában foglalkoztatottak száma, emellett a generációs szakadék is jelentős tényező, az Y generáció tagjai pedig már az informális összejöveteleket kedvelik inkább, nem a náluk idősebbekkel akarnak szórakozni. 

Egy másik HR-tanácsadó cég, a Challenger, Gray and Christmas arról számolt be, hogy azoknak a cégeknek, amelyek mégis tartanak karácsonyi bulit, az 58 százaléka kereste meg őket, mert aggódnak a helytelen viselkedés miatt.

(Fotó: flickr.com/Wilson Hui)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2414504192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.12.21. 16:05:47

Ezek a tanácsok nagyjából olyanok, mint amiket a szüleiktől kapnak a lányok az első buli előtt...

szepipiktor 2018.12.22. 15:07:46

nem tudom, hogy Hollywoodban mi történik, de a környzetemben mindenhol most is volt, van céges buli, kezdve a minisztériumban dolgozó barátaimmal bezárva a tucat alkalmazottat tartó magánvállalkozásoknál.
A poszt tehát arról szól, hogy a neoliberális szekták miatt egyes már fokozottan fertőzött területeken érkeztek el az idióták egy kritikus ponthoz.
A világ normáűlis részei szerencsére megmaradtak a klszzikus, emeber alapú események.
Hollywoodban nemsokára elmarad a hálaadás, a karácsony, a zsidó és muszlim ünnepek egyaránt, mert a beetetett ostobák egymás fogják lesni rettegve, hogy nehogy egy "másssal" egy légtérben tartozkodva elvigye őket a feminista vagy más aktivista csendőrség...
.
És mi van a háttérben??? A HR!!!! A sok ostoba "személyzetis" Y generációs szőke, akik valójában a függetlenített KISZ-titkárok funkcióját látják el.

Kpete 2018.12.22. 15:19:56

én még tudnám fokozni a biztonságot:

- egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt
- A férfiak a terem jobb oldalán, a nők a bal oldalán táncoljanak, erkölcsös zenére.
- ha a büdzsé engedi, még jobb, ha külön teremben táncolnak.
- a nőket férjük, apjuk vagy idősebb férfirokonuk szállítsa a buliba is vigye őket haza

Szerintem egy szaud-arábiai HR-st kéne kérdezni, az még többet tudna.

A bulikon minden 20 női dolgozóra 1 fő feminista nőszervezetek által minősített gendőrt kötelező alkalmazni, 200$ óradíjért, őket nevezhetnénk gardedámnak is.

Helytelen viselkedésű párok férfitagját a gendőr a helyszínen kirúgathatná és eltilhatná a foglalkozásától, amíg nem kasztráltatja magát.

Bambano 2018.12.22. 15:26:42

ahol meg nem tartottak hivatalos céges bulit, ott az alkalmazottak összedobtak maguknak egy rendes, hr és metoo mentes normális bulit.

MEDVE1978 2018.12.22. 15:50:33

Ez a Meetoo negatív erős társadalmi hatása azokban az országokban, ahol sajnálatos módon túl komolyan vették (USA).
A múltkor már olvastam egy cikket arról, hogy a Wall Streetre van egyértelmű hatása a Meetoo-nak. A hatás az, hogy egyre kevesebb nő kerül vezető pozícióba. Hogy miért? Elsősorban azért, mert a vezető pozíciós - 80-90%-ban normális, tehát tisztességtelenül nem zsaroló, szexuálisan zaklató férfiak az esetleges számító hölgyek és alaptalan vállalkozások miatt nem is szerveznek olyan munkavacsorákat, ahol nők vannak jelen. Ez ahhoz vezet, hogy a női vezetők aránya csökken, mivel egy személyes bizalmi fórum kiesik.

tamask 2018.12.22. 15:52:02

@Kpete: Szaúd-Arábiában lehet hog, szegregálják a nemeket, de az indonéz és filippínó cselédet megerőszakolhatja a ház ura.

Én metoo-ztam már kolléganőt, tartós kapcsolat lett belőle. Engem is metoo-zott már meg egyetemi évfolyamtársnő és munkahelyen női munkatárs is, rámnyomultak. Most jarhatnám a médiákat, hogy milyen trauma ért. De valahogy túléltem, hogy a kezem kicsit pinazsíros lett, a farkam meg nyálas.
A mai generáció már alig dug. Ezt látom magam körül. Facebookot, Instagramot nézegetik egész nap, közben meg száraz a muffjuk, petyhüdt a farkuk. Nem akarok a "bezzeg a mi időnkben" és az "ezek a mai fiatalok" csapdájába esni, de én tényleg úgy érzem, hogy ezek a mai fiatalok aszexuálisabbak, mint a brómos teával itatott bakák voltak.

Hamihami 2018.12.22. 15:55:02

@szepipiktor: Szakertok szerint lassan Mo-n csak muszlim osszejoveteleket tartananak a muezzin hivo szavara, ha partunk nem vedene meg folyamatosan az orszagot es a hatarait egyre inkabb fenyegeto - mit fenyegeto: OSTROMLO - terrorista palantaktol. Egy ilyesmi cikket vajon nem hoz le az origo vagy a 888? Ha kell meg otlet, csak irjatok!

Che21 2018.12.22. 19:09:27

"Azt is javasolta, hogy egy alkoholos ital mellett mindig vizet is igyanak az emberek a céges bulikon, így kevésbé esélyes, hogy berúgnak."

Eddig azt hittem az alkoholos ital fogyasztásának az a célja, hogy berúgjon az ember.

Zabalint 2018.12.22. 19:44:25

Ez a metoo totális félreértelmezése és kényszercselekvés. A metoo nem arról szól, hogy kollégák ne keveredhessenek kalandokba vagy ne jöhessenek össze, hanem arról, hogy ne lehessen ez egyoldalú, ne éljen vissza a főnök az erőfölényével, hanem legyen kölcsönös, beleegyezéses. Az ilyen intézkedések arra jók, hogy beismerjék, igazi faszkalapok/picsák dolgoznak a cégnél, ezért vigyázni kell, ez nehogy kiderüljön.

Zabalint 2018.12.22. 19:46:00

@tamask:
Tök jól nyomod, a mai fiatalozás mindig arról szól, hogy a következő generáció valamiben hitványabb, de kevesen nyomják szexualitás szempontjából ezt az irányt. Ennél csak az jobb, ha valaki azt mondja, hogy ezek a mai fiatalok már nem drogoznak, isznak.

titantoma 2018.12.22. 21:22:54

@Zabalint: nem, nem értik félre, mert lehet csak egy jó csaj kollégára rámennének, mert miért ne, hátha. Aztán ebből az lesz hogy meghurcolják, megalázzák, stb. Csak mert közeledni próbált valakihez. Nyilván azt mondják, kapjátok be, megyünk kurvázni, de ti női munkatársak a közelünkbe nem jöttök munkaidő után, nehogy félreértés legyen belőle. Szóval hajrá metoo, pont ezzel kiszorították magukat a feljebb lépéstől. És persze értem, vannak faszok akik miatt ez kell, de pont lábon lőtték ezzel magukat a nők, mert minden pasira vonatkoztatják ezt, ahelyett hogy a fasszopókat feljelentenék, a normálisokat meg hagynák.

Trónkövetelő 2018.12.23. 00:45:24

A legfőbb probléma a karácsonyi, illetve bármilyen céges bulival nem a nők szexuális zaklatása, hanem az, hogy szimplán szar. Én még ilyen rendezvényen nem éreztem jól magam.
Ha a #metoonak csak annyi hatása lesz, hogy az ilyenek megszűnnek mindörökre, már volt értelme :)
De persze nem fognak.

tamask 2018.12.23. 01:17:05

@Trónkövetelő: tévedsz, hogy szarok lennének a céges bulik

Voltam itt Ázsiában céges bulin, ami egy spa hotelben volt, ott levarrtam egy kolléganőt.
Magyarországon voltam olyan cégnél, ahol elég nagy presztizs és jövedelembeli különbségek voltak egyes munkavállalók közt, egy alacsony presztizsű munkát végző fiatal csaj, ha egy légtérbe kerül a képzettebb férfi kollégákkal, akikkel év közben alig találkozik, a munkájuk miatt a cég más részén tevékenykednek, akkor bizony hamar megbolondul. Tapasztaltam. Persze nem kétlem, hogy vannak szar céges bulik, de én metoo-ztam már céges bulikon és volt olyan, amiből kapcsolat is lett.

övön alul 2018.12.23. 08:34:09

Csak szólok, hogy a takarékosabb multik már Magyarországon is évnyitó partykat szerveznek - januárra, amikor a vendéglátósok kedvezményeket adnak.

tamask 2018.12.23. 09:28:32

@kopasz barmok mindenhol: sajnállak, hogy a te életedből kimaradt a felszabadult, kötöttségek nélküli szexualitás. Nekem volt szerencsém nyomulós lányokhoz, úgy metoo-ztak, hogy a lábam remegett. Egyetemi kollégium lépcsőházában, parkban padon, diszkó előtt parkoló kocsiban. Azon szájhabzanak a metoo ellen, akiket bottal se piszkálnának meg mások.

Midnight Run 2018.12.23. 10:01:48

Most olvastam, hogy mi a következménye ennek a metoo mozgalomnak. Az, hogy 45 év alatti hölgyeket nem szívesen alkamaznak a cégek, vezető állásba nem teszik őket, nincs privát megbeszélés, nincs férfitárssal kettesben út. Gyakorlatilag bezárják előlük a felemelkedés útját, annyira félnek a metoo miatti visszaélésektől. Egyszerűbb férfit keresni a munkára, még ha többe is kerül, de nem kell perekkel, nyilvános megszégyenéssel és kártérítésekkel foglalkozni.

Annyiban meg hülye ez a metoo, hogy ezt férfi női viszonyra helyezi ki. Én láttam már a hatalmával visszaélő női főnököt is, csak az nem szexuálisan élt vissza, hanem csicskáztatta a gyerekét egyedül nevelőnőket elég alantas módon.

Ezek a karácsonyi bulik meg fontosak. Itt lehet jobban összekovácsolódni, mint csapat. Nekem mindig sokat adott, persze annyira nem rúgtam be, hogy nyíltan rámásszak valamelyik kolléganőre (diszkréten persze volt, hogy randiztam valakivel, kellemes kapcsolat is lett belőle).

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Arcade Macho: Koreaban mar vagy 20 eve is elkepzelhetetlen lett volna hogy a blokik ugassanak, nemeteknel mar 15 eve is a nagytestu kutyat be kellett vinni ejszakara a hazba itt van szemebe ket kis idegbeteg blok... (2019.05.19. 00:11) A kutyaugatást is büntetnék
 • humorpalanta: Nem az a baj, hogy a kutya ugat, a macska szarik meg kapar, hanem az, hogy milyen rettentő sok van belőlük. Csak itt a 18 házból van 10 kutya, 10 macska. És ez csak az utca 1 részlete. Ott az álland... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • kewcheg: Ugatós kutyát tartók mind sudribunkók.Azért is ugatós a kutya.Életemben ahányszor rászóltam kutyás emberre a kutya támadó/agresszív/gyereket ijesztő magatartása miatt, az esetek 99 százalékában minő... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • moonlight777: hibbant világ..... a kutya ugat, ez van akár tetszik, akár nem... ha már szigorítanak, akkor az kellene, hogy kutyát ne lehessen lakásban tartani, azok a kertbe, udvarra valók (kivétel a segítő, vak... (2019.05.18. 20:17) A kutyaugatást is büntetnék
 • bontottcsirke: Sajnos a kedvencek tartása alig szabályozott hungariban is, valahogy itt is el kell kezdeni (2019.05.18. 19:42) A kutyaugatást is büntetnék
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es