Kívül tágasabb

Hány órakor kezdődjön az iskola?

2018.12.17. 06:30, Kívül tágasabb , 74 komment

Általános vita tárgya, hogy mikor is kezdődjön az iskola. Több tanulmány mutatott rá arra, hogy a korai kezdéssel járó alváshiány felelős a diákok több problémájáért. Egy városban léptek is emiatt, és az eredmények magukért beszélnek.

iskola.jpg

Seattle-ben a 2016-2017-es tanévtől a felső tagozaton és a középiskolákban az első tanórát majdnem egy órával később, 7:50 helyett 8:45-kor kezdik el. Emiatt a tömegközlekedést, az iskola utáni tevékenységeket és a tanórák munkarendjét is át kellett szabni. De mindezeket megtették, hogy a diákok egy kicsivel többet alhassanak. 

A washingtoni egyetem kutatói megvizsgálták az érintett gyerekeket a változás előtt és után, megállapításaikat a napokban publikálták. A diákok átlagosan 34 perccel többet alszanak, így a teljes éjjeli alvásmennyiség 6 óra 50 percről 7 óra 24 percre nőtt. 

A kutatás egyik vezetője, Horacio de la Iglesia azt mondta: ezzel közelebb kerültek a kamaszkorúak természetes felébredési idejéhez. 

A későbbi kezdés azzal járt, hogy javultak a jegyek (4,5 százalékkal nőtt a medián), pontosabbak lettek a diákok és kevesebbet hiányoznak. Egyszerű: mivel kevésbé álmosak, jobban megy a tanulás. 

Sokan persze mondhatják, hogy elegendő lenne, ha korábban lefeküdnének a gyerekek. Mivel azonban sok diák iskola után még különböző foglalkozásokra megy, sportol vagy különórát vesz, későn ér haza, és még akkor kezd neki a házifeladatnak, ez szinte megoldhatatlan. 

A későbbi kezdés nem jelenti azt, hogy a gyerekek tovább maradnak fent, az ágyba kerülés ideje nagyjából állandó. 

Az amerikai gyermekorvosok társasága is olyan iskolakezdést javasol, ami lehetővé teszi a diákoknak, hogy optimális időt aludjanak, így javítva fizikai és szellemi egészségüket, tanulmányi eredményeiket és életminőségüket. A kevés alvás növeli az elhízás és a depresszió enyhébb fokú kialakulásának esélyeit. 

(Fotó: pixabay.com/coyot)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1514490450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Czebe Tóth 2018.12.17. 12:45:16

A TV és internetfüggő gyerekek este majd tovább maradnak ébren, mivel nem kell korán kelni. Ezen az alapon el lehetne tolni az iskolakezdést akár a déli órákig is.
Mi lenne ha a kedves szülők megfelelő családi életritmus kialakításával rászoktatnák a gyermekeket az időben történő lefekvéshez ...és akkor nem jelentene gondot a kialvatlanság.
A "egyetemi kutatók" akkor talán tényleges problémákon törhetnék a fejüket

LKerekes 2018.12.18. 06:14:45

Hogy hogy, ott van házifeladat? Hisz itt az ellen hörögtök, ostoba firkászok.

efi 2018.12.18. 14:13:01

@Erzsébet Czebe Tóth:
Hülyeségeket beszélsz. Szerinted akkor az is járható út, hogy minden felnőtt feküdjön le este 6-kor, keljen hajnali 2-kor és 3-kor melókezdés? Ez csak időben történő lefekvés kérdése, ennyi?
Hiába ágáltok, a későbbi kezdés felé megy a világ - az iskolákban és a munkahelyeken is - és végre megszűnik ez a tikokkal kelés. Nem kell már tehenet fejni, meg disznót etetni hajnalban, jó reggelt.

bölcsbagoly 2018.12.18. 14:21:35

Mi lenne ha ezek a nagyokosok tanulnának egy kis idegélettant? Fiatalkorban a 8 óra alvás nem csak szójáték hanem élettani szükséglet! S mivel nappal csak legfeljebb az órák alatt szundikálnak s nem az igazi mély alvás a 8 óra nem jön ki sehogy sem, ha este 10 óra után még ébren vannak s sajnos még éjfél után is!
A másik amit nem tudnak a firkászok, hogy az agy pont a reggeli órákban a legfogékonyabb s déltől már nem érdemes olyan órát tartani amelyben komoly odafigyelés/új anyag megértése szükséges.
A tanórák kora délutánra való kitolása értelmetlen, pont mint az ebéd utáni tanulás. Emésztéskor a keringésben levő vér nagy része az emésztőcsatornába koncentrálódik s nem az agyba.
A házifeladat meg nem a tanulás eleje, hanem befejezése kell legyen, mivel a megértés és bevésés ellenőrzésére szolgál.

bölcsbagoly 2018.12.18. 14:27:11

@efi: a világ láthatóan sok dologban hülye irányban megy, ebben is! Hogy 8-ra az iskolába légy (ez az optimális) ahhoz 6-kor-fél hétkor fel kell kelni, ergo a szükséges 8 óra alvást 10-fél 11-kor legkésőbb el kell kezdeni.
A később kezdés az északi államok idiótái akarják másokra is rátolni, mivel náluk az iskolai év nagy részében igen hosszú az éjszaka s a reggel 8-kori keléskor is sötét van még.

octy 2018.12.18. 14:29:06

Jó ötlet annak a korosztálynak, amely már egyedül jár suliba, de a kicsiket (városban) a szülők viszik, és nekik ettől azért hamarabb kell beérni a munkába.
Össze kellene hangolni ezeket a dolgokat.

Örömteli az irány, engem is szivattak nulladik óraával 6:45-kor, meg 7. órával 14:00 körüli befejezéssel.

Idiótaság, embertelen baromság volt, nem kellene a gyerekeket kifacsarni, különösen hogy ebben a hosszúra nyújtott napban is fele időben értelmetlen hülyeségeket kell megtanulniuk melynek semmi köze ahhoz, hogyan boldogulnak az életben később.

Lefty Rosenthal 2018.12.18. 14:38:08

ostoba faszsag a reggel 7:30-as v 7:45-os iskolakezdes. Minek? A hanyatlo nyugaton szamos pelda van arra h a 8:45 v 9-es kezdes megsem boritja be az orszagokat permanens kaossza.

ludwigvan 2018.12.18. 14:54:37

@bölcsbagoly: "A másik amit nem tudnak a firkászok, hogy az agy pont a reggeli órákban a legfogékonyabb"
Hál istennek, te tudod. Az meg, hogy 4,5%-ot javult a diákok teljesítménye, meg átlagosan 34 perccel többet alszanak, az csak a tudatlan firkászokat hatja meg.
@Erzsébet Czebe Tóth: "A "egyetemi kutatók" akkor talán tényleges problémákon törhetnék a fejüket" - Eszerint az, hogy kipihentebbek legyenek a gyerekek, meg jobb legyen a tanulmányi eredményük az egyáltalán nem "tényleges probléma"?
Nagy kérdés, hogy egy ilyen cikkre minek trollt küldeni. Ha pedig nem trollok vagytok, akkor ilyen problémaérzékenységgel hogyhogy nem társul annyira alacsony értelmi szint is, amivel nem is lehetne számítógépet használni, vagy beregisztrálni egy fórumra?

Lefty Rosenthal 2018.12.18. 15:14:27

@ludwigvan: az ilyen konyhasneni hozzaallassal nem tudsz mit kezdeni, majd eltunnek szepen csendben, az ido megoldja

bölcsbagoly 2018.12.18. 15:15:58

@ludwigvan: megint egy hülye statisztikai adat amelyet senki sem tud leellenőrizni, hogy hol, s miért? S mi van, ha a későbbi kezdéssel szimpatizáló tanárok direkt jobb jegyeket adtak?
S miért nem lehet 34 perccel hamarabb lefeküdni, muszáj éjfélig csettelni, meg játszani a kütyüvel? Inkább átállítani az egész addigi rendet, beleértve a tömegközlekedést, munkakezdést, stb. A Napot nem akarnátok? Nagy az isten éllatkertje és túl alacsony a kerítése...
A troll láthatóan te vagy, mivel egy szóval sem tudtad cáfolni az általam írtakat, csak hőbörögsz...

Sequoyah 2018.12.18. 15:19:37

@Erzsébet Czebe Tóth: Gondolom nem olvastad el se a cikket, se a tanulmanyt, mert epp az a lenyege hogy a gyerekek NEM maradnak fent tovabb csak mert kesobb kell kelni, hanem ez valoban az alvasra forditodik.

Jobb eletritmust akarsz? Ha epp ez a lenyege, hogy a 8:45-os orakezdes sokkal jobb es termeszetesebb eletritmushoz vezet.

bölcsbagoly 2018.12.18. 15:22:57

@octy: mivel a közoktatás minden gyerekre vonatkozik, honnan lehet tudni, hogy mi az ami Pistikének szükséges lesz majd, az Jancsikának nem fog kelleni soha sem? Tanulni azért fiatalkorban kell, mert akkor fogékonyabb rá az ember agya s nem felnőttként, amikor még meg is kell élnie a munkájából s a családjával is kell foglalkoznia. Amit ekkor tanul, azt rá kell tudja építeni az iskolában tanultakra!
S miért kell fenn lennie éjfélig egy gyereknek? Tessék már írni egy ésszerű indokot!

bölcsbagoly 2018.12.18. 15:29:18

@Sequoyah: hazudsz! Az ember természetes bioritmusa a korai felkelésre van beállítva! Több százezer éve! Idegélettani alapigazság!
Értelmesen tanulni sem lehet 4 óránál többet egy huzamban (abba is be kell iktatni egy kevésbé megerőltető órát).
Az ebédet sem tanácsos túl kitolni, tehát a 34 perces marhaság okafogyott!

efi 2018.12.18. 15:33:16

@bölcsbagoly:
Egy tinédzser nem álmos 10-kor (Gondolom te sem vagy az este 7-kor). Ez van, ez biológialag meghatározott, úgyhogy az anyatermészettel hadakozz, ne velünk. Meg a cikkben lévő adatokkal, mert ez sem téged igazol. Ha neked vannak más excel tábláid a 8 órakor fogékony agyú, kiválóan teljesítő fiatalokról, akkor tárd elénk. Sőt mindjárt legjobb lenne valami grafikon, hogy ami kimutatná, hogy ahol egyenesen 7k-kor kezdődik a suli, az mennyivel jobb még ennél is.
Addig ez csak demagóg süketelés részetekről, hogy 8-ra kell menni, mert öregapáink is akkor mentek.

efi 2018.12.18. 15:34:48

@bölcsbagoly:
Igazold, hogy a korai kelésre van beállítva! Legfeljebb a magadfajta pacsirtáknak. Aztán meg kínozzátok az összes többit.

Sequoyah 2018.12.18. 15:39:26

@bölcsbagoly: Forras? Csak mert te azt mondod? LOL:D
Feneket van korankelesre beallitva. Itt van az orrod elott a bizonyitek a cikkben, ahol lathatod hogy kiprobaltak es bebizonyosodott hogy a gyerekek bioritmusa kesobbi kelesre van beallitba.
Ezzel szemben all a te mindenfele gondolkodast nelkulozo szavad...

bölcsbagoly 2018.12.18. 15:42:45

@efi: okoska, ez a szakmám! Mit kellene igazoljak, vegyél elő egy idegélettan tankönyvet s ha sikerül megértened akkor rájössz magadtól is. Jártál iskolába? S ott mi a fenét tanítottak nektek biológiából s hol járt akkor az eszed?
Az hogy valaki mikor álmosodik el az megszokás/normális időrend kérdése. A csecsemő sem alszik rendesen ha a szülei felkapkodják ha kell, ha nem.
Nekem nem excel táblázataim vannak a tanulókról, hanem félévszázados konkrét tapasztalataim, tanárként/oktatóként!
No meg szülőként és nagyszülőként!

bölcsbagoly 2018.12.18. 15:49:56

@Sequoyah: a "brit tudósok" is sok mindent állítanak, ami marhaság....Szakkönyveket olvass s ne bulvárízű reklám cikkeket! Évtizedekig hülyitették a jónépet e félékkel pl. táplálkozás területén (hol az olaj, hol a zsír, hol a vaj, hol a margarin volt dicsérve, illetve elátkozva, volt koleszterin hisztéria, no meg marha agyszivacsosodás, csirkeinfluenza, mostanában meg sertés pestis...stb), Vekerdy is évtizedek óta hülyíti a szülőket meg a pedagógusokat, hiába na, a hiszékenyekre épül a fogyasztói társadalom, meg a divatbiznisz is!

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.12.18. 16:14:25

8:45-kor kezdődik az iskola, akkor kb 8:30-ra kell bent lenni. Teszem azt utazik egy órát a gyerek, meg egy órát babrál otthon előtte, vagyis 6:30-kor kel. Átlagban 7:30 órát (se) alszanak...vagyis 23:00 órakor fekszenek le...Nem lehet, hogy ezzel kéne inkább kezdeni valamit?

marczy 2018.12.18. 16:14:41

A "brit tudósok" valóban bulvárízű, de arrafelé még a tehénfingot is kutatják, sok mindenre lehet pénzt szerezni, ha kutatásról van szó. Ezért tudott ez a bulváros fordulat gyökeret verni. Amerika dettó. Ha csinálsz egy jó kis kutatási tervet, aminek még nevet is adsz, akkor nagyságrendekkel könnyebb ott pénzt szerezni, mint nálunk.

És én is mondok valamit: az ember bioritmusa átlagos esetben NEM a korai felkelésre van beállva. Ha föld alatti lakásokba viszed az átlagembert úgy (megtették!!!), hogy nem tudhatja, mikor van nappal és mennyi az idő, akkor is általában 1/3 arányban alszik, de a biológiai órája nem 24, hanem 25 órás ritmusra áll be, tehát három és fél hét alatt azt fogja hinni, hogy egy nappal kevesebb telt el. Ezért van az, hogy az emberek többsége igenis bagoly típusú.

Nekem 12 éven át fél 8-kor kezdődött a suli, azóta is átkozom a magyar oktatási rendszert, örültem, amikor az egyetemen már csak néha kellett 8-ra beérnem az órára és nem minden nap. Fél 9 előtt nem volna szabad iskolát kezdeni, ezt hiszem és vallom.

felucca02 2018.12.18. 16:42:41

@bölcsbagoly: Hát bölcs éppen nem vagy, bagoly.
Tanulni ugyanis egy életen át kell. Te pedig keljél, amikor akarsz (én is felkelek 5-6-között), de hogy a serdülő gyerekeim miért be alhatnának egy órával tovább, azt nem fogom fel. Mert valami hozzád hasoló fasz kitalálta, hogy sötétben kell felkelniük és sötétben kell beérniük az iskolába, ahol első órán alszanak, mert az milyen fasza egészséges és természetes.

gyászhuszár 2018.12.18. 16:44:20

Kurva egyszeru: nem kene teljesen felesleges faszsagokkal tomni a gyerekek fejet es egybol lesz ido mindenre.

bölcsbagoly 2018.12.18. 16:49:58

@marczy: azt írtam, hogy a 8 óra az optimális, mindig ellene voltam a koraibb óráknak! Viszont akárhogy is csűritek-csavarjátok, csak az aki tanított már gyerekeket 12 óra után az tudja, hogy mennyire fogékony az agyuk, pláne egy óra után! A későbbi kezdéstől sem lesz jobb a helyzet, ergo vagy az órák számát csökkented délig, vagy rövidebbek kellene legyenek. Egyik sem üdvözítő megoldás.

felucca02 2018.12.18. 16:52:15

@bölcsbagoly: Biztisan @efy is járt iskolába, ahol végigaludta az első órát, ezért semmit nem tud arról, ami az első órákon hangzott el.
Később már nem ilyen szar a helyzet, az egyetemek fél kilenckor-kilenckor kezdenek, akkor már ráérnek, csak tizenkét éves korban olyan nagyon fontos, hogy akkor keljen fel, amikor a legédesebben alszik és ezzel egyértelműen az iskola ellenségévé váljon.
A munkahelyek viszont tudják, hogy nem érdemes kicseszni a dolgozóval, ott elég kilencre beérni, így még arra is van esély, hogy jókedvvel menjél be. Sőt, ha akarsz, bemész hétkor és mindent megcsinálsz, mire a többiek beérnek.

bölcsbagoly 2018.12.18. 16:52:33

@felucca02: ha méltóztattál volna a gyerekeidet 10 óra kori elalvásra szoktatni, akkor nem aludnának el 8-kor az órán!
A bókjaid pedig tipikus lumpenprolisok, kímélj meg tőlük!

felucca02 2018.12.18. 16:56:49

@bölcsbagoly: Nem értem, miért ne lehetne csökkenteni az órák számát, melyeknek felében életellenes, felesleges baromságokat tanulnak. Kémiától, fizikától miért lenne okosabb, életrevalóbb, intelligensebb, problémamegoldóbb, kreatívabb egy gyerek? Költők életrajzától? Évszámoktól?

bölcsbagoly 2018.12.18. 16:58:37

@onlajnok: Miért kell 11-kor lefeküdnie egy serdülő gyereknek/fiatalnak? Nem mindenkinek kell a világvégéről iskolába járnia s miért kell a mosdással/öltözéssel, reggelivel egy órát otthon babrálnia? Ja, mert este 11-ig sem ér rá berakni a táskába azt amit másnap vinnie kell....
Egy csomó hajától fogva rángatott kifogás, csakhogy ellentmondjatok.

felucca02 2018.12.18. 16:58:47

@bölcsbagoly: Dehogy kímélem a gyerekein elrontóját, addig ütlek, amíg mozogsz!:)

felucca02 2018.12.18. 17:02:50

@bölcsbagoly: Látom, neked a gyerek egy kusméretű felnőtt, aki tizennyolc éves korában, hopp, felnőtté válik!
Isten óvja azokat a gyerekeket, akik a kezeid közé kerülnek!:(

bölcsbagoly 2018.12.18. 17:07:11

@felucca02: persze, de akkor minek jár iskolába, ha semmit sem kell ott megértsen, megtanuljon? Miért érdem a szemedben a műveletlenség? Miért akarod szűzen s üresen megőrizni a gyereked agyát? Szerinted mit kellene az iskolában csináljon, ha már szerinted felesleges a fizika, kémia, matematika, biológia, földrajz, történelem, magyar irodalom, hiszen mind tele van nevekkel/adatokkal/számokkal/képletekkel/szabályokkal, stb. Nehogy már agysérvet kapjon tőlük a szegény kölök!
Szép kis szülői hozzáállás, mit mondjak....aki szerint mindenki hibás, ha a purdéja holt bután kerül ki az iskolából (tanárok, tanrend/kormány, stb), csak ők nem! De így is kijár neki a diploma és a minél könnyebb munka s minél nagyobb fizetés!

Sequoyah 2018.12.18. 17:14:23

@bölcsbagoly: Oke, szoval azt mondod hogy nincs forrasod neked se, csak te igy allitod es kesz. Oke, koszi, ennyi eleg is.

bölcsbagoly 2018.12.18. 17:15:39

@felucca02: már nem kerülnek, de 55 évid kerültek s nem kellett óvja az isten őket, hanem hálásak voltak!
Pont azt huhogom nektek, hogy nem kis felnőttek a gyerekek s ezért nem a ti szokásaitok szerint kell tartsátok őket!
- nekik élettani szükséglet a 8 órai alvás s nem éjféltől, hanem legkésőbb 10-től kezdődően;
- mivel a munkájuk a tanulás, azt akkor kell/lehet végezni amikor még nem fáradt az agy s az csak reggeltől lehetséges, kb. délig;
- iskola és ebéd után is kötelező a pihenés, mivel másnapra tanulni sem lehet fáradtan sem teli hassal;
- az ember nem éjjeli élőlény, ergo 16 órányi fennlét után szüksége van az alvásra, pláne fiatalon.

bölcsbagoly 2018.12.18. 17:17:33

@Sequoyah: te észlény, szerinted biológusként, anatómusként, tanárként és egyetemi oktatóként nincs annyi tudásom a témában, hogy okvetlenül mások véleményét kellene szajkóznom?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.12.18. 17:27:32

@bölcsbagoly: én most csak visszaszámoltam abból, amit a cikk írt. Kelleni nem kell a világvégéről bejárni, de igen nagy részük kénytelen. Egy felnőtt kipattan az ágyból az órára, egy gyerek általában nem, de mosakodni, öltözni, reggelizni neki is kell. Ok nem biztos, hogy kell egy óra. De ha kevesebb időre van szüksége, akkor azt jelenti, hogy a cikkbeli alvásmennyiséggel számolva még később fekszik le.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.18. 17:31:11

Már nem vagyok sajnos iskoláskorú (akkor meg mindig felnőtt akartam lenni, ki érti ezt is...) de ha anno engem kérdeztek volna, akkor a válaszom, hogy kezdődjön délben és végződjön egykor délután, és közte legyen még ebédszünet is...
:-))))))

bölcsbagoly 2018.12.18. 17:33:28

@onlajnok: De ne feküdjön le későn! Mire való a szülő, ha ennyit nem tud elérni? Amúgy az a gyerek amelyik kijátszotta/sportolta/tanulta magát délután annak leragad a szeme 9-10 óra táján! Az nem tud elaludni, aki csak lustálkodott egész délután és este! A kütyü pötyögtetése és a chattelés nem igazán fárasztó tevékenység!

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.12.18. 17:37:10

@bölcsbagoly: de erről beszélek én is. Csak én abból indultam ki, amit a cikk írt: le volt írva a kezdés időpontja, az átlagos alvással töltött idő, becsültem valami utazásra és reggeli készülődésre, akkor az a késő lefekvési időpont jön ki. Tehát később kezdődik a suli, de a gyerekek nem alszanak annyival többet, ergo később fekszenek. Ennek így semmi értelme.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.18. 17:44:07

@felucca02: Egyetértek.Tegye fel a kezét az, aki használta bármikor is bármire a kovalens kötésről tanult fogalmait...
Most a vegyészeken, kémikusokon innen gondoltam.
Nagyon sok embernél ugyanez igaz a másodfokú egyenlet megoldóképletére is, vagy a kettes számrendszerre, netán akár a karlóczai békére is.
Én azt is tudom, hogy mikor volt, nem csak azt, hogy hol, de még a büdös életbe se volt rá sosem szükségem.
Manapság már nem kell két lábon járó lexikonnak képezni a gyerekeket, hanem avaló életre kéne felkészíteni, a gyakorlati dolgokra, és hogy tudja használni a netet, ha már létezik...

Hari Seldon 2 2018.12.18. 17:48:33

Nekünk is 8,30-ra kell bevinni a gyerekeket. - Akkor van csengetés. - Utána kezdenek. Munkaidő meg 9-kor kezdődik. - Nagyon kellemes a nap így. (Délbe családi ebéd, aztán még két és fél óra az iskolában.) Persze nem Magyarországon.

Sequoyah 2018.12.18. 17:56:19

@bölcsbagoly: Ha valoban szakerto lennel, akkor tudnad hogy hogyan kell forrast megjelolni es referenciat adni, ami alatamasztja azt amit mondasz.

De lathatolag nem hogy szakerto nem vagy, de meg a google keresot sem tudod hasznalni...:D

efi 2018.12.18. 17:59:11

@bölcsbagoly:
Illemtanóra nem volt? Amúgy add vissza diplomád, vagy frissítsd a tudásod. Már nem a 70-es években vagyunk, amikor a szülőnek, meg a gyereknek is f8-kor az iskolában "volt a helye". Az USA-ban a meló is időtlen idők óta 9-kor kezdődik, előbbre is tartanak, mint mi. Mi a tököm az egyébként mégis, amit kizárólag hajnali 8-kor lehet megtanulni??
Az óraszámot meg úgy kell csökkenteni, hogy nem kell 11 hét nyári szünet. Augusztusban már azt se tudják, hogyan unatkozzák szét a fejüket.
Hozzáteszem most is itt a hetekben is valami projekthét, meg karácsonyra készülődünk, meg igazgatói szünet, előtte meg pályaorientációs nap, őszi szünet stb. Aztán sírnak a tanárok, hogy nem férnek a tanévbe.

bölcsbagoly 2018.12.18. 18:03:37

@geegee: tipikus fogyasztói társadalom szemlélet! Mának élés, semmi tényleges tudás, csak készségek! Ugyanis amit ti hasznosnak tartottok azok bárki, de még a majmok által is, elsajátítható készségek, automatizmusok!
S mi van a nettel, ha lemerült az aksi, vagy nincs térerő?
További jó butulást!

bölcsbagoly 2018.12.18. 18:08:14

@efi: tipikusan hülyegyerek válasz! Próbálj meg te nyáron kánikulában (júliusban, augusztusban) órát tartani! Pofáztok, anélkül, hogy fogalmatok lenne bármiről is! Az USA oktatásával meg ne gyere, pont olyanok kerülnek ki belőle mint te!
Ha neked reggel 8 óra az hajnal, akkor kezeltesd magad....

bölcsbagoly 2018.12.18. 18:10:42

@Sequoyah: jóember, miért kellene a saját tapasztalataimra, tudásomra nézve neked linkeket/forrásokat megadni? Ez a bajotok, nemhogy ti nem tudtok már semmit, hanem azt sem vagytok képesek elképzelni, hogy más tudhat, netre, forrásokra hivatkozva, más tollaival dicsekedni!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.18. 18:17:29

@bölcsbagoly: Ha megfigyeled, akkor én is pont aszondom, hogy tényleges tudás, ne pedig baromságok meg évszámok, meg képletek fejből, meg hogy mit gondolt a költő.Ezeket ki lehet nézni lexikonokból is.
Viszont ha ez szerinted majmokra is bízható, akkor kívánom neked, hogy műtsék majmok az esetleg perforálódó vakbeledet, meg vezessék majmok a repülőt, amin ülsz.
Az akksi meg feltölthető, a térerő javítható, másik eszközről elérhető.Ha akarnád is érteni, amit írok, értenéd is...

efi 2018.12.18. 18:27:21

@bölcsbagoly:
Szeded te rendesen a gyógyszereidet?
Egyetemi oktatóként is ilyen mocskos a szád? Te szerintem valamilyen büfé- és erőszakos tanár vagy. Mert intelligenciád az nulla.

bölcsbagoly 2018.12.18. 18:33:53

@efi: ne mimózáskodj, hanem próbáld az eszed használni, ha van neked olyanod!

bölcsbagoly 2018.12.18. 18:46:14

@geegee: szerinted a sebész nem kell tudja kívülről minden szerv nevét magyarul, latinul és esetleg angolul is? S ezt nem a netről nézi le, hanem orvostanhallgatóként bevési a memóriájába! A biológusnak több ezer növény/állat nevét, jelegeit, hovatartozását is meg kell tanulnia, a geológusnak eyg sor szakfogalmat, ásványok, kőzetek, geológiai korok nevét, stb, a földrajzosnak rengeteg nevet, adatot, a fizikáról, kémiáról már nem is beszélve. S ezek mind alapismeretekre épülnek, ami a közoktatás feladata meg tanítani. Nincs felesleges tudás, csak lusta, buta, tájékozatlan ember!
Nem akarom megérteni soha, hogy ha valaki a tudást készségekre akarja cserélni! Ha nincs áram, térerő, akkor másnak sincs, ilyenkor megvagytok lőve, megáll a világ?
Amúgy, minek alapján szelektálnád pl. a gimnáziumi tantárgyak anyagát? Pláne, hogy ezzel a hülye pontrendszerrel minden felsőoktatásba beiratkozó több szakra és helyre is beadhatja a jelentkezését, s lehet, hogy ott nem ugyanazokra az alapismeretekre lesz majd szüksége?
Mit gondolsz, a komolyabb szakokon miért kell az oktatóknak szinte a nulláról kezdeni a főtantárgyak tanítását? Mert még a mostani gimnáziumi elvárások szintje sem éri el a szükséges nívót! Hát még ha csökkentenénk!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.12.18. 19:23:33

@bölcsbagoly: Oké, ez már így korrektebb, nem is vitatkozom vele.De van rengeteg más szakma, amihez viszont teljesen felesleges dolgokat tanít meg a mai iskolarendszer.És úgy meg aztán tényleg felesleges, ha -ahogy te is írod- többször is meg kell tanulni.Amit viszont nem tanulnak meg egy csomóan gyakorlatiasság, projektben való gondolkozás, csapatmunka, vagy épp ellenkezőleg, egyedül is meg tudjon oldani valamit a delikvens.A netet, lexikonokat pedig nem a tudás helyett gondoltam, hanem mellett, és ne a képleteket, évszámokat verjék a gyerek fejébe és várják el fejből tudni; hanem az alkalmazásukat a gyakorlatban.
Béke.

bölcsbagoly 2018.12.18. 19:47:33

@geegee: értelek, de a bökkenő ott van a gondolatmenetedben, hogy egyrészt nem véletlenül 18-20 éves korig a fiataloktól nem várunk el mást, minthogy tudást szerezzenek, mind szellemit, mind gyakorlatit. Erre 12 évük van! Nehogy már ne lenne elég mindenre! A probléma, hogy hiányzik nagyon sokukból a tudásvágy, a motiváció és a kitartás! És ha efi típusú szülők/tanárok közé kerülnek balszerencséjükre, akkor nem is lesz nekik ilyesmijük.
DE bizony, a képleteket is kell tudni és használni, mert az segít megérteni és begyakorolni az elméleti tudást! Évszámokat azért kell tudni, hogy az eseményt el tudjuk helyezni az időben. Valamikor tavasszal láttam egy videót, amin ELTE és BME hallgatókat kérdezgettek olyan triviális ismeretekről mint mohácsi vész, Trianon, I és II világháború, stb. s ezek idejét még véletlenül sem találták el! Mit mondjunk akkor más műveltségi területekről (ezt a kviz műsorok jól mutatják!).
Ezt kell a memóriájukba véssék a diákok s ha halványul is, de könnyen feléleszthető a tudás évtizedek múlva is és könnyű rá újat építeni! Jómagam 5 éves koromtól tudok írni/olvasni és 75 éve gyarapítom a tudásom s mégis mennyi mindent nem tudok.....

octy 2018.12.18. 20:43:39

@bölcsbagoly:

Nem írtam olyat, hogy egy gyereknek éjfélig kell ébren lennie.

billy reed 2018.12.18. 21:42:15

@bölcsbagoly: "okoska, ez a szakmám! Mit kellene igazoljak, vegyél elő egy idegélettan tankönyvet s ha sikerül megértened akkor rájössz magadtól is. Jártál iskolába?"

Mielőtt tételesen cáfolnálak, a biológiáról ennyit: 16 éves koromban (80-as évek), lettem bárányhimlős. Cinkrázót neki, és fürödni tilos, mert tele lesz heggel! - mondták.
Múlt héten olvasom: cinkrázót soha, viszont fürödni nyugodan...
A vaj jó, a margarin rossz. A margarin mégis egészséges, a vaj nem. A zsír tuti egészségtelen. Mégis jó a zsír...szóval csak ámulok a fejlődésen. Nagyon egzakt, elismerem.
Ez lenne "a tudomány fejlődik?" c. sztori? Vagy csak dunsztotok sincs?
Na, ennyit a megcáfolhatatlan kutatásokról és az Egyetlen Nagy Igazságról.

A lényeg: pont a hozzád hasonló okostojások keserítik meg az életemet gyerekkoromtól fogva. Ti vagytok, akik 6-kor keltek, és azt hiszitek, hogy azért, mert ti így vagytok vele, ez a normális.
(Tudod, mint a politikus, aki összekeveri a véleményét Istenével.)
Hát, nem.

Az emberek fele koránkelő, de a másik fele nem az. Saját példámból mondom.
Gyerekkorom óta depressziós leszek akkor, ha korán kell felkelnem. Nem azért, mert "így neveltek". Hanem mert ilyen vagyok. Este 9 után tudok a legjobban dolgozni. És igen, 10-11-ig szeretnék aludni, ha a koránkelők nem erőszakolnák rá a társdalomra ezt a hajnalban kell kelni marhaságot.
Gyűlölök reggel kelni (vagyis 8, de inkább 9) előtt. Számomra nem természetes. És nem, nem tudok elaludni 10-kor. Nem is akarok. Mert nem olyan a bioritmusom. Ha azt gondolod, hogy minden ember bioritmusa azonos, akkor nem tudom mit értesz az egészből.
Akkor valójában azt mondod, hogy minden ember egyforma.
Idegélettan, mi?

Plusz adalék: 18 éve tanítok középiskolában, és látom, hogy a diákok egy része pontosan ugyanúgy szenved a korai keléstől, mint jómagam.

A nagy különbség abban van, hogy míg én elfogadom, hogy te szeretsz 6-kor kelni, te egyszerűen tagadod azt, hogy én (meg még sok százmillióan) nem szeretnek (mert szerinted nem kelhetek akkor. Kész, passz, biológia. Cáfolhatatlan.)
Én hagyom, hogy te akkor kelj, amikor szeretnél, te viszont azt mondod, hogy ahogy én élek (élnék), az nem normális...És ez az attitűd teszi pokollá az én (és még sok százmillió ember) életét.
Azt pedig ne te döntsd el, hogy ki hogy él, mit csinál este, mikor szeretne lefeküdn/kelni. Ez csakis rá tartozik.
Ma már nem kell disznót etetni reggel 4-kor, már ne is haragudj...

"Évszámokat azért kell tudni, hogy az eseményt el tudjuk helyezni az időben. Valamikor tavasszal láttam egy videót, amin ELTE és BME hallgatókat kérdezgettek olyan triviális ismeretekről mint mohácsi vész, Trianon, I és II világháború, stb. s ezek idejét még véletlenül sem találták el! Mit mondjunk akkor más műveltségi területekről (ezt a kviz műsorok jól mutatják!)."

Amúgy pedig: lényegtelen tudás a nagy része már. 2 mp a neten és megvan a válasz. Nem ezt kell tanítani, hanem készséget fejleszteni. Ami 5 éve jó módszer volt a tanításra, már ma sem az. Ilyen gyorsan változik a világ. Így - bármennyire is szépek Arany balladái, vagy bármennyire is érdekes a Hmelnyickij-felkelés igaz története - teljesen felesleges tudás ez ma már.
Tudom, tanár vagyok. Ott ülök az érettségi bizottságban és hallgatom az értelmetlen költő életrajzokat, a felesleges fizikai képleteket, a lényegtelen évszámokat.
Mennyi elpazarolt idő...ha csak a saját életemet nézem: hány óra ment el olyan tárgyak "tanulására", amiről már akkor tudtam, hogy számomra irreleváns...

Amúgy hadd idézzem neked Ormos Máriát, aki egyszer iskolánk vendége volt. Megkérdezték tőle, hogy a Hitler életrajz után nem ír-e Sztálinról. Azt válaszolta, hogy nem tervezi, de nem azért, mert nem tud oroszul, hisz azt akármikor meg lehet tanulni... Akkor volt olyan 70 év körül...

"Nincs felesleges tudás, csak lusta, buta, tájékozatlan ember!"
Ez pedig nettó demagóg ostobaság.
Soha a büdös életben nem volt szükségem arra a fizika-kémia-biológia-matematika stb. tudásra, amit az iskolában muszáj volt megtanulni.
Hát, igen. Aki a Horthy-rendszerben bebiflázott 200 magyar verset, az sosem fogja megérteni, hogy ennek miért nincs értelme ma már.
Felesleges. Számomra. Te ezt kevered, de nagyon.
A lényeg az, hogy ki-ki azt tanulja, ami érdekli. a többi ballaszt. És ha mégis szüksége lesz később egy adott dologra, akármikor megtanulhatja.

"A probléma, hogy hiányzik nagyon sokukból a tudásvágy, a motiváció és a kitartás!"
Atyaég...ezt így leírni...
Nem a tudásvágy hiányzik, hanem a számukra értékes és érdekes tudást szeretnék megkapni, és nem 1960-as évek módszereivel. 19030-ban a paltábal volt modern. Ma már nem.
A világ változik: nem kő, hanem víz. Ilyen egyszerű az egész.
Tudom, tanítok.

"és 75 éve gyarapítom a tudásom s mégis mennyi mindent nem tudok....."
Ezzel a gondolatoddal viszont maradéktalanul egyetértek.

öreg baka nem rakéta 2018.12.19. 00:21:13

@billy reed: Sok érdekes, és szerintem szubjektív dolgot, írtál. Előre kell bocsátano,m, hogy nem olvastam végig minden hszt-t, de nem találtam olyat, hoyg a szülőknek bezzeg 8-kor kezdődik a munkaideje, a kisgyereket el kell vinni a suliba el kell vinni/kísérni suliba. Erre egyálatálán nem találtam megoldást, javaslatot.A nagymama felejtőssé vált. Sőt, mondhatom azt, hogy az egyetemista dícséri, hogy nem kell 8-ra bemennie, csak azt felejti el, hogy egy elsős, harmadikos gyereket nem lehet egyedül elengedni a suliba, vele szemben, aki már tud önállóan közlekedni...
Igazad van, sok a felesleges tudás, amit meg kell tanulni. De a kémia, fizika az amit öntudatlanul használunk a hétköznapi életben. A matek, töri irodalmi, stb. tudástöbblettel egyetértek, de a történelemben vannak olyan dolgok, amit tudni kell az "idővonalon" jól elhelyezni. Csak a saját példámból tudok kiindulni. Este a szüleim időben ágyba parancsoltak, és a reggeli kelés már nem okozott,tragédiát, nem aludtam el. Az igaz, hogy nem volt nulladik óra, meg a délutánba nyúló tanítás sem, tekinttetel, arra, hogy anno délelőttös és délutános volt az oktatás:) Ötvenes évek vége, hatvanas évekeleje:) Valóban a világ változik, egyre gyorsabban, de ezt a tananyagnak is kellene követni, nem a gyerekek fejét egy csomó holt dologgal tömni, mert akkor sose érünk a tanulnivaló végére.Jobban örülnék, ha az unokáimat a napi életre tanítanák, nem egy csomó holt dolgot tömnének beléjük:)

bölcsbagoly 2018.12.19. 11:39:40

@billy reed: láthatóan egy libsi bölcsész vagy!
1. Abban igazad van, hogy vannak bagoly-típusú emberek,no de a társadalom kisebb részét képezik, mivel a többség tyúk -típusú, vagyis korán kelő és fekvő. S megint egy nem számottevő kisebbség követeli hogy a többség alkalmazkodjon hozzájuk!
2. Senki sem mondta/írta, hogy a tudomány már mindent felfedezett s mindenről mindent tudunk, de pont arra való, hogy a tudásunkat fejlesszük, bővítsük. S miért ne lennének a tudománynak is prostituáltjai, akik pénzért sarlatánkodnak?
3. Amihez eleve úgy állsz hozzá, hogy az számodra felesleges, az tényleg elpazarolt idő megtanulni, maradj üresfejű, nem tilos! De ne képzeld be magadnak, hogy a tantervet rád és a magadfajtákra kell szabni, mert sok volt osztálytársadnak pont az nem tűnt feleslegesnek ami neked annak. Kérdés, hogy középiskolai tanárként miből áll a tudásod, műveltséged, mert a saját szakod ismeretei nem elégségesek hozzá.
4. Aki az általad lebecsült Horthy rendszerben megtanult egy életre egy csomó verset,adatot, képletet, évszámot, az ma is élvezi azt hogy tud, míg a magadfajták csak a böngészést élvezhetik.
5. Élő példája vagy annak a biorobotnak, aki csak azt akarja tudni amire okvetlenül szüksége van a működőképességéhez.
Hogy lehet tudásvágy nélkül tudásra szert tenni? Honnan a fenéből veszitek, hogy csak az a jó ami ma van, ami 50-100 éve volt az mind e avítt, felesleges, maradi? Persze, üres fejjel csak így lehet gondolkodást mímelni.
No ezért ilyen a mai oktatásügy helyzete, mert ilyen üresfejűek lehetnek diplomások, sőt középiskolai tanárok! Mit tanulhatnak az ilyenektől a diákok, ha nem ugyanezeket az idióta, infantilis elveket!

bölcsbagoly 2018.12.19. 11:54:16

@öreg baka nem rakéta: a tanterv, a tankönyv csak egy keret, azt a tanárnak kell kitölteni értelmes gondolatokkal!Már ha képes rá s akkor semmiféle felesleges, holt anyag nem kerül a tanulnivalóba, mert minden össze van kötve az előzőleg ismertekkel és az új anyaggal. Ehhez olyan tanárok kellenének, akik nemcsak képesek disztingválni és differenciálni az anyagban, de képesek meg is értetni a tanulókkal. Ehhez azonban nemcsak a sokszorosát kell tudni fejből (s nem neten/könyvekben tárolni) s ott helyben az órán annak amit éppen tanítsz, hanem más terültekre kiterjedő műveltséggel is kellene rendelkezni! Üres fejjel s nagy egóval ez nem megy. A tankönyvet felolvasni/tatni bárki képes, belőle a lényeget kiemelni s azt megértetni m ár jóval kevesebben.
Ami a baglyok kedvéért való későbbi iskolakezdést illeti, őket nem érdekli- mint általában a libsiket - hogy másoknak ez mennyi és milyen problémákat okoz, fő, hogy az óhajaik teljesüljenek! Mindenki hozzájuk kellene igazodjon, mert ők nem akarnak senkihez sem!(csak azt tanítani amit ők szeretnének s ahogy, akkor kelni-feküdni, amikor ők akarnak, azt tudni csak amit ők megkívánnak, stb).

AveCaesarVavan 2018.12.19. 13:19:49

@bölcsbagoly: 1. a tananyag 90%-ban kötött, 10% a szabad. A tankönyvek használhatatlanok, unalmasak, és mert -a saját területemen tapasztalata alapján- két hét alatt, régebbi tankönyvek átírásával jöttek létre, logikátlanok, megtanulhatatlanok. A minden területre kiterjedő műveltség... hát igen. A tanárok nagy része kontraszelektált, annyi szakmai kompetenciája sincs, hogy meg tudja teremteni a tanuláshoz szükséges figyelmet, érdeklődést. Így az órák szétmennek, semmi sehonnan sehová. Kilencedikes, 15 éves gyereknek van rendesen 8-9. tanórája. Aztán még kettőt tanuljon otthon, sportoljon, legyen kulturálisan érdeklődő, szeme se rebbenjen, hogy kétszer másfél órát utazik az iskolába és onnan haza, törje a fejét, hogyan töltse hasznosan a szabadidejét...

Az iskolánál ma szomorúbb hely csak az egészségügy manapság.

bölcsbagoly 2018.12.19. 13:36:14

@AveCaesarVavan: a kötött anyagon belül is lehet hangsúlyt változtatni, differenciálni, disztingválni! Ez kizárólag a tanár lehetősége! DE képes kell lennie a lényeg kiemelésre és a megértetésére! Viszont mennyire könnyebb ragaszkodni a tankönyvhöz és a szövegéhez.
A tankönyvírás örök problémája marad:
- hogyha közérthető, lényegre törő tankönyvet írsz, lehet, hogy megdicsérnek, de kiadni nem fogják!
- ahhoz bikkfanyelven, tudálékoskodva, a lényeget a lényegtelennel mixelve kell megírnod s a külcsin fontosabb a belbecsnél.
A tankönyvek bíráló miatt olyanok a tankönyvek, amilyenek (ők rendszerint felsőoktatásbeli oktatók, akik esetleg életükben csak a próbatanításokon találkoztak eleven iskolai tanulókkal, vagy minisztériumi bürokraták, akik rendszerint sohasem találkoztak velük).
A tanulók többsége meg nem utazik annyit, nem tudom kiknek van 8-9 órájuk naponta.

bölcsbagoly 2018.12.19. 13:36:59

@AveCaesarVavan: a kötött anyagon belül is lehet hangsúlyt változtatni, differenciálni, disztingválni! Ez kizárólag a tanár lehetősége! DE képes kell lennie a lényeg kiemelésre és a megértetésére! Viszont mennyire könnyebb ragaszkodni a tankönyvhöz és a szövegéhez.
A tankönyvírás örök problémája marad:
- hogyha közérthető, lényegre törő tankönyvet írsz, lehet, hogy megdicsérnek, de kiadni nem fogják!
- ahhoz bikkfanyelven, tudálékoskodva, a lényeget a lényegtelennel mixelve kell megírnod s a külcsin fontosabb a belbecsnél.
A tankönyvek bírálói miatt olyanok a tankönyvek, amilyenek (ők rendszerint felsőoktatásbeli oktatók, akik esetleg életükben csak a próbatanításokon találkoztak eleven iskolai tanulókkal, vagy minisztériumi bürokraták, akik rendszerint sohasem találkoztak velük).
A tanulók többsége meg nem utazik annyit, nem tudom kiknek van 8-9 órájuk naponta. @bölcsbagoly:

bölcsbagoly 2018.12.19. 13:37:57

bocsi, elbírálói, engedélyezői

tamask 2018.12.19. 14:05:48

@geegee: a kovalens kötésről nem azért kell gyerekkorban tanulni, mert az emberek 100%-ának szüksége lesz rá, hanem azért ha erről gyerekkorában nem tanul mélyebben az ember, akkor sose nyílnak meg előtte természettudományos pályák. Tehát még annyi vegyész, gyógyszerész, molekuláris biológus, orvosdiagnosztikai, analitikai szakember se lenne, mint amennyi ma van.
Mert amiről 14 éves koráig nem tanul az ember, azt később nagyon nyögvenyelősen tudja csak elsajátítani.
Ha egy fiatal sose hall kémiai alapfogalmakról, akkor hogy tudná eldönteni, hogy ő vegyész vagy gyógyszerész szeretne majd lenni, vagy megelégszik a közmunkás alamizsnával.
Történelmi évszámokat tanulni ma már tényleg nem annyira éri meg, de egy jobb gimnáziumban bizony nem csak dátumokat tanulnak, hanem gazdaságtörténetet, trendeket, amikből mai politikai, világgazdasági eseményekre is lehet asszociálni.

bölcsbagoly 2018.12.19. 15:20:41

@tamask: az olvtárs egy tipikusan bölcsész dumát nyögött ide, de bezzeg ha valaki nem tudja egy nevesincs kortárs íróról, hogy ki/mi, akkor műveletlennek tartja!
A baj, hogy tanárként a marhaságait terjeszti a katedráról is, pl. ezt a "minek tudni" jellegűt. S még nagyobb baj, hogy ezzel nincs egyedül a humánjellegű "értelmiségiek" közt!

Erzsébet Czebe Tóth 2018.12.19. 15:59:59

@Sequoyah: Ki mondta azt Neked, hogy a drága csemete az órák
később történő indításakor is nyugovóra fog térni éjfélkor vagy esetleg egy órakor(az eddigi gyakorlat szerint)?????
Tehát a természetes életritmus az , ha valaki éjfél körül alszik el, és persze akkor kel fel ha kiveti az ágy.
Ez mitől is természetes????? ha lennél szives felvilágosítani.
Elolvastam a mélyen szántó kommenteket .Sokat okultam
Konklúzió.Nem csak a humán tárgyak tanítása a fölösleges, hanem tűzre az összes biológia, kémia, matematika, fizika tankönyvvel is. Sem a kovalens kötésekre, sem a fizika törvényeire, sem a másodfokú egyenletre nem volt itt szüksége senkinek.Azt meg, hogy hogyan is működik egy élő szervezet...??????? Ki a fenét érdekel, amikor úgy is megmondják az okosok, hogy most éppen mi a trendi...margarin vagy vaj, vörös hús vagy a vegán...esetleg a fényevés.
A földrajzra meg éppen semmi szükség sincs
Na szóval mégis igaza van (volt) Popper Péternek amikor "kinyilatkoztatta", hogy egy gyerek elé tizennyolc esztendős koráig semmiféle követelményt nem szabadna állítani.
Tényleg.......mi a fenének is kell az iskola.????? Oktassák ki a gyerekeket, hogy hogyan is kell használni a számítógépet ..internetet...Majd ők kiválasztják, hogy mire is van szükségük.... Üdv mindenkinek

efi 2018.12.19. 17:34:13

@bölcsbagoly:
"Abban igazad van, hogy vannak bagoly-típusú emberek,no de a társadalom kisebb részét képezik"
Ezt a baromságot honnan veszed? Javaslom kérdezgesd végig a tanítványaidat, aztán tárd elénk az eredményeket.
És gyengébbek kedvéért - mint te is - a cikk a tizenévesekről szól, kb 10-ből 1 ha van, aki szeret és tud korán kelni.
Egyébként meg felőlem akkor kelsz, amikor akarsz. Aztán szépen vársz, amíg mi is felkelünk.

bölcsbagoly 2018.12.19. 19:45:20

@efi: te észlény, a lustaság =/= a későn kelő típussal!

efi 2018.12.19. 20:25:25

@bölcsbagoly:
Jól mondod, attól, hogy későn kelek, nem vagyok lusta. Kezd megjönni az eszed.

bölcsbagoly 2018.12.19. 20:53:48

@efi: eddig is ezt mondtam, de azt is, hogy a magadfélék a kisebbséget képviselitek az emberek közt, ergo nektek kell hozzánk alkalmazkodnotok s nem minket kell rákényszerítsetek, hogy hozzátok idomuljunk!

bölcsbagoly 2018.12.19. 21:00:58

@efi: s hogy ne legyen abból is vita, hogy miért a kisebbség kell alkalmazkodjon, egy példa:
ha valaki több mint két méteresre nőt, akkor nem követelheti, hogy mindenhol cseréljék le az ajtókat magasabbakra, mert beveri a fejét a szemöldökfába!
Ti későn kelők meg ráakarjátok kényszeríteni a koránkelőket a napi életritmusok megváltoztatására, felhasználva erre a fiatalok rossz szokását a késői lefekvéssel.

efi 2018.12.19. 22:13:39

@bölcsbagoly:
Senki nem akar semmit kényszeríteni. A 2-nek van egy közös halmaza kb 9-től 21-ig, így minden olyant, amiben mindkét csoport részt vesz, ebbe az időszakba kell tenni.
Ja amúgy is rossz hírem van: a szabvány ajtónyílás 90x210 ez kb 205-ös átjárhatóságot jelent. Igen, pont azért.

bölcsbagoly 2018.12.19. 22:24:20

@efi: ja, ezért hajtják le a fejüket a 2 m-sek is....cipőjük is van, meg küszöb is, nemde?
Azzal, hogy a többség számára megfelelő 8 órás iskolakezdést ki akarjátok tolni kitudja hányig, az mi más, ha nem kényszerítés?

tamask 2018.12.19. 23:42:32

@bölcsbagoly: sajnos tipikusan azok mennek bölcsész szakokra, akik segghülyék a matematikához és természettudományokhoz, de kell nekik egy diploma. Ők aztán váltig tagadják, hogy matekra, kémiára, fizikára, biológiára szükség lenne az élethez, hisz ők is diplomások lettek mindenféle reál tárgy hallgatása nélkül.

efi 2018.12.20. 15:39:32

Hát nem tudom ezt melyikünknek mondtad, én mindenesetre mérnök volnék.

Erzsébet Czebe Tóth 2018.12.27. 18:49:03

@felucca02: Milyen munkahelyekről beszélsz?????Budapesten
néhány hivatal, laboratórium, butikok és egyéb "munkahelyek" lehet, hogy kilenckor kezdenek Ezzel szemben egyetlen üzemben
üzletben, egészségügyben, mezőgazdaságban stb nem hallottam még 9 órakor kezdődő műszakról,vagy ezzel kapcsolatos igényről, mert minimum hülyének néznék az illetőt.
Lehet itt okoskodni bagoly típusról vagy a pacsirtákról
Ha egy tizenéves kölyök rákattan a kütyükre, internetre...(na nem az ismeretei bővítése érdekében, hanem a hülye játékokért) az nem fog éjfél előtt lefeküdni....Ezután az okosok el kezdik bizonygatni, hogy a késői kelés a természetes életritmus......Tényleg tessék már mondani, hogy mitől is természetes ez az életritmusa????

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Arcade Macho: Koreaban mar vagy 20 eve is elkepzelhetetlen lett volna hogy a blokik ugassanak, nemeteknel mar 15 eve is a nagytestu kutyat be kellett vinni ejszakara a hazba itt van szemebe ket kis idegbeteg blok... (2019.05.19. 00:11) A kutyaugatást is büntetnék
 • humorpalanta: Nem az a baj, hogy a kutya ugat, a macska szarik meg kapar, hanem az, hogy milyen rettentő sok van belőlük. Csak itt a 18 házból van 10 kutya, 10 macska. És ez csak az utca 1 részlete. Ott az álland... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • kewcheg: Ugatós kutyát tartók mind sudribunkók.Azért is ugatós a kutya.Életemben ahányszor rászóltam kutyás emberre a kutya támadó/agresszív/gyereket ijesztő magatartása miatt, az esetek 99 százalékában minő... (2019.05.18. 23:00) A kutyaugatást is büntetnék
 • moonlight777: hibbant világ..... a kutya ugat, ez van akár tetszik, akár nem... ha már szigorítanak, akkor az kellene, hogy kutyát ne lehessen lakásban tartani, azok a kertbe, udvarra valók (kivétel a segítő, vak... (2019.05.18. 20:17) A kutyaugatást is büntetnék
 • bontottcsirke: Sajnos a kedvencek tartása alig szabályozott hungariban is, valahogy itt is el kell kezdeni (2019.05.18. 19:42) A kutyaugatást is büntetnék
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es