Kívül tágasabb

Ahol önként vonulnak börtönbe

2018.12.06. 08:44, Kívül tágasabb , 8 komment

Dél-Koreában egyre többen vannak, akik saját akaratukból vonulnak börtönbe, és ezért még fizetnek is. A Belső börtön nevű létesítmény persze nem igazi börtön, de mindenben hasonlít rá. A rács mögé vonulók 90 dollárt fizetnek azért, hogy bezárják őket egy napra, és mindezt éppen azért teszik, hogy menedéket találjanak.

borton_kerites_foto_pixabay_com_erikawittlieb.jpg

A Hongcsonban lévő hely 2013-ban nyílt meg, és már több mint kétezren keresték fel. Ők főleg stresszes dolgozók és tanulók, akik így akarnak egy kicsit elszakadni az ország szigorú és sokat követelő oktatási és munkakultúrájától. 

A bevonulók azért mennek a rácsok mögé, hogy pihenjenek és elvonuljanak a nyüzsgéstől, az egyébként feszített tempójú életüktől. A börtönön belül tilos a kommunikáció minden formája, nem lehet mobiltelefonokat használni, de még órákat vagy tükröket sem lehet bevinni. 

Az öt négyzetméteres cellákban egy napló, egy jógamatrac és egy pánikgomb van, de a „rabok” spirituális csoportfoglalkozásokon is részt vehetnek igény szerint. A börtön feelinget erősíti, hogy mindenki rabruhát hord és az ételeket is a rácsok alatt adják be. 

Egy tavalyi felmérés szerint egy átlagos dél-koreai munkavállaló kétezer órát dolgozik egy évben, így ők a leginkább túldolgoztatottak Ázsiában. „Ironikus, de a börtönben éppen szabadságot érzek” - mondta a brit Mirror szerint egy 28 éves „rab”. 

Az alapító Noh Ji-Hyang a férjétől vette az inspirációt a börtön kialakításához: a férfi ugyanis ügyész, és 100 órát dolgozik egy héten. Mint mondta, sokaknak annyira megtetszik a rácsok mögött, hogy nem is ezt érzik börtönnek, hanem azt, ahova vissza kell térniük, vagyis az igazi életükhöz. 

(Fotó: pixabay.com/ErikaWittlieb)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr814442730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.12.06. 21:02:49

Koreában népszerűek a Temple stay programok is, ahol pedig egy (jellemzően buddhista) kolostroba lehet pár napra elvonulni – végül is hasonló koncepció.

invalid user name 2018.12.06. 21:43:29

tényleg nagyon tolják a délkoreaiak de nem is nagyon bírják abbahagyni. ezek a menekülők inkább kivétel.

tamask 2018.12.06. 22:31:56

Az ázsiaiak szeretik magukról ezt a munkamániás képet vetíteni a világ felé, ami egy elég nagy kamu. Nem mondom, hogy nem dolgoznak, de amit Magyarországon egy ember végez el, egy emberre lőcsöl rá a munkáltató, arra itt Ázsiában két embert vesznek fel, magasabb bérért (legalább emiatt a túlfoglalkoztatás miatt is alacsony a munkanélküliség). Kelet-Ázsiában (japán, dél-koreai, tajvani, kínai cégek) azért a munkahelyen töltött időnek nem a teljes egésze telik munkával. Gyárakban műszakok vannak, ott semmivel se túlhajtottabbak az emberek, mint a megfelelő magyar munkahelyeken, sőt.

Irodai munkakörökben vannak nagyon hosszú munkanapok (10-12 óra), de ott meg a munkaidő jó része nem effektív munkával telik el. Meetingek, tökölés stb.
Amit egy európai ember elintéz 8 óra alatt, azt egy kelet-ázsiai elnyújtja ameddig lehet. A határidőket úgy tartják be, hogy semmit se végeznek el a határidő előtt, csak pont a határidőre.
Az ázsiaiak amúgy gyerekkoruktól kezdve az egész napjukat iskolában majd cram schoolban (különórákon) töltik, tehát soha nem maguk osztják be az idejüket, szabadidejük nincs, ezért sose tanulják meg a work-life balance jelentését, ezért ha megdobják őket szabadidővel, akkor teljesen tanácstalanok, nem tudják értelmesen eltölteni, jellemzően a szabadidős tevékenységeket is klubokban, valaki által irányított csoportban töltik el, mert nem tanulták meg gyerekkorukban, hogy hogyan élvezzék és töltsék el a szabadidőt.
Dél-Koreából nem véletlenül özönlenek Amerikába az emberek. Egy megnyomorított társadalom, amit a chaebol-ok, a hatalmas, az élet minden területét leuraló ipari konszernek, konglomerátumok uralnak és nem sok teret hagynak az egyéniségnek. Egyformára szabott emberek, akik tisztában is vannak saját jelentéktelenségükkel a chaebol gépezetében, emiatt depressziósak.

pajaci 2018.12.06. 22:33:33

8 Órás munkaidő magyarországon:
Az év összesen 251 munkanapból áll, ami 2008 munkaóra.
Fizetett ünnepekkel az év 261 munkanapból áll, ami 2088 munkaóra.
Ehhez még hozzájön a 400 óra kommunista szombat. Úgyhogy többet dolgozunk mint ázsiában. Éjjjen pártunk és népünk bölcs vezére :-)

tamask 2018.12.06. 22:36:49

@α Ursae Minoris: @invalid user name: azt érdemes megfigyelni, hogy még a szabadidejüket se tudják egyedül eltölteni, egy céghez mennek el, hogy a szabadidőt megszervezze nekik. Ez tipikus kelet-ázsiai dolog. Egy német, francia, magyar ember a családjával, barátaival lazít. Egy kelet-ázsiai nem tanulta meg maga eltölteni a szabadidejét, mert gyerekkorában is minden perce be volt osztva. Ezért felnőve is másokra hagyatkozik a szabadideje eltöltésében (cég, klub, csoport, vallási közösség).

tamask 2018.12.06. 22:43:38

@pajaci: Ázsiában élve én ezt mondom minden magyar ismerősömnek, de nem akarják elhinni. A magyar dolgozó semmivel se dolgozik kevesebbet, mint egy ázsiai, de legalább nincs is érte megfizetve.
Egy gyárban ugyanaz a munkatempó. Esetleg Ázsiában több ember végzi azt a munkát, amit Magyarországon egy emberre lőcsölnek. Ázsiában túlfoglalakoztatás van, ezért is alacsony a munkanélküliség. Jut munka mindenkinek. A különbség, hogy a kelet-ázsiaiak szeretik magukról azt a képet közvetíteni a világ felé, hogy milyen szorgalmasak, mennyit dolgoznak. Egy egy ostoba sztereotípia.
Amiben jók, az a folyamatok szervezése. Minden összeér, összeáll, világos a kimenet, mindenki tudja mi a dolga és mindenki csak a saját feladatával törődik. Magyarországon meg rálőcsölnek mindenféle hülyeséget a munkavállalóra, adminisztrációs és szervezési káosz van.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2018.12.07. 09:01:24

@tamask: Ez így azért ebben a formában nem igaz.
Valóban fontos a közösség, a csapat, ami tényleg lehet a munkahely mellett a vallási közösség is.
A Myeong-dong katolikus katedrálisában óránként vannak a szentmisék vasárnap, és tele is van a templom, odakinn meg szépen fegyelmezetten sorban állnak az emberek, hogy bejuthassanak a következő misére. Rengeteg pici protestáns templom és lelkes utcai prédikátorok mindenfelé a városban.

De az nem igaz, hogy ne tudnának egyedül, családokkal vagy a barátokkal lazítani.
Szöulban rengetegen járnak kirándulni (családdal, barátokkal) – vígan húztak el mellettünk a hegynek fölfelé a sportos adzsummák (idősebb nénikék), miközben mi majdnak kiköptük a tüdőnket. Egyénileg is szívesen edzenek a parkokban.
A chimek-ek (csirke + sör éttermek) is tele vannak kisebb-nagyobb baráti társaságokkal.
A geocaching is pörög szépen Szöulban, ami aztán végképp nem egy felülről szervezett tevékenység.

Néhány poszt a blogomról a koreai utazásaink kapcsán:
noreg.blog.hu/tags/Korea

Mr. Waszabi 2018.12.07. 16:26:49

Érdekes és elgondolkodtató. Olyat már hallottam többször is,hogy a nagyon elszegényedett, talajtalan emberek inkább elkövetnek valami kamubalhét, hogy börtönbe kerüljenek, mert ott fűtött lakhely és napi háromszori étkezés várja őket. És megfordult a fejemben a cikkben említett dolog is, hogy a mai stresszes világban nem csak számukra lehet "menedék" a börtön. Csak valahogy a seggbekuki lehetősége olyan távoltartó paraméter :)

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Lilli_Csiribiri: Mindig érdekes nekem ikres cikkeket olvasni mert némileg érintett vagyok ebben, a testvéreim egypetéjű ikrek. És hát igen az ikrek közt valóban létezik egy különleges kapcsolat ami testvérek közt ni... (2019.03.18. 22:12) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Szalay Miklós: Egy alapos kis írás világunk iparizáltságáról, a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról: egyvilag.hu/temakep/081.shtml (2019.03.18. 21:31) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • szepipiktor: Mivel nem vagyok sem felszolgáló, sem konyhai kisegítő, sem multiknál "robot", az én munkámat nem veszik el... Az én munkámat az Y generációs HR-esek veszik el, ezért kell vállakozóként működni. De ... (2019.03.18. 21:20) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • ]{udarauszkasz: Es ezek a 60as evek voltak. Kepzelem, a mai technologiai lehetosegeket felhasznalva (CrispR, nanotechnologia, stb..) mit muvelhetnek. Az X-aktak ehhez kepest szerintem Teletubbies. (2019.03.18. 18:11) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • midnightcoder2: Voltak bõven ennél sokkal durvább kísérletek is az USA-ban amik nyilvánosságra kerültek. Ez speciel szerintem annyira nagyon nem durva, ugyanakkor elég fontos kérdésekre adhat választ. Illetve, pers... (2019.03.18. 09:14) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es