Kívül tágasabb

Lefújták a karácsonyt egy iskolában

2018.11.27. 08:37, Kívül tágasabb , 23 komment

Lemondták a karácsonyi ünnepséget egy észak-angliai iskolában, mivel az már elveszítette eredeti jelentését. Az ajándékokat, üdvözlőkártyákat és -lapokat, valamint minden karácsonyhoz köthető tevékenységet kitiltottak a pickeringi Lady Lumley's iskolából.

anglia_lady_lumley_secondary_school.jpg

Egy iskolai gyűlésen felolvasták a Mikulás gyerekeknek szóló levelét, benne a döntéssel. Az is szerepelt benne, ha fel akarják oldatni a tilalmat, akkor keressék meg a hittantanárt, hogy gondolja meg magát. 

A pedagógus szerint ugyanis a karácsonynak Jézus születéséről kellene szólnia, de most már az ünnepnek sokkal inkább az üzleti oldala lett erősebb. Úgy fogalmazott, a karácsony üzenetét maga alá temette a kereskedelmi szemlélet lavinája. 

A diákoknak egy hetük van, hogy írásban érveljenek amellett, mégis tartsanak karácsonyi ünnepséget az iskolában – írta a Daily Mail

Egyes szülők felháborodtak a döntésen, nevetségesnek nevezték azt, és úgy érzik, a tanár túl messzire ment, a gyerekek feldúltan mentek haza. 

Volt ugyanakkor olyan szülő is, aki jó ötletnek tartja, hogy ilyen feladatot adtak az iskolában, mert így megtanulhatják a gyerekek a karácsony igazi jelentését, túltekintenek a reklámokon, és nem csak az ajándékokra gondolnak.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9214395644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamask 2018.11.27. 12:27:01

Ahogy egyre több lesz az iszlámista Nyugaton, úgy egyre gyakrabban fognak ilyen döntést hozni az intézmények. A francia hadseregben már halal menüt szolgálnak fel, mert a katonák nagy része már iszálmista hátterű.

A karácsony egyébként pont az angolszász országokban lett Jézus születésének emléknapjából átfordítva Santa Claus tematikába, majd kereskedelmi ünnepbe.
De az egész karácsony a pogány téli napforduló ünnep lenyúlása. Legalább azt ünnepelhetnék helyette, az is pofon az iszlámistáknak.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.11.27. 21:06:06

Ne hamarkodjuk el a véleményalkotást. Elég esélyes, hogy ez csak egy iskolai közösségmozgató akció. Annak még akár nagyon jó is lehet. Nekünk ifitáborban egyszer estefelé előadta haragosan a táborvezető – akit egyébként mi tanárként is ismertünk és kimondottan kedveltünk –, hogy valakik ellopták a tábor zászlaját, és ha nem lesz meg, fel kell oszlatni a tábort. Persze végül egy villámfeladattá kerekedett ki a sztori, amit mi nyertünk. :-)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.11.27. 21:22:03

Helyes lépés a liberális-ateista Karácsony bojkottja.

Csokáv 2018.11.27. 22:47:30

Az én gyerekeim iskolájában látványosan veszett össze két tanár. Később kiderült, hogy a vita, érvelés, meggyőzés témáját járják körbe ebben a félévben és ezzel indították a gondolatébresztést.
Bezzeg a mohácsi vészt, azt nem tanítják!
:P

szepipiktor 2018.11.27. 22:52:50

Bszki ez már a bors...
lefújták a karácsonyt? Egy iskola vezetése eldöntheti egy ország vagy akár a világ egy részének, hogy mit ünnepelhet???
A Vatikán, a keresztény világ, a hívők mit szólan ehhez?
Döbbenetes, hogy mit nem tehetnek Britanniában...

Zubeida 2018.11.27. 23:21:38

A hangsúly az érvelésen van. Erre tanítják a gyereket az angolszász országokban

Treff Bubi 2018.11.27. 23:21:45

Jehova tanúi eddig sem ünnepelték, elvből tagadnak minden szertartást, ami a kereszténység előtti pogány világból lett átemelve. Persze ők nem is hajtanak teherautóval a tömegbe, ha nem tetszik nekik valami:)

tamask 2018.11.28. 03:41:27

@Treff Bubi: a jehovások egy másként veszélyes szekta, mint az iszlámisták. A jehovások is rögeszmésen gondolkodnak, sőt, ebben rosszabbak, mint a mohamedánisták.

tamask 2018.11.28. 03:43:21

@Zubeida: az angolszász országokban érvelni tanítják a gyerekeket, de információkkal nem terhelik őket, ami miatt az angolszász érvelésintechnikák sekélyesek, érzelmileg töltöttek, bulvárszinten mozognak. Felírják a táblára a pros/cons oszlopokba, hogy mi van mellette vagy ellene a kérdésnek, de mivel lexikális tudást, kulturális hátteret, objektivitást nem tanulnak, csak az lesz az eredménye az egésznek, hogy a végén meg vannak győződve a saját igazukról illetve országos kérdésekben arról, amit a fősodratú lakájmédia szépen csomagolva bead nekik.
Lásd iraki háború szükségessége, amit gyönyörűen megindokolva, alátámasztva beadtak az angololnak, amerikaiaknak. Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak, Szaddám Husszein volt a WTC terrortámadás mögött, Tony Blair bele is beszélte a britekbe, hogy háborúba kell menni. Aztán kiderült, hogy az egész hazugság.
Amerikában ugyanez megy. Az oroszokkal riogat a hadiipari lobbi, közben belebeszéltél az amerikaiakba, hogy hitelkártyával kell vásárolni és eladósodni természetea dolog, az ingyenes egyetemi oktatás és egészségügy kommunista rémálom és a privát börtönöket meg kell tölteni, mert hát valamiből az üzemeltető cégeknek is élni kell, ha pedig fáj a hátad vagy a tyúkszemed, akkor szedjél opioid fájdalomcsillapítókat (amit minden más országban csak végstádiumú rákos betegek kaphatnak), mert azt reklámozzák.
A genderkérdés és feminizmus is ilyen gumicsont.

Az angolszász országokban áldilemmákkal töltik meg az emberek fejét.

tamask 2018.11.28. 03:50:17

@Csokáv: az angolszász országokban áldilemmákkal tömik az emberek fejét, tárgyi tudás hiányában nem tudnak valódi érveket felhozni, beleesnek a zárt logikával, szépen érvelő politikusok hálójába.
Fentebb ebben a kommentben leírtam hogyan.
Jó példa még a brexit. Nigel Farage tényleg jó beszélőkével rendelkezik, nagyon ügyesen tudott hatni a britekre, az más kérdés, hogy senki nem nézett utána a kérdés hátterének, a részleteknek, mert hát az már a szócséplés (érvelés) helyett kőkemény közgazdaságtani és matematikai ismereteket feltételezett volna, amit nem osztogatnak minden sarkon.

Én tanítottam angolt korábban, a Cambridge kiadó könyveiből. Debate, persuasion, discussion stb. gyakorlatok. Mind gumicsont rágása, nyelvi készségek fejlesztésére nagyon jó, de amúgy az érvek maguk egyszerűek és felületesek.
A magyar iskolákban is tanítanak ilyet, csak a valódi kérdéseket taglaljak.
A francia forradalom okai, bekerítési mozgalom Angliában, a földrajzi felfedezések előzményei, az amerikai polgárháború okai, a Rákosi-féle szalámitaktika, 1929-es gazdasági válság okainés következményei, hogy vetette el az első világháború a második világháború csíráit (Wilson). Ezek a történelemkönyvben nem dísznek vannak. És csak mert nincs odaírva, hogy most itt vitázni tanítuk meg gyerekeket, ezek a fejezetek igenis a világban végbement valódi folyamatok előzményeit, okait tanítják, ezzel felkészítve a való életre.
A karácsony betiltása egy áldilemma.
Az, hogy az első világháborúban győztes gyarmattartó hatalmak hogyan alázták porig Németországot és ez miként vezetett ez Hitler hatalomra jutásához, az valódi kérdés. Csak hát ezek a valódi kérdések pont a nyugatnak kellemetlenek.
Mert aki erről tanult, az aztán felteszi a kérdést, hogy nem ugyanez a folyamat játszódott-e le akkor, amikor a brit-amerikai imperialisták lerombolták a gonosz Szaddám Husszein rendszerét, legyilkolva milliónyi iraki gyereket, ezzel megvetve az Iszlám Állam alapjait. Megannyi kérdés.

Tehát hiába teszel kinyújtott nyelves szmájlit a kommented után csak a butaság süt belőle így is, a mohácsi vész tanítása igenis gondolkodni tanítja a gyerekeket, csak amikor neked tanították, akkor te annyira ostobenkó voltál, hogy nem jött ez át neked. Mert a mohácsi vész nem egy évszám, nem is annyit tanítanak róla, hogy 1526 - Mohácsi vész. Hanem az a fontos, hogy mi vezetett oda és ezt nagyon is jól átveszik az iskolákban. Mátyás halála, a kemény központi hatalom széthullása (buktassuk meg Orbánt, majd a 8 darab háromszázalékos ellenzéki párt elkormányozza az országot), a bárók uralma (oligarchák), széthúzás, az Oszmán Birodalommal kötendő béke elutasítása (ma Oroszország bajszát húzkodja a Nyugat), gyengekezű, idegenből importált uralkodó (liberális), az udvar eladósodása (IMF-hitel), lerongyolódott hadsereg (nemkellnekünkfegyver), Szapolyai késedelme (belpolitikai játszma), a Nyugat szavakban nagyon erősen támogatta Magyarországot, csak hát valójában a bukására bazírozott, mert a Habsburgok akarták a trónt.

Tehát az, hogy neked a magyarországi iskoláztatásod során nem álltak össze az összefüggések a fejedben történelem, matematika, irodalom és kultúrtörténet kapcsán, az sajnálatos.
Vitázzunk (pro és con) a karácsony betoltásáról. Csak a nyugati gyerekek azt se tudják mi az a karácsony, miért tiltják a mohamedánisták és ha valaki efelé tereli a vitát, az rasszistának lesz bélyegezve.

A felületes vitatechnikák oktatása csak arra jó, hogy idomítsa a jövendő polgárokat az engedelmessége. Tehát hozzászoknak, hogy mindenről van vita és az nyer, aki úgy tud vitázni, ahogy az iskolában hallották. Függetlenül attól, hogy igaza van-e, ért-e a kérdéshez.

Annyit fejlesztenék a magyar oktatási rendszeren, hogy angolul is tanítanám a mohácsi vészt is. Kétoldalas könyvekben, osztott szövegű egyik oldalon magyarul, másik oldalon angolul ugyanaz a téma kifejtve. Mondjuk wikipedia korában ez két kattintás.

Az, hogy két tanár látványosan összevész, az Jerry Springer Show színvonal. Persze az is érdekes, csak ezzel behúzott gyerekeknek az lesz a legnagyobb dilemmája felnőttként, hogy a brit trónörökös felesége milyen színű ruhát hord és azt mennyiért tudja megrendelni online. Magyarországon kicsit intellektuálisabban állnak hozzá a dolgokhoz, csak hát ez tárgyi tudást is feltételez, nem csak szájtépést.

Utó Pista 2018.11.28. 07:25:22

A péceli mezőgazdasági iskolában szintén ez van. Az egyik osztályba jár 3 zsidó gyerek, akiknek a szülei szóltak, hogy ők nem szeretnék ha lenne. Erre a mocskos, kirekesztő szülők megszavazták, hogy ne legyen....

Utó Pista 2018.11.28. 07:27:31

@tamask: Bin Ladent okolták. Szaddam a kuwaiti háború után lett pária.

gigabursch 2018.11.28. 08:27:50

Legalább a Mikulás nem fog rosszkor jönni...

Csokáv 2018.11.28. 10:23:34

@tamask: Örülök, hogy te megtaláltad a számításodat a magyar rendszerben, és elégedett vagy vele.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.28. 11:01:58

Ha jól értelmezem az írást, akkor a hittantanár kezdeményezte a tiltást. Simán elhiszem, hogy ez egy elkeseredett lépés részéről, tiltakozás a karácsony végletes kommercializálása ellen.

Az indoklás alapján nekem nem úgy tűnik, hogy ennek köze lenne Nagy-Britannia iszlamizálódásához.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.28. 12:17:32

@tamask:

"csak ezzel behúzott gyerekeknek az lesz a legnagyobb dilemmája felnőttként, hogy a brit trónörökös felesége milyen színű ruhát hord"

UK-ban a királyi család életének legkisebb mozzanatai is birodalmi jelentőséggel bírnak több millió brit szemében. Kisebb médiabirodalom épül a királyi családra, a bulvárlapok csődbe mennének a királyi családdal kapcsolatos pletykák nélkül.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.11.28. 15:40:27

@tamask: A vitáról magyarázol hosszan, nagyon hosszan, és eközben mindössze @Csokáv: egy rövid, szmájli nélkül is érezhető módon kicsit tréfásan odadobott megjegyzését igyekszel beállítani az okfejtésed indítékának. Úgy, hogy szerintem már senki sem érti, hogy mi is vele a problémád. Az eredményes vitához szükség van arra is, hogy az ember értse azt, amit a másik mond.

"A karácsony betiltása egy áldilemma."

Az iskolás gyerekeket politikáról vitáztatni teljesen fölösleges igyekezet, mert a politika maximum úgy jut el hozzájuk, hogy hallják a szüleiket politizálni, ami igazán nem nevezhető mértékadó információforrásnak.

A történelemről vitáztatás is elég kétes hasznú feladat. Átéltem, ezért tudom, hogy a történelemtankönyvek papírízű, minden lényeget elfedő, általánosító megállapításai mindaddig feldolgozhatatlanok, értéktelenek maradnak, amíg az ember nem élt eleget ahhoz, hogy megfigyelje mindazt a civakodást, szarakodást, sárdobálást, kardcsörgetést, propagandát és ellenpropagandát, ami a politika maga. Nekem gyerekkoromban az első világháború utáni zűrzavar egy nagyon nehezen megtanulható, rengeteg kérészéletű országvezető nevét soroló, egy diák naiv gondolkodásával megérthetetlen lecke. Ma, az évfordulók kapcsán felelevenedő visszaemlékezések szerint egy csomó ostoba, hatalomvágyó, mindenkivel "ellenzéki" politikai bohóc fájdalmasan szomorú eseményekhez vezető tülekedése. Mit tudna erről mondani egy diák? Persze, megpróbálkozhatunk vele, de ha magát a vitát akarjuk nekik tanítani, akkor olyanról beszéljenek, amit átlátnak.

A karácsony nekik is átlátható, gyermeki ésszel, de teljes érintettséggel. És persze kellően különböző szokásokkal, amelyek védelmében hevesen síkra lehet szállni, közben talán megérteni azt is, hogy az ember agya ne durranjon el, ha vitának akarja érezni azt, amit csinál.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.11.28. 15:44:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kisebb médiabirodalom épül a királyi családra"

Nekünk sajnos be kell érnünk a mindennapi VV Csokival. :-/

tamask 2018.11.30. 05:59:51

@Csokáv: NEM Magyarországon élek. Már több, mint 10 éve. Jelenlegi lakhelyemet (Ázsia) is beleszámolva Magyarországon kívül 4 országban éltem, tanultam, dolgoztam huzamosabb ideig. Amerikai rendszerű, angol nyelvű nemzetközi iskolában is megfordultam és most is rálátásom van arra, hogy mit tanítanak ott évi 5 millió forintos tandíjért. Nem sok mindent, de azt angolul. Bible class az például van, ahol azt tanítják, hogy a Biblia Isten tévedhetetlen, hiba nélküli, örökre érvényes szava. Tömjén Zsóti lábremegős orgazmust kapna ettől. Viszont az iskola tanítási nyelve angol és felkészít SAT-re. Tehát semmi esetre se az a lényeg egy nyugati iskolában, hogy mit tanítanak vagy mit nem (mohácsi vész vagy amerikai alkotmány, Biblia tévedhetetlensége), hanem hogy angolul tanulnak mindent és nincsenek leterhelve a gyerekek, a végén pedig felkészítik őket SAT-re. Mindezt 5 millióért évente, plusz pár százezer az étkezés, meg az iskolabusz.
A magyar iskolában nem az a baj, hogy megtanítják a mohácsi vészt, hanem hogy magyarul teszik ezt és hogy le vannak terhelve a gyerekek, a kimenet pedig a levegőben lóg, nem lehet tudni, hogy mire elég az ott szerzett papír. Nincs szintbeli megfelelés a középiskola vége és az egyetem eleje közt. A nyugati iskolai rendszerben viszont a felsőoktatás összeér az elitebb középfokú oktatással. Ha egy elitebb középiskolában végzel, az belépő egy elitebb egyetemre. Kiszámíthatóbb. Bár ako egy szellemi elfekvő suliba jár, az sose kerülhet be egyetemre.

Ja, én magyar diplomával a kezemben is mindeütt megálltam eddig a helyemet külföldön. Amit változtatnék a magyarországi oktatási rendszeren, az nem a mohácsi vész elhagyása lenne, hanem hogy ezt a történelmi eseményt angolul is elemezzék, érveljenek az előzményekről, okokról, következményekről. Erre lenne jó egy kétnyelvű történelem tankönyv, ami valljuk be 2018-ban nem egy lehetetlen kérés, a wikipedia angol szócikkeinek felhasználásával simán lehetne angolul oktatni egyes témákat. Érveléssel, vitával.

@Utó Pista: nézz utána milyen indokkal indult az iraki háború 2003-ban

@Androsz: a karácsony betiltása sokkal bonyolultabb kérdés lehet, mint egy csata lefolyása, okai, egy király bukása stb. Vallástörténet, kultúrtörténet, bibliai ismeretek, kereszténység előtti pogány szokások, iszlamizmus, ateizmus, filozófiai kérdések, szekularizált társadalom és állam, logikai hibák kidomborítása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.30. 12:55:23

Folytatódik a kereszténység önfeladása és ezzel párhuzamosan az iszlám térhódítása Svédországban:

www.origo.hu/nagyvilag/20181130-vallasgyakorlaskorlatozasa-iszlam-svedorszag.html

"Betiltották egy svéd iskolában az évszázados hagyományokra visszanyúló Szent Lúcia, más néven Luca napjának ünnepét, de Muhammad próféta születésnapját megtartották – számolt be a Voice of Europe."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.11.30. 13:04:45

@tamask:

"a karácsony betiltása sokkal bonyolultabb kérdés lehet, mint egy csata lefolyása, okai, egy király bukása stb."

Nem feltétlenül, nem minden esetben. Egy csata elvesztése, egy uralkodó bukása mögött is rendkívül bonyolult összefüggések állhatnak. Amiért kevésbé bonyolultnak látjuk ezeket ma, annak az oka az, hogy már nincs is lehetőségünk megismerni a részleteket - sőt azt sem tudjuk, mi az, amit nem tudunk. :)

academic.oup.com/jxb/article/60/3/712/453685

tamask 2018.12.01. 02:18:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de azt állítani, hogy egy karácsony betiltás a gyerekeknek megfelelő vitatéma, míg valós történelmi események ilyen-olyan vetületeinek, okainak megvitatása nem megfelelő, az butaság. Mindent le lehet butítani, a karácsony történetét és ünneplésének megszüntetését is lehet egyszerűen, primitíven és igényesen, mélyen elemezni.

Az "azt se tudjuk, hogy mit nem tudunk" is egy fontos kérdés, amit a gyerekeknek meg kell magyarázni. Talán ez a legfontosabb téma. Mert ma egy gyerek egy tanártól egy tankönyvből tanulva azt hiheti, hogy minden információnak a birtokában van és a tudás teljességét kapja meg az iskolában. Fel se merül a legtöbb emberben, hogy más országokban mást tanítanak, vagy ugyanazt máshogy vagy hogy egyáltalán nincs is információ bizonyos kérdésekről, vagy fel se merült még valamilyen kérdés. Azt felismerni, hogy mit nem tudunk és hogy egyáltalán a kérdésekig eljussunk, roppant fontos.

Gandosz 2018.12.01. 10:22:15

@tamask: Az évi 5 millió tandíjas iskola belépőjegyet jelent az elit munkahelyekre, elit társaságba, elit kapcsolati hálóba. A tananyag teljesen sokadlagos.

Senki ne gondolja, hogy az elitképző intézmények a képzési színvonal miatt lettek elitképző intézmények.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Lilli_Csiribiri: Mindig érdekes nekem ikres cikkeket olvasni mert némileg érintett vagyok ebben, a testvéreim egypetéjű ikrek. És hát igen az ikrek közt valóban létezik egy különleges kapcsolat ami testvérek közt ni... (2019.03.18. 22:12) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Szalay Miklós: Egy alapos kis írás világunk iparizáltságáról, a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról: egyvilag.hu/temakep/081.shtml (2019.03.18. 21:31) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • szepipiktor: Mivel nem vagyok sem felszolgáló, sem konyhai kisegítő, sem multiknál "robot", az én munkámat nem veszik el... Az én munkámat az Y generációs HR-esek veszik el, ezért kell vállakozóként működni. De ... (2019.03.18. 21:20) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • ]{udarauszkasz: Es ezek a 60as evek voltak. Kepzelem, a mai technologiai lehetosegeket felhasznalva (CrispR, nanotechnologia, stb..) mit muvelhetnek. Az X-aktak ehhez kepest szerintem Teletubbies. (2019.03.18. 18:11) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • midnightcoder2: Voltak bõven ennél sokkal durvább kísérletek is az USA-ban amik nyilvánosságra kerültek. Ez speciel szerintem annyira nagyon nem durva, ugyanakkor elég fontos kérdésekre adhat választ. Illetve, pers... (2019.03.18. 09:14) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es