Kívül tágasabb

Betegséget okozhatnak az önvezető autók

2018.11.22. 06:30, Kívül tágasabb , 30 komment

Utazási betegség attól alakul ki, ha nincsenek összhangban a látási ingerek és az egyensúlyérzékelés. Autóban, buszon vagy repülőgépen is jelentkezhet – ám adódik a kérdés, hogy gyakrabban tűnik-e fel a betegség, ha elterjednek az önvezető autók?

auto_olvasas.jpeg

Egyre több gyártó tesztel önvezető kocsikat, így megjelenésük már nem nevezhető utópiának. A különböző látványtervek sokszor úgy mutatják meg, hogy az utasok egymással szemben ülnek az ilyen autókban, olvasnak, dolgoznak vagy más szabadidős tevékenységet végeznek, miközben megy velük a jármű. 

A Coventry Egyetem kutatója szerint az önvezető autók nem lesznek olyan kényelmesek és hatékonyak, ahogy a képeken látszik, ha nem találjuk meg a módját, hogyan küzdjük le az utazási betegséget. 

Mivel az ember vezette kocsikban is könnyen jelentkeznek a tünetek, ha nem nézünk ki az ablakon, még kényesebb lehet a helyzet egy önvezető autóban, ahol minden adott ahhoz, hogy másra figyeljünk. 

Spencer Salter és kollégái arra jutottak, hogy egy önvezető kocsiban a hátrafelé ülő utasok mindegyikénél felerősödtek az utazási betegség tünetei egy normális, városi út során. Egy korábbi kutatás is utalt már erre: súlyosbodott a betegség akkor, ha nem láttak ki a jármű elején. 

Egy másik megállapítás szerint 40 százalékkal csökkentek az egyszerű olvasási képességek az önvezető autóban, miközben a jármű normál sebességben, városi környezetben haladt. A kutatók ugyanakkor ennek leküzdésére találtak technikákat. 

Érzékzavar okozza 

Az utazási betegséget a különböző érzékeink által fogott jelek közötti zavar okozza. Amikor a szemünk látja a környezetet, az egyensúlyérzékelésért felelős belső fül is érzi, ha mozgunk. Amikor ez a két dolog nincs összhangban, akkor alakulhat ki utazási betegség. 

Például olvasunk egy könyvet az autóban ülve, így a szemünk arra figyel stabilan, de közben a belső fül azt adja át az agynak, hogy mozgásban vagyunk. A probléma fordítva is létezik, azt virtuális valóság betegségnek nevezik: akkor a szemünk érzékeli úgy, hogy mozgunk, de a belső fül nem tud erről. 

Utazási betegség szinte bárkinél kialakulhat, de mértéke függ a kortól, nemtől, etnikumtól és a múltbeli tapasztalatoktól. Például a kínai emberek érzékenyebbek erre, mint az európaiak, a nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál, és a 11 évesek a leginkább érzékenyek. A vezetők nem szenvednek ettől a betegségtől, hiszen ők az utat kémlelve tisztában vannak a jármű várható jövőbeni mozgásával. 

Mi lehet a megoldás? 

A legjobb megoldás a betegség ellen, ha egy fix tárgyat nézünk abban az irányban, amerre haladunk, így a szemünk és a belső fül ugyanazt a jelet továbbítja az agynak a mozgásról. Mindezt nehéz lesz megoldani az önvezető autókban a hátrafelé néző üléseken. 

Emellett csökkentheti a betegség tüneteinek kialakulását, ha tudjuk, hogy merre megy az autó, például figyelünk a navigáció hangutasításaira vagy az irányjelzőre.

Ezen kívül lehet olyan önvezető autókat tervezni, amelyek már önmaguktól csökkentik a betegség megjelenésének esélyét - írta a The Conversation.

A kutatók olyan technológiát mutattak be, amely képes megbízhatóan előrejelezni, hogy egy utasnál előjönnek-e a tünetek az életjelekre, a testtartásra és a kocsi útvonalára alapozva. 

Ezt felhasználva személyre szabott program készíthető, amely segítheti az utas gyógyulását – például úgy alakíthatják át a jármű beállításait, hogy kényelmesebb legyen az út. 

A kutatók egy olyan kis vibrációs eszközön is dolgoznak, amelyet a fül mögé helyezve elnyújtható az idő, amíg az utas rosszul kezdi érezni magát egy vezető nélküli fülkében.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7114385858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalai Béla 2018.11.22. 08:40:12

Most ez komoly? Azért okozna betegséget az autó, mert nem sofőr vezeti? Ha így lenne, a sima autóban csak egy ember ülhetne, és be kéne zárni a komplett tömegközlekedést.

moonlight777 2018.11.22. 23:39:15

Baromság.
Nem kell hátrafelé ülés, semmi értelme, csak előre, normálisan, oszt jónapot.
Amúgy a mertóban meg oldalra "mész" mégsem kergült meg senki tőle.

BéLóg 2018.11.23. 00:07:20

Én már meghaltam egyszer ettől a betegségtől, de aztán elmúlt és feltámadtam.

tamask 2018.11.23. 01:25:31

Ez ilyen "brit tudósok kikutatták" szintű probléma.

invalid user name 2018.11.23. 04:56:34

@Zalai Béla:

neked még nem rókáztak az autódban az utasaid.

Papp Levente 2018.11.23. 06:19:13

Buszról még nem hallott? Ott összevissza űlnek állnak az emberek.

szepipiktor 2018.11.23. 07:01:53

Igen, ey egz hiánypótló információ volt, ezek szerint a világon ezért annyi az idióta, mert például taxival, tömegközlekedéssel vagy vonattal utaznak, nem néznek kifelé, olvasnak és sokszor háttal ülnek.
Valóban a "brit tudósok" kategóriája, fogj egy népszerű témát, fogalmazz köré valami baromi nagy ostobaságot és tálald tudományos írásnak.
Ez ugye az aljabulvár alapja.

midnightcoder2 2018.11.23. 07:04:43

Betegséget okozhatnak továbbá a villamos, a busz, a metró illetve a repülőgépek. A vicces az, hogy ez az okos ember egy egyetemen kutató, ergo ennyi aggyal nem csak diplomát tudott szerezni, de még kutatói állást is. Isten óvja a királynőt!

Fredddy 2018.11.23. 07:29:27

A probléma oka egy ősi reflex: ha a szem és a belső fül által közvetített információ nincs szinkronban, akkor azt az agy egyensúlyi zavarként érzékeli. Ilyet a természetben általában valamilyen mérgezés okoz, ezért azt teszi, amivel ilyen esetben megmenthető a majom élete: parancsot ad a gyomortartalom ürítésére, hogy ne szívódjon fel több méreganyag.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.23. 07:32:42

Ez azért értelmetlen felvetés, mert egy autó egy buszhoz képest alig végez több manővert, és ha a buszokat elfogadjuk, akkor az önvezető autót is el fogjuk. Persze, hogy hogy lehet ezen segíteni, az értelmes felvetés, de hisztizni, eltúlozni a dolgot, hogy ez akkora gondot fog okozni, az nem.

A postot egyébként nem lehet facebookon megosztani. Valaki elbaszott valamit.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.23. 07:34:53

@midnightcoder2: Az egyetemi kutató lehet, hogy nem túlozta el ennyire a dolgot, és egy kicsi, és időnként előforduló probléma javításán dolgozik. Ez értelmes. A post kissé szenzációhajhász, és túlzó. Úgyhogy én csak a bloggert hibáztatnám, a professzort látatlanban nem.

Venesz 2018.11.23. 07:54:11

Még nem ültem önvezető autóban, de szoktam utazni tömegközlekedéssel, vonaton, autóbuszon, hosszabb távon is. Azokat sem én vezetem, és simán tudok olvasni, még akkor is, ha a menetiránynak háttal ülök.
Nem értem a problémát.
Persze nem mindenki szokott utazás közben (könyvet) olvasni, a többiek inkább a telefonjukat bűvölik.
Szóval nem értem az egészet.

igazi hős 2018.11.23. 08:35:07

@moonlight777: A metró, a villamos és a vonat sokkal kevesebbet és lassabban kanyarodik, mint az autó vagy a busz. Különösen városban. Nekem vonaton, HÉV-en vagy metróban sosem volt bajom, de a városi buszozást nem bírom. Régen se, most se. Viszont régen sötét szobában, fejhallgatóval órákon át játszottam FPS-eket gond nélkül, pár év óta elszédülök tőlük. Segít, ha a monitor mögött van világítás, de ha nagyon koncentrálok (másképp meg minek játszani), akkor így is egy óra alatt érzem, hogy szédülök. Lehet, hogy megöregedtem.

igazi hős 2018.11.23. 08:39:43

@Papp Levente: Távolsági buszban (jó esetben) előre nézve ülnek az emberek, ráadásul keveset kanyarog. Helyi buszban "összevissza" állnak/ülnek és "összevissza" megy, de abban rövid ideig vagyunk.

igazi hős 2018.11.23. 08:51:05

@midnightcoder2: Ha a posztoló helyesebben rosszullétnek fordítja a sicknesst (mert a "motion sickness" magyarul "utazási betegség", de ettől ez valójában csak rosszullét), akkor éreznéd, hogy mekkora marhaságot írtál? Az utazási betegség egy kellemetlen tünet, ami mások mellett az autóban utazókat érinti. Mivel nálunk is, másutt is 1,2-1,4 ember van egy autóban, azért ott lesz a legnagyobb változás az önvezetés miatt. Ha egy busz önvezető, akkor 50 helyett 51 ember lesz benne, aki nem a vezetésre figyel, ha egy autó, akkor 0,3 helyett 1,3. Részletezzen a különbséget vagy te is tudsz osztani?

midnightcoder2 2018.11.23. 09:00:16

@igazi hős: Bármilyen jármûben utazva elõjön ez a baj, autóban mondjuk inkább a hátsó ülésen. Gyerekkoromban velem is elõfordult a dolog addig, amíg akkora nem lettem hogy már utazhattam az elsõ ülésen, aztán szerintem ki is nõttem. De fokozottan megvan ez buszon is, mert hogy ott sem látsz magad elé. Szóval, igen ez kb. az elsõ lovaskocsi óta ismert probléma, nekem a bajom azzal van, hogy mindezt az önvezetõ autóval hozzák összefüggésbe, mintha ez egy a jövõben megjelenõ súlyos fenyegetés lenne ami eddig nem létezett.

midnightcoder2 2018.11.23. 09:03:19

@midnightcoder2: Ps. Amúgy annyira létezõ probléma, hogy már vagy 40 éve is volt rá gyógyszer.

bgp 2018.11.23. 09:15:57

Mivel sose vezettem, viszont sokszor voltam utas és olvastam is autóban, buszon, repülőn. Én magasról leszarom, hogy az önvezető autó mit okoz. Eddig se volt semmi bajom.

László Szűcs Szümi 2018.11.23. 11:17:46

Én pl simán rosszul leszek, ha autó hátsó ülésén olvasok.

Mancilla Pectoralis 2018.11.23. 11:59:53

Ez mekkora baromság volt..Minden járművön előfordulhat azzal aki érzékeny erre.(mások meg simán olvasgatnak bárhol nem fordul fel a gyomruk).Engem jobban zavarna,hogy az elektromos autókon egy csomó akksin üldögélek.(kigyullad, elektroszmog hatása stb)

Beer Monster 2018.11.23. 13:24:37

Ha a bulvár a hibás, akkor miért a tudósokat szidják páran?

Bobby Newmark 2018.11.23. 13:31:23

Csak szólok, hogy a brittudósozás arra jó, hogy bemutasd, mekkora idióta vagy.
A "brit tudósok" jellemzően nem hibás vagy hamis vizsgálatokat csinálnak, hanem épp csak olyat, ami ELVILEG józan paraszti ésszel belátható módon, kézenfekvően igaz, _csak még soha senki nem vizsgálta meg tudományos módon_, ezért az átlag paraszt számára viccesnek tűnik.
Valójában meg nem árt ezeket a vizsgálatokat elvégezni, mert ha csak ezerből egyszer hoz a józan parasztival ellentétes eredményt, akkor már megérte az egész.
Csak ugye ezt felfogni kéne egy kis intelligencia is, meg a tűhegynél valamivel szélesebb látókör...

csakférfi 2018.11.23. 14:44:17

@Bobby Newmark:
"Valójában meg nem árt ezeket a vizsgálatokat elvégezni, mert ha csak ezerből egyszer hoz a józan parasztival ellentétes eredményt, akkor már megérte az egész."

Ja....!
H a egy hülye ellentmond a kutatàsi területnek....ami egyébként kézenfekvö.....nosxa a hülye miatt hozzunk mindenkire vonatkozò àltalànos szabàlyokat.
Nagyszerü logika.
Gratula.!

"csak szólok, hogy a brittudósozás arra jó, hogy bemutasd, mekkora idióta vagy.
A "brit tudósok" jellemzően nem hibás vagy hamis vizsgálatokat csinálnak, hanem épp csak olyat, ami ELVILEG józan paraszti ésszel belátható módon, kézenfekvően igaz, _
"
Nosza kutassuk ujfent hogy a nap körül kering a bolygònk.
Vagy kezdjük bizonyítani a föld nem lapos.
Kérjünk még több tàmogatàst.....mert mi kutatòk vagyunk!
Gondold àt !
A "brittudòsok" kategòria lassan közhely.
:)

Bobby Newmark 2018.11.23. 15:02:17

@csakférfi: "H a egy hülye ellentmond a kutatàsi területnek....ami egyébként kézenfekvö.....nosxa a hülye miatt hozzunk mindenkire vonatkozò àltalànos szabàlyokat."

Mi lenne, ha nem nekem címeznéd az agymenéseidet, ha annak semmi köze ahhoz amit írtam?

Milyen általános szabályokról hablatyolsz, meg milyen "ellentmond a kutatási területnek"?
Ha nem tűnt volna fel, arról beszéltem, amit még soha senki nem vizsgált meg tudományosan. Ez esetben igen nehéz ellentmondani a "kutatási terület"nek, mert éppen az az első tanulmány, ami foglalkozott vele.
Ki a faszom hoz általános szabályt az alapján, hogy például a tehenek milyen irányban állva szeretnek legelni? (Ami például egy tipikus "brit tudósok" faszság volt, azt' mégis lett belőle annyi eredmény, hogy "LEHET, hogy a tehenek érzékelik a Föld mágnesességét". Ami meg konkért tudományos eredmény)

A Föld laposságán meg viccelődsz, de egyrészt rászántunk az ötvenes-hatvanas években pár milliárd dollárt és rubelt, és még mindig van egy kupac idióta, aki nem hiszi el.

Továbbá a faszt fáj neked, hogy Nagy Britannia mire költi a pénzét? A mi főfasszopónk éppen most szántja be a tudományt, úgyhogy ettől kurvára nem kell aggódnod. Vagy éppen fokozottan, mert kijelölik esetleg a zsírnyakú parasztot tudományos biztosnak is, aztán majd lehet százmilliókért kutatni a takony konzisztenciáját a gyúrkodás függvényében...

Összefoglalva: látom egy rohadt szót nem fogtál fel abból, amit írtam, gyanítom ebből sem fogsz.

a szürkebarát ötven árnyalata 2018.11.23. 15:45:53

@igazi hős: és a függőleges mozgás (rugózás) is sokkal kisebb, kivéve a gödöllői HÉV-et :)

csakférfi 2018.11.23. 18:11:29

@Bobby Newmark:
Ò hàt hogyne mister!
Most aztàn igazàn szíven ütöttél.
:) :)
Ha a NASA azt a pénz amit a marsi víz utàn nyomozva elköltött ....kutak fúràsàra és víztisztítòkra,vezetékekre , stb, költötte volna....akkor minden ember a bolygònkon tiszta ivòvizet inna.

"A kutatók olyan technológiát mutattak be, amely képes megbízhatóan előrejelezni, hogy egy utasnál előjönnek-e a tünetek az életjelekre, a testtartásra és a kocsi útvonalára alapozva. "

Ez a "mindenkire érvényes "szabàly.
Ne szòljak hozzàd?
Pedig birom a kommentjeidet olykor.
Làtszik belöle a tàjékozottsàg. Nem pejoratíve mondom.....hanem komolyan!
Te meg rögtön "mellre szívod".
:)

csakférfi 2018.11.23. 18:18:45

@Bobby Newmark:

"LEHET, hogy a tehenek érzékelik a Föld mágnesességét". Ami meg konkért tudományos eredmény)"
:) :)
Lehet hogy az ember is.....meg lehet hogy isten is van...csak nem ügy hívjuk....lehet...nem eredmény csak talàlgatàs.
Nekem nem "fàj az angol tudòsokra költött pénz".
Gondolom az ott élòknek az adòjàbòl fizetik. Azok meg örülnek hogy ilyen nagy horderejü kutatàsokkal foglakoznak.
Persze azt a "kicsinyke " adòt nevetve fizetik a misterek és miss-ek missis-zek.
Mintahogy mi is itten or-bàn vezérünknek.
:)

Bobby Newmark 2018.11.23. 18:57:58

@csakférfi: "akkor minden ember a bolygònkon tiszta ivòvizet inna."
Huh, de kurvára képben van itt a világgal valaki!
Továbbá pont a tudománytól sajnálod a pénzt?
Meg az feltűnt, hogy az amcsik nem britek, a NASA meg amcsi? És a NASA általában nem ilyen mindennapi dolgokat vizsgál?

A NASA töredékét kapja évente annak, amit tökfeleslegesen elkúr az USA fegyvergyártásra (tízezrével állnak a tankjaik raktáron, de minden évben megrendelnek még pár ezret, mert mi lenne szegény tankgyárakkal, ha nem lenne munkájuk). De persze, te az ismeretszerzéstől sajnáld a pénzt...

"Ez a "mindenkire érvényes "szabàly."
Ez szabály? Legjobb esetben ajánlás. Vagy inkább csak megfigyelés.

"Lehet hogy az ember is..."
Lehet, csak arról még sejtés sincs tudományos szinten, a tehenekről meg már van.

"Gondolom az ott élòknek az adòjàbòl fizetik."
Vagy cégek megrendelésére, vagy alapítványok kérésére, vagy esetleg kerek 0-ba került, mert valaki önszorgalomból megírta. A tehenes téma például google maps nézegetésből jött, kétlem, hogy a készítője bármi pénzt kapott volna érte.
Ja, ezt az irányt egyébként kicsit kifelejtetted, hogy vannak ám doktoranduszok és phd hallgatók, akiknek, amellett hogy megdolgoznak a fizetésükért az egyetemen, publikálniuk _kell_, különben nem kaphatják meg a következő rangot.
És akkor már az idétlen, de valós kutatás az még mindig jobb, mint a teljesen valótlan, de kamu szaklapban pénzért megjelentetett dolog, ami szintén publikációnak minősül, de tudományos értéke 0.

Szóval mondom, intelligencia meg tájékozottság így nem árt, és akkor nem magadból csinálsz hülyét, amikor röhögcsélsz azon, amit nem értesz...

csakférfi 2018.11.23. 19:17:49

@Bobby Newmark:
Öregem......menj és borulj le a "tudòsok" és "kutatòk" elött...imàdd öket napestig.
Tehàt nem vagyunk mi itten hülyék?
Magamat és Téged is beleértve?
Fegyverre....kutatàsra van elég pénz....persze az àtlagember adòjàbòl .
Aztàn ugyanezen tudòsok elhitetik Veled hogy nincs elég ivòvíz...kaja...meg túlnépesedünk...kihalunk....új bolygò kell.....stb.
Mondom menj és imàdd öket!
Ezzel mem azt mondom hogy a tudomàny haszontalan....de így leszopni kritika nélkül.....ehhez ész kell.
Neked meg van is hozzà.
Amúgy küldtük màr el egymàst az "anyjàba". Épp kezdtem elfelejteni.
Köszi hogy emlékeztetsz...ki a kettönk közül a kritikusabb .
Valamint hogy ....hagyjuk.....majmold tovàbbra is a tudomànyt.
Enélkül mit sem ér az élet.
Baszki épp békülni akartam.
Na csö!
Volt valaha humorérzéked?

Bobby Newmark 2018.11.25. 15:42:51

@csakférfi: "ugyanezen tudòsok "

Igen, NYILVÁN ugyanazok a tudósok. Hülye.
Továbbá nincs igazuk, baszdmeg?! Ha valaki megalapozott állításokat tehet a kibaszott világról, az az, aki ezzel tudományos szinten foglalkozik. Nem te, nem a Józsinéni, nem én, hanem akinek adat van róla, és képes elemezni is.

"persze az àtlagember adòjàbòl."
Mondtam én, hogy nem érted az írott szöveget, két kibaszott, gyakorlatban alkalmazott finanszírozási módot is írtam, ami KURVÁRA nem adóból van.

"de így leszopni kritika nélkül"
Ha felfogtad volna, amit írok, akkor a kritikát is látnád benne. Például a szakmányban gyártott, nem tudományos, pénzért publikált "tanulmányok", amik csak a publikálási kényszer miatt léteznek, és totál kamuk. Na az például baj.
De az agyatlan hőbörgésed az nem kritika, az gyökérség.

"Enélkül mit sem ér az élet."
Egészen valószínű, hogy ha nem létezne tudomány, akkor nem tudnánk ezt a beszélgetést lefolytatni, mert
1. nem lenne kibaszott elektromos hálózat, számítógép, internet
2. mind a ketten megdöglöttünk volna 10 éves korunk előtt.
De szidd csak a tudományt, persze, nem ám az egész kibaszott életed minden kurva felesleges perce, az összes eszköz, amit használsz, meg minden egyes kibaszott tárgy, ami körülvesz az a tudomány eredménye.

"Volt valaha humorérzéked?"
Van, csak nem vagy vicces, amikor hülyeségeket beszélsz. Egy picit sem. Inkább tenyérbemászóan ostoba. Az meg idegesít, nem szórakoztat.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Lilli_Csiribiri: Mindig érdekes nekem ikres cikkeket olvasni mert némileg érintett vagyok ebben, a testvéreim egypetéjű ikrek. És hát igen az ikrek közt valóban létezik egy különleges kapcsolat ami testvérek közt ni... (2019.03.18. 22:12) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Szalay Miklós: Egy alapos kis írás világunk iparizáltságáról, a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról: egyvilag.hu/temakep/081.shtml (2019.03.18. 21:31) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • szepipiktor: Mivel nem vagyok sem felszolgáló, sem konyhai kisegítő, sem multiknál "robot", az én munkámat nem veszik el... Az én munkámat az Y generációs HR-esek veszik el, ezért kell vállakozóként működni. De ... (2019.03.18. 21:20) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • ]{udarauszkasz: Es ezek a 60as evek voltak. Kepzelem, a mai technologiai lehetosegeket felhasznalva (CrispR, nanotechnologia, stb..) mit muvelhetnek. Az X-aktak ehhez kepest szerintem Teletubbies. (2019.03.18. 18:11) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • midnightcoder2: Voltak bõven ennél sokkal durvább kísérletek is az USA-ban amik nyilvánosságra kerültek. Ez speciel szerintem annyira nagyon nem durva, ugyanakkor elég fontos kérdésekre adhat választ. Illetve, pers... (2019.03.18. 09:14) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es