Kívül tágasabb

Újabb riasztó felmérés az okostelefonokról

2018.11.06. 06:30, Kívül tágasabb , 23 komment

Ha órákat töltünk az okostelefonunkkal vagy tabletünkkel, az ronthatja a mentális jóllétünket, ám egy új kutatás szerint a károk már kétéves korban is jelentkezhetnek.

gyerek_tablet_foto_pixabay_com_nadinedoerle.jpg

Már egy órát a képernyő előtt töltve, a gyerekek vagy fiatal felnőttek kevésbé lesznek kíváncsiak, romlik az önuralmuk és gyengébb lesz az érzelmi stabilitásuk, ami növeli az idegesség és a depresszió kockázatát – állapította meg egy amerikai tanulmány. 

A kutatók szerint a 14-17 évesek a leginkább kitettek a veszélyes hatásoknak, ám a fiatalabb, még csecsemőkorban lévőknél (akiknek még fejlődőben az agyuk) is találtak kapcsolatot. 

Azoknál az óvodásoknál, akik rendszeresen használják az ilyen eszközöket – például játszanak vagy mesét néznek -, kétszer akkora az esélye annak, hogy elveszítik a türelmüket. 

A felmérésből kiderült az is, hogy a naponta egy órát a képernyő előtt töltő 11-13 évesek kilenc százaléka nem volt nyitott új dolgok tanulására. Ha ezt az időt legalább hét órára növelik, akkor az érdektelenné váló gyerekek aránya 22,6 százalékra emelkedett. 

„A mentális betegségek fele a serdülőkorral alakul ki. Így szükség van azon tényezők azonosítására, amelyek a mentális egészséget érintik és megelőzhetők, mivel a legtöbb előzményt nehéz vagy lehetetlen befolyásolni” - mondták a tanulmány szerzői, Jean Twenger és Keith Campbell. 

Egyúttal azt sürgetik, hogy a szülők csökkentsék azt az időt, amennyit a gyerekek a számítógépek, a tévé vagy az okoseszközök előtt tölthetnek. Nagy-Britanniában a hivatalos adatok szerint a fiatal felnőttek átlagosan 5-7 órát ülnek a képernyők előtt.

(Fotó: pixabay.com/NadineDoerle)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7814355247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2018.11.06. 20:31:37

Ahhoz képest hogy nemrég még azt szajkoztak be kell tiltani a kézírás tanítását .....

fordulo_bogyo 2018.11.06. 23:05:01

Az adatokat kell nezni:
"y a naponta egy órát a képernyő előtt töltő 11-13 évesek kilenc százaléka nem volt nyitott új dolgok tanulására. Ha ezt az időt legalább hét órára növelik, akkor az érdektelenné váló gyerekek aránya 22,6 százalékra emelkedett."

Napi HET ora!!!! es meg akkor is kozle 80% normalias marad...

Mashogy mondva: a napi HAT ora plussz kepernyozes a gyerekek 13.6%-ara karos....

Ha egy gyerek napi het oran at ugyanazt teszi (barmit), az karos lehet... az szenvedelybetegseg.

ételizésítő 2018.11.07. 01:46:25

@fordulo_bogyo:
Jaja, régen a falusi gyerekek is mind szenvedélybetegek voltak, mert naponta hétnél simán több órán át kapáltak, kaszáltak, meg ami munka éppen volt.
Meg a gyári munkás gyerekek 100 évvel ezelőttig Angliában vagy épp mostanában a Távol-Keleten.

Biztosan tudsz még ekkora baromságokat, ne fogd vissza magad.

midnightcoder2 2018.11.07. 06:30:24

Az igazi gond a társadalomban, hogy túl sok olyan ember van, aki értelmes dolgot tanulni túl hülye, dolgozni menni viszont nem akar, ezért kell neki valami tingli-tangli diploma. Ezt az igényt a felsőoktatás szépen ki is elégíti, így aztán a végén lesz egy rakás pszichomókus és más hasonló remek végzettségű ember. Na, ezeknek kell találni valami munkát. Az egyik része elmegy csapatépítőket, motivációs tréningeket és más hasonló roppant kontraproduktív, viszont a cégeknek a dolgozók továbbképzési igényét olcsón kipipáló képzéseket tartani. A maradéknak is kellene viszont valami meló, ezek közül az egyik csapat az, aki leszoktat bárkit bármiről. De ahhoz, hogy leszoktasson, előbb be kell bizonyítani a dologról, hogy árt. Ha teszem azt 20 év múlva elterjed az egészséges életmód és mindeki futni, úszni, biciklizni fog, akkor arról fogják kideríteni hogy ártalmas, és arról próbálnak átszoktatni valamire. A lényeg, hogy ezeknek az embereknek legyen munkájuk, lehetőleg különösebb szellemi vagy fizikai igénybevétel nélkül.

szepipiktor 2018.11.07. 07:30:03

Ehhez nem kell semmiféle "brit tudósok" szintű kutatás!
Ezt minden normális ember, szülő tudja, de ma ők vannak kisebbségben.
Az "okosvilág" alapja a marketing, a gloabális marketing, a FOGYASSZ!!! halmaz kitenyésztésének egyik alapvető szeköze számukra ez az ostoba divat.
Eleve MINDEN káros a kicsiknek, ami nem a fejlődésük adott korszakához illik, az online világ, az okostelefonok, a tabletek pedig fokozottan nem illenek a gyerekek kezdeti fejlődési szakaszához.
Ezek a szarok csak felmentik a szülőket a feladatuk alól, a mobilokkal cserélik le a közvetlen kommunkiációt, a picik nem tanulhatják meg, hogy lehet a valós életben is játszani, kirándulni, közvetlenül is kommunikálni.
Látjuk mit eredményez ez a nagyobbaknál, és milyen eltorzatott generáció lett az Y generáció, akiknél ez az egész aljasság elindult anno.
Valóban a neoliberális aktivisták mást sem tesznek napjainkban, mint a alaptudást tagadják és a mobilvilágot várják el, nézzük meg a momentum meg a többi hasonló oktatási terveiket! Nem kell alaptudás, már az írás sem kell, ott a mobil, a Google!
Ez a terv társadalomellenes, mert egész generációkat butítanak le, természetesen a előírt és fizetett terveknek megfelelően, egy ostoba gombnyomással (hirdetésekkel, reklámokkal, sorozatokkal) vezérelt "boldog" halmazokat.
Akik már a gyerekük születésükkor egy mobillal letudják a nevelési feladatikat!!!
.
Érdemes lenne elolvastatni ezekkel a ostoba marketingalapú szülőkkel (és politikusokkal) pár Wekerdy könyvet, például, hogy miért kell a gyerek kétéves koráig tiltani a tévét, a számítógépet,miért kell könyvből mesélni nekik, miért kell kirándulni stb.
Megismerhetik hogyan is fejlődik a pici a születése után!!!
Hogyen KELL feltölteni egy üres "konténert" ismeretekkel, mert az azt igényli, hogy öntsék bele a szükséges információkat.
És ezen, az evolúciós alapokon akar ma egy mikrohalmaz változtatni...

szepipiktor 2018.11.07. 07:41:55

@midnightcoder2:
Pontosan látod!
Ma nem a tudásalapú szakmák a menők, hanem a sok kamudiploma! Ma minden fiatal "gondolkodó" szakmát keres, de nem mérnök, fizikus, matematikus, biológus vagy bármi, a társadalmak jövőjéhez nélkülözhetetlen a kedvező, hanem a sok "szolgáltató" jellegű, a barom HR-es, PR-es, marketinges, médiás és a többi, amire alapból nincs szükség, sőt nem egy közülük (HR) kimondottan káros.
Az én fiatalságom idején a falusi okos lányok tanítóképző főiskolára mentek, mert komolyabbra nem volt esélyük, de kellett a diploma, hiszen nekik minőségi férj kellett, az agronómus, az állatorvos és a hasonlók, így menő volt a tanító meg az óvónőképző főiskola.
Ma a hasonló szintű lányok a médiaszokot, a kommunikációs szakot, a PR-t, a HR-t keresik, hiszen a gyorstalpalókkal kényelmesen bekerülhetnek a kevés munka-jó jövedelem szintű irodai környzetbe, ahol még menő pasikat is foghatnak.
Na ehhez kell gyerekkorban a mobil!
Ez megtervezett folyamat, de 10 év mulva nem lesz aki egy hidat megtervezzen, aki termeljen, aki a állam működéséhez szükséges bevételeket kitermeljen.
Egy HR-es nem termel, de még csak hozzá sem járul a folyamatokhoz, egy tanár legalább a jövő számára nevel, ahogy egy közalkalmazott is részt vesz a gépezet működtetésébe.
De egy HR-es? Hiszen a tudatlansága miatt 10% alatti arányban képes megfelelő szakembereket találni, az egész egy kamu önműködő folyamat, saját maguk éltetésére csinálják.
A tudás nem kell! Ehhez a folyamathoz a tudás káros! A multik "fogaskerék" halmazához a gondolkodó fogaskerék nem jó, ők egy automaták akarnak, akik legfontosabb tevékenységük a csatapépítő tréning, a míting és a szép Excel-kimutatások tömegtermelése...
A mai folyamat, melynek alapja a internet, az online tér, az okostelefonok és a többi, a szakadék feli viszi a világot! Sokkal nagyobb gond, mint a migrációs válság...
De a lényeg, már a gyerekeket is integrálni kell a nihilbe!!!

szepipiktor 2018.11.07. 07:47:07

Párszor már megírtam ilyen témáknál:
Úgy 2000 körül a Bankcenterben tartott prezentációt a Motorola, a jővőt mutatták be.
A filmen egy menő család reggelét ábrázolták, két kislány és a szülők reggelét, a lányos egyeruhában készültek a menő iskolába, a szülők öltöny-nyakkendő, kosztüm stb. és ültek a luxuslimuzinukba.
A két kislány egy-egy PDA jellegű okoseszközt tartottak a kezükben, az iskoláig nem szólaltak meg, a kocsiban csend volt, és valami online szarságot néztek, nyomkodtak stb.
Borzalmas jövőképet mutattak be!
Amikor kijöttünk, én az egész hatása alatt voltam még, és egyszerűen annyit mondtam: ez a modern fasizmus! Az Isten óvja meg a világot, hogy ez bekövetkezzen!
És jöbb Jobbs egy remek marketingtervvel és lerobbantotta a világot.
18 évvel ezelőtti fasiszta víziót mára megvalósított a globalizált világ, ma azt lövik le, aki reggel nem némát, egy kütyüt nyomkodva utazik az iskolába...
Fasizmus, modern népirtás...

midnightcoder2 2018.11.07. 08:03:12

@szepipiktor: Ja. Mennyivel jobb is az, amikor a lumpenproli család üvöltve szidja az egymás kurva anyját hogy ki itta meg az este a kannásbort.

midnightcoder2 2018.11.07. 08:10:38

@szepipiktor: "A mai folyamat, melynek alapja a internet, az online tér, az okostelefonok és a többi, a szakadék feli viszi a világot!"

Alapvetően nem ez a szakadék. Az, hogy egyre kevesebb ember kell a termelésbe, már 100 évvel ezelőtt is igaz volt. A te lányaid akik tanítónak, tanárnak mentek 100 évvel ezelőtt még a termelésben dolgoztak, azaz a mezőn végezték a zsellér munkát éhbérért. Aztán jött a mezőgazdasági tömegtermelés, falun már nem volt meló, és a nép a városba ment. Csak hát a gyárakban is volt automatizáció, legalábbis a világ boldogabbik oldalán, míg nálunk a cuculizmusban a melós mérsékelt lelkesedéssel rakta össze a mérethibás, 30 évvel elavult ipari hulladékot, hogy aztán saját magának a Bécsi út túloldalán vegye meg az ott szintén a legszarabb minőségű, de az itt gyártotthoz képest még mindig tornymagasan jobb cuccot.

A HR-es alapvetően egy elég fontos szakma a mai világban amikor hálóval kell fogni a munkaerőt. Ahogy a marketinges is az - hiába van neked a legjobb terméked, ha nincs aki eladja. Ha picit dolgoztál már saját cégnél ami a piacra adott el terméket, akkor ezzel pontosan tisztában vagy.

fordulo_bogyo 2018.11.07. 08:21:49

@ételizésítő: Attol, hogy valamit te mashogy gondolsz, vagy nem ertesz, az nem feltetlenul marhasag.

Ezen a szinten nem allok le eszmet cserelni, csak javaslom, hogy szovegosszefuggeseben olvasd el ujra, amit irtam. Ha nem erted, kerdezz civilizaltam, szivesen kifejtem.

Treff Bubi 2018.11.07. 10:22:07

Most tényleg rossz megélni ezt a helyzetet, de hosszú távon inkább izgalmas a téma: milyenné alakulnak az emberek, milyen lesz a társadalom a mindig elérhető digitális információ és ingersaláta hatására? Kár, hogy nem élhetek mondjuk csak még 100 évig, már az is nagy élmény lenne.

midnightcoder2 2018.11.07. 10:32:49

@Treff Bubi: Alapvetően ezek az eszközök azt teszik lehetővé az embernek, hogy megválogathassa a társaságát, persze a saját preferenciája szerint. Ami egyrészt jó, mert közelebb hozza a hasonló érdeklődésű, preferenciájú embereket, másrészt információs buborékba is helyezi őket. Igaz persze, hogy ezt a hagyományos média is megteszi.

nemorino 2018.11.07. 11:11:02

Én is megtapasztaltam a korlátlanul elérhető információ negatív hatását. Amióta van internet, egyre kevesebbet olvasok, nehezen tudok belemerülni egy-egy könyvbe. Ha a könyvben van valami, ami elindít egy asszociációt, akkor máris nyúlok a tabletért és egy óra múlva már tök mást böngészek és a könyv ott hever félbehagyva. Régen szívesen olvastam hosszú cikkeket újságokban, ma már tldr, képernyőn csak a lényegre vagyok kíváncsi. Sajnos noha szélesebbé tette a műveltségemet, az internet felszínesebbé is tett egyúttal.

Bobby Newmark 2018.11.07. 11:54:46

@szepipiktor: Hogy a pék véreres faszába fasizmus ez neked? EGY párhuzamot mondj, kérlek!

Nazareus 2018.11.07. 12:31:37

Arra lennék kiváncsi, hogy ezek az eredmények vajon akkor is igazak lennének, ha a "képernyö elött töltött idöt" lecserélnénk "könyvolvasásra" (mindkettö helyhez kötött és passziv).

Valamint kiváncsi lennék, hogy számit-e, hogy passzivan néz egy filmet vagy aktivan játszik a mobilon/tableten?

Bobby Newmark 2018.11.07. 14:19:06

Egyébként nem ártana, ha a kedves cikkíró megtanulna kutatási adatot értelmezni, ha már ilyen témában akar írni.

Mert egyelőre annyi történt, hogy van két adatunk:
A napi egy órát netezők 9%-a érdektelen.
A napi hét órát netezők 22%-a érdektelen.

Azt, hogy melyik okozza melyiket, pont kurvára nem lehet ebből kideríteni. Sőt, épp az ellenkezőjére utal az, hogy az 1 és a 7 óra az igen durva különbség, a 9 és a 22 százalék az meg nagyon nem.

Az Ellenálló 2018.11.07. 14:32:17

Mondjuk ha a szülő megmutatná, hogy milyen jó és hasznos dolgokat is lehet tenni az interneten és nem csak magára hagyná a szerencsétlent, akkor máris nagyobb sikereket érnének el, mint a betiltással, ami nem vezet sehová.

sterimar 2018.11.07. 15:27:25

@nemorino: "Amióta van internet, egyre kevesebbet olvasok, nehezen tudok belemerülni egy-egy könyvbe."

Ez így van, magamon is tapasztalom. Régen ha szabadidőm volt többet olvastam, manapság hajlamos vagyok számomra érdektelen marhaságok böngészésével múlatni az időt. Oda kell figyelni erre és megpróbálni tudatosabban beosztani a szabadidőt.

Ma Baker 2018.11.07. 17:01:41

Nemhiszem, hogy abban kéne mérni a gyerekek szellmi állapotának egészségét, hogy hány százalékuk hajlandó részt venni a frontális oktatásban biodíszletként.

Valószínűleg a tabletező gyerekek hozzászoktak, hogy mindig az van előttük, amit ők szeretnének látni és a frontális oktatás ennek pont az ellenkezője.

Ki mennyire örülne neki felnőtt korában, ha holnaptól csak operametált hallgathatna, miközben eddig azt hallgatott amit csak akart?

Ez a 21. század egyik kihívása. Kezelni és használni kell ezeket a helyzeteket, nem tiltani. Olyan ez, minthogy régen sokan azt gondolták, a gyerekekbe maga az ördög bújt, azért "rosszalkodnak" és a szülőnek ki kell belőle vernie az ördögöt.
100 év múlva pont ugyanígy fogunk visszatekinteni az "elmaradott, analóg szülők" hozzánemértő nevelési módszereire.

Bobby Newmark 2018.11.07. 17:12:19

@nemorino: @sterimar: Ez nem a korlátlanul elérhető információ negatív hatása, hanem nettó a ti hibátok.

Ha hatás lenne, akkor nem pont az ellenkező irányba változott volna nálam a helyzet, valószínűleg.

Amióta ingyen és korlátlanul lehet elérni könyveket, plusz nincs szükség arra, hogy egy fizikai kópiához legyen valami hozzáférésem, azóta sokkal többet olvasok.

A következő nagy ugrás az e-book olvasó volt, az még jobban megrúgta a dolgot, onnantól nem csak otthon meg elalvás előtt, hanem tömegközlekedés közben is olvasok, meg nagyjából mindenhol, ahol 5 percnél többet kell várni.

Szóval nem a világ hibája az, ha ti nem tudjátok kezelni, meg megkattantok tőle.

midnightcoder2 2018.11.07. 17:21:46

@Bobby Newmark: Mondjuk én a net mellett is elolvasok olyan 5-6 könyvet angolul, leginkább a mobilomon. És igen, a tömegközlekedés az egyik legjobb erre.

Dorinda41 2018.11.07. 17:27:19

A 3 éves unokám használ tabletet és laptopot is. Miután mindegyik kóddal működik, megtanulta a számokat és a jelszóhoz használt betűket is magától. Én beszélek magamban, így mindig elmondtam, hogy mit ütök be, megtanulta. Pedig nem egyszerű 3 külön kódon bejutni a gépembe. Csak hétvégén nálam használhatja, velem együtt. Szépen beszél angolul, mondja a szavakat, amiket a videókban lát, hall, van amikor máe előre, mielőtt ott mondják. A reklámokat automatikusan ugorja át, mert tőlem is ezt látja. Sőt, a tévét is csak felvételről nézzük (legfőbbképeen sportot), ott is ugorjuk a reklámot. Emellett természetesen úszni járunk, játszótér, játszóház, kirándulás, rokonlátogatás, stb. a program. Ezekre a programokra nem viszünk semmiféle kütyüt. Ha nálam van a tabletem, mert azzal telefonálok is, akkor sem használjuk. Lehet észen használni mindent és ész nélkül is. A világ nem fog megállni nekünk. Haladjunk vele. Egyik nagyon okos sem jár már lovaskocsival, de ha autót használ, azt ésszel teszi és nem száguldozik ezerrel. Erről szól ez az egész. Azt én is rühellem, amikor megyünk a buszon, vonaton, anyuka, apuka nyomorgatja a kütyüjét és lesz.rják a gyereket. Ezeket én is pofán tudnám csapni. Nem erre van!

BéLóg 2018.11.07. 18:47:20

@szepipiktor: Az ilyenből (a saját élményeidet is beleértve) alig van. A mobilt meg a világ 7 milliárd lakójából 5 nyomogatja.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Szaktanár: @Void Bunkoid: sztem ny-európába költözni épp, h nem bátorság, én legalábbis sokkal bátrabb lettem volna, ha kalandvágyból otthon maradok. nagy kár, h nem mertem kockáztatni, és inkább a kiszámíthat... (2019.02.18. 12:24) Nem csak Orbán ad ingyenpénzt a családoknak
 • Void Bunkoid: @Berelhetoreklamfelulet: "a kihaló félben lévő falvak annyira elszórtan helyezkednek el, és annyira alacsony a lakosságuk, hogy még buszoztatással sincs elég ember a környéken" Nem véletlenül. A re... (2019.02.18. 10:27) Nem csak Orbán ad ingyenpénzt a családoknak
 • Tesztelo.hu: "Az ágy prototípusát egy kísérleti projekt részeként készítették el, amelynek célja a mindennapi problémák kezelése, és vélhetően sorozatgyártása nem indul el, vagyis a párok nem vásárolhatják meg."... (2019.02.17. 13:51) Az ágy, ami sok kapcsolatot megmenthet
 • Online Távmunkás: Szóval összeraktak egy prototípust, telekürtölték vele a sajtót, de valószínűleg le se tesztelték... (2019.02.17. 09:14) Az ágy, ami sok kapcsolatot megmenthet
 • Almandin: @ételizésítő: Elég sajnálatra méltó a gondolkodásmódod. Valószínűleg csak rossz személyes tapasztalataid lehettek nőkkel, ezért nem lehet meggyőzni, hogy más nők is vannak. Esetleg sose tudtál kielé... (2019.02.15. 18:33) Hogyan legyen kielégítőbb a szexuális életünk?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es