Kívül tágasabb

Élet a nagy kínai tűzfal mögött

2018.09.18. 07:40, Kívül tágasabb , 29 komment

A kínai fiatalok hozzászoktak a cenzúrához. A kommunista állam médiagépezete tökéletesen működik, az új generációk tagjai már szinte nem is vágynak arra, hogy kipróbálják a Google-t vagy a Facebookot, és valódi hírekkel találkozhassanak.

mobilozas_3_foto_pixabay_com_stocksnap.jpg

A kínai fiatalok sohasem hallottak a Google-ről, a Twitterről, a Facebookról vagy az Instagramról, mivel az ázsiai ország blokkolja ezeket az oldalakat, több ezer más portál, köztük a The New York Times és a kínai Wikipedia mellett. Szerepüket a kínai honlapok vették át, hasonló funkciókkal, csak állami cenzúra alatt működve. 

Azokat, akik ebben a rendszerben nőttek fel, óriási szakadék választja el a világ többi részének fiataljaitól. Mivel hozzászoktatták őket a saját, ellenőrzött applikációkhoz és online szolgáltatásokhoz, sokakat nem is érdekel, hogy mi az, amitől tiltva vannak. Ezáltal pedig a pekingi vezetés egy alternatív értékrendszert építhet fel, amely a nyugati liberális demokráciával versenyez. 

Jönnek a követők 

Ezt a példát kezdik más országok is követni, a kínai cenzúrára ráharapott Vietnam, Tanzánia és Etiópia is, és egyre bátrabban alkalmazza. Mindez pedig éppen az ellenkezője annak, amit sokan az internet hatásától vártak, vagyis hogy lebontja a határokat, és megszünteti azt, hogy bizonyos helyeken ne lehessen hozzáférni a hírekhez, fontos információkhoz. 

Még 2000-ben Bill Clinton, az akkori amerikai elnök fogalmazott úgy egy beszédében, hogy az internet szélesebb körű használatával Kína egy sokkal nyitottabb társadalom lehet, „az új században a szabadságot mobiltelefonok és kábelmodemek terjeszthetik el”. 

Ehhez képest a Kínai Kommunista Párt jóval szorosabb ideológiai kontrollt vezetett be Hszi Csin-ping elnöksége alatt. Az idei év első felében az internetet szabályozó szervezet több mint háromezer weboldal engedélyét vonta vissza. 

Az internetes óriáscégek még próbálkoznak. A Google egy cenzúrázott keresőmotoron dolgozik a kínai mobiltelefon felhasználók számára, ha a kormány hozzájárul, a Facebook pedig leányvállalatot hozhatott létre, de engedélyét végül gyorsan elvették. 

Nem is érdekli őket 

Egy nagyszabású kutatás azt igazolta, hogy a kínai egyetemistákat nem érdekli, hogy hozzáférhetnek-e cenzúrázatlan, politikailag érzékeny információkhoz. A kísérlet során két pekingi egyetem ezer diákja kapott olyan eszközöket, amellyel kikerülhetik az állami cenzort, de majdnem a felük nem is használta ezeket, akik pedig mégis, azok sem olyan külföldi oldalakat böngésztek, amelyekhez egyébként nem férhetnek hozzá. 

„A megállapításaink szerint a cenzúra Kínában hatékony, nemcsak azért, mert a rezsim nehézzé teszi az információhoz jutást, hanem mert olyan környezetet segít elő, amelyben az embereknek sincs igényük az ilyen hírekre” – írták a kutatók a brit Independenten.

Az új generáció tagjai között már nincsenek lázadók. Pár éve még ismertté vált Han Han, egy blogger, aki megkérdőjelezte a kínai politikai rendszert és a tradicionális értékeket. 

Könyveit milliós példányszámban adták el és 40 millió követője volt a Weibón, a kínai Twitteren. A mostani tinédzserek vagy huszonévesek között már nincsenek hasonlók, sőt, Han Han is nagyot változott, leginkább a filmkészítésről és az autóversenyzésről posztol, nem politikáról. 

Minden úgy jó, ahogy van 

A kínai fialatok körében népszerű a Baidu, a WeChat nevű közösségi médiaszolgálató és egy rövidvideós platform, a Tik Tok. A felmérések szerint elégedettek életük alakulásával és az ország helyzetével, úgy látják, Kína története legjobb napjait éli és egyre jobb hellyé válik. Minden úgy jó, ahogy van – igaz ez a kínai applikációkra is a véleményük szerint. 

Vannak, akik akkor sem keresik fel az egyébként tiltott alkalmazásokat és oldalakat, amikor tehetnék, vagyis amikor külföldön járnak, és volt olyan is, akit megrémítettek a külföldi híradásokban szereplő tudósítások a háborúkról és tüntetésekről, ezért inkább el is kerüli ezeket. 

Persze vannak nyitottabb fiatalok is: a 23 éves Perry Fang Ausztráliában tanul, ahol természetesen szabadon használhatja az internetet. Most ha hazalátogat Kantonba szüleihez, nehéz úgy interneteznie, hogy ne használja a Google-t és figyel arra, hogy szülei előtt ne kattintson – egyébként tiltott – politikai hírekre. Azt vallja, a kínai alkalmazásokra használhatatlanok, ha valaki külföldre költözik – az igazi világ csak akkor tárulhat ki. 

Falloszkagyló és dundikóla avagy egészen morbid furcsaságok

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: internet Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7714246617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2018.09.18. 23:18:35

A cenzúra természetesen nem jó. Azzal viszont erősen vitatkoznék, hogy a Google, Facebook mennyire független úgy politikailag, mint szellemileg, anyagilag. A legjobban kifejlesztett kém programok, iszonyú nagy adatbázissal.
Tulajdonosaik a kezdetektől kollaborálnak a titkosszolgálatokkal. Mindenki jól jár a maga módján. A titkosszolgálatok aránylag kis ráfordítással az egész világot átlátják. A cégek meg a világ minden részére terjeszkedhetnek. Nem véletlen, hogy így vagy úgy beszórják az egész világot ilyen programokkal teli gépekkel. Valahol megvetetik az emberekkel valahol "segélyként" adják.
Az meg nem akár a kínaiak szemére se vetni, hogy saját országukban a saját embereiket inkább ők figyelnék meg.
Persze erre azonnal nyervákolnak a "független" médiák, mint a CNN.

Alick 2018.09.18. 23:51:57

@Bkkzol: A Nagy Tezsdvír mindenütt másképpen egyforma. :)

chrisred 2018.09.19. 04:52:50

@Bkkzol: Szóba nem került a Google vagy a Facebook függetlensége, csak az, hogy a kínaiak még csak nem is találkozhatnak velük.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.19. 05:34:53

Azaz ugyanaz van, mint nyugaton, csak más a cenzúrázás szempontja.

chrisred 2018.09.19. 05:49:12

@maxval balcán bircaman: Nem, mert nyugaton semmi nem akadályoz meg, hogy olvasd a kínai weboldalakat, használd a kínai appokat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.19. 05:55:01

@chrisred:

Mégis: az átlagember nem jut el alternatív médiákhoz, csak a liberálisokkal találkozik.

chrisred 2018.09.19. 05:58:54

@maxval balcán bircaman: Nem állhat minden átlagember mellé közlekedési rendőr az interneten, hogy eljuttassa az alternatív médiához. Egyébként pont ezt nevezik cenzúrának.

Bkkzol 2018.09.19. 07:00:26

@chrisred: Mit ha valami cenzúráról is volna valahol a blog... mindegy.
Huuu, de nagy tragédia (számukra is), hogy nem googliznak, facebookoznak... Egyébként meg vannak a kínai megfelelői... pl. a WEChat.

Emmett Brown 2018.09.19. 07:51:23

@Bkkzol: próbálj meg rákeresni a Tienanmen 1989 re a kínai guglin.

Óriási különbség a kínai meg a nyugati net között, hogy nyugaton a nem mainstream siteok egyszerűen 4-ed/5öd rangú dolgokként vannak kezelve, de simán rá tudsz keresni, vagy megnyitni azokat. Kínában meg szimplán nem léteznek ezek a dolgok.

Bkkzol 2018.09.19. 08:16:52

@Emmett Brown: Az lehet, hogy annyi infot találnék, mint Guantanamóról vagy az Irakban talált vegyi fegyverek listájáról :-))
Tudomásul kell venni, hogy az egyik rendszer felépítménye se különb a másiknál. Egyiknek se finomabb a módszere a másiknál.
A "nagy nyugati sajtó" se független. Aki ezt mondja vagy/és hiszi az hazudik. Máshonnan kapja a pénzt, szivességeket ezért mást kell írniuk illetve nem írniuk.

juletræ 2018.09.19. 08:23:11

@Bkkzol:

1. "nyervákolás". Tudomásol kell venned, hogy te is a nyugati civilizáció része vagy ( kevésbé absztraktul: addig megy neked jól, amíg a német autógyáraknak). Kína ilyen szempontból neked nem jó - eröforrásokat zabál fel elöled, ami nyilván nem a jólétedet növeli. Továbbá a kooperációra csak korlátozottan hajlandó ( L. szellemi tulajdon védelme, nyugati cégek kitiltása, stb). Szóval a "nyervákolás' hosszú távon a te érdekeidben (is) áll.

2. " A felmérések szerint elégedettek életük alakulásával és az ország helyzetével, úgy látják, Kína története legjobb napjait éli és egyre jobb hellyé válik. "

Nagyrészt a nyugati technológiának és piacoknak köszönhetóen. Namármost a kínaiak igen nagy bajban lesznek, ha a jenelnegi világrend eltünik ( legalábbis számukra - ilyen vagy olyan okból).
Meg vagyok róla gyözödve hogy a tudományos-technológiai-müszaki fejlödés optimálisan csak szabad közegben valósítható meg ( ugye, az oroszoknak -oppárdon, Szovjetúnió- volt 70 évük az ellentettjét bebizonyítani, Kína esetében a dolog meg triviális ). Szóval ha így vagy úgy a kölcsönhatásuk Nyugattal lecsökken/behatárolttá válik, akkor megnézhetik magukat.

Nancsibacsi 2018.09.19. 08:31:39

@Emmett Brown: Próbáld meg Németországban a homárokat homárnak nevezni :-D
Figy, ilyen mindenhol van. Kínában a kommunizmust védik, Németországban a liberalizmust. Kicsit mások a módszerek, de aki nem követi a hivatalos elveket - pl. Németországban látványosan undorodik a "melegektől" - annak feldugják az esernyőt a s.ggébe, és kihúzzák kinyitva. Most te itt a melegekkel vagy elfogadóbb - mert ezt tolta bele a rendszer évtizedeken keresztül az arcodba, hogy el KELL őket fogadni, Kínában meg a kommunizmussal szemben lennél hasonló okok miatt elfogadóbb. Egy centivel se rosszabb az a rendszer mint az Európai.

Emmett Brown 2018.09.19. 08:38:01

@Bkkzol: látod, TE is tudod, hogy a vegyi fegyverek kamuk voltak, meg hogy Guantánamón geciségek folynak.

Ez minősegi különbség.

Bkkzol 2018.09.19. 08:41:33

@juletræ: A nyugati cégek (pl. az autógyárak) nem moralizálnak sokat Kínával ,mert a legnagyobb felvevő piacuk. A BMW próbált kicsit erősködni mikor egy X modellre igen hasonló kínai modell jött ki, de ekkor azt az ajánlatot kapták, hogy a perlekedés idejére hagyják el az országot. Kb. 2 nap alatt "rájöttek", hogy még nem is hasonlít a kínai kocsi az X modellre. :-))
Igen nagy problémák vannak a szellemi jogokkal. Tudom. Nagy probléma, hogy a 80 éves miki egér után még tartják a markukat. Vagy a gyógyszereknél is 10 év után is 10 dollárért árulják a 10 centes gyógyszert. Tudom a dumát a fejlesztési pénzekről! Befektetett 10 milliót mire egy gyógyszer "bejön", de amikor már bezsebelt 4 milliárdot akkor még mit szeretne?
Valószínű nincs meg az egyik a másik nélkül. Vegyük tudomásul, hogy a nagy tömegeknél van a termelés és a felvevő piac. Szép a technológiai fejlesztés, de ki fogja gyártani? Kinek adják el? A pár száz milliós Európának? Vagy a kicsit nagyobb USA-nak?
Gyakorlatilag semmilyen termelés nem folyik európában. Az egész kontinens egy skanzen már. Jönnek a turisták fényképezni házi bororzót-sörözőt. Bemennek a Mercedes vagy BMW múzeumba , mintagyárba... fénykép és mennek haza.

midnightcoder2 2018.09.19. 08:49:22

@Emmett Brown: Ja. Mert az európai huszadrangú siteokat nem figyeli az európai gondolatrendõrség ? Holocausttagadás (= a hivatalos álláspont vitatása) a németeknél egy faszbúk post esetén is lecsuknak, nem egy ilyen site üzemeltetéséért.
Egyik kutya, másik eb.

Emmett Brown 2018.09.19. 08:51:47

@Nancsibacsi: sajnos nem tudok annyira németül, hogy pontosan rá tudjak keresni, de szinte biztos vagyok benne hogy van egy pár homofób német Site/blog ahol orrba-szájba szidják a ratyikat, illetve ugyanez pepitában a migránsokkal.

Nem az a kérdés, hogy a mainstream mit mond, hanem az, hogy az alternatív megközelítések léteznek-e egyáltalán.

Emmett Brown 2018.09.19. 09:15:29

@midnightcoder2: a holokauszt tagadás büntetése egy kontraproduktív baromság. Én nem kedvelem az antiszemitizmust, de a mondvacsinált anti-antiszemitizmust még kevésbé.

Azt viszont továbbra is tartom, hogy igenis komoly különbség van: itthon és valószínűleg Németországban is leírhatom, hogy nem értek egyet a Holokauszttagadás büntethetőségével, viszont Kínában már azt sem lehet leírni, hogy nem értesz egyet a Tienanmen 1989 elismerésének büntethetőségével. Hiszen már magát a Tienanmen 1989 et sem lehet leírni.

rnz 2018.09.19. 09:21:47

Ott ha valami tiltott, akkor azt senki nem látja. Nálunk felrakhatsz akármit, ami ha az önkényes, _nem állami_ cenzoroknak tetszik, akkor ott marad, ha nem akkor szó nélkül leszedik. Rosszabb esetben bannolnak. Nehéz eldönteni, hogy melyik a rosszabb.

j.a.r.v.i.s 2018.09.19. 09:33:52

Jól mutatja, hogy semmilyen szinten nem akarnak velünk keveredni, szóval a népeket összekötő célját teljes mértékben elvesztette, mivel nincs kultúrák közötti átjárás. Teljesen új társadalmi rendet építenek Ázsiában, ami valóban nem azokra a kulturális alapokra épül, amit mi megszoktunk, de mostantól leginkább ahhoz kell hozzászoknunk, hogy a második világháború óta mi Európa teljes mértékben ki lettünk herélve és évtizedek óta maximum csak hisszük, hogy mi vagyunk civilizáció csúcsa, valóságban pedig a kapuk kulcsait 70 éve kicsavarták a kezünkből és kollektív autizmusban szenvedve szagoljuk a saját fingszagunkat, amíg a barbárok újra el nem indulnak a kapukhoz, amikre már nincs ráhatásunk.

Eugene Horse 2018.09.19. 09:40:29

A kínai meg a nyugati social média alkalmazások között nagyjából nulla különbség van, csak a kontroll iránya más.

Eugene Horse 2018.09.19. 09:41:05

@chrisred: gondolom sokat olvasod is őket :))))

Alick 2018.09.19. 09:54:32

Amíg a kínaiaknak jól megy, nem is nagyon érdekli őket az alternatív nézőpont a személyes boldoguláshoz képest.

Brix 2018.09.19. 09:57:20

Nem tudom sajnálni őket...Hiszen, a diktaktórikus rendszer , amelyben èlnek," önmaguk" választása...Úgy tűnik, a többsèg önkènt mond le a szabadsága nagyobbik rèszèről, ès ünnepli az èlet minden területèn megjelenő állami önkènyt...A kínaiak, oroszok, törökök, menthetetlenek...Mi is a határon mozgunk sajnos...Tudomásul kell venni: a nyugati társadalom előreszaladt az embersèg fejlődèsèben...Máshol az emberek jól èrzik magukat az elnyomó struktúrákban, a hatalmi hierarchiában, a vègletekig önző, embertelen individualista rendszerekben. Kína is ilyen ország, ezen nem lehet segíteni...

tamask 2018.09.19. 10:18:05

Azt tudni kell, hogy az ázsiai ember alapvetően sokkal jobban elfogadja a felülről jövő magyarázatokat, a hivatalos álláspontot, a tekintélyt tiszteli, ezt verték beléjük a szüleik, az egész a konfucianizmusból ered. Erre mondják, hogy birka mentalitáa, csordaszellem.
Aki kérdez, aki kételkedik, aki az igazat mondja és ezzel kellemetlen helyzetbe hoz másokat, az bajkeverő. A harmóniára, békére törekednek a társadalomban, ez pedig sokkal durvább dolgokhoz vezet, mint azt egyesek gondolnák. A társadalmi béke éa harmónia nevében akár milliókat elűztek a földjeikről, ha a lakóhelyed közelében egy akkumulátorgyár miatt rákos megbetegedések fordulnak elő tömegesen, akkor te a társadalmi békét sérted azzal, ha ezt szóvá teszed.

A kínai fiatalok kizárólag szappanoperákat néznek a telefonjukon. Meg fotókat posztolnak arról, hogy esznek az étteremben.

tamask 2018.09.19. 10:28:43

@Brix: "Úgy tűnik, a többsèg önkènt mond le a szabadsága nagyobbik rèszèről"

Sajnos nem erről van szó. Nem lemondanak a szabadságról, hanem azt se tudják értelmezni, hogy mi az a szabadság. A kínaiaknak a szabadság szó semmit se mond. Ez a fogalom egyáltalán nem szerepel központi helyen a konfuciánus kultúrkörben, ami magában foglalja Japánt, Koreát és Vietnámot is.
A béke és a biztonság a fontos. Ez jelenti a társadalmi harmóniát, amikor mindenki beáll a sorba és egy irányba menetel. Csak nézd meg hogy nevezik el az utcáikat, tereiket. A béke (和平) és a biztonság (安) rengeteg közterület elnevezésében szerepel.

Ha tele a gyomruk, akkor a kínaiakat abszolút nem érdekli, hogy mi folyik körülöttük.

Brix 2018.09.19. 11:48:11

@tamask: " Ha tele a gyomruk, akkor a kínaiakat abszolút nem érdekli, hogy mi folyik körülöttük." Pont ezért unszimpatikus ez az embertelen rendszer. Elvileg pedig " kollektív" társadalmak lennének, valójában a legkeményebb önző, individualisták...Fogalmuk sincs a nyugati altruizmusról, önfeláldozásról..Nevezhetik bárhogy a rendszerüket, az valójában egy "dog eats dog" társadalom, mivel nem ismerik el az emberi méltóságot, nem fogadják el az egyéni véleményt és az individum szabad választási lehetőségeit megkérdőjelezik/tiltják...Akkor, még nem beszéltem az állatvédelem helyzetéről...Szellemiségben soha nem érik ezek utol Európát, nem számít milyen anyagi kultúrát hoznak létre maguk körül...Sőt, szerintem Kína lesz a következő nagy gazdasági válság kiindulópontja , hiszen előbb-utóbb kidurran az a lufi amit fújnak

Emmett Brown 2018.09.19. 12:40:46

@Brix: nyilván nyugati szemmel nagyon furcsák, viszont az egy óriási különbség, hogy náluk most nő fel az első generáció aki már jólétben született. Ahol 40 éve nyomor volt, ott most egyszerűen örülnek, hogy nincs, ők most kezdik el megmászni a Maslow piramist.

Billy Hill 2018.09.19. 13:45:21

@Brix: Nem tudom, valószínűleg nemcsak ők fújják a lufijukat, hanem mi is náluk fújjuk, velük fújatjuk a miénket. Vissza lehet hozni mindennek a gyártását Európába, csak nem ilyen ára lesz a termékeknek. Ezt ki fogja bevállalni?

tamask 2018.09.20. 15:42:42

@Billy Hill: nyugi, már Kínából is mennek tovább a cégek, mert a kínai melós már nem éri be egy tál rizzsel. Vietnam, Indonézia, India és hasonló országok felé mozdult el több gyártócég.

@Brix: igen, kollektív társadalom Ázsiában korántse azt jelenti, amit Európában, hogy mindenki felelősséget érez a közösségért. Az ázsiai kollektivizmusnak semmi köze a skandináv jóléti kollektivizmushoz.
Az ázsiaiaknak a környezetvédelem, az emberi jogok, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés semmit se jelent. Sokkal önzőbb és rövidlátóbb társadalmak, mint a fehér társadalmak.
Ázsiában ezerszer kirekesztőbbek, rasszistábbak az emberek, mint a fehér országokban. Egy magyar-román gyűlölködés semmi egy japán-kínai, vietnami-kínai viszonyhoz képest.
Nem csak a következő gazdasági válság, hanem a következő világháború is valószínűleg Ázsiában fog kitörni.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Lilli_Csiribiri: Mindig érdekes nekem ikres cikkeket olvasni mert némileg érintett vagyok ebben, a testvéreim egypetéjű ikrek. És hát igen az ikrek közt valóban létezik egy különleges kapcsolat ami testvérek közt ni... (2019.03.18. 22:12) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Szalay Miklós: Egy alapos kis írás világunk iparizáltságáról, a fokozódó gépesítésről, az emberi munkaerő kiszorulásáról: egyvilag.hu/temakep/081.shtml (2019.03.18. 21:31) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • szepipiktor: Mivel nem vagyok sem felszolgáló, sem konyhai kisegítő, sem multiknál "robot", az én munkámat nem veszik el... Az én munkámat az Y generációs HR-esek veszik el, ezért kell vállakozóként működni. De ... (2019.03.18. 21:20) Akik tényleg elveszik a munkádat
 • ]{udarauszkasz: Es ezek a 60as evek voltak. Kepzelem, a mai technologiai lehetosegeket felhasznalva (CrispR, nanotechnologia, stb..) mit muvelhetnek. Az X-aktak ehhez kepest szerintem Teletubbies. (2019.03.18. 18:11) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • midnightcoder2: Voltak bõven ennél sokkal durvább kísérletek is az USA-ban amik nyilvánosságra kerültek. Ez speciel szerintem annyira nagyon nem durva, ugyanakkor elég fontos kérdésekre adhat választ. Illetve, pers... (2019.03.18. 09:14) Egy kegyetlen kísérlet, ami rosszul végződött
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es