Kívül tágasabb

Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?

2018.09.17. 06:30, Kívül tágasabb , 78 komment

A gazdasági egyenlőtlenség ösztönzi valószínűleg a nőket arra, hogy szexualizálják magukat a szelfikkel és nem az elnyomó, patriarchális társadalom, vélekedik egy kutatás, mely több, mint 100 országból vizsgált fotókat.

2_427.jpg

Ha szegényebbnek érzik magukat a nők, akkor növekszik a versengési hajlamuk és úgynevezett státusz-szorongás alakul ki bennük, azaz a társadalmi rétegek minden szintjén próbálják felülmúlni a kortársaikat – legalábbis ezt állítja az a kutatás, melyet a New South Wales egyetemen, Sydneyben készítették Dr. Khandis Blake vezetésével. 

Összesen 68 562, az Instagramon, vagy a Twitteren megjelent szexi szelfit vizsgáltak 113 országból. Azokat a posztokat nézték, melyeket a „szexi”, vagy „tüzes”, vagy hasonló címkékkel jelöltek és meghatározták, mely országokban fordult ez elő a leggyakrabban. 

A feltételezés az volt, hogy olyan országokban valószínűbb, ahol erős, patriarchális társadalom alakult ki, ahol a nők megjelenését jobban értékelik, mint más tulajdonságaikat. 

„Amit ehelyett találtunk, az az, hogy a nők nagyobb valószínűséggel fektetnek időt és erőfeszítést szexi szelfik posztolására ott, ahol nőnek a gazdasági egyenlőtlenségek, mint ott, ahol a férfiaknak nagyobb a társadalmi ereje és a nemek közti egyenlőtlenségek elterjedtebbek” - mondta Dr. Khandis Blake. 

A kutatásban egyéb tényezőket is figyelembe vettek, a népesség méretét, a társadalom fejlettségi szintjét és az internethez való hozzáférést.

„Az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek a szexi szelfik erős előrejelzői, azt sugallja, hogy a szexi szelfik a nők körében a társadalmi emelkedés markerei, mely a helyi környezetben a gazdasági ösztönzőket követi nyomon. A mai környezetben szexinek látszani gazdaságilag, társadalmilag és a személyes kapcsolatokban is komoly előnyökkel járhat” – tette hozzá a szakember.

1_455.jpg

Hasonló minta figyelhető meg a szépségszalonokban és ruhaüzletekben elköltött pénzek esetében, az ilyen típusú kiadásokat is előrejelzik a jövedelmi egyenlőtlenségek. 

A kutatók szerint ezek a jelenségek evolúciós perspektívából teljesen érthetőek: „Evolúciós értelemben ezek a viselkedések teljesen racionálisak, sőt adaptívak is. Az alaphelyzet az, hogy az emberek versenyeznek a társaikkal és azok a dolgok, amiket azért tesznek, hogy a hierarchia csúcsára kerüljenek, nagyon fontosak. Ez az, ahová ez a kutatás illeszkedik, mindez arról szól, hogy a nők versengenek és miért versengenek egymással.”

cim_245.jpg

„Amikor egy fiatal nő bikiniben, provokatívan beállított fotót posztol magáról, ne üresnek, vagy áldozatnak gondoljuk őt. Stratégiai játékosként gondoljunk rá egy komplex társadalmi és evolúciós társasjátékban. Készen áll arra, hogy a maximumot hozza ki az életéből, ahogy egyébként mindenki” – tették hozzá a brit Independentben

A fejlett országokban a gazdasági egyenlőtlenségek és a szexualizáció is erősebb: „Eredményeinknek fontos következményei vannak: a szexualizáció kialakulása a gazdasági körülményekre válasz, de nem köthető össze a nők alárendelt voltával” - írta a tanulmány. 

„A nyilvánosság előtti szexualizált ábrázolás azért is egyre gyakoribb, mert az új kommunikációs technológiák, az internet és a mobil eszközök segítik. Paradox módon a szexualizáció legutóbbi növekedése leginkább azokban az országokban figyelhető meg, amelyekben komoly sikereket értek el a nemek közötti egyenlőség terén” – hangsúlyozta Dr. Khandis Blake.

(Fotó: instagram.com/angels_bmw)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása