Kívül tágasabb

Elképesztő fotókon a szovjet korszak romjai

2018.09.12. 06:30, Kívül tágasabb , 29 komment

A Bartini Beriev VVA-14 minden idők talán legbizarrabb repülőgépe volt. Függőlegesen tudod felszállni, le tudott szállni a vízre és arra tervezték, hogy felkutassa és elpusztítsa az amerikai tengeralattjárókat a hidegháború idején.

bartini_beriev_vva-14.jpg

A gép 1972-ben szállt fel először, de mindjárt tovább is fejlesztették kétéltűvé, alacsonyan tudott szállni a víz felett, miközben célpontokat keresett a víz alatt. Úgy nézett ki, mint egy űrhajó és egy hidroplán keveréke, szóval minden volt, csak nem elegáns, de tele volt technológiai újdonságokkal. 

Olasz származású fejlesztője, Robert Bartini 1974-es halála után a projektet abbahagyták, összesen két prototípus épült és 100 órát töltöttek levegőben. Egy maradt meg, Moszkva külterületén egy múzeumban található, a szárnyai pedig hiányoznak. A régi idők pusztuló ereklyéje.

1_454.jpg

Ez a repülő a tökéletes szimbóluma Danila Tkachenko “Lezárt terület” című fotósorozatának, ami három télen át készült és a nagy hóban pusztuló szovjet műtárgyakat teszi halhatatlanná. 

Nagyon sok olyan helyen fotózott, amely a szovjet időkben megközelíthetetlen, elzárt terület volt, mert titkos technológiákat használtak. A képek műemlékeket, gyárakat, katonai bázisokat és sokféle járművet ábrázolnak a pusztulás különböző fázisaiban.

tengeralattjaro.jpgTengeralattjáró

teleszkop.jpgTeleszkóp

Danila Tkachenko projektje az emberiség utópikus vágyairól szól a technológiai fejlődés iránt. De ezért a vágyért nagy árat fizettek, mert a szovjet kormány szinte bármit kész volt feláldozni érte. 

“Olyan helyekre utazom, melyek valaha nagyon fontosak voltak a technológiai fejlődés szempontjából, de most elhagyatottak. Ezek a helyek jelentőségüket az elavult, utópikus ideológiával együtt veszítették el” - írja Tkachenko a weboldalán.

bajnokur_mellett.jpgValami furcsaság Bajkonur mellett

“Titkos városok, melyeket nem jelöl  a térkép, elfelejtett tudományos győzelmek, elhagyott épületek ember nélküli komplexitásukban. A soha el nem jövő, tökéletesen technokratikus jövő” - teszi hozzá. 

A képek pedig minimum elgondolkodtatók.

(Fotó: danilatkachenko.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr3114233733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göntér László 2018.09.12. 19:57:57

Ezekkel a szörnyűségekkel nem csináltak Hirosimát és Nagaszakit. Most a csillagháborút szeretnék elkerülni. Fantasztikus ötletek most is vannak, amiken 50 év múlva kedvükre szörnyülködhetnek az akkori fotósok.

BiG74 Bodri 2018.09.12. 20:10:03

Hát ez így satnya, kellene egy kicsit több sztori a képek mögé, de azért köszi!

pina noir 2018.09.12. 21:36:23

Mit keresett egy olasz tervező a szovjet fegyerfejlesztés berkeiben..?

pina noir 2018.09.12. 21:39:02

@Göntér László: Ne feledkezzünk meg Hamburgról és Drezdáról se. A különbség annyi, hogy ott nem egy szempillantás, hanem egy éjszaka alatt pusztultak el tízezrek..

BéLóg 2018.09.12. 21:44:37

Igen, kicsit töttyedt. Meg a négy kép...

Macskond 2018.09.12. 23:17:14

A második kép alá: Fázis vezérelt légvédelmi radar.
(valószinűleg)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.09.13. 08:05:58

@BiG74 Bodri: Fotósorozatnak elég gyenge, kellene még 5-6 kép és kicsit több szöveg.

@Göntér László: @pina noir: Náluk a saját lakosság kiirtása volt a menő, éheztetéssel, kivégzéssel, kényszermunkával, kinek mi jutott a sok millió áldozat közül. Persze a 2. világháborúban megszállt országokban se kevés áldozat volt...

rnz 2018.09.13. 08:08:46

@pina noir: Ohh, arról alaposan gondoskodnak folyamatosan, hogy el ne felejtse senki. Ahogy most te is.

ZON 2018.09.13. 08:42:28

@pina noir: a náci Németország agresszióját próbálod szépíteni ezzel a Drezdahamburggal ? A Sztálingrádnál elpusztított több tízezer polgári áldozat nem izgat ?
"Maradtatok volna otthon a seggeteken..." - mondja Hrabal forgalmistája, és szerintem igaza van.

pina noir 2018.09.13. 09:20:40

@rnz: @ZON: Ha Hirosimára és Nagaszakira emlékezünk, akkor erre a két német városra is emlékezni kell.

pityókaborsommelier 2018.09.13. 09:32:44

@Göntér László: @pina noir: Ne legyenek illúzióitok. Ha a ruszkiknak lett volna hozzá eszközük, ők is lazán megcsinálták volna.

ZON 2018.09.13. 09:48:34

@pina noir: Valóban, az USA kezdett orvul háborút Japán ellen, és még volt pofájuk ledobni a két bombát...

rnz 2018.09.13. 09:51:20

@pina noir: Ha megnézünk egy kerek évet és elkezdünk számolgatni, ezer százalékig biztos vagyok benne, hogy több hírt/írást találunk a nácik által lemészárolt zsidókról, mint az összes többi népírtásról együttvéve. Túltolják. Nagyon és régóta. Szörnyűséges, borzalmas, ez vitathatatlan. De valahogy hajlamosak a többi hasonló eset fölé emelni, pedig nem hogy nem szabadna, egyenesen meg is kellene tiltani. Ha a japán borzalmakról emlékezünk, akkor nem kell egyből feltétlenül elővenni a náci rémtetteket, vagy ha már igen, akkor vegyük elő az oroszok, amcsik, kínaiak és a többiek által elkövetett bűnöket is egytől egyig, különben ismét egyoldalú a történet.

Void Bunkoid 2018.09.13. 11:25:35

@pina noir: szerették az olaszokat. A híres kocka-Lada is tulajdonképpen csak egy rebrandelt Fiat.

tükörfúró 2018.09.13. 13:19:45

A "Csernobil katasztrófakultusszal" indult ez nyugaton, de mostanra nagy trend lett a "sikertelen letünt szovjetúnió" "sehova nem vezető furcsa projektjeit" "omladozó romjait" ebben a körítésben tálalni.
A valóság az, (és ez nem ruszki imádat, sőt!), hogy ez egy ferdítő és veszélyes nézet.
Oroszország egyszer már a világ egyik majdnem önálló pólusa volt, ahol sokkal inkább belterjes és kötött volt minden, mintha a nyugati világot és benne az usa szerepét nézzük.
Ez a sok "furcsa monstrum" nem valami sosemvolt, sikertelen, elfeledett dolog lenyomata az időben, hanem annak a világhatalomnak a projektjei, vállalatai, gazdasága, katonai és hadiipari erejének a tárgyi maradéka, ami pont úgy eljutott az űrbe, pont úgy volt atomrakétája, tengeralattjárói, stb, pont úgy kifejlesztette a maga haditechnikáját és felszerelte nem csak a saját gigahadseregét, de az egész blokk összes "baráti" (valójában elfoglalt, alárendelt) országának is juttatott technológiát.
Szuperszónikus repülő, atombomba, reaktor, radar, űrhajó nem lesz a semmiből, három muzsik nem tud egy falusi kohóban űrhajót olvasztani.
Ehhez nagy giga-vállalatok, tudományos intézetek, kisérleti telepek, alapgyárak, bányák, anyagok, technológiák kellenek, egészen le a támogató alapiparig és könnyűiparig...a szállítástól a ruhákon át az építkezéstől az erőművekig, közlekedésig, bányákig, elektronikáig.
Mindez ennek a nyoma, az önálló szovjet ipar és tudomány valamiért bezárt, felszámolt, szükségtelenné vált mostrumai, romjai.
Azonban oroszország máig egy erős és egyre fenyegetőbb világhatalom, ostobaság azt hinni, mindez már a sehova vezető "bukott múlt" roncsa.
Nyilván sokminden már nem kell nekik sem, már nem gyévuskák csavarják az akkumulátort itatósból, hanem megveszik kínából ők (is), a nagy gazdasági mélyrepülésük idején sokféle gyáruk és üzemük lábon szétrohadt és-vagy bezárták, illetve a gazdaság mára ott is részben átalakult, átkerültek a hangsúlyok.
Moszkvában ma már sokszor annyian vállalkoznak, üzletelnek, ülnek idorában, programoznak, szerveznek, terveznek, menedzselnek, mint ahányan bejárnak valami gyárba, "kalapálni a vasat"
A valaha volt betonmonstrumok tehát nem egy céltalan kudarcos, sosem volt valami mementói, hanem nagyon is létező és máig továbbélő, fejlődő technológia és társadalom egy korának lenyomata, egy szelete.
Az USA-ban komplett vidékek és városok néznek ki kb így, a híres rozsdaöv ugye, ...amikor a helyi nehéziparon túllépett az idő és a korszellem.
Nekünk magyaroknak különösen érteni és érezni kellene ezt az ilyen fotósorozatok mögött meghúzódó fals politikai üzenetet; történelmünk során tucatszor sodródtunk keletről nyugatra, ideoda, érdemes lenne végre a kamu propagandák kétpofára zabálása a helyett önálló történelemszemlélettel, saját szempontunkból és jövőperspektíváink távlatából visszanézni a múltba.

molnibalage 2018.09.13. 14:18:52

@tükörfúró: Az egész komment célját nem értem. A nagy szovjet hozsánnázás közben meg el tetszett felejteni, hogy milyen áron érte el a Szu azt, amit...

Mert a nyugat és az USA messze többet ért el, csak ott nem nyomorgott a társadalom nagyobb része és ezek még léteznek. a Szu és vele együtt a KGST okkal dőlt össze. A COCOM lista sem viccből létezett és nem poénból próbálta a keleti blokk ott megkerülni, ahol csak tudta...

LassúGabi 2018.09.13. 15:55:18

@Void Bunkoid: nem, a Zsigulit gyártották a Fiat 124 licensze alapján.
A kocka Ladát fejlesztették /lol/ tovább belőle!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.09.13. 17:36:39

Ezek egy részét jó lenne átmenteni a kontinensre, ahogy a Burant (Speyerben) és a TU144-est (Singheimben egzostive.com/sinsheim-2018/ ) is szépen megőrizték, egy Lun osztályú Ekranoplánnak még pont lenne hely Speyerben a propelleres Antonov mellett :).

A Lun esetében is nagyobb volt a projekt ilyesztgetési potenciálja mint a használhatósága. Bár háború esetén jól jöhetett volna, a civil felhasználásra alkalmatlan.

A végén csak az működött az orosz gazdaságban amit elloptak nyugatról vagy megvettek olajpénzből. Amúgy egy afrikai ország színvonalán tengődtek és közben élték fel amit európából összeraboltak.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.09.13. 17:40:19

A Bartini esetében a vélt tulajdonságok erősen megkérdőjelezhetőek, ez egyébbként igaz volt az összes orosz technikára, csak papíron voltak versenyképesek.

David Bowman 2018.09.13. 17:48:30

@pina noir: Komcsi volt. Volt több extrém terve, de egy se valósult meg.

David Bowman 2018.09.13. 17:50:35

@Macskond: Nem. Nagyon hosszú távú kommunikációs antennák a műholdak előtti időkből.

Macskond 2018.09.14. 13:22:48

@David Bowman: Hát a szerkezetét tekintve ezt én fenntartással fogadnám. A műholdak előtt a hosszútávú kommunikációra hosszúhullámú adókat használtak amik nagyon nem így néznek. Ezek parabolás és kazettás szerkezetű antennák, amelyek sokkal inkább mikrohullámú átvitelre utalnak ami viszont egyenes vonalban terjed és nem verődik vissza a légkör felső rétegekről. Ilyen formán nem igazán alkalmasak hosszútávú kommunikációra. (űrkommunikációra azonban pl igen)

pina noir 2018.09.14. 15:12:40

@Ződ2000: A németek is hasonlóan gondolták kb. '42 végéig..:)

pina noir 2018.09.14. 15:14:16

@ZON: Vae victis..? A civil áldozatokra sem szabad emlékezni, te humanista?

pina noir 2018.09.14. 15:18:48

@molnibalage: Illúzió azt hinni, hogy másként elérhette volna azt a fejlődést, amit elért, annyi idő alatt. Ez az ország '17-ben kvázi középkori állapotok között leledzett, néhány évtized múlva pedig hidrogénbombái, interkontinentális rakétái voltak.

Macskond 2018.09.17. 14:06:53

@David Bowman: Köszi!
Mindig tanul az ember valami újat, még akkor is , ha az a valami régi!
Tényleg nagyon érdekes.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • enpera: Aki regisztrált, lemondott a személyiségi jogairól. (2019.01.19. 06:51) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Siphersh: Hát, ebből nem igazán derült ki, hogy mi lehetne ezzel a probléma. A legközelebb akkor jutott a cikk ahhoz, hogy megtudjak erről valamit, amikor azt írja, hogy "jogi aggályokat vetett fel", de ez na... (2019.01.18. 21:23) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • MTA rendes tagja: zsidó trükk (2019.01.18. 21:21) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • Szalay Miklós: Ami a kinézetünket illeti, érdekes lehet egy összfoglaló a testi szépségről, annak működéséről, szerepéről, hatalmáról, a külső és a belső kapcsolatáról: egyvilag.hu/temakep/064.shtml (2019.01.18. 19:33) Miért veszélyes a 10 éves kihívás?
 • invalid user name: @Bobby Newmark: óbazmeg, hát vicceltem, hát a srác birmingham-ben lakik vagyis brit, és amit kitalált az alapján (ha ki nem verik belőle a középiskolában) tényleg nagy koponya lesz, akár tudós, te... (2019.01.18. 07:14) Egyszerű módszer segíthet kevesebb cukrot enni
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es