Kívül tágasabb

A pezsgőt is kinyírhatja a klímaváltozás

2018.08.15. 06:30, Kívül tágasabb , Szólj hozzá!

Vallomással indítunk: szeretjük a pezsgőt, úgyhogy nem kis szomorúsággal olvastuk, hogy a klímaváltozás egyik kedvenc italunkat is hazavághatja. Legalábbis szakemberek szerint simán benne van a pakliban, hogy a pezsgő elveszítheti klasszikus ízét.

pezsgo_foto_unsplash.jpg

Az egyre szélsőségesebb klímaváltozás ugyanis a világ egyre több pontján van hatással a szőlőtermesztésre, és már elérte a híres franciaországi Champagne régiót is. 

A pezsgőhöz való szőlőnek hűvös klíma és kavicsos talaj kell, hogy megkapja azt a jól ismert friss, ropogós íz. Csakhogy a változás éppen ezt a klímát teszi tönkre, ezért a francia pezsgőkészítők nagyon aggódnak a jövő miatt.

Egy Bloombergnek adott interjúban Antoine Malassagne, az A.R. Lenoble pezsgőgyártó társtulajdonosa elmagyarázta a nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük. 

„A 20 évvel ezelőttinél két héttel korábban szüretelünk. Gyakran már augusztusban, ahogy idén. Csakhogy az, hogy a forró napokon érik be a gyümölcs, azt eredményezi, hogy a savtartalma egyre alacsonyabb, ami a bor frissességét is csökkenti” – hívta fel a figyelmet. 

Az alacsony savtartalom azért is gond, mert a bor nemesedése adja a pezsgő különleges ízét. Az A. R. Lenoble most a régebbi évjáratokból származó tartalékborok hozzáadásával próbálja megőrizni a pezsgő egyedi zamatát. 

Egy másik pezsgőgyártó, Louis Roederer másik úton indult el, ő tudományos kísérleteket folytatva elemzi a szőlők DNS-ét, így próbálva meg feltérképezni a klímaváltozás hatását. 

„Földművelőként a hivatásunk, az életünk, a szenvedélyünk évszázadok óta alkalmazkodik a klímaváltozásokhoz. Ha a jövő túl nagy meleget hoz, majd csak burgundit termelünk” – próbált meg optimista maradni Jean-Babtiste Lecaillon, a cég pincefőnöke.

(Fotó: Unsplash/Anthony Delanoix)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr3814181459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • sZulamith: @tamask: "Ja, az intelligenciát két t-vel írjuk." szerintem is:) (2018.09.21. 21:26) A vita okosabbá tesz
  • tamask: @sZulamith: pont erről írtam, hogy nem a vitázásra való hajlandóság jelzi az intelligenciát. Te pedig az első kommentedbeb erre utaltál. A vitára való hajlandósághoz szerinted kell intelligencia. Ép... (2018.09.21. 15:55) A vita okosabbá tesz
  • dr. mesterséges színezék: @isti75: Íme, készül a következő generáció! Fotómodell-manökeniskola (sic!) az ország keleti végében, ahol más probléma úgy sincs, mint a cicajárás elsajátítása stilettóban. Nem lehet elég korán elk... (2018.09.21. 12:25) Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?
  • sZulamith: @tamask: ".....tudni kell lezárni a vitákat, ez pedig nem feltétlenül jelenti a nyitottság hiányát, hanem egyszerűen ízlésbeli, pénzügyi, magánéleti, családi kérdésekben igenis lehet nemet mondani i... (2018.09.21. 08:27) A vita okosabbá tesz
  • maxval balcán bircaman: @Nylul: Mert be kell férkőzni az ellenség erődjébe, belülről rombolva azt. (2018.09.21. 05:57) Zuckerberg nem bír veszíteni
  • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es