Kívül tágasabb

Barcelona, a bűnös város

2018.08.10. 06:30, Kívül tágasabb , 21 komment

A katalán nagyváros egyfelől egyike Európa legszebb és turisták által leginkább látogatott helyeinek, másrészt meglehetősen rossz a híre, hiszen rengeteg utcai bűncselekmény történik. Ami ellen a hatóságok sem sokat tesznek.

la_rambla.jpgA La Rambla a bűnözés egyik melegágya

Ennek oka pedig az, hogy a spanyol törvények szerint a 400 euró értéket meg nem haladó lopás csupán szabálysértés és nem bűntett, ezért büntetése csupán 50 euró. Ráadásul akárhányszor kapnak el egy tolvajt, a bűn nem halmozódik. 

Ennek eredményeképpen a tolvajok csapatokban járnak és a büntetést egyfajta adónak tekintik. A rendőrség ezt nem véletlenül tartja demoralizálónak, hiszen ha egy tolvajt letartóztatnak, az órákon belül újra az utcákon lesz. 

Próbálták ugyan megváltoztatni a törvényt, de a jogrendszer olyan súlyos esetekkel küzd, hogy a tolvajlással egyelőre nem tudnak foglalkozni. Így a helyi hatóságok csak jó tanácsokat adhatnak az embereknek és figyelmeztethetik őket a veszélyre. 

A feljelentési folyamatot mindenesetre megkönnyítették, ez ugyanis elengedhetetlen a biztosítás kifizetéséhez. Régebben órákat kellett a rendőrségen tölteni, de most már online is megoldható a feljelentés, ráadásul többnyelvű online felületen. 

A helyiek is igyekeznek figyelmeztetni a turistákat, ők jellemzően nagyon szégyellik a helyzetet és segíteni próbálnak – derül ki a brit Guardian összeállításából

„Ne legyen nálad kézitáska. Soha ne tegyél táskát vagy hátizsákot a kávéház vagy az étterem padlójára, vegyél olyan kampót, amivel az asztalhoz tudod illeszteni. Legyen nálad övtáska a pénznek, kártyáknak és a kulcsoknak. Soha ne állj meg, ha útbaigazítást kérnek tőled, vagy valaki azt mondja, hogy levesz rólad egy kis madárkakit. Soha ne tedd a pénztárcádat az első, vagy a hátsó zsebedbe” – mondta a város északi részében élő Margot. 

Van, aki azt ajánlja, hogy a rablók miatt legyen nálunk két pénztárca, egy a valódi értékekkel, egy, hogy a rablónak átadjuk, ha olyan a helyzet. 

„A pénzedet és a kártyáidat tartsd az övtáskádban, és legyen egy olcsó műanyag tárcád Monopoly pénzzel és értéktelen kártyákkal kitömve a hátsó zsebedben. Kiabálj, de ne állj ellen” – tanácsolta Ducksis. 

Sokan javasolják, hogy a fontos okmányokról legyen fénymásolatunk. BoyoUK javaslata: „tegyél minden könnyen ellopható cuccot a kerekes bőröndödbe és zárd azt be, amíg a hoteledbe nem érsz. Onnan már naponta könnyen vihetsz magaddal annyi készpénzt, amennyire szükséged van, így a pénztárcád nem az első zsebedben dagadozik”. 

Pórul járt utazók történetei 

„Hirtelen nagydarab férfiak vettek körül, durván félrelöktek és becsukták a vonat ajtaját, ahogy megpróbáltam feljutni a szerelvényre. Átestem ezeken az embereken és ahogy sikerült feljutnom a vonatra, ők hirtelen leugrottak. Azonnal tudtam, hogy elloptak valamit és tényleg, a pénztárcám eltűnt” – mesélte a kenti Alison W., akinek 150 eurója bánta a kalandot. 

„Nagy szerencsém volt a barcelonai metrón. Ahogy három barátommal felszálltunk a zsúfolt vonatra, három férfi lökdösődve szintén fel akart szállni. A tolvaj a ruhám alól tépte ki a tárcám tartalmát egy cipzáras táskából, és még az útlevelem is volt képe visszaadni, mintha segíteni akarna. A következő megállónál, mielőtt még lett volna időnk felfogni mi történt, leszálltak. A leszállás is nagyon gyors volt, félrelökdösték az embereket, hogy még nagyobb zűrzavart keltsenek” – ez már gixxerman006 története. 

Moribolát a madárszar-trükkel rabolták ki a Güell Parkban: „Forró, napsütéses nap, üres a park, kivéve egy babakocsit toló családot.” Idilli madárdal hangzott fel. Az egyik családtag odalépett hozzá, hogy lesöpörjön egy madárürüléket a válláról, ő mondta, hogy hagyja csak, de az folytatta. Amikor elmentek, rájött, hogy kazettás magnóról játszották a madárdalt és ők fújták rá a fehér habot is. Az eset több, mint 400 eurójába fájt. 

SH története arra jó példa, miért nem érdemes ellenállni: „Az unokahúgom barátja egy padon ült a haverjaival az első estéjén Barcelonában a La Ramblán néhány évvel ezelőtt. Észrevette, hogy a tárcáját kiveszik a hátsózsebéből és üldözni kezdte a tolvajt, aki visszafordult és leszúrta őt. Kórházba került, lélegeztetőgépre, végül a szüleinek kellett meghozniuk azt a rettenetes döntést, hogy kapcsolják le a gépről. A 14 éves rablót elkapták, de közben hány élet ment tönkre…” 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2614168995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzolika 2018.08.11. 14:14:26

És azt lehet tudni, hogy ezeknek a tolvajoknak / rabloknak mekkora része bds rmn cgny?

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2018.08.11. 14:46:40

Egyszeru: Mi alapjan állapítják meg, hany juró lett ellopva? A tolvaj bevallasa szerint? Mert, ha esetleg az aldozat szava is számít, mi akadalyozza meg őt abban, hogy a 135 euró ellopasa után 502-rol tegyen feljelentést?

retkeslaci 2018.08.11. 16:43:22

Nem csak Barcelona, hanem Párizs is tele van románokkal, akik csapatostul fosztogatják a turistákat. Éljen az EU és a szabad mozgás joga.

Gábor Herczeg 2018.08.11. 17:44:12

@népszopás: Jó nagy hülye vagy....ülj be a budiba, és zárd magadra az ajtót, ha szerencséd van és adnak be enni, még elélhetsz pár tíz évet!

faszpinageci 2018.08.11. 18:40:38

Mindig örülök, amikor hallom hogy mennyi ilyen könnyen kirabolható faszkalap van, aki a hátsó zsebébe bebaszott tárcával balfaszkodik turistaként köztudottan rabló helyeken.
Addig sem engem fognak kirabolni, hanem ezeket a könnyű prédákat.

retkeslaci 2018.08.12. 00:47:30

@faszpinageci: ha azt hiszed, hogy mindenki, akit kirabolnak az a hátsó zsebében tartja a pénztárcáját, akkor hülye vagy.
Körülállnak, lökdösnek, benyúlnak a kabátod alá is. Ha ellenállsz, akkor kést kaphatsz a hátadba.
Mióta mindenki tudja, hogy mi folyik Barcelonában, azóta szinte senki se tartja a zsebeiben az értékeit. Gondolod ettől hirtelen leálltak a lopással és rendes munka után néztek a románok? Nem. Agresszívabbá váltak.
Körüláll hat román, kipakoltatják a zsebeidet, végigtapogatnak, levetetik a cipőidet is, ha máshol nem találnak rajtad értékeket.

Amíg a rendőrség nem kezdi a helyszínen agyonlőni ezeket a szőröstalpúakat, addig röhögnek a markukba. Sajnos nem csak Barcelona, de Róma, Nápoly, Párizs és más nyugati nagyvárosok is ilyen fertőzött területek lettek.

szkepi 2018.08.12. 08:17:13

Kicsit furcsák a törvények. Szemetelést sem büntetik, pedig kéne, mert sok az eldobott szemét Barcelonéában. Érdekes, vannak helyek, ahol a lopás és a szemetelés ellet is tudtak törvényeket hozni. Eu ide, eu oda, ha elkapnak egy roméánt, azonnal kiutasitani.

CsakEgysrác 2018.08.12. 09:59:15

Ezek angolok, na az angolokrol azt kell tudni, saját magukat is el bírják veszíteni. Egy átlag angol olyan könnyű megvezetni, hogy egy hétig pörög a saját tengelye körül. Sokszoros felteszem magamnak a kérdés, hogyan lehet ennyi nobel díjas angol, Londonba nem érzem.
U.i.: Volt kollégám spanyol Barcelonai csaj. Siman lehetne Kolompar vagy Olah a vezeték neve. Kinézetre olyan volt mint egy szebb cigánylány.

David Bowman 2018.08.12. 12:18:58

Vlad Tepes megoldotta. Azt mondják, az arany serleget a kút káváján lehetett hagyni.

Almandin 2018.08.12. 13:47:26

@CsakEgysrác: Attól, hogy a mediterrán területeken sok embernek sötétebb a bőre a közép-európai átlagnál, attól még nem olyan, mint egy cigány.

Almandin 2018.08.12. 13:51:19

@retkeslaci: Ezek a román rablók lejáratják külföldön az egész román népet. Amúgy nekem is az a gyanúm, hogy cigány származású a többségük. Én Barcelonában 1991-ben jártam, nem volt rossz a közbiztonság akkoriban. Ez elsősorban a városvezetés és a rendőrség hibája, hogy hagyták elharapózni a helyzetet.

kolomparlole1114 2018.08.12. 14:27:43

@Fermentátor: Az már legyen a cigány baja, ha lopott, fizesse vissza kamatostul! Én egy Mona Lizát is ráiratnék, ezek megérdemlik. Adósrabszolgaságot kéne bevezetni az ilyeneknek, persze kézlevágás után.

kolomparlole1114 2018.08.12. 14:28:33

@Almandin: Az oláh népen még van mit lejáratni? Egy egész országot loptak el tőlünk. Mind cigány.

kolomparlole1114 2018.08.12. 14:30:58

@CsakEgysrác: Mert már sok generáció óta nem találkoztak ilyesmivel. Ahogy a mai németek se. De Hitler rá a példa hogy belőlük is ki lehet hozni az állatot, ha ez kell a migriknek, cigóknak.

Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban 2018.08.12. 19:34:32

Na az se normalis, aki barcelonaba megy, menjen a faszom ilyen helyre.
Gyanitom a turizmus csokkentese miatt hagyjak, mert eleguk van a sok idiota turistabol.

Almandin 2018.08.12. 22:45:52

@kolomparlole1114: Nem mindenki felelős Trianonért. Nem hiszek a kollektív bűnösség elvében. Részben én is román származású vagyok, nem szoktam lopni. A románok között is vannak művelt, tisztességes emberek. Az oláhcigányok az EU-csatlakozást kihasználva tömegesen mennek Nyugatra lopni, rabolni. Sokan ebből csak annyit látnak, hogy Romániából jöttek. Az emberek hajlamosak általánosítani, mint ahogy a te hozzászólásod is tanúsítja. Amúgy cigányt is ismertem rendeset, mielőtt én is beleesnék a túlzott általánosítás hibájába...

Almandin 2018.08.12. 22:59:41

@Most hátradőlök az ország 4 évig újra biztonságban: Világot járni jó. Barcelona és a környéke csodálatos. A városnéző turistákat normális ember nem gyűlöli. Amúgy sejtésem szerint a helyieket is kirabolják, tehát a feltételezésed sem igaz.

czerka 2018.08.14. 17:27:19

@Almandin: a helyieket nem nagyon zaklatják. Eleve turistákra specializálódnak a román, albán, koszovói, ukrán, marokkói stb. bandák. Honnan lehet tudni, hogy az illető turista? Hogy turistás helyeket látogat, ahol helyiek nem ácsorognának egy percet se. Meg hogy mondjuk ázsiai arca van az illetőnek. Egy ázsiai turistánál pedig mindig ott van a legújabb iPhone és valamennyi készpénz is. Olyan nincs, hogy egy ázsiai csaj végigmegy a La Ramblán vagy Párizsban a Sarcé-Cœur környékén és ne próbálják meg kirabolni. Legfeljebb olyan bamba, hogy észre se veszi, hogy követik, meglökik, próbálkoznak.
Amerikaiakat simán fel lehet ismerni több száz méterről egy európai városban. Az angol is egy felismerhető forma.
A skandinávok is kirínak a barcelonai átlagból.

Én gyerekkoromban Olaszországban járva viszonylagos rendet láttam, illetve vonzó, bohém káoszt. Ma már teljesen más a helyzet. Tele van albánnak, ukránnal, románnal, cigányokkal és afrikaiakkal. Nyugat-Európa ezért nem vonz már egyáltalán.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • zsurzsenka: Mint utas rohadtul nem örülnék, hogy egy repüléstől rettegő ember vezeti a gépet, amin ülök. Ugyanakkor a mindenféle jogok útvesztőjében hibáztak az elbocsátásakor. Amit nem értek: ha pánikolok a m... (2018.11.16. 19:26) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • efi: Orvosilag nem felelt meg az adott munkakörre. Pont. Hülye angolok, angol hülyék. (2018.11.16. 17:44) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • paraszthajszal: @m.t.: Az a házasság, ami nem természetes személyek között köttetik, a magyar jog számára érvénytelen. Aligha hiszem, hogy ez Japánban másképp lenne, ez csak színház, semmi más. (2018.11.16. 15:38) Az év legmorbidabb esküvője
 • m.t.: Mi van ha mas is felesegul akarja venni Hatsune Mikut? Eleg hires ugyhogy siman elkepzelem hogy nem ez a faszi az egyetlen. A kovetkezo ferjjeloltet elutasitja a torveny mert a holgy mar hazas? (2018.11.16. 13:20) Az év legmorbidabb esküvője
 • Online Távmunkás: Azért kap kártérítést, mert egy adott vezetővel nem beszélhetett személyesen? Ez egy jó vicc: "miért nem rendeltek mellé egy plusz pilótát". (2018.11.16. 08:22) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es