Kívül tágasabb

Marylin Monroe és a szereposztódívány

2018.08.05. 06:30, Kívül tágasabb , 6 komment

Minden idők egyik legnagyobb hollywoodi szexszimbóluma 1962-ben ezen a napon hunyt el. Halálának körülményeiről könyvtárnyi könyvet írtak már, de minket most életének egy egészen más vetülete foglalkoztat.

szexi_1_cim.jpg

A színésznő ugyanis egy brit életrajzírója szerint (szexszimbólum ide vagy oda) valójában feminista volt. Marilyn Monroe ugyanis Michelle Morgan The Girl című monográfiája szerint megpróbált kontrollt gyakorolni a Hollywoodban róla kialakított kép felett és harcolt azért, hogy a Hétévi vágyakozás című, 1955-ös film ikonikus főszerepét megkapja. 

Michelle Morgan 30 éven keresztül tanulmányozta főhőse életét. Sok kortárssal és szemtanúval beszélgetve derítette ki, hogy Marilyn Monroe-nak is része volt egy olyan mozgalom elindításában, amely segített a színésznőknek a méltányosabb szerződési feltételek kiharcolásában. 

„Számos helyzetből kisétált” 

Miközben számos sztár, például Maureen O’Hara a szereposztódívány szörnyűségeiről számol be, ahol a feltörekvő színésznők szexuális szolgáltatások nyújtására és a filmes nagykutyák szexuális zaklatásának elviselésére voltak kényszerítve, hogy karrierjüket előremozdítsák, addig Morgan szerint Monroe ügyesen elkerülte ezt a sorsot. 

„Azt állította, soha nem volt rá szüksége. Számos olyan interjú és egyéb helyzetből kisétált, amelyet nem érzett helyénvalónak” - mondta Michelle Morgan a Fox News-nak

Marilyn Monroe ugyan az 50-es évek közepén arról beszélt, hogy zaklatja egy fejes, de nem nevezte őt meg. 

„Soha nem engedte volna meg, hogy áldozatot csináljanak belőle. Azért beszélt róla, hogy másokat is megszólalásra ösztönözzön… Egyike volt a nagyon kevés színésznőnek abban az időben, akik beszéltek erről” – tette hozzá az életrajzíró. 

Michelle Morgan személy szerint nem hiszi, hogy a színésznő valaha is a szereposztódívány áldozata lett volna. Egyebek mellett azért sem, mert Monroe-t gyerekkorában az árvaházakban molesztálták és eltökélt volt abban, hogy ez ne történhessen meg újra vele felnőttként. 

Többet akart, mint a „buta szőke” szerepe 

Nem csak a hollywoodi szexuális zaklatás volt vörös posztó a szemében, az is frusztrálta, hogy folyton a „buta szőke” szerepére válogatták be. Többször is a stúdió tudtára adta, hogy kész növekvő sikerét egy másfajta karakter eljátszásáért kockáztatni. Elmerült Shakespeare olvasásában és irodalmi személyiségekkel is barátkozott. 

„A stúdió azt akarta, hogy újra egy buta szőke szerepet játsszon el. De ő inkább kisétált és hozzáment Joe DiMaggióhoz 1954-ben. A stúdió őrjöngött és mindenfélével fenyegette. Még fel is függesztették. Azt várták, hogy fülét-farkát behúzva rohan vissza. De nem tette. Kiállt és azt mondta: ’Nem, látni akarom az új mozi forgatókönyvét.’ És amikor látta, azt mondta: ’Nem, nem érdekel.’, és visszaküldte. Így a stúdió újra felfüggesztette őt” – mesélte Michelle Morgan. 

Egy szerepet viszont nagyon el akart játszani, a népszerű Broadway-darabon alapuló Hétévnyi vágyakozást. Nagyon sokat tárgyaltak és úgy alakult, ha elvállalja a „There’s No Business Like Show Business” szerepét, akkor nagy eséllyel megkaphatja a lány szerepét a Hétévnyi vágyakozásban. 

Kemény harc volt és nagy teljesítmény Marilyn Monroe számára, hogy a sarkára állt. A filmnek az a jelenete tette őt ikonná, amikor a metró szele a derekáig lebbenti a fehér ruháját. Morgan szerint nagyon büszke volt erre a jelenetre. 

„Azt hiszem, tényleg használta ezt a szoknyás jelenetet … arra, hogy megszabaduljon a buta szőke szerepektől és hogy hatalomra tegyen szert. Nagyon keményen dolgozott, hogy megkaphassa” – fogalmazott. 

Monroe később New Yorkba ment, hogy a világhírű Actor’s Studióban tökéletesítse színészi játékát, tanulmányait egyébként haláláig folytatta. 

Meg nem kapott esélyek

Marilyn Monroe nem volt minden harcában ilyen sikeres. El akarta például játszani a 30-as évek platinaszőke szexszimbólumát, Jean Harlow-t, de visszaadta a forgatókönyvet, mert tiszteletlennek találta a színésznővel szemben. Két másik nagy vágyát, Lady Macbeth szerepét és a Karamazov testvérekből Grusenkát sem volt esélye eljátszani. 

„Tragikus a története. Tragikus gyermekkor és tragikus halál. De mindezek közben képes volt otthagyni filmes karrierjét, megalapítani a saját cégét, New Yorkba menni és tanulni, értelmiségiekkel barátkozni, üzletasszonnyá és producerré válni” – hangsúlyozta életrajzírója. 

„Nem törődött azzal, mit mondanak róla mások. Megvoltak az ambíciói és harcolt értük. Folyamatosan tanult és harcolt a jogaiért és mások jogaiért is” – összegezte Michelle Morgan. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Marilyn Monroe

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása