Kívül tágasabb

Miért tűnnek rasszistábbnak az idősebbek?

2018.07.22. 06:30, Kívül tágasabb , 100 komment

Sokak szerint azért, mert „más időkben születtek” és „az a világ, amelyikben felnőttek, másmilyen volt.” De ez csak részben igazolja a tényeket. Akkor mi lehet az oka annak, hogy idősebben mintha előítéletesebb lenne az ember?

idosek_foto_filckr_com_pedro_ribeiro_simoes_2.jpg

Kutatással igazolható, hogy a fiatalok kevésbé rasszisták, mint az öregek. 1954-ben a lakosság 4, 1997-ben 50 és napjainkban 87 százaléka fogadja el a fajok közti házasságot. Az idősebbek néha elvesztik a PC iránytűjüket is. 

Honnan jön a rasszizmus? 

Néhány tudós szerint biológiai, evolúciós okai vannak az előítéletességnek és a rasszizmus az erőforrásokért való versenyre való reakció. De erre nem áll elegendő bizonyíték rendelkezésre. 

Valószínű, hogy inkább pszichológiai okai vannak. A kiváltói a bizonytalanság érzése, az identitás igénye, a vágy, hogy valahová tartozzunk vagy az, hogy félünk más csoportoktól. Márpedig ezek a bizonytalanságok az öregedéssel erősödhetnek. 

Steve Taylor, a Leeds Beckett University pszichológusa szerint egyrészt azért, mert közelebb érezzük a halál időpontját. A terrormenedzsment-elmélet szerint a halálfélelem azt váltja ki, hogy az emberek naturalistábbak, materialistábbak és konvencionálisabbak lesznek. 

„Erősebben kötődnek a társadalmi hagyományokhoz és berögzültségekhez” - magyarázta Steve Taylor. Ettől jobban védve érzik magukat. A mások gyűlölete a valahová kötődés komfortját nyújtja. 

„Elég torz módja a kötődés érzésének, de ez az egyik dolog, ami az ebbe a kategóriába eső embereket motiválja. Ha nem tetszenek a veled kapcsolatos dolgok, sokkal egyszerűbb kivetíteni másokra, mint magaddal szembenézni. Különösen ha valakinek alacsony az önbecsülése vagy sok önutálat van benne” – tette hozzá a pszichológus. 

Akik másképp néznek ki, vagy másképpen cselekszenek, mint mi, azokra nagyon egyszerű ezt kivetíteni. Az idősek eleve úgy érzik, hogy a megszokott világuk megváltozott, nehezen tartják a lépést a változásokkal és egyre kevésbé értik a világot. Ez ijesztő és jól jön valaki, akit utálni lehet miatta. 

„Nem becsülheted alá az identitás-szükségletük fontosságát. Ez egy nagyon erős pszichológiai szükséglet. Az identitás és a valahová tartozás szükséglete miatt démonizálhatnak más csoportokat” – fejtegette Steve Taylor. 

Emellett persze az is fontos, hogy az idősebbek milyen korban nőttek fel, de „emberként rendelkezünk a személyiségváltozás készségével, és tudunk sokkal nyitottabbak is lenni”. 

Az agy károsodása a korosodással 

Csakhogy ez a nyitottság nem tart örökké. Ahogy öregszünk csökken és egyre kevésbé vagyunk képesek alkalmazkodni, sokkal kevésbé, mint fiatalabb korunkban. 

„Mikor idősebb vagy, a mentális struktúrád egy kicsit merevebb, így nehezebb a régi módon alkalmazkodni. És ha nem tudsz adaptálódni, az az elidegenedés érzését kelti, a túlterheltségét és azt, hogy már nem tudsz beilleszkedni” – tette hozzá a brit pszichológus. 

Kutatások igazolják, hogy az ember idősebb korában előítéletesebb, mint fiatalabb korában, ez nem magyarázható csak azzal, hogy a szegregáció korában nőtt fel valaki. A magyarázat a biológiában keresendő. 

„A prefrontális kortex károsodni kezd” – mondta a kutató, vagyis elveszíti az élességét az agynak az a területe, amely az ok-okozati gondolkodás, a logika és az ítéletek meghozásáért felelős. 

A furcsa gondolatokat, melyeket fiatalabb korban az agynak ez a része ellenőrzés alatt tartott, már kevésbé tudjuk kontrollálni, mintha Tourette-szindrómássá válna kicsit mindenki, és nem volna képes teljesen uralni, hogy mit mond ki és mit nem. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenki rejtett rasszista. Sőt a rasszista megjegyzések még idősebb korban sem mindig rosszhiszeműek és gyűlölettel teliek. 

Ahogy nő az elidegenedés a fiatalok és az idősebbek között, mondjuk ha a Brexit szavazók megoszlására vagy a konzervatív és liberális szavazók megoszlására gondolunk az USA-ban és az Egyesült Királyságban, egyre jobban kihangsúlyozódik az, hogy a nyugati kultúrák nem becsülik meg az idősebb polgáraikat. Ez is hozzájárul a jelenséghez. 

Erik Erikson úttörő pszichológiai munkája szerint az öregedésnek két lehetséges útja van. Az egyik a keserűség és az idegesség a világ mai folyása miatt és az állandó panaszkodás. 

A másik az elfogadás és a bölcsesség. Ezen az úton az ember megbékélhet a világgal. Miért is ne, több kutatás is kimutatta, hogy a 65 év feletti kor a legboldogabb időszaka egy ember életének, nem úgy, mint a 20-as évei!

Ki akar 100 évig élni?

(Fotó: flickr.com/Pedro Ribeiro Simoes)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9214125159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2018.07.22. 10:38:54

Apropó, akit érdekel egy összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temakep/067.shtml

Szilágyi Imre 2018.07.22. 10:41:06

Szimplán a tapasztalat.
A többi megélhetési duma. Valamiből a tájjellegű szociológusnak is meg kell élni.

midnightcoder2 2018.07.22. 10:56:43

Akinek van némi tapasztalata az életről, az látja hogy ez a PC dolog mekkora faszság. Akinek viszont az élettapasztalata annyi, hogy születésétől 20 éven át nyomták a fejébe a liberósbolsi mantrát, az azon van ledöbbenve, hogy vannak akik nem nyalják ezt be kritika nélkül, és ők a rasszisták.

Scott Tenorman Must Die 2018.07.22. 11:09:16

nem rasszisták, tapasztaltak.

VT Man 2018.07.22. 11:11:43

Tehát aki úgy gondolja, hogy jó volt európa fehérnek és "rokon" népekkel tele, az rasszista és maradi.

Aki meg szeretne egy kevert kultúrájú olvasztótégelyt, az modern.

Bár az olvasztótégely se teljesen igaz, mert az iszlám vallásúak elég merevek és nem fognak disznóhúst enni még európában sem, ahogy a kendõ is kötelezõ. Ha egy európai nõ muszlimmal házasodik, általában felveszi a kendõt, és sokszor a vallást is.

heyjoe 2018.07.22. 11:23:19

" 87 százaléka fogadja el a fajok közti házasságot"

FAJOK közti házasság?

icipicicsipa 2018.07.22. 11:28:20

Te ki a fasz vagy te Megmondókapitány, te...

különvélemény 2018.07.22. 11:29:23

Rossz a cím:
Miért tűnnek PC propagandistának a kutatók, avagy milyen hatása van kutatás finanszírozás forrásának az eredményre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.22. 11:36:19

"mi lehet az oka annak, hogy idősebben mintha előítéletesebb lenne az ember?"

Az nem előítélet, hanem utóítélet.

Egyébként miért is lenne "haladó" dolog a hazámat és a népünk generációi által megalapozott viszonylagos jólétemet megosztani idegen kultúrájú, a mi kultúránkat és bennünket lenéző, képzetlen, munkára alkalmatlan és dolgozni nem is akaró csőcselékkel?

Attól senkinek nem lesz jobb, ha Irakot elhozzuk Európába.

Mellesleg ha Európa évente egymillió migrit befogadna, az csak Afrika és a Közel-Kelet éves népszaporulatának egy százaléka lenne vagy annyi sem. És a többivel mi legyen? Segítsünk nekik a saját hazájukban, ez a megoldás. Na de akkor annak az évi egymilliónak is ott segítsünk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.22. 11:39:36

@heyjoe:

"87 százaléka fogadja el a fajok közti házasságot"

A költő bizonyára az ember és a vízilovak közötti házasságra gondolt. Bár lehet, csak nem tudja kontextus szerint lefordítani a brosúrából az angol race szót. :D

steery 2018.07.22. 11:47:10

Ez egy bődületes nagy ostobasághalmaz.
Az idősek nem előítéletesek, hanem utóítéletesek. Van már elég élettapasztalatuk, így pontosan tudják, milyenek mások, ellentétben a fiatalokkal, akiket még el lehet bolondítani mindenféle életszerűtlen ideológiákkal és csapdába lehet őket csalni jól hangzó hazugságokkal.
A mások gyűlölete a tőlük való elhatárolódás komfortját nyújtja. A szegregáció az életbenmaradás kulcsa. Az egész társadalmunk erre épül, enélkül összeomlana.
A gondolkodási struktúra merevedését nem az agykárosodás meg a leépülés okozza, hanem az, hogy kiépült és jól működik. Jól működő rendszeren pedig nincs értelme változtatni.
A rasszizmus (idegenek elutasítása) nem rossz dolog. Jó dolog, hasznos és létfontosságú minden közösség, csoport fennmaradása szempontjából. Rossznak beállítani ezt: maga a rossz dolog. Ami az élettapasztalatok hiányáról vagy manipulatív szándékról tanúskodik.
Az öregedés betegség. Nem kell elfogadni, ahogyan a gonosz és rossz világgal sem kell megbékélni, elfogadva annak egyre siralmasabb állapotát. Hisz vétkesek közt cinkos, aki néma!
Én még boldog öregembert nem láttam, pedig sokkal volt már dolgom. Kivétel nélkül mind boldogtalanok, elégedetlenek és csalódottak. Ez az élet rendje. És nem is fog megváltozni, amíg nem orvosoljuk az öregedés betegséget.

arturdent 2018.07.22. 12:21:25

Gondolom ez is egy ilyen migráció támogató irás akart lenni, az író az idősebbekket próbálja degradálni, mint a választások után mindenki aki fideszes az az alacsonyabb rangúak közül való.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ugye a nyugat mennyire liberális, és mennyire jó lelkü a bevándorlokkal. De miért nem ilyen jó lelkű azokkal akik az országaikban maradtak. Miért használják ki még mindíg gátlástalanul a 3. világot. Mind az embertelen munkakörülményekkel, és a megalázó fizetésekkel. A kis vietnámi még mindig 1-2dolláros orabérért csinálja a Nike cipőt amit aztán kb 100X áron adnak el. Elsősorban a nyugat még mindíg brutálisan kihasználja a szegény országokat, fegyverekkel tömik őket háborúkat gerjesztenek, és az erőforrásaikat természeti kincseiket is brutálisan lerabolják, ahogy tették ezt az elmult századokban is.
Most azt gondoljuk, hogy pár százezer ember befogadásával valamit javíthatunk a megitélésükön, hát nem hinném.

MEDVE1978 2018.07.22. 12:24:06

Buta, koncepciózus és másolt cikk. A másolt vagy tükör fordított jelleget a fajok közötti házasodás kifejezés is erősíti.

Ha úgy tetszik az ember születésétől fogva rasszista és ennek evolúciós okai vannak. Itt egy tudományos cikk arról, hogy a csecsemők is "rasszistán" reagálnak a társaikra. www.parents.com/baby/all-about-babies/science-says-everyones-a-little-bit-racist-even-babies/

Az evolúciós ok a biztonság. A csecsemő megtanulja anyját, apját saját színét és rassztulajdonságait értelmezni. Ha ettől eltérőt lát, akkor ismeretlen dologgal találkozik, amire bizalmatlansággal reagál. Hiszen az ősemberek között ez akár lehetett volna egy eltérő törzsből származó, más bőrszínű ősember, aki elpusztítja.

A cikk csapkod a féligazságok között. Nyilvánvalóan egy idős ember valóban fél a haláltól vagy a világ felgyorsulásától és az általa optimálisnak tartott állapothoz (amikor fiatal volt és még megfelelő volt a világ) akar tudattalanul visszatérni. Ehhez jön a jelenlegi világgazdasági helyzet is, ami szintén befolyásolja a rasszizmusra adott választ. Bizony, amikor az 40-70-es években Amerikában fiatal volt valaki, előtte állt a világ. Komoly esélye volt egy szép házra a külvárosban a jelentős középosztály tagjaként. És bizony, akkoriban többségben voltak a fehérek, illetve a négerek / hispánok jelentős kisebbségben. A globalizálódó világ elhozta azt leginkább az utóbbi 20 évben, hogy ez az esély immár egyre bizonytalanabb, rosszabb. Az utóbbi 20 év a nyugati középosztályok stagnálását és lecsúszását hozta, míg a fejlődő országokban milliók emelkedtek fel. Ez lehet, hogy világszinten komoly, sőt még az is lehet, hogy pozitív folyamat, csak annak nem jó hír, aki lecsúszik. A munkanélkülivé lett detroiti autógyári munkást kurvára nem érdekli, hogy a Liu Sanghaiból már saját panellakásban lakik, van mosógépe és heti 4 szer eszik húst, míg apja egy kajibában tengette életét és heti egyszer evett húst, anyja meg a patakban mosott.

Sokakat még külön dühít az is, hogy a szexuális kisebbségi, etnikai kisebbségi és gender kérdés gyakorlatilag elárasztja a médiát, míg a középosztály lecsúszását az elitek egyfajta kelletlen tényként letudták. Ezért vált ki zsigeri elutasítást a PC kultúra és ezért választják Trumpot, Kaczinskyt, Orbánt a választópolgárok.

Odáig eljutottunk, hogy ennek a fel nem fogása és a dogmatikus idegen szépezés már-már a fejlett világrend fennmaradását veszélyezteti.

Sir Galahad 2018.07.22. 12:24:23

Amit le akartam írni, mások már megtették. Kíváncsi volnék, a szerzők olvassák-e a hozzászólásokat? Ezekből ítélve nem sokan vevők az álláspontjukra.

CM2131 2018.07.22. 12:25:08

Fajok közötti házasság? Eddig aszittem egy emberi faj van. bazmeg, már jönnek az ufók is?

nademostmajdaztan 2018.07.22. 12:36:46

A cikk írója nagyjából azzal sincs tisztában, hogy mi a rasszizmus. Szánalmas, ócska pc-kurzus ihlette ömlengésnek lehettünk szemtanúi.

-ZR- 2018.07.22. 12:50:38

@CM2131: Két faj is van, az egyik az ember, a másik a rühes tolvaj posztkomcsi fideszesek. Amikor fiatal voltam, csak mutatóba volt néhány, de mára ellepték az utcákat, intézményeket, etc. és mindenhol lopnak. Jogos félelem ébred azokban, akik emlékeznek a tolvaj hiénák előtti időkre. :)

kvadrillio 2018.07.22. 13:16:27

mert......évtizedekben mérhetőeb több tapasznyalattal rendelkeznek, mint pl. a momentumosok ! :O) életük kész regény, átélték a történelem nem kevés változékonyságát már....mnt pl. ezt is...

...ÉS ERRE A NAGY KAKIRA is évtizedek mentek el hiába...Megszűnnek a külügy kereskedőházai, rögtön feltűnt Mészáros Lőrinc köre
szerző:
hvg.hu
9

Új társaság alakul, amelyiknek a vezetője Ligetfalvi Gábor lesz, aki több állami cégben is feltűnt 2010 óta.

Demeter Márta LMP-s képviselő tett fel írásbeli kérdést a Magyar Nemzeti Kereskedőház jövőjéről Szijjártó Péter miniszternek, Magyar Levente államtitkár pedig válaszolt, azt írta:
BESZARTAK A KERHÁZAK....., ELŐRE TUTTUKK !!! :o))) A RÉGI KÜLKERES NAGYCÉGEK, SZAKMAILAG PERFEKT, TÖBB NYELVEN BESZÉLŐ KÜLKERESKEDŐKKEL, SOKKAL JOBBAN MŰKÖDTEK A RENDSZARVÁLTÁS ELŐTT !!! :o))))))))))))))))))))))))))))) .

Periodista 2018.07.22. 13:29:58

A fiatalok a rasszistábbak, ez egyértelmű. Az összes komolyabb fajgyűlölő szervezet, párt vagy egylet is fiatalokkal van tele.

kvadrillio 2018.07.22. 13:31:21

@kvadrillio: MIT CSINÁLT AZ JÓLKÉPZETT, TÖBB NYELVEN BESZÉLŐ KÜLKERSKEDŐ ANNO.....:::::

A Külkereskedelmi üzletkötő szakképesítés munkaterülete:
A Külkereskedelmi üzletkötő feladatai közé tartozik:

külkereskedelmi tevékenység megtervezése és elemzése: az üzleti, a pénzügyi és a költségtervek összeállítása, a finanszírozási lehetőségek meghatározása, az üzleti eredményesség elemzése,
A külkereskedelmi ügylet előkészítése: az optimális beszerzési-értékesítési piac kiválasztása és megismerése, a beszerzési-értékesítési források kiválasztása, az árualapok felkutatása, az ajánlatok elkészítése, illetve azok értékelése, árajánlatok, illetve beszerzési kalkulációk készítése,
A külkereskedelmi ügylet megkötése: a személyes tárgyalásokon vagy levélváltásokkal megvalósuló alku során az ügylet feltételeinek kialakítása a partnerrel, megállapodás szerződésbe foglalása,
A megkötött külkereskedelmi ügylet realizálása (lebonyolítása): a szükséges engedélyek, igazolások beszerzése, a fizetéssel kapcsolatos tennivalók elvégzése, a vámolási okmányok kiállítása, a szállítmányozással, a fuvarozással kapcsolatos ügyintézés, hibás teljesítés esetén a szükséges tennivalók
elvégzése, az ügylet lebonyolítása.

ÉS MIT CSINÁL, CSINÁLT A MAGHYAR NEMZETI KERESKEDŐHÁZ ?????
..és mit csinál a magyar nemzeti kereskedőház ???

Lehetőséget teremtünk, képességet fejlesztünk!

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. célja, hogy fejlessze a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító, magyar érdekeket szolgáló gazdasági szereplők exportképességét, egyúttal lehetőséget teremtsen számukra exportsikerek elérésére. Tevékenységünket 2016. március 1-től közfeladatként látjuk el. Jelenleg 4 kontinens közel 50 országának piacát tettük közvetlenül elérhetővé partnereink számára, így fokozva hazánk exportvolumenét.

Köszönhetően az új külgazdasági szakpolitikának, Magyarország külkereskedelmi teljesítménye évről-évre dinamikus növekedést mutat. Már a 2015-ös év is minden korábbi exportrekordot megdöntött, 2016-ban pedig a magyar export további 3,4 %-kal növekedett az előző évhez képest.

Összekapcsoljuk a kínálatot a kereslettel

Tevékenységünk két pillérre épül. Egyfelől helyi kereskedőházaink révén felmérjük az adott piac igényeit, illetve feltérképezzük a magyar cégek szempontjából releváns üzleti lehetőségeket. Az így megszerzett, egyedülálló piaci információk birtokában a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes iparágak vállalkozásainak keresünk üzleti lehetőségeket a külpiacokon. Másfelől szakértőink és kiterjedt kapcsolatrendszerünk révén folyamatosan felkutatjuk azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek az exportpiacainkon is sikeressé válhatnak.

Elkészítjük külpiacra lépési stratégiáját

Megújult, kétlépcsős szolgáltatáscsomagunk keretében, első lépésben interaktív Partner Portálunkon keresztül ingyenes hozzáférést adunk tudásbázisunkhoz és külpiaci információkhoz, valamint rendezvényeinkre, szakmai programjainkra előzetes regisztrációt biztosítunk. Második lépésben felmérjük partnereink exportképességét, beazonosítjuk a releváns célpiacokat és cégre szabott exportfejlesztési akciótervet dolgozunk ki számukra, így célzottan, saját képességeiknek és preferenciáiknak megfelelően vehetik igénybe szolgáltatásainkat.

Fókuszban a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése

Kiemelten kezeljük az exportképes külhoni magyar vállalkozások integrálását a dinamikusan bővülő magyarországi exportfolyamatokba, így közös árualapok létrehozásával támogatjuk a kárpát-medencei magyar érdekeket szolgáló határon túli vállalkozásokat. Stratégiai célunk, hogy tudást, élő kapcsolatrendszert és exportpiaci orientációt biztosítsunk számukra, és kaput nyissunk részükre a keleti és déli régiók fejlődő piacai felé. Célkitűzésünk megvalósítása érdekében létrehoztunk egy 22 irodából álló hálózatot a közép-európai gazdasági régió országaiban.

elvégzése, az ügylet lebonyolítása.

MEROTT DÓGOZTAM TIZENHŰÁNY ÉVEKIGGG....ÉS SZÁMTALAN KÜLKERESKEDŐT VETTEM FEL A KÜLKERESKEDELMI IMPEXHŐŐŐŐŐ !!!!! :o)

erkölcsi hulla 2018.07.22. 13:31:31

"Szimplán a tapasztalat.
A többi megélhetési duma. Valamiből a tájjellegű szociológusnak is meg kell élni."

Pontosan.

Kivlov 2018.07.22. 13:37:46

Többet láttak már, és tudják hogy mi az amiből semmi jóra nem lehet számítani.

kvadrillio 2018.07.22. 13:38:37

KIVÁLÓ KÜLKERESKEDŐNEK NEM LEHET HAVERT BEBASZNI !
Tartalomjegyzék
3
Tartalomjegyzék
BEVEZETÉS..........................................
...................................................
........ 5
1. RÉSZ7
AZ ÜZLETI TÁRGYALÁS MEGALAPOZÁSA ...................
..... 7
1.
FEJEZET
7
S
ZEMÉLYES TÁRGYALÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ
................................ 7
1.1. A kommunikáció és külkereskedelmi üzletkötés ö
sszefüggései ............ 7
1.2. Verbális - nonverbális kommunikáció...........
..................................... 11
1.3. A szóbeli kommunikáció........................
............................................. 21
1.4. Az írásbeli kommunikáció ......................
............................................ 28
2.
FEJEZET
A
KÜLKERESKEDELMI ÜGYLET
...................................................
... 35
2.1 A külkereskedelmi ügylet folyamata, befolyásoló
tényezői ................. 35
2.2 A külkereskedelmi ügylettípusok ................
......................................... 37
2.3 A külkereskedelmi ügylet finanszírozása........
..................................... 46
3.
FEJEZET
A
KÜLKERESKEDELMI ÜGYLET ELŐKÉSZÍTÉSE
.............................. 59
3.1 Az ajánlati tevékenység ........................
............................................... 60
3.2 Ármunka a nemzetközi kereskedelemben ...........
................................. 66
4.
FEJEZET
K
ULTÚRÁK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ
.......................................... 75
4.1. A nyelvi alapú kommunikáció szövegkörnyezete..
.............................. 75
4.2. Nem verbális kommunikáció .....................
......................................... 81
4.3. Az interkulturális kommunikáció problémái .....
................................. 84
4.4. Hatékony kommunikáció a nemzetközi üzletben ...
............................. 87
5.
FEJEZET
A
SZEMÉLYES KAPCSOLATOK EMBERI TÉNYEZŐI
.......................... 93
5.1. A hatékony viselkedés.........................
................................................ 93
5.2 A jó tárgyalók jellemző tulajdonságai..........
....................................... 96
5.3. A nyerő tárgyalók személyiségjegyei...........
..................................... 107
6.
FEJEZET
A
PROTOKOLL ALAPJAI
...................................................
............ 111
6.1 A tárgyaló viselkedésének protokolláris szabály
ai ........................... 111
6.2. A társadalmi érintkezés formái és szabályai...
................................. 117
6.3. Vendéglátás ...................................
...................................................
126
II. RÉSZ
TÁRGYALÁSI STRATÉGIA ÉS TAKTIKA ....................
....... 137
7.
FEJEZET
A
Z ÜZLETI TÁRGYALÁS
...................................................
............ 137
7.1. A tárgyalás értelmezése.......................
............................................. 137
7.2. Tárgyalási konfliktushelyzet..................
........................................... 140
7.3. A tárgyalási lehetőségek......................
............................................. 143
8.
FEJEZET
T
ÁRGYALÁSI STRATÉGIÁK
...................................................
....... 147
8.1. Stratégiai alternatívák.......................
............................................... 147
8.2. Stratégiaválasztás............................
................................................. 15
1
8.3. A tárgyalófél stratégiájának befolyásolása....
.................................. 153
8.4. A stratégia végrehajtása......................
............................................. 156

kvadrillio 2018.07.22. 13:44:31

KLÍMA KÖLLLLLLLL A 3-AS METRÓBA IS ! A KLÍMAVÁLTOZÁS HŐHULLÁMAITÓL A VILÁGON MINDENÜTT DÖGLENEK AZ EMBEREK ÉS ÁLLATOK MILLIÓI !!!!! ORBÁN DÖNTSÖN, HOGY KLÍMATIZÁLJÁK A 3-AS METRÓT IS !!! HA NEM, LEVÁGJUK A FEJÉT, OCCT ELKÜLDJÜK A SIRATÓFALHOOOO !!!

Még nem biztos a 3-as metró többlettámogatása
IMG 3513
Tenczer Gábor
Tenczer Gábor
követés
2018.07.22. 07:57
Az unió 17 milliárd forinttal többet adna a metrófelújításra, mint várták, de a kormány még nem bólintott rá.

Tarlós István főpolgármestert valószínűleg napokig eksztázisban tartotta a hír, hogy az Európai Unió nemcsak hogy hajlandó a várt 137 milliárd forintos értékben támogatni a 3-as metró felújítását, hanem még 17 milliárd forinttal többet, 154 milliárd forintot is hajlandó elismerni.

Amikor megkerestük Tarlóst, hogy mikor várható a pénz, elmondta, hogy mivel a kormány korábban 137 milliárd forintban szabta meg azt az összeget, amekkora uniós forrást fel lehet használni a felújításhoz, a kormánynak döntenie kell a keret 154 milliárd forintra emeléséről.
Lépcsőlejárat burkolási munkái - Újpest-Városkapu
14
Galéria: Még nem biztos a 3-as metró többlettámogatásaFotó: Cse'csei Pa'l / BKK - Budapesti Közlekedési Központ

Mivel azonban a metrós keret megemelése a teljes támogatási kereten belül történik majd, ha történik, a kormánynak várhatóan valahonnan, valamelyik fejlesztéstől el kell vennie, át kell csoportosítania ezt az összeget.

Hogy tisztábban lássunk, megkerestük a miniszterelnökségi sajtóirodát a következő kérdésekkel:

mikor dönt az ügyben várhatóan a kormány?
megemeli-e a felhasználható keretet 154 milliárd forintra?
ha igen, akkor az nyilvánvalóan más, uniós forrásból finanszírozott fejlesztést érint (több mint 10 milliárd forint értékben), tehát melyik fejlesztés kárára csoportosítják át az összeget?

Kilenc napot vártunk a válaszra, ami nem érkezett meg. Ezért olvasóink fantáziájára bízzuk a választ:
Mikor dönt a kormány az ügyben?

kolompar lole 1113 2018.07.22. 13:56:22

"fajok közti házasságot"

Kecskéval, vagy mi? Emberből fajták vannak.

sZulamith 2018.07.22. 13:59:00

Ennyi butaságot összehordva régen olvastam.Semmi pozitiv, csak negativum az idősekről. Remélem sok nagypapa és nagymama olvass:) Arra jó, hogy leértékelje az idős ember tudását, bölcsességét. Gondolom a brit tudós ellenében lenne más is, csak az nem cél.

Dread Naughty 2018.07.22. 14:04:34

lol
Tehát szimplán megint hülye, aki nem libsi/négersimogató/balos.
Véletlenül nem lehet köze hozzá, hogy szimplán a korral tapasztaltabb lesz az ember és a retkes libsi hazugságok helyett valódi élettapasztalatokra alapozza a véleményét?

sterimar 2018.07.22. 14:12:46

"Szimplán a tapasztalat.
A többi megélhetési duma. Valamiből a tájjellegű szociológusnak is meg kell élni."

Ennyike.

énisfélek 2018.07.22. 14:29:45

Aki soksok év tapasztalatát mindenáron megpróbálja előítéletnek, butaságnak beállítani, az nagyon sötét odabenn. Vagy az agya, vagy a lelke.

midnightcoder2 2018.07.22. 14:47:05

@kolompar lole 1113: Végül is vannak országok ahol ez a kecskével dolog nem annyira szokatlan, bár azt azért nem gondolnám hogy feleségül is veszik őket.

kiscica12 2018.07.22. 14:55:27

Nem értem attól, hogy valaki nem ért egyet a keveredéssel hogy jutottunk el átmenet nélkül oda, hogy gyűlöli a más népeket? Éljen mindenki csak a 4 fal között és ne próbáljon asszimilálni másokat, így a legjobb elkerülni a kevert házasságokat. Mert ugye mint tudjuk (UGYE tudjuk?) az integráció és asszimiláció 2 külön dolog.

midnightcoder2 2018.07.22. 15:51:28

@kiscica12: Eleve, van egy rakás néger, arab a Földközi tenger túlpartján, és van az európai itt. Az utóbbi ha gyűlöli az előbbieket az azt jelenti, hogy meg akarja támadni őket, kiirtani, és elfoglalni az országukat.

Az, hogy nem akarja, hogy ők foglalják el az ő országát, az nem gyűlölet, hanem önvédelem. Ez kb. olyan, mint ha Dobó Istvánékat vádolnánk rasszizmussal azért mert bántották az Eger környékén tartózkodó török menekülteket.

Visceroid 2018.07.22. 16:17:55

@Szilágyi Imre: "Szimplán a tapasztalat."

Vagy inkább kimondhatják. Vagy csak hülyeség az egész, mert ha valaki cigányokkal járt mondjuk egy bölcsibe vagy oviba, az elég hamar megtapasztaéja az eltérő kultúrát.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.07.22. 16:28:56

Mennyire szánalmasan buta az az embernek kinéző valami ami a rasszizmusról szóló cikkben már a felvezetésnél fajokról ír?

czerka 2018.07.22. 17:38:07

Az előítéletes (vagy utóítéletes) ősember életben maradt, mert biztosra ment. Nem ette meg a mérgesgombát, mérges bogyókat, mert csak azt fogyasztotta, amit már ismert.
Nem ment oda a kardfogú tigrishez, hogy megsimogassa, gondolván, hogy van kb. 1:100000-hez esélye arra, hogy egy vegetáriánus kardfogú tigrissel áll szemben.
A gyanakvó, aggodalmaskodó ember tartalékolt élelmet télre, mert nem bízott abban, hogy a szomszédai adni fognak neki a sajátjukból.
A nyitottabb, kísérletező ember nagyobb eséllyel halt bele a rossz döntéseibe.
Viszont mióta a társadalom megvédi, fenntartja a nyitott embert, ez a magatartás is terjedni kezdett. Ha rosszul jön ki a devizahitel, akkor szétterítik az egész társadalmon a kárt, nem egyedül a magas kockázatot vállaló (liberális) ember viseli azt.
Fejlett szociális háló mellett könnyű vigéckedni, nyitottnak lenni.

Kivancsi 2018.07.22. 17:54:19

nincs itt kérem semmiféle rasszizmus lehet tovább haladni emberek! na persze a cikkiro sem rasszista csak lefajozza ugyanazt a fajt a Homo sapiens-t...
de kulonben is mindenki szereti a zsirafot a zebrát és az oroszlánt... na nem ugy mint csicsolina.... hiba szép állatok ezek de nem legelésznek csordaszámra a hortobagyon! ott a szurkemarha a hagyományos öshonos állat.... szoval a budapesten se koricáljanak csordaszámra a pakiarabnegrok tomegei! jöjjenek hozzank repulovel es vizummal költsenek jo sokat a turistabuszon hotelben étteremben... szeretjuk oket aztan huzzanak vissza afrikaba azsiaba mikor lejar a vizumuk vagy mikor megy vissza a repulojuk! ennyi!

nyu 2018.07.22. 18:22:31

Rasszizmus nem az, amit a zsidók produkálnak a palesztinokkal és egyéb arabokkal szemben?

(nem sokban különbözik a harmincas évek német vs zsidó tematikájától.)

David Bowman 2018.07.22. 19:09:03

Mert több a tapasztalatuk.

szepipiktor 2018.07.22. 22:19:00

Miért lennének rasszisták?
Csak őket már nem lehetett megvenni az okostelefonokkal, az internettel, a multikultival.
Ők tisztességesek, mert elutasítják a PC elveket!
Hogy rasszisták lennének? Persze, annak tűnnek a mai Y generációs gender-aktivisták szemüvegén keresztül, hiszen rasszizmus, nacionalizmus és a többi mai vád, ha valaki szereti az országát, a nyelvét, a kultúráját, a családját, a gyerekeit és nem interneten át kapott, aktivisták által kikövetelt életmódot vállalnak fel.
Nekem az a szimpatikus, amikor egy falusi néni kimondja hogy cigány, zsidó, kövér, kopasz stb. mert ő hiteles, nem hazudik.
De ez nem rasszizmus, mert attól még cigány, zsidó, vagy más valaki, ha nem mondjuk ki.
Modern Család!
Azt kellene adni főmüsoridőben...

JorEl 2018.07.22. 22:23:14

"1954-ben a lakosság 4, 1997-ben 50 és napjainkban 87 százaléka fogadja el a fajok közti házasságot." igen baszd meg én is ellenzem, nehogy már valaki elvehessen egy kecskét, vagy birkát, esetleg egy lovat.

bbwd 2018.07.23. 00:04:32

szokatlan kommentkonszenzus alakult ki poszt idióta voltát illetően :D

Brix 2018.07.23. 00:26:53

A rasszizmus ősi ösztönkön alapul , amelyek a fajfenntartást segítik. A homogèn közössèg tagja felteszi a kèrdèst magának: milyen előnyöm származik abból, ha beengedek a közössègbe egy magamtól külső jegyekben, kultúrában, alapèrtèkekben eltèrő embert? A válasz egyszerű: semmi. Az idegen azèrt jön - mint mindig az emberisèg törtènelme során- hogy elvegye az erőforrásaimat, vagy idekeverje az eltèrő genetikai állományát, vagyis nekem ellensèg...Az öregek mèg ebben a tradícióban èltek, mèg a szomszèd falubelit is elvertèk, ha átjött az" erőforrásokèrt "...A liberális társadalom normává tette, hogy fogadjunk el mindenkit, aki betolakodik a közössègbe, ami nonszensz...

Jankove 2018.07.23. 02:58:46

A fiatalok már születésük pillanatától kapják a beteg világunk dózisait, ömlik rájuk az erkölcstelen züllött szennyes mocsok mindenhonnan, nekik azt tanítják már az iskolában, hogy teljesen természetes, ha egy gyereknek két apja van, és amikor megnézik két európai focicsapat találkozóját, nem akadnak fent rajta, hogy alig van fehér ember a pályán. Az öregek még emlékeznek rá, hogyan kéne működnie a világnak.

Jankove 2018.07.23. 03:05:17

A szomszédommal semmi bajom, jóban vagyunk, mégsem szeretném befogadni, és átengedni neki a hálószobámat. Nem tudom baszki ezen mi érthetetlen. Európa a fehér keresztény kultúra bázisa. Maradjon meg annak.

registerz 2018.07.23. 04:48:23

Milyen fajok közti házasságról zagyválsz?! A kutya meg a macska házasságát elítélik az öregek? Nem értem.

Bravehearth 2018.07.23. 05:49:25

"1997-ben 50 és napjainkban 87 százaléka fogadja el a fajok közti házasságot."

Jól van, kedves poszter! A horngáborok, tóthcsabák és a többi hasonló hungarofób széllibbant nyilván boldogan csettint, ők boztosan elégedetten dőlnek hátra és olvassák ezt az ostobasághalmazt.

Mellesleg, szerintem te a RASSZOK közötti házasságról beszéltél. A kijelentésed pedig egy közönséges HAZUGSÁG! Ennyi. Még az európai társadalmakra sem igaz ez a faszság, amit leírtál, nemhogy a globális népességre!

Kutatással igazolható?

Nyilván. Valaki 'megrendel' egy 'kutatást' (eredményt), valakik 'kikutatják' (legyártják) és te propagálod. Zseniális! Ja, nem...

"Miért tűnnek rasszistábbnak az idősebbek?"

Mert TAPASZTALAT áll rendelkezésükre! Amit elhazudni nem áll érdekükben! Ellentétben a libbant 'kutatókkal' és a politikai képviselőikkel!
Szánalmas ostobaságokat hordtatok össze. Ennyi.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ott a pont!
B.

karbalán 2018.07.23. 06:27:58

Nyilvánvalóan ez a cikk egy külföldi, valószínűleg britt cikk fordítása, csak persze "véletlenül" lemaradt a forrás linkje. Nyilván az ottani viszonyokra írták.

DFK 2018.07.23. 07:20:01

Tapasztaltak. Már tudják, az analfabéta bantu nem dolgozni jön, hanem élősködni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.23. 07:30:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igen, a fideSS söpredék előszeretettel hangoztatja. Holott ti ugyanolyan emberiség szemete vagytok, mint amilyennek beállítjátok a kijelölt ellenséget (a II. VH alatt a zsidókat, cigányokat, most a zsidókat, cigányokat, menekülteket).
Félreértés ne essék: akiket ti ellenségnek mondotok, azok nagy többsége rendes ember, amit rólatok nem tudok elmondani.

nincs! 2018.07.23. 07:40:27

És akkor mi van a génekkel?

kvadrillio 2018.07.23. 07:57:36

Miért tűnnek rasszistábbnak az idősebbek?

....talán azért, MERT VANNAK ILYEN BLOGÍRÓK, AKIKNEK A SZEMÉBEN RASSZISTÁKNAK TÚNNEK AZ IDŐSEBBEK !

EL KÉNE MÉLYEN GON DOLKODNOD AZON, MIÉRT IS TŰNNEK A SZEMEDBEN RASSZISTÁKNAK AZ IDŐSEBBEK ! TALÁN MERT RASSZISTA VAGY ??? :o)))

kvadrillio 2018.07.23. 08:01:00

" Komoly sebeket okozhat a gyerekkori kiközösítés

„Hogy gyerekem lett, még jobban fáj, hogy ezt elszenvedheti egy gyerek.“ " MIÉRT TŰNNEK RASSZISTÁBBN AK A GYEREKEK ????? .........

A KIKÖZÖSÍTÉS IS A RASSZIZMUS EGY BIZONYOS FAJTÁJAHHHHH.........

GöTi 2018.07.23. 08:47:22

"A furcsa gondolatokat, melyeket fiatalabb korban az agynak ez a része ellenőrzés alatt tartott..." <= HÜLYESÉG !!444!!

Az idős emberek nem az elhülyülés miatt mondják ki nyíltan a véleményüket, hanem mert függetlenebbek, kevesebb veszteni valójuk van.

sírjatok 2018.07.23. 09:26:17

"Néhány tudós szerint biológiai, evolúciós okai vannak az előítéletességnek és a rasszizmus az erőforrásokért való versenyre való reakció. De erre nem áll elegendő bizonyíték rendelkezésre.

Valószínű, hogy inkább pszichológiai okai vannak."

De baszki a pszichológiai okoknak is evo okai vannak, pl. félelem, agresszió, stb, ezek nem így önmagukban léteznek, hanem mind a túlélést, fajfenntartást segíti ilyen vagy olyan módon.

És de, az előítéletesség is azt segíti, mert ha megharapott a kígyó és három napig döglődött az ősember, akkor utána az az ősember járt jól, amelyik még a siklót is agyonverte, nem pedig az amelyik úgy döntött hogy ez egy egyszeri megismételhetetlen eset amit egy mentálian zavart támadó követett el.

Valamint az az ősember is jól járt, aki a zörgő bokorban azt hitte, hogy tigris van, hiába nem volt benne tigris 99%-ban (tehát 99%-ban tévedett az ősember, mégis összességében jobban járt, mintha csak 1%-ban tévedett volna). Ez pedig a "miért főleg negatív előítéletek vannak" margójára van.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.23. 10:30:46

Azért, mert ők még nem kanászosodta kel, azért.
Őket még NEVELTÉK otthon a szüleik, és nem szartak rájuk magasról, mint a mostani generációkra.

Ők még tudták mik az értékek, és még mindig úgy élik az életüket. A mai generációk meg elzüllöttek és leépítik a fejlett civilizációt...

YINYANG 2018.07.23. 11:10:22

Szerintem a ma élő idősek fiatal korukban valószínüleg ugyanilyen rasszisták voltak. De, javaslom, várjuk meg, hogy milyen lesz a fiatal generáció, ha megöregszik... Véleményem szerint nem lesznek szignifikánsan rasszistábbak, mint fiatal korukban... Szerencsére:)

KayD · http://kayd.blog.hu/ 2018.07.23. 11:30:13

Az egymástól elszigetelt ősemberi csoportok ritkábban találkoztak más csoportokkal, és ezek a találkozások általában a szűkös erőforrásokért és a vadászterületért való rivalizálásról szóltak, így az evolúciós hajtóerő súlypontja az egyén génjeinek továbbörökítése irányából áttevődött a csoport génkészletének továbbörökítésére, így kialakult a csoportösztön, felerősödött a csoportlojalitás, a saját falka felsőbbrendűségének tudata, a falkavezérnek való feltétlen behódolás képessége (személyi kultusz kialakulása) és az idegen falka gyűlölete és dehumanizálása, hogy ha alkalom nyílik rá mindenféle erkölcsi aggály nélkül képesek legyenek a másik falka tagjait lemészárolni, esetleg rabszolgának elhurcolni. Az emberi populáció növekedése miatt a falkák egyre közelebb kerültek egymáshoz, és idővel kénytelenek voltak belátni, hogy a folyamatos vérengzés túl kockázatos az emberi faj túlélése szempontjából, meg kell találni a békés egymás mellett élés módjait, az etológia több fázist is megkülönböztet amire eljutottunk a mai állapotba, a megapopuláció kialakulásának korszakába. A kulturális fejlődéssel az ősi csoportösztön és a territórium védelmének ösztöne nem tűnt el, csak a kultúra és a neveltetés jelenleg gátolja a kifejeződését. A gyűlöletkeltő propagandista vezetők az ősi ösztönöket aktiválják, visszavetik az embereket egy jóval korábbi csoportszerveződési szintre, ahol a primitív ösztönök uralkodnak az emberiség értékei felett. Megalkotják a modern ősközösségi falkát, ahol a fenyegető és barbár ellenségek ellen csakis a falkavezér védheti meg a falkát, ezért minden falkatagnak támogatnia kell ebben, aki nem fogadja el a falkavezér teljhatalmát, és az általa közvetített közös mítoszt, az hazaáruló, nemzetellenes, stb. azt a falka kiveti maga közül. Idősebb korra az ember kiszolgáltatottabb lesz, jobban rá lesz szorulva a falka védelmére, ezért automatikusan felerősödhetnek az ősi ösztönök, az intoleráns érzelmek a falkán kívüliekkel szemben, és ilyenkor még jellemzőbbé válik a falkavezér iránti vak szerelem (ld. Orbánnak kezet csókoló vén pribékek). A történelem szinte összes népirtása és háborúja a falkaösztön aktiválásának köszönhető, és az emberiség túlélése múlik rajta, mert a folyamatos háborúskodások mellett a globális környezeti problémák elhárításához szükséges összefogás se valósul meg a saját érdeküket, illetve néhány hatalomittas falkavezér érdekeit képviselő falkák (diktatúrák, autoriter rezsimek, "nemzetállamok") között. Ilyen szempontból az emberiségen belül a legnagyobb törésvonal a civilizált emberek, és a primitív gyűlölködő ősközösségi falkalények között húzódik.

Almandin 2018.07.23. 11:35:18

@Brix: Valahol az arany középút jó ebben is. A tömeges bevándorlás már káros, mert az eltérő kultúrájú tömeg idővel átveszi az uralmat (nem a rassz a lényeg, hanem a kultúra). Ez a veszély fenyegeti ma Európát.
A régi szokás, hogy a szomszéd falubeli legényt is kiverték a falusi fiatalok, már káros volt. Ha egy pár száz-pár ezer fős közösség nem alkalmaz vérfrissítést, a beltenyészet idővel betegségek feldúsulását és az életképesség csökkenését eredményezi. Sok faluban látni ezt. Ha nem külsőssel házasodik valaki, csak a harmad,-negyedunokatestvérek közül választhat. Pluszban sokszor bedugják a fejüket a homokba és nem akarnak tudomást venni a távoli rokonságról.
Ha manapság is kis százalékban létrejönnek vegyes házasságok különböző rasszbéliek közt, az még az előnyös frissítés kategóriája. De ha pl. az európai nők közül minden második-harmadik arabbal vagy feketével házasodna, az már valóban az utóbbiak hatalomátvételéhez vezetne.
A kapcsolat beválása szempontjából se jó, ha nem azonos kultúrkörbe valók a tagok. Európán belül ez még könnyebben áthidalható, mert a civilizáció azonos. De mondjuk egy japán és egy magyar kapcsolata nem biztos, hogy működni fog, mert nagyok az eltérések.

jaegtoer 2018.07.23. 15:08:28

Ha fajok közötti házasságot említ a tanulmány avagy a szerző, akkor méretes légy esett a levesbe.

czerka 2018.07.23. 15:18:03

@Almandin: "az eltérő kultúrájú tömeg idővel átveszi az uralmat (nem a rassz a lényeg, hanem a kultúra)"

Az IQ és rassz korrelációja szembeötlő, tagadhatatlan. Természetesen a rassz is számít, sőt! Kultúrát tud egy embercsoport váltani pár generáció alatt, de ha genetikailag szennyeződik egy alacsony IQ-jú csoporttal, akkor azt a "behatást" évezredek múlva is ki tudják mutatni a génkészletében.

jaegtoer 2018.07.23. 15:21:58

@KayD:

"_Az egymástól elszigetelt ősemberi csoportok ritkábban találkoztak más csoportokkal, és ezek a találkozások általában a szűkös erőforrásokért és a vadászterületért való rivalizálásról szóltak, (...........) Ilyen szempontból az emberiségen belül a legnagyobb törésvonal a civilizált emberek, és a primitív gyűlölködő ősközösségi falkalények között húzódik._"

Írjál még ilyen tudálékoskodó szarságokat teletűzdelve kimásolt más szövegekkel.

Mert amúgy manapság nem a szűkös erőforrásokért megy a bruszt, ugye?
Ősközösségi falkalények.... tudod, te is más vagy, te sem vagy más... Ha már ki kell maxolni a PC-maximumot.

Gerardus A. Lodewijk 2018.07.23. 21:56:42

A sokak által hangsúlyozott tapasztalat (pontosabban a tapasztalati alapú prognosztikus kijelentés) nem ellentéte az előítéletnek, hanem éppen az egyik tipikus esete. Az igazán érdekes kérdés ebben az összefüggésben az lenne, miért gondoljuk azt, hogy az előítélet szükségképpen rossz.

Szerintem az előítéletet nem az teszi etikailag helyteleníthetővé, hogy elő (azaz hogy azelőtt hozzuk meg, hogy minden lényeges információval rendelkeznénk; ha mindig megvárnánk az összes releváns információt, extrém esetben akár sohasem juthatnánk el a döntésig), hanem sokkal inkább az, hogy ítélet (azaz hogy később is ragaszkodunk hozzá, és vonakodunk felülvizsgálni).

Almandin 2018.07.23. 23:22:08

@czerka: Ez valóban elég rasszistának tűnő vélemény. Másrészt az IQ csak bizonyos képességeket mér és eléggé függ az adott kultúrától, iskolázottságtól. Azt én is olvastam, hogy a feketék átlag IQ szintje alacsonyabb, mint a fehérek átlaga. De ez a különbség ahhoz hasonlít, mint a női és a férfi IQ átlag. Sok férfisoviniszta hivatkozik rá, csak épp azt felejti el, hogy statisztikailag lehet, hogy több a magas intelligenciájú férfi, mint nő , de a szellemi fogyatékosok közt is nagyobb a férfiak aránya. A nőknél többen vannak a középérték körül.

A feketék átlagos IQ-ja lehet, hogy alacsonyabb, de nagyobb tudással rendelkeznek pl. arról, hogy hogyan lehet az őserdőben életben maradni és még meg is élni. Más képességeik fejlődtek jobban, mint az európai emberé. Az átlagérték ott is igaz, mert rokonom járt orvosegyetemre 50 éve fekete emberrel. Az afrikai egyrészt nagyon jól teljesített, másrészt magyarul vizsgázott, ami nem kis teljesítmény, mert a magyar nyelv a világ legnehezebbjei közt van. Tehát okosak közöttük is vannak.

Itt most nem az IQ-n van a lényeg. A harmadik világból beözönlő tömeg nem ismeri a toleranciát (főleg a muszlimok), elmaradott, barbár szemléletűek, akik a fejünkre akarnak nőni. Én nem utálok senkit az etnikuma alapján, de jogos önvédelemre van szükségünk.
IQ-kérdés: főleg az informatikai logikát méri. Ez csak az ész egy része. Másrészt más képességekkel is jól boldogulhat valaki, pl. a kreativitással. Sok kritika éri az IQ-teszteket, szerintem az ember észbeli képességeit nehéz jól leírni vele. Túl sok mindenre használni veszélyes. Európán belül is eltér a különböző népek átlag IQ-szintje, elég baj lenne, ha elkezdenénk rangsorolni meg lenézni egymást miatta. Társkeresésnél meg bolond, aki eszerint választ. Nyilván, ha szefós valaki, az teszt nélkül is látszik, a többi meg hosszas ismeretség után derül ki.

shakespeare 2018.07.23. 23:58:40

ennyi hülyeséget ilyen sűrűségben régen olvastam, talán választások előtt voltak ennyire eltévedt ellenzéki eszmefuttatások

a szerző onnan indul ki, hogy van egy nagyon nagyon hiányos világképe, önmagát felemeli egy szellemi piedesztálra és információt magyarázatot keres a többiek , szerinte, szellemi gyengeségére

n bír eljutni arra a szintre, hogy az idősebbek től, tapasztaltaktol tanulni tudjon
ehhez gyenge szellemileg es érzelmileg

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.24. 02:09:53

@csúti csüngőhasú tolvaj:

Csak annyi történt, hogy nem tud elég jól angolul - vagy magyarul. A race szó a "human race" szókapcsolatban valóban emberi FAJt jelent, de minden egyéb összefüggésben rasszot. De hiszen a mi rassz szavunk is a race szóból származik. Vagy legalábbis a közös olasz ősből, mert németül meg die Rasse.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.24. 02:33:21

@Almandin:

"Sok férfisoviniszta hivatkozik rá, csak épp azt felejti el, hogy statisztikailag lehet, hogy több a magas intelligenciájú férfi, mint nő , de a szellemi fogyatékosok közt is nagyobb a férfiak aránya. A nőknél többen vannak a középérték körül."

És ez - ha igaz - mennyiben cáfolja vagy gyengíti azt a megállapítást, hogy a férfiak ÁTLAGOS IQ-ja magasabb, mint a nőké? Amennyiben az IQ megoszlása a Gauss-görbét követi, akkor semmiben.

Csak annyit jelent, már ha igaz, amit írsz, hogy a férfiaknál a Gauss-görbe laposabb, a nőknél pedig hegyesebb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.24. 02:40:53

@Almandin:

"de nagyobb tudással rendelkeznek pl. arról, hogy hogyan lehet az őserdőben életben maradni és még meg is élni."

Ezzel a tudással egy majom is rendelkezik.

"Az átlagérték ott is igaz"

Mármint miféle átlagérték?

"magyarul vizsgázott, ami nem kis teljesítmény, mert a magyar nyelv a világ legnehezebbjei közt van."

Akkor minden magyar anyanyelvű ember zseni?

"Tehát okosak közöttük is vannak."

Persze, hogy vannak, de arányaiban sokkal kevesebben. Konkrétan tudok cigány villamosmérnökről, de mégis hány cigányra jut egy műszaki diplomás és hány magyarra?

attila740710 2018.07.24. 06:31:05

Öreg korára jön meg az ember esze, ennyi.

czerka 2018.07.24. 07:22:15

@Almandin: férfi és nő közt nincs borzasztó nagy különbség IQ tekintetében. Csak míg a férfiak IQ eloszlási görbéje laposabb (több a retardált és több a zseni köztük), addig nőknél meg az eloszlás csúcsa hegyesebb.

A fekete afrikaiak IQ eloszlásánál viszont eleve a csúcs máshol van (sokkal alacsonyabb IQ-nál), mint fehéreknél vagy kelet-ázsiaiaknál.
Nyilván feketék közt is vannak nagyon értelmes emberek, akik bármilyen diplomát megszerezhetnének, de míg mondjuk fehéreknél 10000 emberre jut egy zseniális IQ-jú (valójában nem tudom mennyire jut egy, csak írtam valamit), addig feketék közt 100000 emberből lesz egy, akinek mondjuk 130-as az IQ-ja. És itt van a kutya elásva. Ha ez a magas IQ-jú ember ottmarad Afrikában, akkor vagy beleőrül abba, hogy körülötte szinte mindenko 85-ös IQ-val lébecol és utcán szarik vagy lesz belőle egy helyi elit (tanár, orvos, rendőri vezető, üzletember), de még ezzel is elmarad a saját intelligenciája nyújtotta lehetőségektől, ezért elégedetlen lesz az életével vagy elkezdi kihasználni, hogy mindenki retardált körülötte és megsápolja őket.
Ha ez a zseniális fekete ember Nyugatra kerül még időben (iskolaérettség előtt), akkor a nyugati társadalmak által nyújtott egyenlő esélyeknek (sőt pozitív diszkriminációnak) köszönhetően bármi lehet belőle. Csak hát ehhez el kell hagynia Dél-Szudánt, Malit, Nigériát, Kongót.
És ha az a kevés intelligens afrikai is elhagyja Afrikát, akkor csak a szapora, de buta emberek maradnak ott. Az agyelszívás egyéni szinten hasznot hajt, de a kibocsátó országnak sokat árt.
Ott kellene tartani a használható agyú feketéket Afrikában és képezni őket nyugati módszerekkel.

Semmi rasszizmus nincs ebben. Az IQ és rassz összefüggése nem tabutéma értelmesebb emberek közt.

czerka 2018.07.24. 07:42:08

@Almandin: társkeresésnél bolond, aki IQ alapján választ?
Hát azért ez nagyon nem így van.
Egy fekete afrikaiak közt teljesen átlagos 85-ös IQ-val Magyarországon nagyon butának számít valaki, ezért nem nagyon válogathat a partnerek közt.
Ha nézted régebben a Való Világ és Big Brother valóságshow-kat, akkor láthattál 90-es vagy az alatti IQ-jú lányokat és fiúkat, akiken egy ország nevetett a térdét csapkodva.
Na most képzeld el, hogy fekete Afrikában a 90-es IQ az egy nagyon szép értéknek számít.
És nyilván ott is kellenek orvosok, jogászok, mérnökök, politikusok, rendőri és katonai vezetők, ezért ezek ott is a társadalom krémjéből kerülnek ki. Ami ott a 90-100-as érték körül van. Ami Magyarországon az átlag, amivel esetleg tanító vagy óvónő lehetne az ember. Tehát egy nem orvosi pályára valóból lesz orvos, mert egyszerűen ott is kell egymillió emberre egy orvos és kap egy diplomát, majd felírja a Paracetamolt karrierje kezdetétől nyugdíjig egymillió alkalommal és kész.
Ezért szar Afrika, mert szar az emberanyag. A hasonlóan mélyről indult Ázsia meg szélsebesen fejlődik. Dél-Koreában, Szöulban 100 éve mezitláb jártak az emberek és fakunyhókban laktak. Ma meg hi-tech világ van.

Ismertem olyan Norvégiában élő afrikait, aki Norvégiába felnőttként vándorolt be, ott kizárólag segédmunkát végzett, majd elhatározta, hogy az ebből szerzett pénzből ő orvosnak áll, keresett egy korrupt kelet-európai országot, befizetett egy nagyobb összeget, majd járt repülővel félévente egy kelet-európai orvosi egyetemre vizsgázni, így lett orvosi diplomája... Persze az összes vizsgát megvették a hasonszőrűek. Nem Magyarországról van szó, még mielőtt.
Nyilván nem véletlen, hogy nyugaton az ukrán, román, moldáv és hasonló orvosi diplomákat nem szeretik. Az indiai, pakisztáni, afgán, nigériai, ghánai, egyiptomi, szudáni, eritreai hallgatók meg szeretik, hogy ott megvehetik a diplomát és semmit se kell tudni.
Na ezt a kultúrát importálja a Nyugat. A buta vagy vegyél diplomát.

czerka 2018.07.24. 09:47:00

@Almandin: "Társkeresésnél meg bolond, aki eszerint választ. Nyilván, ha szefós valaki, az teszt nélkül is látszik, a többi meg hosszas ismeretség után derül ki."

Hosszas ismeretség után?
Én nem vagyok egy pszichológus, de van annyi emberismeretem, hogy pár perces beszélgetés után meg tudom állapítani, hogy az illető teljesen hülye vagy hülye, aki okoskodik, vagy egy okos ember, aki bolondozik vagy ezoterikus baromságokat nyom, szerepet játszik, manipulatív stb.
Persze ehhez előítéletesnek kell lenni, illetve jobban mondva kell egy kis tapasztalat az életben, de tinédzserkor végére ezt az emberismereti tapasztalatot az emberek többsége fel tudja szedni, ha nem teljesen autista.

Almandin 2018.07.24. 19:08:38

@czerka: Az afrikai ember, akiről beszéltem, a hatvanas években járt orvosegyetemre M.o-n, nem manapság. Ma sok egyetemen leesett a színvonal, mert elüzletiesedett a felsőoktatás. Ha ez korrupcióval is párosul, kész van a diplomát megvásároló buta ember.
Valóságsókat sohase néztem. Egyébként nem biztos, hogy ott mindenki átlag alatti intelligenciájú volt. Inkább az volt a dologban, hogy a szereplők tanulatlan családokból származtak, ez meglátszott a beszédmódjukon, érdeklődési körükön. Fordítva is lehet: megfelelő társadalmi közegből indulva is lehet valakinek nagy műveltsége viszonylag alacsony IQ mellett is. Ugyanis ha gyerekkortól kultúrafogyasztó a család, az az ő érdeklődési körére is kihat. Pl. operába is járhat. Ilyen volt pl. Rosemary Kennedy is, akit a családja tönkretett az orvosok segítségével, mert szégyennek tartották, hogy az okos családban egy butább ember van. Másrészt a nő elég nagy férfifaló volt, amit a katolikus Kennedyek rossz szemmel néztek (pedig csak olyan volt, mint a család férfitagjai):
hu.wikipedia.org/wiki/Rosemary_Kennedy .

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.25. 00:13:44

@czerka:

"Ha nézted régebben a Való Világ és Big Brother valóságshow-kat, akkor láthattál 90-es vagy az alatti IQ-jú lányokat és fiúkat, akiken egy ország nevetett a térdét csapkodva."

Azért ne feledd: az ilyen műsorok nézői között is kiemelkedőnek számít a 90-es IQ.

"ott is kellenek orvosok, jogászok, mérnökök, politikusok, rendőri és katonai vezetők, ezért ezek ott is a társadalom krémjéből kerülnek ki. Ami ott a 90-100-as érték körül van."

Ebben szerintem tévedsz. Ha az átlag 85, akkor a krém még mindig 100 fölött van - csak sokkal vékonyabb a krém a tortán. :) Náluk is vannak 110-120-as IQ-júak, csak SOKKAL kevesebben. Ami az általad említett szakmákat illeti, ott is nagyrészt 100-as IQ fölöttiek töltik be őket _szerintem_. Csak míg nálunk egy mérnök vagy orvos 130-as IQ (csak mondtam valamit, nem ismerek átlagot), addig náluk 105-110.

Ettől még a lényeget tekintve igazad van, jórészt olyan képességűek űzik ezeket a hivatásokat, amilyenek nálunk labdába sem rúghatnának, szóval ebben nem vitatkozom veled.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.25. 00:15:05

@czerka:

"Ezért szar Afrika, mert szar az emberanyag. A hasonlóan mélyről indult Ázsia meg szélsebesen fejlődik. Dél-Koreában, Szöulban 100 éve mezitláb jártak az emberek és fakunyhókban laktak. Ma meg hi-tech világ van."

Így igaz, de ezt kimondani színtiszta nácizmus.

Almandin 2018.07.25. 00:55:06

@czerka: A teljesen hülyéket könnyű kiszűrni. A többinél általában idő kell hozzá. Ha te 3-4 perc alatt fel tudsz tökéletesen mérni valakit, akkor te hajlamos vagy a gyors beskatulyázásra, vagy nárcisztikus vagy, vagy mindkettő.
Pont a manipulátorokat a legnehezebb kiszűrni, gyakran még a pszichoterapeutákat is megtévesztik.
Egy teljesen autista pedig nem is beszél, tehát esélye sincs kapcsolatba kerülni másokkal. A gyengén autistáknak valóban nehezebb az átlagnál felmérni másokat, de az intelligenciát felmérni általában idő kell. Én is ismertem olyan embert, aki sokáig nagyon értelmesnek tűnt, évek után derült ki, hogy komolyan hisz a reptiliánokban és az annunakikban. Ráadásul engem nézett hülyének, amiért én nem hiszek ilyenekben.
Az intelligencia mérése azért is kétséges, mert én ismerek olyan, több nyelven magas szinten beszélő értelmiségieket, akik bigott katolikusok. Orvosok közt se ritka a fanatikus KDNP-s. Az agyuk egy része átlag felett jól működik, más része átlag alatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.25. 06:51:31

@Almandin:

A nyelvtudás nem inteligenciafügö. Az egészen hüjéket kivéve a buták is megtanullyák az anyanyelvüket, és többnyelvűek is lehettnekk.

Honnan veszed, hogy egy hívő katolikus csak hülye lehet?

"Orvosok közt se ritka a fanatikus KDNP-s."

Talán csak a tiédtől eltérő politikai nézeteket vallanak.

Na de akkor máris megtaláltad az intelligencia mérésének csalhatatéan módszerét, csupán az illető pártpreferenciáját kell megkérdezned:

KDNP: 70
Fidesz: 60
Jobbik: 65
MSZP, DK, Együtt: 120
LMP: 150
bármely egyéb jelenlegi vagy jövőbéli ballib párt: 160

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.25. 09:21:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Meg hazugság, mert ugyan tényleg Korea egy része, azaz néhány város fejlett lett...

De vidéken ugyan úgy kunyhókban élnek és mezítláb járnak ma is...

Almandin 2018.07.25. 23:13:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem azt írtam, hogy hülye. Csupán arra utaltam, hogy nagyon okos emberek is lehetnek más téren korlátoltak. Jól elvégezheti az orvosegyetemet és kiváló orvos lehet olyasvalaki, aki nem képes a kritikai gondolkodásra. A KDNP tagsága a bigottakból kerül ki. Más dolog kicsit és nagyon vallásosnak lenni. Ókori mítoszokban hinni és kritikátlanul követni a vallási vezetők tanácsait nem vall sok észre ilyen területen. Sok ember van, aki képes rájönni, hogy a vallások nem igazak, de mondjuk rossz a matematikai logikájuk. Az IQ-t ezért se szabad abszolutizálni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.26. 10:08:38

@Almandin:

"Az IQ-t ezért se szabad abszolutizálni."

Természetesen nem szabad. Az IQ egy nagyon durva általános mérőszám, amely pár eleve nehezen számszerűsíthető kognitív képesség definiálatlan módon számított átlagát adja meg. Azért használjuk, mert egyelőre nincs jobb.

Ahol bizonyos képességek nagyobb súllyal esnek latba, ott valószínűleg egyedi teszteket alkalmaznak vagy idővel úgyis kibukik az alkalmatlan jelölt.

Almandin 2018.07.26. 13:40:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Le vagy maradva, ma már nagyon sokféle mérési módszer létezik, az intelligenciának is különböző elméletei vannak.
lemon.hu/2016/01/25/mennyit-er-valojaban-az-iq-teszt-az-intelligencia-10-tipusa/
Ezért lehetnek veszélyes következményei annak, ha valaki azt gondolja, hogy az IQ számérték adja az illető emberi értékét. Mivel valóban vannak a népcsoportok között eltérések az átlagértékekben, ebből simán következhet egy olyan levezetés, hogy felsőbb-és alsóbbrendű népekre osztja valaki a világot. Mint ahogy feljebb megfogalmazta egyik kedvenc törzskommentelőnk, hogy emiatt szerinte Afrikában sz@r az emberanyag. Ez azért eléggé durva.
A fekete-afrikaiak tömeges bevándorlása nem azért probléma, mert alacsonyabb az átlag IQ, hanem a nagyon eltérő szokásrendszer miatt. Nem tudnának és nem is akarnának beilleszkedni pár kivételt leszámítva. Van olyan afrikai nép, ahol férfias virtusnak számít a nemi erőszak, elfogadott más lebunkósbotozása értékei megszerzése szempontjából. Pár ezer éve Európa is itt tartott.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.26. 18:11:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: és modd, te büdös gyökér, hány cigány él mélyszegénységben és hány "magyar"???? Életemben két feketét ismertem személyesen, mindkettő mérnök volt... és intelligensebb, kulturáltabb, mint a magadfajta transzvesztita söpredék valaha is lehet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.28. 11:08:14

@Almandin:

"Le vagy maradva, ma már nagyon sokféle mérési módszer létezik, az intelligenciának is különböző elméletei vannak."

Úgy látom, write-only módban vagy. Néha elolvashatnád, amire válaszolsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.28. 11:25:56

@Le a spammerekkel:

"te büdös gyökér"
"a magadfajta transzvesztita söpredék"

Kicsim, ezzel csak magadat minősíted.

"Életemben két feketét ismertem személyesen, mindkettő mérnök volt."

Ez kurva nagy merítés, nem gondolod? Menj el Berlinbe az Alexre, oszt számold meg, hány mérnököt találsz a fekák között.

"hány cigány él mélyszegénységben és hány "magyar"????"

Kiskócsag, a cigányok nagy része nem dolgozik, azért szegény. A falunkban él jópár cigány család, ezek közös jellemzője, hogy a min. 3-4 gyerek után járó szoc. segélyből élnek, a férfiak nem dolgoznak, ellenben kurvaként futtatják a nőjüket. Nem túlzok, a 35 év alatti cigány nőket kivétel nélkül osztrák pasik tartják ki, természetesen a férjük/élettársuk beleegyezésével, sőt unszolására. Ennek ellenére szegények maradnak, mert a pasiktól kapott nem kevés pénzt (havi min. 300 ezres összegekről van szó a rezsin felül) elszórják.

Az alkohol itt nálunk nem annyira jellemző rájuk, ezzel szemben iszonyú pénzeket költenek cigarettára - többnyire vágott dohány, mert az olcsóbb -, és előrébb való a cigaretta, mint a rendes étkezés.

Külön kedvencem az a 23-24 éves cigány pasi, akinek 4 gyereke van a nőjétől, akit jelenleg is egy osztrák pasinak adott "kölcsön" nem kis pénzért. Tavalyelőtt én is szereztem neki jól fizető munkahelyet, pár nap múlva kirúgták, mert verekedett. A legutóbbi munkahelyéről 1 hét után rúgták ki, mert vastagon befüvezve járt be dolgozni, már ha munkának volt nevezhető, amit olyan állapotban csinálni képes volt.

Be nem fizetett bírságokért már hónapokat töltött börtönben, de a családja sok tagja ült már hosszú éveket rablásért, súlyos testi sértésért, nemi erőszakért (60+ éves asszonyt erőszakoltak meg csoportosan) és gyilkosságért is. Közös jellemzőjük azonban, hogy a munkától irtóznak, mint ördög a tömjénfüsttől. Pedig munka lenne bőven itt a faluban is, mert hiány van mezőgazdasági munkásból.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.28. 13:01:07

Persze van cigány, aki dolgozik, többnyire napszámban, mert képzettségük nulla. Ezek szinte kivétel nélkül nők, napi 10 órai munkával keresnek nettó 6-7 ezret, de ezzel sem mennek sokra, mert ez el is megy cigarettára meg nem is tudom, mire, mert otthon a nem dolgozó pasijuk elveszi tőlük a keresetüket.

Minimális tanulással pl. betanított munkásként vagy akár tanulás nélkül pl. takarítóként a kórházakban, áruházakban jobban keresnének, lenne táppénz, fizetett szabadság, a munkaszüneti és ünnepnapok is beleszámítanának a szolgálati időbe, de nem hajlandók tanulni.

Szóval ne sajnáld és ne sajnáltasd a mélyszegénységben élő cigányokat, maguk tehetnek a sorsukról. Évszázadok óta egyetlen országban sem sikerült integrálni őket: SEHOL.

Almandin 2018.07.28. 13:03:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Érdekes, amit a cigányokról írsz. Gondolom, hogy valamerre a nyugati határszélnél laksz. Én bevallom, az osztrák pasikon vagyok meglepődve. Még ha a fiatal cigány nők csinosak is, de az osztrák pasik képesek fizetni nem kis összeget azért, hogy valami bűnöző tanulatlan, primitív nejét kitartsák? Nem találnak maguknak ingyen normális osztrák, magyar vagy másmilyen nőt? Még veszélybe is sodorják magukat ezzel, mert a rokonság lehet, hogy idővel kirabolja, megöli őket a pénzükért.
Természetesen én is ismerek rendes cigányokat is, de akikről írsz, az a tipikus élősködő, bűnöző kategória.

Almandin 2018.07.28. 13:08:48

@Almandin: Tehát a kérdésem: miért megy bele annyi osztrák férfi ilyen kapcsolatokba? Mert egy-kettőt még meg tudok érteni, de azt, hogy ez tömeges jelenség, nehezen fogom fel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.28. 13:38:08

@Almandin:

"Gondolom, hogy valamerre a nyugati határszélnél laksz."

Kicsit messzebb a határtól, de nem nagyon.

Nem tudom, mennyire tömeges, de itt a falunkban nagyon jellemző. Nem lennék meglepve, ha a határhoz közelebb is hasonló lenne.

Általában idősebb férfiakról van szó, 60 körül vagy felett, akiknek fiatal pipihús kell - ezt otthon nem kapnák meg. Többüknek otthon van feleségük. Gyakori, hogy az országúton szedték fel a csajt, mert a nem dolgozó pasija vagy a szülei oda küldték ki strichelni. Aztán ha megtetszik neki a csaj, "állandósává" válik". Vannak több éven át fennmaradó kvázi monogám kapcsolatok, de előfordul, hogy egy más közt cserélik a csajokat - de grupi persze nincs.

Személyesen ismerek több ilyen cigány nőt és az egyiknek a pasijával többször hosszasan elbeszélgettem, ő mesélt pár "sorstársáról" is. Alapjában véve ők annak ellenére, hogy lényegében az utcáról szedték fel a nőket, szerelmesek beléjük vagy legalábbis valami hasonlót éreznek.

Nézd, én nem is tudom nagyon elítélni ezeket a nőket, mert ált. a család vagy a férj/élettárs viszi bele őket. Rengeteg magyar lány és asszony is ezt csinálja, ráadásul nem is családi kényszer hatására: megvannak ehhez a megfelelő netes helyek. Hány és hány egyetemista vagy ál-egyetemista csaj keres magának "pártfogót", sugar daddy-t? Hányan utaznak a pénzes pasikra? Vajon ezek mennyivel jobbak a náluk primitívebb cigány nőknél?

Almandin 2018.07.28. 15:18:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát, valóban csak "kvázi monogám" lehet a kapcsolat, mert ezek férjezett nők. Azt még el tudom képzelni, hogy klasszik prostitúciónál még nem féltékenyek a férjek, de egy állandósult kapcsolatnál azért más a helyzet. Mi van, ha az asszonyka beleszeret a kitartójába? Azt is írod, hogy egy ilyen nő 4 gyereket szült a férjének. Kérdés, hogy kitől? Ha nem eléggé cigányos a külseje, gyanús, hogy nem a férjé. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy a cigány férfiak szeretettel nevelgetik a kakukkfiókákat.
Egy 60 körüli férfi is lehet még vonzó. Ősrégi sztereotípia, hogy fiatal nők csak érdekből mehetnek el jóval idősebb pasival. Ez baromság. Nekem mindig idősebb férfiak voltak az életemben, nem fogadtam el tőlük pénzt vagy anyagi támogatást. Sok fiatal pasi testileg lerobbantabb állapotban van, mint egy idősebb, de jó egészségnek örvendő férfi. Az őszülés pedig sok pasinak jól áll. Tehát elég bolondok azok az osztrák férfiak, akikről írsz. Vagy pedig olyanok, akik valamiért nehezen szereznek nőt maguknak. Fiatalon is nehéz lehetett nekik. Abban az esetben el tudom képzelni, hogy belemennek egy ekkora kompromisszumba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.29. 15:09:00

@Almandin:

"ezek férjezett nők."

Leggyakrabban élettársi kapcsolat van köztük a sok közös gyerek ellenére is. Voltam vendég olyan esküvőn, ahol már a 4. gyerek is útban volt, amikor összeházasodtak, a legidősebb gyerek pedig 8-9 éves volt. S az apának ebbe az időbe még 4 év börtön is belefért. :)

"Mi van, ha az asszonyka beleszeret a kitartójába?"

Szerintem ez nagyon ritka lehet, mert a férj/élettárs nem engedi el az aranytojást tojó tyúkot. A cigányoknál amúgy is alap a nő rendszeres verése - legalábbis azoknál, akiket én ismerek.

"egy ilyen nő 4 gyereket szült a férjének. Kérdés, hogy kitől?"

Konkrétan ismerek egy ilyen esetet, az osztrák gyereket csinált a 16. évét még be sem töltött nőnek. Ez szinte lottó főnyeremény azóta is a nőnek és a pasijának is. A nő cigány élettársa a nevére vette az osztrák gyerekét, azóta is pumpolják. Lehet benne némi zsarolás is, hiszen egy DNS-teszt kimutatná az igazi apát, a gyerek születési dátumából meg utólag is látható, hogy 16 évesnél fiatalabb volt, amikor. De vsz. magától is támogatná őket, hiszen ott van a saját (zabi)gyereke is. Pl. idén tavasszal kikapcsolták náluk a vizet és a villanyt, az osztrák fizette a visszakapcsolást, ami a víznél tudtommal 200-250 ezer plusz a díjhátralék.

"Vagy pedig olyanok, akik valamiért nehezen szereznek nőt maguknak. Fiatalon is nehéz lehetett nekik."

Van ilyen is, de ismerek olyat, aki minden további nélkül találna magának rendes nőt is, akár Ausztriában is, mert jól néz ki, hiába 64 éves. Ő szerelmes a kitartottjába, akit mellesleg az országúton strichelés közben szedett fel. 6-7 éve vannak együtt, a nőnek nincs férje/élettársa, van viszont 3 gyereke 3 különböző cigány férfitól, az egyik apa nemrég szabadult jópár év börtön után. A nő (és a családja) persze csak kihasználja, az elmúlt 6-7 év alatt kb. 40 millió forintot költött rá az osztrák - mint elmondta nekem, nyilvántartja a költségeket. Ez még akkor sem kevés, ha esetleg kicsit túloz. De reális lehet, 10 millió körüli összegért vett és újított fel neki egy házat, havi 250-300 ezer körüli összeggel "támogatja", plusz a rendkívüli kiadások, mint pl. új bútor, televízió, félévente lecserélt okostelefon, nyaralás stb.

Épp a minap mondtam neki, hogy ha ez idő alatt hetente 3-szor eljárt volna a kupiba, akkor is a csajra költött pénz töredékéből kijött volna. Egyetértett. :)

Almandin 2018.07.29. 20:36:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Erre szokás mondani: nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés.
Nem véletlenül vetettem fel, hogy a cigány nő beleszerethet a kitartójába. Hiszen egy bűnöző műveletlen férj, aki még veri is, eleve nem egy vonzó választás, annál egy öregedő, de őt a tenyerén hordozó, minden földi jót megadó, és tanultabb (még ha ez csupán középfokú végzettség is), kulturáltabb osztrák férfi sokkal vonzóbb. Ráadásul a gyakori szeretkezés egy partnerrel amúgy is kiépít valami érzelmi kötődést (oxitocin pl.).

A fordítottja a meglepő. Még ha a fiatal nő csinos is, de egy totál műveletlen, bűnöző családból származó nőbe hogy tud beleszeretni egy jóval műveltebb, tisztes családból származó férfi? Nem hiszem, hogy ne találna rendezettebb hátterű nőt magának, aki még fiatalabb is nála. Ráadásul a nőcskék családja hatalmas biztonsági kockázat. Egyszer gondolhatnak egyet, és megölik a pénzéért. Valóban jobban jártak volna a kuplerájjal ebből a szempontból is. Pl. az öregezés gyakori műfaj, amit ötvöznek a prostitúcióval.

Az, akit zsaroltak, mert a fiatal cigánylánynak gyereket csinált: nos, nem ismerte jól a magyar törvényeket. M.o.-n 14 év a beleegyezési korhatár. Ha nem tudja bizonyítani a bíróság, hogy prostitúció történt, a pasas nem büntethető.
Az, hogy feltételezed, hogy egy apa biztos támogatja a zabigyerekét, naivitásra vall. Világszerte gyakori probléma, hogy sok apa nem akar tartásdíjat fizetni. Az már rendes dolog, ha fizet. Értelmiségi férfiaknál is előfordul ez.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.30. 10:28:29

@Almandin:

"egy bűnöző műveletlen férj, aki még veri is, eleve nem egy vonzó választás"

Ott követed el a logikai hibát, hogy feltételezed, hogy a nő értelmesebb, műveltebb, kevésbé primitív a pasijánál. Hát nem az. Ebbe a miliőbe született bele, ebben nőtt fel, ebben szocializálódott. Számára az a normális, hogy a nő dolgozik (ez persze a jobbik eset, hiszen igen gyakran egyikük sem dolgozik), a férfi meg vagy bűnözik, vagy otthon meresztgeti a valagát, de általában nem dolgozik. A nő hazaadja a keresetét, a férfi meg veri. Más "családmodellt" nem ismer.

De ezen nem kell annyira meglepődni, a családon belüli bántalmazás a magyarok körében sem ritka, persze főként az alsóbb társadalmi rétegekben. És érdekes módon a bántalmazott nők többségének esze ágában sincs otthagyni a férfit, pedig szerintem jórészt nem mazochisták. Egyszerűen ők is ebbe születtek bele, a papa erőszakos és alkoholista volt, a mama tűrte, a lány meg ezt tanulta.

"Az, akit zsaroltak, mert a fiatal cigánylánynak gyereket csinált..."
"Az, hogy feltételezed, hogy egy apa biztos támogatja a zabigyerekét, naivitásra vall."

Az osztráknak nincs sok választása, otthon van feleség és család, akik semmiről nem tudnak. Igaz, már felnőtt gyerekek és bizonyára kihűlt házasság, de akkor sem szeretne lebukni. Amúgy is, ez nem olyan rendszeres "támogatás", mint amilyet korábban említettem, hanem csak alkalmi.

Almandin 2018.07.30. 12:29:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valóban, a szocializáció sokat számít. Ezért van az is, hogy a cigányok ritkán válnak. A családi kötelékek erősek, még ha végig is szenvedik az együttélést. A nő mégis beleszerethet az osztrák kitartójába, mert egy kulturáltabb férfi, ha ráadásul nem veri, nagyobb vonzerőt képvisel egy műveletlen nő számára is, mint egy tahó, erőszakos bűnöző. Más kérdés, hogy nem fogja a férjét elhagyni egy cigány nő, mert egy egész klán felügyeli a viselkedését.
A bűnözés is munka, csak illegális. Ha valaki pl. uzsorából él, vagy drogkereskedésből, nőfuttatásból, az is sok szervezést igényel. Pl. a betörés egy komoly szakma, mert fel kell deríteni a terepet, ügyesen lebonyolítani a betörést és úgy értékesíteni a szajrét, hogy ne tűnjön fel a vevőnek, hogy illegális eredetű cuccot vett. A prostitúció is kemény munka, fizikailag is megviseli a prostikat, de lelkileg is megterhelő (mosolyogva fogadni a visszataszító pasik közeledését is, meg gyakran perverzeket fognak ki).De nem véletlen, hogy a törvény ezeket üldözi, mert kárt okoznak másoknak. A bűnözők meg az extra profitért csinálják, ha valakinek nincs lelkiismerete és nem fél a börtöntől, könnyen erre az útra léphet. Főleg, ha már a szülei is ezt csinálták.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • gyászhuszár: Kurva egyszeru: nem kene teljesen felesleges faszsagokkal tomni a gyerekek fejet es egybol lesz ido mindenre. (2018.12.18. 16:44) Hány órakor kezdődjön az iskola?
 • felucca02: @bölcsbagoly: Hát bölcs éppen nem vagy, bagoly. Tanulni ugyanis egy életen át kell. Te pedig keljél, amikor akarsz (én is felkelek 5-6-között), de hogy a serdülő gyerekeim miért be alhatnának egy ór... (2018.12.18. 16:42) Hány órakor kezdődjön az iskola?
 • marczy: A "brit tudósok" valóban bulvárízű, de arrafelé még a tehénfingot is kutatják, sok mindenre lehet pénzt szerezni, ha kutatásról van szó. Ezért tudott ez a bulváros fordulat gyökeret verni. Amerika d... (2018.12.18. 16:14) Hány órakor kezdődjön az iskola?
 • onlajnok: 8:45-kor kezdődik az iskola, akkor kb 8:30-ra kell bent lenni. Teszem azt utazik egy órát a gyerek, meg egy órát babrál otthon előtte, vagyis 6:30-kor kel. Átlagban 7:30 órát (se) alszanak...vagyis ... (2018.12.18. 16:14) Hány órakor kezdődjön az iskola?
 • marczy: Ez a régi vicc még azt feltételezte, hogy a kiscsajok még fára mászás közben is szoknyát viselnek: A kiscsaj az erdő szélén találkozik Mórickával, aki mondja neki, hogyha felmegy erre és erre a fára... (2018.12.18. 16:04) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es