Kívül tágasabb

Mandela 100: tíz érdekesség

2018.07.18. 06:30, Kívül tágasabb , 7 komment

Száz éve, 1918. július 18-án született a XX. század második felének egyik legnagyobb hatású politikusa, Nelson Mandela. Ebből az alkalomból lássunk tíz érdekes, és talán kevéssé ismert tényt a dél-afrikai politikus életéből!

nelson_mandela.jpg

#1 Rolihlahla Mandela 

Mandela egy királyi dinasztia sarjaként született (apja a xhosza néphez tartozó thembu törzs vezetője volt), eredeti keresztneve némileg megelőlegezte sorsát, hiszen „bajkeverőt” jelent, és a dél-afrikai vezetés szemében élete nagy részében az is volt. 

A Nelson nevet első iskolai napján kapta a tanárától, pontosan nem tudni, miért pont ezt választotta a tanító. Az 1920-as évek Afrikájában gyakran előfordult, hogy a nem ritkán külföldi tanárok angolszász keresztnevet adtak a gyerekeknek, hogy könnyebben ki tudják ejteni. 

#2 Szerepet kapott egy Spike Lee-filmben 

Az 1992-es Malcolm X-ben kapott egy nagyobb szerepet, a film végén egy tanárt alakít, aki Malcolm X híres beszédét idézi egy osztályteremben a sowetói gyerekeknek. Csakhogy a pacifista Nelson Mandela nem volt hajlandó kimondani a „minden eszközzel” fordulatot, ezért Spike Lee kicsit megvágta a jelenetet. 

#3 Elneveztek róla egy harkályt 

Az, hogy egy Mandela-kaliberű személyiségről köztereket neveznek el, nem szokatlan (meg is tették Cape Towntól Kaliforniáig). Az már kissé szokatlanabb, hogy pár éve, 94. születésnapja alkalmából egy ősharkályfaj kapta róla a nevét, az Australopicus nelsonmandelai. 

#4 Egy First Ladyt vett feleségül 

Méghozzá a korábbi mozambiki elnök, Samora Machel özvegyét vette feleségül a 80. születésnapján. Így aztán Graca Machel lett az első nő, aki két országnak is a First Ladyje volt. 

#5 Az álcázás mestere volt 

Élete azon szakaszában, amikor a dél-afrikai hatóságok elől menekült, rendkívül ötletesen álcázta magát, volt például sofőr is – innen kapta a nevét: a Fekete Pimpernel (utalásként a világhírű könyvre és filmre). 

„Éjszakai teremtmény lettem. Napközben rejtőztem, és csak sötétedés után álltam neki a munkának” – írta önéletrajzában. 

#6 A boksz rajongója volt 

A politika mellett az ökölvívás volt a másik nagy szenvedélye. „A boksz erőszakos része nem érdekelt, a tudománya annál inkább: hogyan mozogj úgy, hogy megvédd magad, hogyan dolgozz ki egy támadást, majd vonulj fedezékbe, miként szabd meg a tempót egy összecsapás alatt” – írta a már említett önéletrajzban.

#7 A pacal volt a kedvenc étele 

Hiába, hogy kiszabadulása után a világ összes vezetőjével és fontos emberével étkezhetett a legjobb fogásokat fogyasztva, a kedvence mindig a pacal maradt.

#8 Ügyvédként végzett 

A johannesburgi Witwatersrand Egyetemen végzett jogot, majd ő nyitotta meg a város első fekete ügyvédi irodáját 1952-ben. 

#9 Szerepelt az Egyesült Államok terrorellenes listáján 

Olyannyira, hogy csak 2008-ban, 89 éves korában vették le róla, közel másfél évtizeddel azután, hogy a Dél-afrikai Köztársaság 11. elnöke lett 1994-ben. A listára azért került fel, mert korábban fegyverrel vette fel a harcot az elnyomó dél-afrikai hatalom ellen. 

#10 Egy vers volt az egyik fő ihletője 

A börtönben sokszor felolvasta William Ernest Henley A legyőzhetetlen című versét a társainak. A vers arról szól, hogy sosem szabad feladni a harcot. Nem véletlenül ez lett a Nelson Mandeláról szóló, Clint Eastwood rendezte film címe, melyben Morgan Freeman alakította Nelson Mandelát.

Az éj börtöne nem enged,

Fogva tart, de a sötétből

Hálát adok az Istennek,

Hogy a lelkem meg nem tört.

 

Az élet mért rám szenvedést,

De én nem sírok, nem csüggedek,

Ha véres is e halánték,

Nem hajtom le fejemet.

 

A haragon és könnyön túl,

Árnyak prédája a lélek;

Mégis, ha veszély tüze gyúl,

Láthatjátok, nem félek.

 

Utamon, mi utolér,

A csapásokat hárítom.

Én felelek lelkemért,

A sorsom én irányítom.

Egy év szerelemből Dél-Afrikában

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: nelson mandela

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása