Kívül tágasabb

Ki akar száz évig élni?

2018.07.15. 06:30, Kívül tágasabb , 13 komment

A társadalom elöregedése mai világunk egyik sokat vizsgált jelensége, mégis nagyon kevés figyelem jut a legöregebbeknek, akiknek a száma folyamatosan nő. Ráadásul azok a viták, amelyek az egyetemes egészség és a szociális gondozás körül folynak nem vizsgálják azokat a költségeket és jelenségeket, amelyek az extrém öregedéssel járnak. Pedig a krónikus állapotok és a többszörös halálozási kockázat ott a legmagasabb.

idos_no_foto_pixabay_com_dassel.jpg

Úgy beszélünk a nagyon idős kort megéltekről, mintha az valami extrém sportteljesítmény volna. Ha elérik a 100. születésnapjukat hatalmas ünnepséget csapunk, és bekerülnek a hírekbe, ha lefutnak 1 km-t, felmásznak egy dombra, vagy repülőgépet vezetnek. De egyébként meg nagy a hallgatás körülöttük.

Nem tudunk arról, mennyivel több törődésre szorulnak, mint a fiatalabb idősebbek. Az UCL ezt a hallgatást szeretné megtörni. A hiperöregedés megértéséhez szeretne hozzájárulni, hiszen egyre többen érik meg ezt a kort közülünk. 

Betegségek változó mintái 

Világszerte visszaszorulóban vannak a betegségek, de leginkább azok, amelyek a fiatalabb korosztályt érintik és halálosak is lehetnek. A degeneratív betegségek és azok, amelyek önellátásra képtelenné, rokkanttá teszik a betegeket ugyanakkor nem változatlan mértékben vannak jelen. 

A kopásos ízületi gyulladás kockázata például az elmúlt 25 évben fokozatosan nőtt. Míg 1990-ben 100 ezer emberre 213, addig két éve már 232 eset jutott. Ugyanezen negyedszázad alatt az alzheimeres esetek száma 461-ről 470-re nőtt. 

A kevés, nagyon idősekkel foglalkozó kutatás egyike Dániában készült. A legtöbb idősnél találtak valamilyen szintű rokkantságot, a nőknél még valószínűbb azok előfordulása. 

A 80 év felettiek 10 százaléka, a 100 év felettiek 55 százaléka idősotthonban él. A másokra utaltság 30-ról 70 százalékra nő 80 és 100 éves kor között, a demens idősek száma pedig 7-ről 50 százalékra. 

Az Egyesült Királyságban egy 85 évesekkel foglalkozó kutatás átlag 5 különböző betegséget regisztrált emberenként. Az idősek több mint felének hallásproblémái és porckopása van, kevesebb, mint felének pedig magas a vérnyomása, negyedük rákos. De kevesebb, mint 5 százalékuk írta le magát rossz egészségi állapotúnak, a többség azt mondta, hogy remekül érzi magát. 

A csendes probléma 

Mindez rávilágít arra, hogy az extrém öregedés problémái egyelőre mennyire válasz nélkül maradnak. A háztartások illetve az ellátó intézmények küzdenek vele, de a szélesebb társadalom nem lát bele. 

Az időseket ellátó intézmények nem zártak ugyan, de kívül esnek az átlagember mindennapi tapasztalatain. Azok az idősek úgyszintén, akik egyedül élnek. Legtöbbjük csak nagyon kevés emberrel érintkezik. A 80 éven felüliek legtöbbje egyébként egyedül él. 

Az idősotthonok elszigeteltsége segít fenntartani a távolságot „köztünk”, akik fiatalok vagyunk, vagy esetleg öregedünk, de nem problémásan és „köztük”, akik igen. 

Öregnek és törékenynek lenni nem olyasmi, amire büszke az ember, és ennek a korosztálynak az érdekérvényesítő képessége sem túl erős. 

Sokan közülük nehéz életet élnek. A krónikus fájdalom 85 év felett mindennapos lehet és a korcsoport többségét érinti. Csendes elkeseredettségben és szomorú magányban élhetnek többen, míg a hírekbe egy jó kis sportteljesítménnyel csak kevesek jutnak be. 

Fontos, hogy a többségre is odafigyeljünk!

Ki gondolta volna, milyen veszélyes dolog a kézfogás!

(Fotó: pixabay.com/dassel)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr114113065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.07.15. 19:48:42

Pár évtized múlva ez már egy igen népes korosztály lesz. Valószínűleg addigra megoldást is találnak a legtöbb egészségügyi problémára.

BigPi 2018.07.15. 20:33:55

Mindig az a néni jut eszembe akiről a nejem mesélt. Pészmékerre miatt egyszerűen nem tudott meghalni, pedig már csak azért tudott könyörögni.

kvadrillio 2018.07.15. 21:00:37

aki ezt a rendeletet hozta le kell lőni !!!!! bezony.....bezony....piti kis rothadt gyilkos !Plusz pénz lesz a jutalma azoknak a háziorvosoknak, akik ezután kevesebb labor-beutalót írnak!
tudathalo.com / personhuman által access_timema, 20:13 comment8 hozzászólás

Plusz pénz lesz a jutalma azoknak a háziorvosoknak, akik ezután kevesebb labor-beutalót írnak. Ez szerepel abban az új rendelettervezetben, amelyről elsőként a Népszava írt. Az alapellátó orvosok szövetsége szerint a betegeket veszélyezteti a javaslat, ezért elfogadhatatlannak tartják. A minisztérium szerint azonban csökkenhet a várakozási idő, ha a betegeket nem küldik feleslegesen a laborba.

(Forrás: tudathalo.com, human által)

kvadrillio 2018.07.15. 21:02:26

A BÜDÖS MÉLETBEN NEM HALLOTTAM SOHA OLYAT, H EGY ORVOS FELESLEGESEN KÜLDENE EGY BETEGET LABORBA !!!

kvadrillio 2018.07.15. 21:06:06

MERA ROTHADT FIDESZ MÁR ÉVEK ÓTA ÍGY TERELI ÁT A NYOMORONC BETEGEKET A FIZETŐS EÜ-BE.......AHOL LEGALÁBB 10 000 FT EGY NAGYLABOR....VÉR-VIZELET VIZSGÁLAT ! NEŰM BAJ ! MAJDCSAK MEGROHAD ORBÁN IS LASSAN..LASSAN....DE BIZTOSAN !!! :o)))))

kvadrillio 2018.07.15. 21:12:11

AHHHA.....ÉS MI ALAPJÁN DÖNTI EZT EL ? GONDOLATÁTVITEL ÚTJÁN ????? VAGY A BETEG BEKUKKANT AZ AJTAJÁN, Ő RÁNÉZ ÉS MEGÁLLAPÍTJA: PIROS AZ ORRAHEGYE, TEHÁT MÉG VAN VÉRKERINGÉSE..,. ÉL..... ESZEM-FASZOM MEGÁLL !!!

A háziorvos dönti el, hogy kit mikor lát el? A nyugdíjas ráér, várjon…..
varosikurir.hu / personVárosi Kurír által access_timema, 19:58 comment4 hozzászólás

Több szakorvosi rendelőben gyakorlat, hogy az orvos meghatározza, hogy a nyugdíjas korú betegek - életveszély híján - mikor mehetnek vizsgálatra. Ilyen van? "Tisztelt betegeink! Szerda délutánonként a nyugdíjas és táppénzen lévő betegeinket kizárólag közvetlen életveszély esetén látjuk el! Megértésüket köszönjük.”

(Forrás: varosikurir.hu, Városi Kurír által)
További friss hírek:

EZEK TÉLLEG A 10 PARANCSOLATTAL AKARNAK GYÓGYÍTANI KÁSLERREL ?????

kvadrillio 2018.07.15. 21:29:29

NAEZTBASSZAMEG AZA JÓŐ ROTHADT KURVA HZSIDÓÓ-KATOLIKUS RIBANCKURVAISTEN !!!!!

Brutális kártérítést kell fizetnie a Johnson & Johnsonnak
K. Kiss Gergely, 2018. július 13. péntek, 16:36

Négy milliárd 100 millió dolláros büntetésre és további 550 millió dolláros kártérítésre kötelezte egy amerikai esküdtszék a Johnson & Johnsont. Kiderült ugyanis, hogy a 22 felperes nő, aki a cég babahintőporát intim testrészeken használta, petefészekrákot kapott - írja a euronews.

Fotó: Reuters

A hintőpor azbesztet is tartalmaz, és noha a gyártó ezt a 70-es évek óta tudta, nem tájékoztatta fogyasztóit a kockázatokról. A 22 felperes közül hatan nem érték meg a bírósági tárgyalást.

A Johnson & Johnson várhatóan fellebbez az ítélet ellen, miközben még 9000-en indítottak kártérítési pert ellene.

HÁBAZMEG...HOGY MI ZAJLIK A VILÁGON..... MILYEN ROTHADTLELKŰEK PUSZTÍTJÁK AZ EMBERISÉGET ! AZ ÖSSZES MULTIT-OLIGARCHÁT KI KELL NYÍRNI ! EZEK MIND ÉPOTENCIÁLIS EMBERISÉG ELLENI GYILKOSOK !!!

lüke 2018.07.15. 22:04:12

@kvadrillio:
Hmmm
S ha MO- n diagnosztizálnák is ,akkor lehetne akár gyógyítani
Van pár stádiumában, mikor még gyógyítható
ehhez mit szólsz?

lüke 2018.07.15. 22:09:37

öregnek lenni csak magasan szocializált országban jó!
ahol nyuggereznek, s azt hiszik ,hogy a nyuggert a fiatalok tartják el , ott hiba van a fejekben

segar 2018.07.16. 11:08:24

Hát szóval..., tessék már belenézni (na nem a saját..., hanem)a másik bevásárlókosarába a hiperben! Aki ennyi sz@rt vesz, az mit vár?
___
Az emberek mindenre szétkenik a felelősséget, de a sajátjukat NEM vállalják. Hibás a Zorbán, a gec orvos, a mentős. De ő, amikor cukrot eszik tartóstószeres készétellel és üdítővel - hát ő "nem".
___
Szóval: sok idős ember lesz, de nagyon betegen. Már a fiatalok is sokkal betegesebbek, mi lesz ebből 20-30 év múlva? Ezzel a betegség-cunamival az orvostudomány nem tud tempót tartani. :|

I-Work 2018.07.16. 12:34:32

@lüke: Technikailag az időseket a munképes korúak tartják el, hiába tartozik a levont járulékokhoz biztosítási érték.
Más kérdés, hogy lassan 70 év lesz a nyugdíjkorhatár, kvázi a hetvenévesek fiatal idősnek számtanak.
A fejlett országokban egyébként később kezdődnek az időskori problémák, ca. 10 év előnyük van a hátrányosabb fejlettségű országokban élő idősekhez képest.

I-Work 2018.07.16. 12:36:05

Meglehetősen idős ellenes a poszt, jobban át kellene ezt gondolni.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

 • zsurzsenka: Mint utas rohadtul nem örülnék, hogy egy repüléstől rettegő ember vezeti a gépet, amin ülök. Ugyanakkor a mindenféle jogok útvesztőjében hibáztak az elbocsátásakor. Amit nem értek: ha pánikolok a m... (2018.11.16. 19:26) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • efi: Orvosilag nem felelt meg az adott munkakörre. Pont. Hülye angolok, angol hülyék. (2018.11.16. 17:44) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • paraszthajszal: @m.t.: Az a házasság, ami nem természetes személyek között köttetik, a magyar jog számára érvénytelen. Aligha hiszem, hogy ez Japánban másképp lenne, ez csak színház, semmi más. (2018.11.16. 15:38) Az év legmorbidabb esküvője
 • m.t.: Mi van ha mas is felesegul akarja venni Hatsune Mikut? Eleg hires ugyhogy siman elkepzelem hogy nem ez a faszi az egyetlen. A kovetkezo ferjjeloltet elutasitja a torveny mert a holgy mar hazas? (2018.11.16. 13:20) Az év legmorbidabb esküvője
 • Online Távmunkás: Azért kap kártérítést, mert egy adott vezetővel nem beszélhetett személyesen? Ez egy jó vicc: "miért nem rendeltek mellé egy plusz pilótát". (2018.11.16. 08:22) Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es