Kívül tágasabb

A szegények esélytelensége

2018.07.05. 06:30, Kívül tágasabb , 26 komment

Noha az ember azt gondolná, hogy a XXI. század elején a társadalmi mobilitás magától értetődő dolog, a helyzet egyáltalán nem ez. Az Egyesült Királyságban például öt (!) generáció kell ahhoz, hogy egy szegény utolérje az átlagfizetésűt.

nagy-britannia_anglia_exeter_foto_pixabay_com_exeterdaily0.jpg

A társadalmi mobilitás olyan mértékben stagnál az országban, hogy egy szegény családnak 5 generációba telik, hogy elérje az átlagfizetést az OECD beszámolója szerint. 

A bevételek közötti olló 1990 óta szélesedik, azaz jellemzően aki sokat keres, az egyre többet is fog. Az 1975 előtt születetteknek sokkal nagyobb esélyük volt a társadalmi mobilitásra, mint a fiatalabbaknak. „Túl sok ember érzi, hogy az út szélén hagyták” – mondta Gabriela Ramos, az OECD egyik igazgatója.

A nemzetközi tanulmány szerint a magas keresetűek kapják a nagyobb jutalmakat és már a következő generációknak is megszerzik a gazdagságot. A jövedelmi létra legalján élők egyre nehezebben tudják felzárkóztatni a családtagjaikat. 

A szegények gyerekei is szegények maradnak 

Az 1955 és 1975 között születettek számára a társadalmi mobilitás realitás volt, azok, akik alacsony jövedelmű családokban születtek számíthattak arra, hogy a tanuláson keresztül felemelkedhetnek és egyre többet fognak keresni is. 

Akik azonban 1990-ben vagy később váltak felnőtté, azok stagnáló társadalmi mobilitással találták szemben magukat. Az emberek beragadnak abba a jövedelmi csoportba, amibe beleszülettek. 

A szegények gyerekei szegények maradnak, a magas jövedelmű családok gyermekei magas jövedelműek lesznek maguk is. A középosztálybeli családok gyerekei sem felfelé, hanem inkább lefelé mobilisak. 

A szegény családok gyermekeinek csak mintegy ötöde jutott a magasabban fizetettek közé. Míg az egyetemet végzettek gyermekeinek háromnegyede, a nem egyetemet végzett, alacsony jövedelmű családok gyermekeinek csak ötöde jutott be a felsőoktatásba. 

A kétkezi munkások gyerekeinek negyede kap csak igazgatói szintű állást. „Ezek az elkeserítő, új eredmények fel kell, hogy ébresszenek bennünket” - mondta Sir Peter Lampl, a Sutton Trust Social Mobility Charity-től. 

Az Egyesült Királyságot kárhoztatja „a növekvő kereseti egyenlőtlenségek és a családok bevétele és az oktatás elérése közötti kapcsolat miatt”. 

Globális megosztottság 

A kutatásból kiderül, hogy nagyok a nemzetközi különbségek. Az észak-európai országok társadalmilag mobilabbak, Japánban és Dél-Koreában az oktatás már meritokratikusabb, de a fizetés még mindig az egyén társadalmi hátterét tükrözi. 

Az USA-ban is magasabb a mobilitás, mint az Egyesült Királyságban, de a születés erősen befolyásolja a lehetőségeket, a szegény családok gyerekeinek mindössze 8 százaléka lesz nagykeresetű, és az egészségbiztosításhoz való hozzáférés különbségei is negatívan hatnak a mobilitásra. 

Viszont Németországnál jobb a helyzet az Egyesült Királyságban. A szegény német családok gyermekeit visszatartja a hosszútávú munkanélküliség, a gyermekellátáshoz való hozzáférés hiánya és a szegregáció az oktatásban. A legkisebb Kolumbiában, Brazíliában és Dél-Afrikában a társadalmi mobilitás lehetősége.

Egy szívbemarkoló fotó igaz története

(Fotó: pixabay.com/exeterdaily)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr8414092443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.07.06. 04:00:35

Nem tudom miért csodálkoznak. Ez a kapitalizmus és liberalizmus lényege. Bebetonozni az új uralkodó osztályt.
Míg a feudalizmusban a származásod, társadalmi pozíciód határozta meg a vagyonodat, addig a kapitalizmusban a vagyonod határozza meg a társadalmi pozíciódat. És mióta pénzből lehet csak pénzt csinálni (bankrendszer), azóta akinek a szülei pénzes emberek voltak, az maga is gazdag lesz.

A szegénységnél sokkal durvább hatással van a fiatalokra a szegények és gazdagok közti különbség és a társadalmi mobilitás hiánya.

Nagy-Britannia oktatási rendszere is az egyik legdurvábban egyenlőtlen Európában. Szar színvonalú, gettósodó állami iskolák és az átlagembernek megfizethetetlen elitiskolák is vannak. A gyerek sora már ott eldől, hogy hova született.
Kelet-Európa nem gazdag, de legalább az oktatáshoz viszonylag egyenlő a hozzáférés.

croc 2018.07.06. 10:38:16

Pedig ez a gazdagoknak sem jó hír: a sok frusztrált fiatal (különsöen a fiatal férfiak, akik egzisztencia hiányában nem tudnak családot alapítani) destabilizálják az egész társadalmat.
Abszolút mindenkinek érdeke lenne a nagyobb egyenlőség és a több esélyegyenlőség, nem(csak) az emberiesség és a tisztesség miatt, hanem egyszerűen azért, hogy ne legyenek polgárháborús állapotok, hogy ki lehessen menni testőrök nélkül is az utcára.

Csakhát a mohóság általában (előbb-utóbb) úrrá lesz a józan észen, mint tudjuk.

czerka 2018.07.06. 11:03:51

@croc: egy másik megoldás, hogy a demokráciát felszámolják, így a nincstelenné tett alsó osztályok nem szavazhatnak az elitnek nem tetsző populista vezetőkre.
Kínában megoldották: iszonyatosan nagyok a társadalmi különbségek, a gazdagok szupergazdagok, a szegények tényleg nincstelenek és a társadalmi mobilitás is roppant korlátozott ma már, a lakóhelyhez kötött állami szolgáltatások miatt százmilliónyi vándormunkás él jogfosztottságban a partmenti gazdagabb metropoliszokban. Nincs semmi szociális ellátása a legtöbb embernek.
Ez egy demokráciában robbanást okozna, folytonos kormányválságokat, új ellenzéki pártok felbukkanását. Kínában az egypártrendszer és az élet minden területére kiterjedő megfigyelés és diktatúra miatt ez teljesen kizárt.
Ez az egyetlen megoldás, ha az elit fenn akarja tartani a nincstelenek elnyomását.

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.07.06. 11:06:27

A brit szegény az Kelet-Európában középosztálybeli.

Szóval ne nyavajogjanak a brit "szegények". Járjanak kevesebbet luxusétterembe és drogozzanak ritkábban.

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://magiavali.blog.hu 2018.07.06. 11:15:00

Mindenki azt hiszi, a Nyugat a menő. Aztán látni a Beépített Főnök sorozatokban, hogy majdnem elsírják magukat az örömtől, amikor a leereszkedő főnök ad valamit.

Személyes véleményem az, hogy ott hibáztak, amikor beengedték a muszlim bevándorlók tömegeit, mert ezek az emberek egy másik világból jöttek, ahol
a.) az idő áll
b.) aki nem úr, annak sorsa s szegénység.

Mondhatná bárki, hogy mi köze a kettőnek egymáshoz. Nos ezek az emberek nem a fizikai világban élnek és kérdezném, mennyien ismerik a spirituális teret? Amikor jószándékúan megengedik nekik, hogy mecseteket építsenek, tudják mit csinálnak? Mert akiknek építik, azok tudják.

Last Man Standing 2018.07.06. 11:45:37

A szegények több Hollywoodi mocskot néznek, több sport közvetítést és minden olyat, ami segít őket hülyének maradni.

Példaként rengeteg ember van, aki már nem 8-12 éves és mégis mesefilmeket néz, mint a Star wars vagy a szuperhős filmek, pedig ezeket gyerekeknek készítették. Komolyan milyen szinten kell már ahhoz elmaradottnak lenni, hogy egy felnőtt ember megnézzen egy ilyen gyermekeknek készült mesefilmet és még élvezze is?
A gazdagabb gyerekek szülei el vannak azzal foglalva, hogy a gyerek tudást szedjen magára, nem ilyen baromságokkal mossa az agyát.

Szerintem a szegények tömegei igenis megérik a társadalomnak, mert a legtöbb hülyeséget ők veszik meg.
Illetve fontos fogyasztási csoportjai a szemétnek, mint a filmek, a vallás, a sportközvetítések, reklámok.
Ezek segítenek nekik elég hülyének maradni, hogy háború esetén be lehessen őket küldeni a darálóba. Még lelkesek is, amikor mennek a vágóhídra, mert Hollywoodi hősnek érzik magukat.

kommentes nikk 2018.07.06. 11:51:40

@Last Man Standing: Kovács Ákos, te vagy az? :)))))))

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.06. 12:18:13

Nincs ebben semmi meglepő, a kapitalizmus így működik, mindenki azt kapja, ami jár neki.

Amúgy szvsz ma vannak olyan állások, ahol végzettség és státusz nélkül is lehet (relatív) jó fizetést szerezni, így csakis az egyénen múlik, hogy fel tör-e, vagy ott marad ahova született.

Mondjuk utóbbit választani könnyebb, így nyilván a többség azt választja, aztán meg sír, hogy jaj ő mennyire elvan nyomva /lol

werinter 2018.07.06. 12:45:49

@Last Man Standing: Szerintem te akkor az "extrém debilek" csoportjába tartozhatsz.
"A gazdagabb gyerekek szülei el vannak azzal foglalva, hogy a gyerek tudást szedjen magára, nem ilyen baromságokkal mossa az agyát."
A gazdagok gyerekinek nagy része el van foglalva azzal, hogy a szülei többnyire összeharácsolt (tisztelet a kivételnek) vagyonát elszórja.

Egyébként én szeretnék olyan szinten lenni társadalmilag és vagyonilag, mint az angol alsóbb osztályok.

A cikknek pedig pont a mostani magyar helyzet mutatja az ellenpéldát. A munkaerőhiány és a munkahely bősége olyan folyamatokat fog beindítani, amelyek példa nélküliek lesznek az ország történetében.
Az már most egyedülálló szerintem, hogy a nagy munkáltatók (pl. gyárak), versengenek egymással akár a csak 8 általánost végzett tömegek kegyeiért. Kíváncsi vagyok hova fog ez még vezetni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.06. 13:08:21

@werinter:
"Egyébként én szeretnék olyan szinten lenni társadalmilag és vagyonilag, mint az angol alsóbb osztályok."
Szeretnél 6 pakisztáni/indiai munkással osztozni egy garzonon?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.07.06. 13:25:46

Szokták a blogírók olvasni és értelmezni is amit írnak? Szerintem nem, íme a bizonyíték:
" ... A kétkezi munkások gyerekeinek negyede kap csak igazgatói szintű állást. ... "

Hány igazgatói szintű állás lehet ottan kint, ha minden 4. azaz negyedik szegény gyereknek jut egy, a gazdagok és a középosztálybeli gyerekek igazgatói szintű állásán túl....
És még ott van "alig" átjárhatóság a kasztok között???? :-)

werinter 2018.07.06. 13:34:38

@Berelhetoreklamfelulet: Az általad lenézett pakisztáni/indiai munkás egy hónap alatt keres annyit, mint az átlag magyar egy évben. Más kérdés, hogy pl. az ingatlanárak ott még jobban el vannak szállva, mint (jelenleg) nálunk.

pityókaborsommelier 2018.07.06. 13:35:24

Jó kis trollmágnes cik. Minden azon múlik, hogyan prezentálják az adatokat. Például ha ez helyett: "A kétkezi munkások gyerekeinek negyede kap csak igazgatói szintű állást." azt írnák, hogy a "A kétkezi munkások gyerekeinek negyede igazgatói szintű állást kap.", máris kiváló társadalmi mobilitásról lehetne értekezni. De jól van így, had szörnyűlködjenek, a KGB önkéntesei és a mélymagyar sumér bolsevikok. Hahaha!

Kovi1970 2018.07.06. 14:09:13

@czerka: erre mondják hogy minden egyes szavad tévedés. Össze vissza hénysz hülyeségeket, szégyen hogy hogy mennyi marhaságot todsz rosszul egy bekezésbe összekötni.

Marxista barom sgáokat hozol ide ami 100 éve is téves volt, azóta pedig láttuk is mi lett abból, amit helyette próbéltak összehozni.

Eemberek szegényednek és gazdagodnak, főggetlenül a háttértől. Pénzből pénzt LEHET csinálni, de el is lehet bukni. Ellenben tudásból és képességből sokkal inkább lehet pénzt csinálni.

Ami nagyon más mint 100 éve, hogy a nyugati táradalmakban a középosztály igen jól tud élni. Persze van ahol ezt tagadják és közben elegánsan minden poénzt el is lopnak.

Csak szánalmas hogy ezt bárki üdvözlni és helyesli, sőt ahonnan a pénz jön (amiből lopják) azt nézi ki és nem azt aki lopja.

Kovi1970 2018.07.06. 14:12:57

" Németországnál jobb a helyzet az Egyesült Királyságban"

Mi ez a marhaság? A német társadalmnál szociálisabb alig aakd európában. Ingyenes okatatás, kiterjedt és ingyenes juttatások és védőháló (pl Atrbeitslosengeld I,amiről nálunk csak álmodnánk, pedig mi si fizetünk annyit).

Az angol meg épp az ellentéte, erős a származás befolyása, fizetős oktatás, hierarchikusabb monarchia.

Itt vagy félreértett valamit a szerző vagy az OECED nézett be valamit.

Kovi1970 2018.07.06. 14:14:56

@werinter: "A gazdagok gyerekinek nagy része el van foglalva azzal, hogy a szülei többnyire összeharácsolt (tisztelet a kivételnek) vagyonát elszórja."

Ne magadból indulj ki. Ha a szüleitől kitartás látott akkor ő is azt fogja tanúsítani. 20-30 éven belül ganratáltan elszórod amit örököltél, de ha bénázol lehet az még gyorsabb is.

werinter 2018.07.06. 14:24:34

@Kovi1970: Nem magamból indulok ki, mivel:
1. nem örököltem semmit a szüleimtől,
2. ők sem gazdagok és nem is voltak soha azok.

A legtöbb gazdag nem azért lesz gazdag mert annyira okos, kitartó vagy épp tehetséges valamiben, hanem mert gátlástalan és másokat (kevésbé szerencsés, gátlásosabb, becsületesebb) embereket kihasznál. És ismét leírom, tisztelet a kivételnek!

Kovi1970 2018.07.06. 16:11:56

@werinter: fordítva jár az agyad, ha azt hiszed, csak azért nem vagy gazdagmert a szüleid sem voltak azok.

Elég xar ha te csak arra vagy képes hogy lopással szerezz pánzt, mert ezek szerint mással nem...

Rengeteg embert ismerek akik egyszerű sorból jutottak korrekt élethez. Új(szerű) autóval járnak, normális helyen laknak, és a gyerkeiknek is meg tudjűk adni ami kell. Van aki vállalkozik mert a saját cégében jobban megtalálta a számítást de többséágük alkalmazott, mert nem nyertek a lottón, nem örököltek és nem volt akkora ötletük amire hitelt mertek volna felvenni.

Mindegyikük stabil és korrekt életet élnek, amilyen pl a kommunizmus nyomorában sosem kaptak volna. Akkoriban csak a legaljának volt jobb. Igazából csak azért mert akkoriban senkinek sem lehetett jobb mint a legaljának.

Igazából azért lett olyan xar a kommunizmus mert az ingyenélő prolik részére szétszórták azoknak a megtakarításait akik szerettek volna jobbat. Nem a "hercegek" meg a "földesurak, hanem a "kulákok" a vállalkozó mesteremberek és az értelmiségiek megtakarításait.Ezek pedig nem azért volak sikeresek, mert a pénzből éltek, hanem mert értettek a földmáveléshez vagy a vendéglátáshoz, a cukrászathoz vagy épp a pénzügyekhez. helyettük pedig "népi" seniket tettek oda, akik szépen tönkretettek mindent.

werinter 2018.07.06. 16:42:43

@Kovi1970: "Elég xar ha te csak arra vagy képes hogy lopással szerezz pánzt, mert ezek szerint mással nem..." Ezt ne mtudom honnét veszed. Én is és a szüleim is becsületesen dolgozó emberek vagyunk, ahogy a családunkból mindenki. Van munkahelyem, szüleimnek is. Van normális családi házunk, van nyaralónk, autónk (több is). Ettől függetlenül nem vagyok gazdag, mert nem költhetek ész nélkül, minden fillért jól be kell osztani és meg kell gondolni, hogy mire van szükségünk és mire nincs. Fölöslegesnek tűnő dolgokra nem telik.
Én és szüleim is diplomás emberek vagyunk, de sajnos ez manapság nem elég ahhoz, hogy az ember tisztességes munkát végezhessen, amiből normálisan (nem luxusban) meg is tudjon élni.
Ennek ellenére rengeteg olyan embert ismerek én is aki semmirekellő, lusta, végzettség nélküli, még sincsenek soha anyagi problémái. Egyszerűen jókor van jó helyen, vagy "jól tudja használni a nyelvét".
Egyébként meg ebben az országban is valahogy ez látszik, hogy a legnagyobb semmirekellő alakok viszik a "legtöbbre". Lásd a különböző "celebeket", politikusokat, vagy az ilyen-olyan vállalkozókat (pl. gázszerelők).

Alick 2018.07.06. 16:53:01

@werinter: "hanem mert gátlástalan és másokat (kevésbé szerencsés, gátlásosabb, becsületesebb) embereket kihasznál"

Erre mondta Hitler, hogy "ha az emberek képesek lennének önállóan gondolkozni, nagy bajban lennénk."

czerka 2018.07.07. 08:19:48

@Kovi1970: ma a különbség a szegények és gazdagok közt jóval nagyobb, mint a 60-as, 70-es években volt. És mára a társadalmi mobilitás is jelentősen csökkent. Aki szegénynek születik, az kisebb eséllyel tör ki, mint régebben. Ez van. Nyugaton főleg. Francia és brit fiataloknak az a meghatározó élménye, hogy ők már nem élhetnek olyan jól, mint a szüleik. Hiába mentek egyetemre, azzal már nem sokat érnek.
A németeknél is elmúlt az az idő, amikor egy szakmunkás végzettség elég volt a jóléthez és az élethosszig tartó alkalmazáshoz.

Pont emiatt a csalódottság miatt ma sok nyugati fiatal feladja és be se lép a munkaerőpiacra.

A középosztály szépen elvékonyodott. Többségük lesüllyedt a prolik szintjére. A burzsoázia pedig torát üli és kaviárt zabál. Aki beleszületik a pénzbe, annak nehéz bukni.
Kelet-Európában még van valami mozgás, de a nyugat fefagyott, le vannak osztva a lapok, a pozíciók.

czerka 2018.07.07. 08:24:05

@Kovi1970: egyetértek, a német viszonyok sokkal jobbak, mint a brit viszonyok. A német munkasvédelmi szabályok peldaértékűek.
A brit szabályok az út szélén hagynak egy csomó embert.
A francia szabályozas pedig annyira szocialista, hogy az már a vállalkozások versenyképességét veszélyezteti. Ilyen szempontból is a német munkaügyi szabályozás egy nagyon jó középút Európában.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.09. 08:16:08

@werinter:
A nyaralóval meg a több autóval már bőven a gazdag kategóriában vagy, hiába fényezed magad.

Amúgy meg azokat a semmire kellő celebeket, pont az agyhalott pórnép teszi gazdaggá.
De miután azok az emberek nem véletlen szegények, hanem pont azért mer éjjelnappal Budapestet és hasonló szennyet néz, így ez nem csoda.

Kovi1970 2018.07.12. 11:09:08

@czerka: minden szavaddal vitatkozni tudok.
A 60-as években nálunk nem léteztek gazdagok csak szegények, egy megnyomotrított társadalomban ahol nemcsak a "termelőeszközöket" vették el, de a lehetőségeket is. A kicsinyes irígy mebereknek volt csak jó.

Később amikor rájöttek hogy nem lehet éhezés nélkül fenntartani a rendszert (Romániában megpróbálták), elnzték a maszek munkát (persze inkább a másodállást, de mmeélkesen a maszek ipart is), de aki azzal jól keresett annak sem volt semmi lehetősége élvezni.

Nyugaton meg pont a szegénység hiányzott, előfordult, de ritka eset volt. Nagyon durva élmény volt jól szituált magyarként először kimenni a legszegényebb osztrák keleti régiókba...

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • chrisred: @maxval balcán bircaman: Liberális = magánérdeket szolgál. Nincs értelme egy fogalmat önmagával magyarázni. (2018.10.15. 09:19) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • maxval balcán bircaman: @chrisred: Liberális = liberális érdekeket szolgál. Azaz sok pénz, szervezettség kell egy média fenntartásához. (2018.10.15. 09:07) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • chrisred: @maxval balcán bircaman: Liberális, ha nem állami monopólium a hírgyártás, hanem a magánemberek számára is hozzáférhető. (2018.10.15. 09:05) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • maxval balcán bircaman: @chrisred: Liberális az, ha kicsúszik a liberális kezekből a hírgyártás? (2018.10.15. 08:55) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • chrisred: @maxval balcán bircaman: Ha a polgári sajtó korábbi üzleti formáinak elavulására gondolsz, ez csupán technológiai változás. Viszont manapság a közösségi hálózatoknak köszönhetően bárkiből lehet hírg... (2018.10.15. 08:47) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es