Kívül tágasabb

Mi lesz a reggelivel?

2018.06.22. 06:30, Kívül tágasabb , 5 komment

A kolbász, a szalonna, a tojás, gomba, paradicsom, a sült bab, a sült reszelt burgonya mind a hagyományos angol reggeli elengedhetetlen részei. Hogyan hathat a Brexit az angol konyha egyik legfontosabb étkezésére?

english_breakfast_foto_pixabay_com_peter573.jpg

Tojás 

A brit tojásipar elegendő tojást képes produkálni a kilépés után is. Van import, de csak azért, mert a szupermarketek előnyben részesítik az olcsóbb, külföldi tojást. Ez az alapanyag tehát nincs veszélyben. 

Kenyér 

A búza 85 százaléka hazai. Az Egyesült Királyságban gyártott liszt legnagyobb részét ott is adják el, a liszt 1 százalékát Kanadából, Franciaországból vagy Németországból importálják, míg 2 százalék megy exportra. Így tehát a reggeli pirítós sincs veszélyben. 

Kolbász és szalonna 

Ez a két összetevő viszont nagyon függ az importtól. Az Egyesült Királyságban elfogyasztott disznóhús mintegy 40 százaléka származik helyi farmerektől, a többi 60 százalék európai országokból, főleg Dániából, Hollandiából és Németországból érkezik. 

Mivel az Egyesült Királyságban az állatjóléti előírások szigorúbbak (és így költségesebbek), ezekben az országokban olcsóbb a sertéshús előállítása. A brit sertésállomány 40 százaléka a szabadban él, így várhatóan a kolbász és a szalonna drágulni fog - de legalább több disznó lesz boldog. 

A hash brown 

Az Egyesült Királyság a világ 11. helyezettje burgonyatermesztésben. Csakhogy 1960 óta a felére csökkent a termelés. A mediterrán országokból érkező importkrumplit sokan fogyasztják, de behoznak más uniós és EU-n kívüli országból is. 

Az import legnagyobb része holland és belga mirelit és feldolgozott burgonya. Tehát ha a háziak a mirelit hash brownt kedvelik, annak az ára igen megugorhat. 

Gomba 

Tulajdonképpen egyféle gombát termesztenek leginkább az Egyesült Királyságban és az iparág is viszonylag új, néhány nagy cég uralja. A gombatermő területek mérete 2007 óta 126 hektárról 86-ra csökkent. 

Egy ír cég és az ír gomba a piac 80 százalékát lefedi, de Lengyelországból, Belgiumból és Hollandiából is hoznak be. 

További probléma, hogy a szigetországi gombát leginkább kelet-európai munkavállalókkal szedik le, ezért a Brexit kétélű fegyver lehet, mert a munkaerő hiánya, vagy drágulása nagyon befolyásolhatja a gomba árát. 

Paradicsom 

Ez az igazán rossz hír. A paradicsomnak meleg és hosszú érési idő kell. A brit paradicsomiparnak 200 hektárnál is nagyobb területen vannak üvegházai, de ennek ellenére az országban eladott paradicsom csak mintegy 5 százaléka hazai termés. 

Az ország 400 ezer tonna friss paradicsomot importál Spanyolországból, Lengyelországból, Olaszországból, Belgiumból és nem EU-országokból is. A Brexit miatt a paradicsom ára biztosan magasabb lesz. 

Sült bab 

Bab nem nő az Egyesült Királyságban. Minden import, legnagyobb részben az USA-ból hozzák be, bár a tudósok dolgoznak egy olyan változaton, ami megteremne a borús szigetországban is. 

A legkedveltebb fajta a fehérbab, mintegy 2000 tonna sült bab fogy évente. És ebben az ételben más összetevők is vannak, nem csak bab. Fűszerkeverék, paradicsomszósz, keményítő, cukor és ecet. Ha az amerikai import ára nem is változik a Brexit után, a paradicsomszósz ára biztosan magasabb lesz. 

A megoldás tehát az, hogy minden Brexit-hívő redukálja le a reggelijét tojásra és pirítósra és akkor észre sem fogja venni a változást! 

Hova tűntek a londoni metró utasai?

(Fotó: pixabay.com/peter573)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr6214063039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.06.22. 08:49:29

Úgy tudom, hogy ezt a hagyományos reggelit a szállodák találták fel a 20. században...

czerka 2018.06.22. 10:53:55

Az angol reggeliért nem lenne akkora kár. Én megeszem minden összetevőjét, szeretem is őket egyenként, de így együtt, egy tányéron nekem furcsán mutatnak.

czerka 2018.06.22. 11:05:38

@Online Távmunkás: nem tudom mikor találták ki ezt az összeállítást, de valószínűleg viszonylag modern találmány. Paradicsom, bab nem termett Angliában a közelmúltig, gombát esrtleg szedtek az erdőben már a középkorban is, de biztos, hogy nem így tálalták. A hash brown is egy új olajban sült burgonyapogácsa, régen nem szórakoztak ennyit a krumplival, megették simán főzve.
A középkori, kora újkori angol ember zabból készült kását, porridge-t evett reggelire, mint mindenhol Európában.
Az angol reggelinse lehet régebbi, mint a "tradicionális" skót viselet, a szoknya, amit az 1700-as években találta ki egy angol ember Thomas Rawlinson).
A skót James Macpherson hozzátett egy csomó álrégies legendát, mondát, költeményt és kész is volt a skót mítosz.

Valahogy így lehetett az angol reggelivel is. Valaki valahol kitalálta, majd "tradicionális" lett.

sutyerák 2018.06.22. 18:17:41

bab,pirítós,tojás,paradicsom mindig volt(gomba sosem) és az a remek szoszidzs kolbász. nekem ízlett a rokonoknál.

sutyerák 2018.06.22. 18:19:08

@sutyerák: jameg pár szelet sült szalonna is volt mindig.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Magyarország Europa jövője.: Ne csodálkozz. Az nem hír, ha egy fiú nadrágban megy iskolába. Az már igen, ha szoknyában. A genderőrült libbant sajtó meg hájpolja. Már várom a híreket arról a ház... (2018.07.18. 01:07) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Magyarország Europa jövője.: @Ekrü: "Kétlem,hogy a fiúk úgy képzelnék el az egyenjogúságukat,hogy szoknyát akarnának hordani. :)) " Pedig ez a cel. O most legnepszerubb kisfiu a neten: www.life.hu/intim/20180716-11-eves-kisfiu... (2018.07.17. 22:14) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Ménár Atya: Korunk égető problémája, a szoknya fiúknak. Holnap szoknyában megyek focizni, és amúgy szülni is akarok. Mert mi ez a kirekesztés................ B+ Azt hiszem kezdünk jóléti társadalom lenni. A fia... (2018.07.17. 21:48) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: A közterület privát célú bekamerázása valóban más. Ott biztonsági megfigyelés zajlik, egy privát fényképen meg látszanak az utcán levő emberek. Ez utóbbi természetes, ezen kiakadni túlzás. E... (2018.07.17. 21:20) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: Dress code a nőknél is van sok helyen. Eleve az egyenruhás munkák azok a nőknek is azok. Ott a hajviselet is szabályozott. De egy nő se viselhet egy bankban olyan szoknyát, amiből kilóg a fe... (2018.07.17. 21:18) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es