Kívül tágasabb

Mi lesz a reggelivel?

2018.06.22. 06:30, Kívül tágasabb , 5 komment

A kolbász, a szalonna, a tojás, gomba, paradicsom, a sült bab, a sült reszelt burgonya mind a hagyományos angol reggeli elengedhetetlen részei. Hogyan hathat a Brexit az angol konyha egyik legfontosabb étkezésére?

english_breakfast_foto_pixabay_com_peter573.jpg

Tojás 

A brit tojásipar elegendő tojást képes produkálni a kilépés után is. Van import, de csak azért, mert a szupermarketek előnyben részesítik az olcsóbb, külföldi tojást. Ez az alapanyag tehát nincs veszélyben. 

Kenyér 

A búza 85 százaléka hazai. Az Egyesült Királyságban gyártott liszt legnagyobb részét ott is adják el, a liszt 1 százalékát Kanadából, Franciaországból vagy Németországból importálják, míg 2 százalék megy exportra. Így tehát a reggeli pirítós sincs veszélyben. 

Kolbász és szalonna 

Ez a két összetevő viszont nagyon függ az importtól. Az Egyesült Királyságban elfogyasztott disznóhús mintegy 40 százaléka származik helyi farmerektől, a többi 60 százalék európai országokból, főleg Dániából, Hollandiából és Németországból érkezik. 

Mivel az Egyesült Királyságban az állatjóléti előírások szigorúbbak (és így költségesebbek), ezekben az országokban olcsóbb a sertéshús előállítása. A brit sertésállomány 40 százaléka a szabadban él, így várhatóan a kolbász és a szalonna drágulni fog - de legalább több disznó lesz boldog. 

A hash brown 

Az Egyesült Királyság a világ 11. helyezettje burgonyatermesztésben. Csakhogy 1960 óta a felére csökkent a termelés. A mediterrán országokból érkező importkrumplit sokan fogyasztják, de behoznak más uniós és EU-n kívüli országból is. 

Az import legnagyobb része holland és belga mirelit és feldolgozott burgonya. Tehát ha a háziak a mirelit hash brownt kedvelik, annak az ára igen megugorhat. 

Gomba 

Tulajdonképpen egyféle gombát termesztenek leginkább az Egyesült Királyságban és az iparág is viszonylag új, néhány nagy cég uralja. A gombatermő területek mérete 2007 óta 126 hektárról 86-ra csökkent. 

Egy ír cég és az ír gomba a piac 80 százalékát lefedi, de Lengyelországból, Belgiumból és Hollandiából is hoznak be. 

További probléma, hogy a szigetországi gombát leginkább kelet-európai munkavállalókkal szedik le, ezért a Brexit kétélű fegyver lehet, mert a munkaerő hiánya, vagy drágulása nagyon befolyásolhatja a gomba árát. 

Paradicsom 

Ez az igazán rossz hír. A paradicsomnak meleg és hosszú érési idő kell. A brit paradicsomiparnak 200 hektárnál is nagyobb területen vannak üvegházai, de ennek ellenére az országban eladott paradicsom csak mintegy 5 százaléka hazai termés. 

Az ország 400 ezer tonna friss paradicsomot importál Spanyolországból, Lengyelországból, Olaszországból, Belgiumból és nem EU-országokból is. A Brexit miatt a paradicsom ára biztosan magasabb lesz. 

Sült bab 

Bab nem nő az Egyesült Királyságban. Minden import, legnagyobb részben az USA-ból hozzák be, bár a tudósok dolgoznak egy olyan változaton, ami megteremne a borús szigetországban is. 

A legkedveltebb fajta a fehérbab, mintegy 2000 tonna sült bab fogy évente. És ebben az ételben más összetevők is vannak, nem csak bab. Fűszerkeverék, paradicsomszósz, keményítő, cukor és ecet. Ha az amerikai import ára nem is változik a Brexit után, a paradicsomszósz ára biztosan magasabb lesz. 

A megoldás tehát az, hogy minden Brexit-hívő redukálja le a reggelijét tojásra és pirítósra és akkor észre sem fogja venni a változást! 

Hova tűntek a londoni metró utasai?

(Fotó: pixabay.com/peter573)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: Nagy-Britannia

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása