Kívül tágasabb

Te tudod, mit csinál a párod a pénzével?

2018.06.15. 06:30, Kívül tágasabb , 7 komment

Tízmillióan tapogatóznak Nagy-Britanniában a sötétben abban a kérdésben, hogy a partnerük bankban tartja, vagy befekteti-e a megtakarításait. A helyzet ugyanis az, hogy a szigetországban élő házas és együtt élő párok negyedének fogalma nincs, mit csinál a párja a pénzével. Veled mi a helyzet?

penz_laptop_foto_pixabay_com_nattanan23.jpg

Hiába osztják meg a britek mindennapi életük szinte minden részét a közösségi médiában, még a legközelebbi hozzátartozójuk előtt is szeretik titokban tartani (vagy véletlenül nem avatják őket be) a pénzügyeik részleteit. 

Sokszor egymás számlaszámát sem tudják, aminek az a közvetlen következménye, hogy a házastárs hirtelen halála esetén az özvegy nem találja meg partnere vagyonát. 

A bizalom nehéz ügy 

A házasoknak csak egyötöde, de az élettársi kapcsolatban élőknek egyharmada titkolja az adatokat. Ugyanez az arány figyelhető meg a partner nyugdíjának részleteivel kapcsolatban is. 

„A bizalom megalapozása nehéz lehet, különösen, ha a pénzügyekről van szó. Bármennyire is kínos, fontos, hogy a kommunikáció nyitott maradjon a pénzügyek tekintetében is” – hívta fel a figyelmet a Direct Line biztosító igazgatója. 

„Szándékosan, vagy sem, ha a pénzügyeid részleteit elhallgatod a párod, vagy a közeli családtagjaid elől, az késleltetheti és jelentős költségekkel növelheti meg a közeli családtagjaid hozzáférését a pénzedhez halálod esetén” – tette hozzá Jane Morgan. 

Milliók titokban 

A GoCampare idei kutatása szerint nyolcból egy ember nyilatkozta, hogy partnere nem tudja mennyi a megtakarítása és 7 százalékuk ezt szándékosan tartja titokban. Átlagosan 10 685 fontot (kb. 3,9 millió forintot) tartanak titkos számlákon, de a britek egyötöde ennél többet, 25 000 fontot (9,1 millió forintot) rejt el a párja elől. 

A pénzügyi titoktartás az új technológiákra is kiterjedt, a britek harmada nem adja meg a partnerének a telefonja PIN-kódját sem. És nem a titkos szerelmeslevelek miatt, hanem azért, hogy a banki adataikat titokban tartsák. 

„Az egy dolog, hogy a párok külön tartják a megtakarításaikat, de az már nagyon más, hogy aktívan rejtsenek el pénzt a szeretteik elől. Miközben mindenkinek, aki ezt teszi, megvan a saját oka erre. Egy titkos vészhelyzeti megtakarítás nem is olyan rossz dolog, ha van” – vélte a GoCompare jogtanácsosa. 

„Különösen igaz ez akkor, ha az együttélés során a pénzügyek összefonódnak. Ilyenkor egy szakítás vagy válás keményen érintheti a pénztárcát” – tette hozzá Georgie Frost. 

A kutatás tanulsága az, hogy észrevegyük azt a hosszútávú változást, ahogy az emberek, különösen a nők, már kontrollálni akarják a pénzügyi helyzetüket egy párkapcsolaton belül is, nem úgy, mint korábban.

Így mentheti meg az életed a pulzusszámlálás

(Fotó: pixabay.com/nattanan23)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr6614043862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.06.15. 20:48:49

Nálunk is külön kassza van, nem tudom a másik számlán az összeget és én sem mondom meg, nem is téma. Anyagilag függetlenek vagyunk a közös költéseket összerakjuk. Nincs hiszti h miért veszem meg a 7ik karórát vagy a 100ik könyvet, meg miért veszed meg a huszadik arckrémet...blablabla.

JorEl 2018.06.15. 21:06:08

Nem tudom, hogy az asszony mennyit keres, nem tudom, hogy mire költ, de le is szarom. Nálunk annyi a szabály, hogy legalább annyi lóvét beletegyen a kasszába, amennyi a kaja és rezsiköltség ráeső része(két gyerek van őket 0,5-ös szorzóval számoljuk, szóval a rezsi és a hétvégi bevásárlás 1/3-a amit azért azt hiszem, hogy illendő bedobni a közösbe) , a többivel azt csinál, amit akar, a gyerekeink és a saját dolgaim költségeit azért meg még valahogy ki tudom gazdálkodni.

Szalay Miklós 2018.06.15. 21:25:00

Kíváncsi volnék, a párok mekkora részénél van közös kassza manapság. Ez is az egyik tünete annak, hogy a család intézménye meglazult. (Meg általában a társadalmi normák is - aminek persze megvan a jó és a rossz oldala. Sokat beszélnek pl. az Y generációról, itt az Indexen is volt pár blog cikk erről mostanában. Nos, szerintem ez is nem kis részben ide vezethető vissza.)

És egy kis elemző írás az érzelmek és érdekek kapcsolatáról, kapcsolódólag:

egyvilag.hu/temakep/055.shtml

Ad Dio 2018.06.15. 22:30:53

Közös kasszán vagyunk, de nem járok utána annak, hogy a Feleségem mire költ. Tökéletesen megbízom Benne, mert Ő a világ legjobb Embere. Az életemnél is jobban szeretem.

igazi hős 2018.06.15. 22:52:54

Külön kassza egy házasságban? Elég furcsa. Ha már egyszer "holtomiglan", akkor nem mindegy kinek a neve van a bankszámla kivonat elején? A komoly kiadásokat/befektetéseket megbeszéljük, azt hogy menyiért vett egy n+1. cipőt, azt nem akarom tudni, azt hogy 3 évente mennyiért cserélem le a gépet, azt meg ő nem akarja tudni.

_Wasp_ 2018.06.16. 13:29:41

@igazi hős: Házasságban van saját fogkeféd? Pedig arra utaltál, minden közös... Ha igény van rá miért ne lehetne külön megtakarítása a házasfeleknek, amivel kapcsolatban nem kell megkérdezni a feleséget/férjet, mire költhet belőle. Ha másra nem is, de arra mindenképpen jó, hogy a meglepetésajándékot megvehesd karácsonyra.

czerka 2018.06.20. 10:04:26

@igazi hős: aki tizenévesként ismerte meg a leendő feleségét és sose dugott mást, együtt nőttek fel, sose csalódott nőben, akinek a szülei családjában is a közös kassza volt a szokás, az a férfi természetesnek veszi a közös kasszát.
Én sose gondolkodtam el ezen, de úgy alakult, hogy minden csajommal külön kasszán voltunk. Miért? Mert hol a lány volt dúsgazdag szülők gyereke és nekem nem lett volna pofám közös kasszán lenni, hol én dolgoztam, a lány meg otthonról, a dzüleitől kapta a pénzt és semmit se csinált, akkor, tehát az én pénzemre nem szorult rá.
Aztán volt egy féléves kapcsolatom, amiben megkért a lány, hogy ha nem akarom, hogy kihulljon a főiskoláról, akkor legyek szíves kifizetni a tandíját. Mert buta volt, átrakták állami finanszírozásról költségtérítéses képzésre. Pár százezer forintról volt szó csupán. Jó pinája volt, de úgy hagytam faképnél, hogy azóta se tudja mi van.
Ha egy nővel közös kasszán élsz, akkor.meg se kell kérnie, hogy fizesd ezt vagy azt. Kifizeti a "közös" pénzetekből.

Ott különösen szeretnek a nők közös kasszán lenni, ahol a feleség nem dolgozik, vagy jelentősen kevesebbet keres az uránál.
Ez van Ázsiában is. Sőt itt a nő nevére kell vennie a férjnek a "közös" lakást. Ezt a férjhez menő nők és a lányos szülők megkövetelik. Ezzel mutatja ki a férfi, hogy komolyan gondolja a dolgot. LOL
Persze válás itt is van, nem egy olyan sose dolgozott 40+ éves nőt ismerek itt, akik a volt férj által vett lakásban maradnak, dugatják magukat egy fiatalabb sráccal, a férfi meg albérletezik, a kocsijában vagy üzletében alszik. Elképesztő.

@Ad Dio: "Feleségem mire költ. Tökéletesen megbízom Benne, mert Ő a világ legjobb Embere. Az életemnél is jobban szeretem."

feleségem, benne, ő, embere... Mind kisbetűvel írandó.
Világbajnok muffja lehet a nődnek, ha így odavagy érte. Egyszer ha Magyarországon járok, akkor belenyalnék. Nézheted is, ha benne vagy ilyen cuckold dolgokban.
Ő is örülhet, hogy te az életednél is jobban szereted őt. Ő meg valószínűleg a pénzedet szereti jobban, mint bármi mást.

Nők sose akarnak amúgy közös kasszán lenni olyan férfival, aki kevesebbet keres náluk. Csak egyes férfiak olyan balekok, hogy kevesebbet kereső vagy nulla jövedelmet felhajtó nővel közös kasszán vannak.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • chrisred: @maxval balcán bircaman: Liberális = magánérdeket szolgál. Nincs értelme egy fogalmat önmagával magyarázni. (2018.10.15. 09:19) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • maxval balcán bircaman: @chrisred: Liberális = liberális érdekeket szolgál. Azaz sok pénz, szervezettség kell egy média fenntartásához. (2018.10.15. 09:07) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • chrisred: @maxval balcán bircaman: Liberális, ha nem állami monopólium a hírgyártás, hanem a magánemberek számára is hozzáférhető. (2018.10.15. 09:05) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • maxval balcán bircaman: @chrisred: Liberális az, ha kicsúszik a liberális kezekből a hírgyártás? (2018.10.15. 08:55) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • chrisred: @maxval balcán bircaman: Ha a polgári sajtó korábbi üzleti formáinak elavulására gondolsz, ez csupán technológiai változás. Viszont manapság a közösségi hálózatoknak köszönhetően bárkiből lehet hírg... (2018.10.15. 08:47) A fake news és a feldarabolt kar esete
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es