Kívül tágasabb

Mit nem tehetnek a szaúdi nők?

2018.06.12. 06:30, Kívül tágasabb , 55 komment

Ugyan jogosítványuk már lehet, még így is rengeteg olyan dolog van, amit nem tehetnek meg szabadon a szaúdi nők. Ezek közül válogattunk ki egy párat.

szaudi.jpg

Noha hivatalosan csak június 24-én lép életbe a nők autóvezetését engedélyező szabály Szaúd-Arábiában, mégis akadnak már nők (igaz, csak tízen), akik már le is tették a szükséges vizsgát. Igazán sok (mintegy 2000) jelentkezőt azonban csak a következő hetekben várnak. 

Ettől a könnyítéstől eltekintve azonban Szaúd-Arábia még mindig a legkonzervatívabb, vallásos országok egyike a világon, ahol a nőket mind politikai, mind társadalmi értelemben korlátozzák. Íme néhány példa

Nem öltözhetnek úgy, ahogy akarnak 

Az öltözködési előírást a Korán konzervatív olvasata alapján határozzák meg és a rendőrség tartatja be a nőkkel. Az arcot nem kell eltakarni de a vallási vezetők még ezt is szigorítanák: „ne legyen az abaján semmi díszítés, semmi hívság, semmi rés, semmi nyílás.” 

Házasság 

Nem mehetnek férjhez a gondviselőjük kifejezett engedélye nélkül. Aki külföldihez akar hozzámenni, még a belügyminisztérium engedélyét is meg kell kérje. 

Nem versenyezhetnek 

Nem versenyezhetnek nyilvánosan semmilyen sportban: nők nélkül akarták volna megtartani az olimpiát is. Fahad bin Jalawi al-Saud azt nyilatkozta „A társadalmunk nagyon konzervatív tud lenni és nehéz elfogadnia, hogy nők is versenyezhetnek a sportban.” 

Igaz, 2012-ben már két nőt küldtek a játékokra. Nem is olyan apró szépséghiba volt az, hogy a papság prostituáltaknak nevezte őket és egy férfi gyámnak kellett őket kísérnie. 

Pénzügyek 

Nem nyithatnak saját bankszámlát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak férfi gyámjuk engedélyével lehet bankszámlájuk. 

Férfiakkal való kapcsolat 

Nem érintkezhetnek olyan férfival, aki nem a családtagjuk. Az éttermekben a családi részre ülhetnek csak be, míg a férfiaknak saját rész van kialakítva. 

Válás 

Válás esetén a gyermekeket nem náluk helyezik el. A kisfiúknak 7, a lányoknak 9 éves korukig lehet az édesanyjuk az ideiglenes gondviselőjük, utána az apjukhoz kerülnek. 

Utazás 

Nem igényelhetnek útlevelet csak a férfi gondviselőjük engedélyével. 

Feleannyit „érnek”, mint a férfiak 

Nem egyenlőek a törvény előtt a férfiakkal. Egy nő tanúskodása csak felet számít és az örökösödésnél is csak a férfi örökös részének a felét kapják meg. 

Nem lehet saját cégük 

Önállóan üzleti tevékenységet sem végezhetnek: két férfit kell vinniük magukkal, hogy kezeskedjenek mellettük, ha üzletet akarnának indítani.

Működik a Salah-hatás, tombol az őrület.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr614040236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2018.06.12. 20:38:27

szörnyű.
felmelegedett a söröm...

Dread Naughty 2018.06.12. 21:30:03

#metooooooooooooooooooo

Infect82 2018.06.12. 21:49:36

Megérdemlik.
Csak mert.

exterminador 2018.06.12. 22:03:41

Szégyen, szégyen, szégyen, hogy ez az ország a Nyugat szövetségese - miközben sokkal rosszabb hely, mint Irán.

Jossarian 2018.06.12. 22:39:38

Azt kellene meg megtiltani nekik (es az osszes muszlim nonek), hogy szuljenek. Na az lenne am a fonyeremeny!

Ylim 2018.06.12. 23:08:14

@Jossarian: Anyádnak kellett volna megtiltani.

Jossarian 2018.06.12. 23:22:14

@Ylim: mi van, anyad muszlim szuka volt vagy az o hatukon eloskodsz az adofizetok penzen mint "civil segito"? Mindenkepp talalt sulyedt, megdogolhetsz

haXXor 2018.06.13. 00:00:12

@exterminador: a legnagyobb szarkeverok keleten... Meg Izraelt is siman faszra huzzak. Nagyon gaz orszag.

Beowulf... 2018.06.13. 00:06:49

De nekünk Európában fontos a női kvótákon lovagolni... logikus...

Farting driver 2018.06.13. 00:34:47

Jossarian, te egyszerre vagy zsidó és náci is? Hát, testvérem, nagy baj, hogy élsz. Ne is erőltesd tovább.

Jóska Pista 2018.06.13. 02:36:48

Én ezeket már ismertem. Láttam a Szolgálólány meséjében.

czerka 2018.06.13. 03:20:31

Egy rendes iszlám ország ilyen. A Korán és Hadisz alapján élni ezt jelenti. Ha egy hetedik századi arábiai rablóvezér iránymutatásai alapján akar élni egy közösség, annak ez lesz az eredménye. Legalább következetesek a hülyeségben.
Merkel azt mondta, hogy az iszlám Németország része. Tessék, ez az iszlám.
Lehet a feministáknak szájhabzani, hogy így nem jó, úgy nem jó a nőknek a fejlett nyugaton, el vannak nyomva stb. Ez egyszerűen nem igaz.
És a legviccesebb, hogy a fejlett nyugaton a feministák imádják az iszlámot, Mohamedet az első feministának tartják. Nem vicc! Kanadában és az USA-ban feministák és iszlámisták együtt tüntetnek a férfiak ellen. Őrület.

Pet1988 2018.06.13. 07:17:18

Végigolvastam a posztot, gyomorgörcsöm lett... Nem rossz hely azért Európa... El sem tudom képzelni az életemet egy ilyen helyen, ahol csak felet érek... ahol nem lehet bankszámlám és ahol nem ülhetek oda az étteremben, ahová akarok... :@

Exploiter 2018.06.13. 07:39:17

@czerka:

Ezek pl. azok az ellentmondások, amit sosem fogok megérteni. Egészséges elméjű felnőtt ember szerintem nem lehet "modern", "progresszív" baloldali. Egyszerűen lehetetlen.
De a hangosan rikácsoló sjw-ket tényleg szívesen elküldené az ember egy pár év továbbképzésre egy ilyen helyre, aztán utána beszéljen a pink taxról a marha, miután párszor agyonverték a kedvenc vallása követői, amiért hozzá mert szólni valakihez engedély nélkül.

AdamTheTux 2018.06.13. 07:53:55

Orbán ilyet akar magyarotszágon, csak a konkurenciát nem bírja, ezért ágál ellenük.

midnightcoder2 2018.06.13. 07:55:18

Ezt a remek civilizációt fogják itt is meghonosítani liberós barátaink a migrik importjával, söt még ilyenebbet.

midnightcoder2 2018.06.13. 07:56:42

Mert ez azért még mindig nem az alja, vannak ennél sokkal szarabb helyek is. Lásd Afrika kies kis helyei az üvegcseréppel végrehajtott nöi körülmetéléssel és hasonló remek kis szokásokkal.

szepipiktor 2018.06.13. 08:03:10

Büntetni, tiltani, megváltoztatni!
Ez a "civilizált", önmagát "demokratának" nevező aktivistaközösség és kisérőhodájának véleménye.
Miközben amikor itt akarna valamit "mások", akkor azért megy a paláver.
OK, legyen megint szent keresztesháború, mert mi itt Európában, az USÁban így gondoljuk.
Megköveteljtük az mi történelmi alapjaink tiszteletben tartását, közben erőszakkal akarjuk mások alap vallási, társadalmi működését megváltoztatni.
Az ottani nők élete nem azért olyan, mert idegen hatalom lealázta őket és rájuk erültette a mást! Hanem mert ott tart méf az evolúciós folyamatuk. Mi már eldobtuk a vallást, a hitet (van helyette marketing ls globalizált fogyassz! hit), ők még nem, én azért megkérdezném a sok nem genderalapú arab nő véleményét is... Ahogy elítélem, ha Indiában nőket bántalmaznak, gyilkolnak, de annak a megoldása is az ottani társadalom feladata!
Nem erőltethetjük rá másra a saját elveinket.
Ugyanilyen visszataszító a feminista-aktivisták erőszakos propagandája itt, a mi civilizációnkban is, hiszen az itteni nők döntő többsége is szereti a férfiakat, szívesen lesznek édesantyák, vágynak a normális családra. Nem többségi kérés a feminizmus, a lesznikusság, a nemek közötti eltérés eltüntetése.
Nem hiszem, hogy ez a szemlélet örökké marad, ahogy a kommunizmus is "csak" 70 évig tartott, úgy ez az őrület is, hogy elvek alapján akarja egy mikroközösség ráerőszakolni a világra az ő kedvteléseiket, hamar el fog tűnni.
Remélem, mert ha nem, az emberi civilizáció végét eredményezi ez az evolúcióellenes folyamat.
Az ektivisták nem értik, hogy ha egy szaudi nőnek megváltoztatjuk az életét, azzal a hitébe avatkozunk bele, azaz hittérítők leszünk, őket a hitüktől fosztjuk meg!
.
Ettől eltekintve elítélem ezeket a szarságokat, de ez az ő hitalapú problémájuk, megoldást csak a fegyveres beavatkozás lehetne. Minden már csak hazugság.

szepipiktor 2018.06.13. 08:16:09

@midnightcoder2:
Így van! Ahogy az indiai gyereklányok elégetése is...
De könyörgöm, vegyük már észrem, hogy ezek az "alapok" évszázadok óta léteznek, most a neoliberális média, az internet miatt ismerik meg ilyen sokan. Ez azonban egyoldalalú, törz és szándékosan irányított tájékoztatás csupán.
Ahogy a méregzüldek sem írnak SOHA MEGOLDÁST, csak kritizálnak, támadnak, ahogy a feministák sem tolakodnak a aszfaltozó munkakörökért, csupán a média, a politika és a cégek vezetésébe szeretnének kvótalapon - azaz nem tehetségük miatt - bekerülni, úgy a világ társadalmi problémáira - így a posztban jelzettre is - kizárólag propaganda a céljuk.
Az aktivista vonal lényege, hogy tudáshiány vagy szándékos okok miatt soha nem kezelik a problémákat egységes, komplex módon. A róka megeszi a tyúkot, kell a propaganda? Igen, tehát szegény pipi, az a rohadt róka! és aktivista kampány indul a rókák elpusztításáért!!!!
Ez ma az alap és ehhez elég ma az internet, a Facebook, mert van egy agyhalott halmaz, akit lehet folyamatosan hergelni, mozgatni.
Ez, ahogy az iszlámban a nők helyzete is - egy társadalmi és történelmi alapú probléma, nem lehet kivűlről, agresszív kampányokkal megoldani!
Még akkor sem, ha ez nekünk nem tetszik.
Ez a folyamat ugyanis pontosan ugyanannyira kirekesztő, diktatórikus, erőszakos és aljas, mint ott a nők vallásalapú hátrányos helyzete.
Csak nem a Kotránnal, bikacsökkel, veréssel terrorizálnak, hanem a Facebookal, blogokkal, az internettel.
A történelemből ismerjük, a bolsevik és a náci időkből, hogy a hamis propaganda mit eredményezett.
Most arra száguldunk, mert agresszív aktivistapropaganda már van, de megoldás nyomokban sem látható.
A "NEM" és a "MEGVÁLTOZTATNI" nem megoldás, hiszen ezt mis sem tűrjük el, ez erőszakot, hárborút, terrorizmust, azaz ártatlan százerek halálát, nyomorát eredményezi.
Vagy ismerjük el, mi büdös nácik vagyunk, be a tankokba, repülőkbe és támadjunk!
Mert nekünk természetes, hogy vezethet egy nő autót.
Nekünk sem erkölcsi, sem jogi alapunk sincs beavatkozni mások életébe!

Koshinae 2018.06.13. 08:17:37

Üdv az ótestamentumban. Bizony, ugyanarról a tőről fakadnak...

lazarus 2018.06.13. 08:26:02

azért részben nem rossz ötletek ezek. menjetek fel a puncs.hu ra milyen kuvválkodás megy. nők, pénzért, bármit.. gyerekkel.

mellette lehúzzuk aput a tartásdíjjal, zsaroljuk a gyerekkel és prosti módjára habzsoljuk az életet.

ami itt megy, az viszont már elég mocskos erkölcs, s ne sajnáljam már a nőket, ó szegény pénzhajhász nők. lassan hülye az a férfi aki családot akar, mert 10 15 év és válni fog, kifosztva.

a fiatal, családalapítás előtt álló nőknek csak és csakis a pénz számít. ez kell? tényleg ez?

tisztelet a kivételnek.

midnightcoder2 2018.06.13. 08:27:56

@szepipiktor: Nincs ezzel semmi gond, amíg odahaza csinálják. Minden népnek joga van úgy élni, ahogy akar. De nekünk is.

Drago Brutic1 2018.06.13. 09:09:51

A sport, az útlevél, a bankszámla és az autó közül melyik a több évszázados tiszteletreméltó hagyomány? Csak kérdezem.

lazarus 2018.06.13. 09:20:09

@Drago Brutic1: ha már okoskodsz. kihagytad pl. a saját céget.

puncs.hu regisztrálj és nézd meg. ha ez a női ideál, érték, akkor kalapot eszem. ocsmány amit a nők művelnek, a pénzért...

Drago Brutic1 2018.06.13. 09:28:26

@lazarus:

Neked a 10 gyerekes csadoros, kontrollált nő az ideál. Értem.

Kataj 2018.06.13. 09:33:55

@lazarus: " menjetek fel a puncs.hu ra milyen kuvválkodás megy." "ocsmány amit a nők művelnek, a pénzért..."
Azt tudod, hogy a pénisznek a végén a makkal miért van ilyen fura gombafej alakja? Mert a sorban következö, párosodó hím ezzel végzett mozgatással tudta hatékonyan kipumpálni a korábbi hím spermáját. Évmilliók evolúciója mond ellent a szexuális "hüségnek". Óriási energiákat emészt fel fölöslegesen. A szexualitást kellene a helyére tenni, mint bármely más létszükségletet, és elválasztani az életviteli közösségtöl, vagy a ma elfogadott formájától!

lazarus 2018.06.13. 09:43:28

@Kataj: ámen. egy férfi se akarjon családot, mert megbánja.

összpontosítson a karrierjére, legyen pénze, kisportolt teste, némi esze és intelligenciája és annyi nőt kap, amennyit csak akar. s ezzel nincs is baj. :D ez a nyugati világrend. önállőság, és az élvezetek hajhászása. csak alkalmazkodni kell az ordasokhoz...

Kataj 2018.06.13. 09:47:33

@lazarus: Van valami abban a PISA-tesztben! Szövegértelmezés, jaj!
Szerinted mondtam én ilyet? Nekem nem kell "válasz".

LebensraumamOsten 2018.06.13. 10:14:49

@Jossarian: Azért,mert te buzi vagy, még mások szerethetnek kefélni. Persze tudom, hogy te Kövér Lászlót és Bayer Zzoltot szopnád le, úgy, hogy köztük térdelsz. De hidd el, nem mindenkinek vannak ilyen vágyai.

LebensraumamOsten 2018.06.13. 10:16:52

@Drago Brutic1: Miért mi bajod vele?
Megcsal? Nem.
Hisztizik?
Nem.
Leszop? igen.
Jó teste van? 30 éves koráig biztosan.
Feláll rá. Naná!
Jó a 10 gyerek lehet kicsit sok, de ha felnőnek, ennyivel már egy kisebb települést irányítani lehet.

LebensraumamOsten 2018.06.13. 10:21:28

@Drago Brutic1: A bankszámla! Az amit Matolcsy Gyuri kazár-szittya-besenyő ősmagyar köbükdédnagyapja a barnahalmi csata után 896-ban nyitott, hogy a pusztai államkötvényeket elhelyezze rajta.De aztán a kommunista-liberalista Anjou kormány hatalomra kerülése után a kötvények migráns frank és itáliai kezekbe kerültek, akik eladósították Magna Hungáriát!

LebensraumamOsten 2018.06.13. 10:26:13

@szepipiktor: Dehogynem. A nemzethy kleptoromán illiberál kormány az emberiség civilizált társadalmi szerveződéséhez szükséges erkölcsi-ideológia-életviteli mércék és az ehhez irányadó keresztyén értékek egyedüli, kizárólagos tévedhetetlen letéteményese.
Amit ők nem tudnak az nem is létezhet. Amit nem támogatnak, az csak elítélendő lehet. Amit nem tesznek meg, az csak bűncselekmény lehet.

Drago Brutic1 2018.06.13. 10:28:54

@LebensraumamOsten:
Engem meggyőztél, Horst! De az ára biztosan nem kedvező! Vagy most éppen akciós?

turulkiller 2018.06.13. 10:35:01

A szaúdi országgyűlésben arányaiban már több nő van, mint a magyar bohócparlamentben. Erről ennyit.

turulkiller 2018.06.13. 10:42:23

@Jossarian: a te anyád ember volt vagy kutya? Esetleg patkány? Nagy eséllyel az utóbbi.

turulkiller 2018.06.13. 10:45:15

Nem kéne túllihegni ezt a "szaúdi nők siralmas helyzete" dolgot. Az európai nők meg a fogyasztói társadalom rabjai. Egyik sem jobb a másiknál.

kvadrillio 2018.06.13. 11:05:26

Szörnyű! Nyakig beássák, és halálra kövezik a hűtlen nőket - Életforma
www.eletforma.hu/.../szorny_nyakig_beassak_es_halalra_kovezik_a_htlen_no...

2008. febr. 16. - Az Újszövetség szerint Jézus egy paráznasággal vádolt nőt mentett meg e szavakkal a megkövezés elől. De mit is takar ez a barbár szokás?
megkövezés – Magyar Katolikus Lexikon
lexikon.katolikus.hu › M

megkövezés: a →halálbüntetés egyik módja az Ószövetségben. - Elsősorban istenkáromlásért (Lev 24,16), de halottidézésért, jövendőmondásért (20,27), ...
ILYENEKET CSAKIS NAGYON BETEG EMBERKÉK TALÁLHATNAK KI A MESEKÖNYVEIKBEN !!!!!

AKIK MEGREKEDTEK AZ EMBERI FEJLŐDÉS EGY IGEN PRIMITIV SZAKÁBAN.

Dorinda41 2018.06.13. 11:14:12

Tavaly volt szerencsém egy még a szaú-arábiainál is merevebb, ősibb kultúra követőivel találkoznom. A feleséggel beszélgettem. Az ő felfogása szerint, szegény én! A férjem mindenféle jött-ment nőt láthat félpucéran, hogy bírom én ezt ki? Hogyan lehetek biztos abban, hog hűséges marad hozzám, ha ezekkel a nőkkel napi szinten érintkezhet? Milyen már az, hogy a férjem elhagyhat egy fiatalabb nőért és utána lehet, hogy még gyerektartást sem fizet? Ő ezeket szűrte le a filmekből, internetről. Az ő kultúrájában ez teljesen lehetetlen. Azaz, elhagyhatja a férje egy másik nőért, de az ő papjaik gondoskodnak arról, hogy az ilyen férfi akkor bizony két családot lásson el. Ha erre nem képes, akkor nem hagyják jóvá a másik házasságot. Már persze, ha találkozik a férj olyan nővel, aki egy házasemberrel viszonyt kezdene, mégcsak kezdetlegesen is. Nem értette, miért kellene neki kocsit vezetni, mikor vagy a férje, vagy valamelyik férfi családtagja akkor és oda viszi, ahova ő menni akar. Nem értette, miért kellene neki más férfiakkal találkozni, mikor rendgeteg barátnője van, akikkel rednszeresen, napi szinten összejárnak és rengeteg közös témájuk van. Mit beszéljen ő egy vadidegen férfival?
Hát, így is lehet nézni a világot. Kicsit más szemszögből. Nagyon meglepő volt. A hölgy 45 éves, tanári diplomával, 4 felnőtt gyerekkel, unokákkal.

sic! 2018.06.13. 11:25:46

Érdemes kicsit körülnézni az európai történelemben.
Számos európai országban egészen az 1970-es évekig pl.: egy feleség nem vállalhatott fizetett munkát a férj beleegyezése nélkül; nem nyithatott bankszámlát (l. fent); nem dönthetett a lakhelyről, azaz ha a férj költözni akart, a feleségnek vele kellett mennie; vitás esetben a férj szava döntött a gyerekek ügyeiben (pl. iskola). Mindezeket a dolgokat Magyarországon a kommunizmus szüntette meg, míg nyugaton az 1970-es évekbeli feminista/egyenjogúsítási mozgalmak.
A 19. sz.-ban nem az anya lett a gyermek gyámja, ha az apja meghalt,hanem a gyermeknek kineveztek egy férfi gyámot (pl. az apa testvérét, vagy akárkit, csak nő ne legyen).
Angliában pl. egészen 1870-ig (Married Women's Property Act) a férj rendelkezett felesége minden vagyona és jövedelme felett, akár el is ihatta, ha olyanja volt.
- Magyarországon 1848-ig a mágnás özvegyek ugyan rendelkeztek politikai jogokkal (a nőknek 1848 nem a jogok kiterjesztését, hanem meglévő jogoktól való megfosztást jelentett...), de ezeket nem gyakorolhatták személyesen, hanem csak férfi követ útján.
- Számos európai országban csak az 1970-es években vált lehetővé a válás.
- Számos európai országban a nemi erőszaknak nem a nő, hanem a közerkölcs volt a "sértettje", a nő a saját maga ellen elkövetett erőszakot tárgyaló perben nem sértett/áldozat, hanem csupán tanúként volt jelen.
- Számos európai országban (Magyarországot is beleértve) egészen a közelmúltig a férj rendelkezhetett felesége teste felett.

erkölcsi hulla 2018.06.13. 12:17:01

@sic!: Igen, ez aztán érvelés, csak tudod, ez a múlt, ezért az egész érvrendszered szart sem ér, mivel MÁR nem aktuális, míg az iszlám retkek ugyanolyan alja módon élnek mint mi a középkorban.

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.13. 12:21:19

Hát igen, egyes helyeken még tisztelik a hagyományokat, és rendjén mennek a dolgok!!!

Drago Brutic1 2018.06.13. 12:22:18

Néhány megjegyzés a relativizáló, EU-ostorozó kommentelőknek.
A dolog nem egészen úgy kezdődött, hogy a "Nyugat" bármit is kényszerített az iszlámra. Ellenkezőleg: a 7-8 századtól folyamatos hódításokkal iszlamizáltak népeket (Ázsia, Afrika, de még a Balkán is)
A másik: kb ötven évvel ezelőtt az iszlám országok jó része meglepően világias, fejlődő ország volt. Az Iszlám fundamentalizmus Iránban, Afganisztánban, csecsenföldön bontakozott ki, és nyomja el még a saját lakosságát is. Szóval nem kéne szipogva bólogatni ezeken a "hagyományokon", meg a megőrzésükön. Még azt is megkockáztatnám, hogy a muszlim nők nagy része is szeretne több jogot.

kommentes nikk 2018.06.13. 12:33:28

@sic!: oké, és ebből mi következik?

élhetetlen 2018.06.13. 13:25:45

@erkölcsi hulla: Egy kicsit árnyaltabban kéne nézni a dolgokat. „míg az iszlám retkek ugyanolyan alja módon élnek mint mi a középkorban”. Az iszlám egy vallás. Ha egy vallást államformává tesznek, vagy hogyan fogalmazzak, az már politika. Hogy egy országban mit szabad, azt nem a vallás, hanem a rezsim határozza meg. Csak két példa. Marokkóban is az iszlám a többségi vallás, de, mikor elmentünk Rabatba egy buszos kirándulásra, valaki megszólalt a buszon, hogy mi van, itt csak a nők vezetnek? És tényleg, majdnem minden autóban egy fejkendős nő ült. Délután négy fele lehetett, gondolom a férjek még dolgoztak, és a feleségek mentek a gyerekekért az iskolába. Vagy gondolj Isztambulra. 15 éve voltam ott utoljára, és a sarki trafikban is lehetett fillérekért skót whiskyt kapni, éjszaka is. Ez csak egy dolog, de nem hiszem, hogy a szigorítások azért vannak, mert a törökök vallásosabbak lettek az elmúlt 15 évben, csak rezsimváltás történt.

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.13. 13:42:47

@élhetetlen:
egy fejkendős nő ült.
itt siklott ki a "logikád"....

Dorinda41 2018.06.13. 14:38:49

@Berelhetoreklamfelulet: Mielőtt hülyeséget beszélsz, azoknak a nőknek 99%-a saját elhatározásból hordja a kendőt. Marokkóban komoly tüntetést szerveztek azok a nők, akik még kesztyűt is hordanak, hogy ne alázzák őket azért, mert ők teljesen eltakarják magukat. Ugyanis a fiatalabbak beszólogatnak nekik, hogy ne égessék őket ezzel a 19. századi öltözettel. Egyébként Marokkóban, Algériában, Tunéziában több fejkendő nélküli nő vezet, mint fejkendős. A fiatal nők, főleg a fővárosban és az egyetemi városokban ugyanúgy beülnek kávézókba, mint itt Európában.
Egyébként pedig nagyanyám kendő nélkül sem az utcán, sem nagyapám előtt nem mutatkozott, pedig az már a 90-es évek vége volt. Vagy az erdélyi nénikék, akik napi szinten jönnek velem szemben a kendőjükben. Elképzelem, amint lerángatom a fejükről a kendőt, mert mi már olyat nem hordunk, meg különben is le a fejkendővel..... Elég nagy sületlenségeket tudnak itt egyesek összehordani.

élhetetlen 2018.06.13. 14:44:11

@Berelhetoreklamfelulet: Hol siklott ki a logikám? Az, hogy a szaudi nők ezután, mondom, ezután vezethetnek, a marokkóiak meg húsz éve is vezethettek, ez nem vallási kérdés, hanem az aktuális vezetés által hozott törvények következménye. Az, hogy a szaudi nőknek előírnak kötelező öltözködési normákat, szintén a rezsim döntése. A fejkendő viselete egy kicsit más kérdés. Ebben már sokkal több a neveltetés, és a szokás, mint a vallás. Menj el egy palóc faluba, ahol még él a népviselet, és nézd meg, hogy hány olyan nő van, aki még nem „vetkőzött ki”, népviseletben, fejkendő nélkül. Vagy vedd rá, hogy a sok szoknyában, kendő nélkül menjen ki az utcára. De Pesten is szembe jöhet, harmincas nő is ugyanígy öltöve, ha lusta vagy utazni. El vannak nyomva? Nálunk nem kötelező, miért is viselik? Ötven év még a közelmúlt. Nagyanyámat sem láttam a lakáson kívül kendő nélkül. Aztán, ahogy öregedett, nehéz lett a sok szoknya, varratta a kényelmesebb ruhákat, (volt olyan, amiből a halála után kisestélyit csináltam, olyan csúcs volt az anyag), de a fejkendő maradt. Vagy érted, vagy nem , nekem mindegy, de itt szó nincs kisiklott logikáról.

lazarus 2018.06.13. 18:12:42

@élhetetlen: el kellene engedni a szaúdi nők kezét is, kb. mennyi idő lenne az elanyagiasodott ordenáré viselkedésük felszínre törése. ott is jöhetne a puncs.sa beszamolok.sa jellegű oldalak megjelenése, ahol bármilyen nőt vehetsz pénzért, lesz vacsora ha alfahim vagy, nem válnak el tőled ha kitaposod a saját beled, hogy a nőstényed a tenyereden hordozhasd.

élhetetlen 2018.06.13. 19:01:48

@lazarus: „mennyi idő lenne az elanyagiasodott ordenáré viselkedésük felszínre törése”. Nézd, nem tudom, hogyan siklott ki az életed, ki tapostatta ki veled a saját beledet, ki kényszerített, hogy pénzért vegyél nőt az akármilyen általad emlegetett oldalakról (nem, nem nézem meg az ajánlataidat), de nem is érdekel. Kezeltesd magad. Biztosan van olyan pszichiáter, aki segíthet. Én is tudom, hogy vannak nők, akik pénzért házasodnak, és a pletykarovatokban velük többször találkozol, mint a rendes családanyákkal, mert róluk miért írnának. De ez nem jelenti azt, hogy ők vannak kevesebben. Az nem hír, hogy harmincas párok fiatalon összeköltöztek, aztán egy idő után úgy döntöttek, hogy tényleg jó együtt, összeházasodtak, és nevelik a két, három gyereket. És zömmel egyforma végzettségűek, mert vagy már a gimiben, vagy az egyetemen, vagy a munkahelyen találkoztak, és a nő csak addig „keres” kevesebbet, amig szül, vagy otthon van a gyerekkel. De ez normális, és nem a férj kihasználása. Szóval nem a nőkkel van baj, hanem veled.

lazarus 2018.06.13. 19:38:19

@élhetetlen:

A válóperek 71%-át a feleségek kezdeményezik.
A két legfőbb válóok a megcsalás, félrelépés, hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák.
2005-ben a statisztikai adatok szerint 333 ezer elvált férfi és 491 ezer elvált nő volt Magyarországon.
Ma minden tizedik felnőtt ember elvált a házastársától.
Korábban 10-14 év után döntöttek válás mellett. A rendszerváltás óta ez kitolódott 20 évre.

azért, mert nektek, nőknek, az isten pénze nem elég, mert mindig több és jobb jár. persze a a véleményed skandálhatod, attól még a helyzet adott, ami xar. ehhez az általad vélt lelki nyomoromnak nem sok köze van. s te is, vagy elváltál, vagy fogsz... :D más variáció nincs. mert ugye, mindig több és jobb jár, a nőknek. engem meg nem kell a meggyőződéseddel etetni, nem vagyok rászorulva.

élhetetlen 2018.06.13. 21:41:58

@lazarus: Nem akarok vitatkozni veled, mert annyira más világban élünk, hogy értelmetlen. Írtam a harmincas barátaimról, most írok a hatvanasokról is. Nem húsz, de negyven év után sem váltak el, felnevelték a gyerekeket, most kényeztetik az unokákat. Normális házasságba belefér, hogy hol az egyik, hol a másik keres többet, pl. a régi rendszerben, ha egy férfi kiment öt év tartós kiküldetésre nyugatra, akkor ott a felesége nem dolgozhatott, hiába volt ő is villamosmérnök. Hazajöttek, az öt év alatt meglett az első villa, a feleség aggódott, hogy öt év kihagyás után mi lesz, de csinált egy céget, a férje is, a férje eladta, másikat csinált, felfejlesztette, eladta, abból összejött a kacsalábon forgó, és az eső villa az egyik fiúé, a másiknak tudtak ebből venni, közben a férjet kifúrták a volt cégéből, ahol még igazgatósági tag maradt, nem gond, most a felesége cégénél dolgozik. Vagy az a feleség, aki hat éven keresztül készített elő, és vitt egy országos projectet, és nem sokszor ért haza éjfél előtt, de sokat keresett. A férjének nem okozott gondot, hogy főz a két gyereknek vacsorát, megfürdeti, lefekteti őket. De szerinted ilyen nincs, vagy legalábbis nem normális.
Mert szerinted, ha a felség keres kevesebbet, akkor kihasználja a férjét, de ha ő keres többet, akkor megalázza a férjét azzal, hogy a férjnek kell ellátni a gyerekeket este. Azaz, jó feleség nincs. Igen szerinted a „A két legfőbb válóok a megcsalás, félrelépés, hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák„, és természetesen ezért is a nők a felelősek, a férfi mind angyal, csak elgáncsolják őket a nők, ezért buknak. „ engem meg nem kell a meggyőződéseddel etetni, nem vagyok rászorulva„. Erre tényleg nem, de egy pszichológusra szükséged lenne, mert ha így leírod az összes nőt, akkor nő nélkül sohasem leszel férfi.

lazarus 2018.06.14. 06:32:32

@élhetetlen: környezetemben (munkahely, etc) azt látom, hogy a 35 40+ os nők, a már meglévő pasijuk mellett túrják a társkeresőket jobb party reményében. a többi duma. a nő egy pénzéhes ordas, amelyik nem, majd lesz. idő kérdése.

menjünk a moziba be 2018.06.15. 08:50:32

@Kataj: Erre nagyon ráhibáztál mert Jossarian az Bayer Zsolt egyik nickje. Beismerte az index fórumon is mar évekkel ezelőtt

itt mazsolazhatsz
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9049483&la=118939179

menjünk a moziba be 2018.06.15. 08:55:39

@Exploiter: bizony bizony nem véletlen a szaudi uralkodó gratulációja neki (az usa a konzervatív vezetésével pl. mai napig nem tette meg)

a letartoztatott testveret meg ugye állami kitüntetéssel ünnepelte Orbán

szepipiktor 2018.06.15. 09:32:57

@midnightcoder2:
Pontosan! Minden szavaddal egyetértek!
Csak ugye ezt a poszt (is) arról szól, hogy ITT egyeseknek nem tetszik, hogy OTT hogyan élnek és INNEN köpnek, ítélnek, utasítanak, agitálnak.
Ugye ha a szaudi nők a magyar aktivistákra hallgatnának, akkor elég sok halál, korbácsolás stb. lenne OTT, amiért az ITTENI aktivisták soha nem vállalják a felelőséget.
Sajnos az, aki másnak, máshol az életét, hitét, szokását, történelmi hagyományát elutasítja, az ne akarja már megszabni, hogy nálunk mi legyen.
Tudod ez nem politika meg izmus, egyszerűen emberi alap (lenne).
Én segítek, ha a környzetemben galádságot látok, de soha nem kérdőjelezem meg, hogyu x nő miért ment férjhez y férfihoz, pedig az veri, nem érdekel jány gyereke szül vagy nem szül, hogy jár-e templomba vagy sem, hogy kire szavazott.
De azt elvárom, hogy nekem ne akarja semnki meghatározni, hogyan goldolkodjak, mit tegyek.
Ma a kormány is beavatkozik és a neoliberális aktivista vonal is beavatkozik.
Mert mindkettő bolsevik alapú.
Én meg gyűlölöm a bolsevikokat...

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • sZulamith: @tamask: "Ja, az intelligenciát két t-vel írjuk." szerintem is:) (2018.09.21. 21:26) A vita okosabbá tesz
 • tamask: @sZulamith: pont erről írtam, hogy nem a vitázásra való hajlandóság jelzi az intelligenciát. Te pedig az első kommentedbeb erre utaltál. A vitára való hajlandósághoz szerinted kell intelligencia. Ép... (2018.09.21. 15:55) A vita okosabbá tesz
 • dr. mesterséges színezék: @isti75: Íme, készül a következő generáció! Fotómodell-manökeniskola (sic!) az ország keleti végében, ahol más probléma úgy sincs, mint a cicajárás elsajátítása stilettóban. Nem lehet elég korán elk... (2018.09.21. 12:25) Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?
 • sZulamith: @tamask: ".....tudni kell lezárni a vitákat, ez pedig nem feltétlenül jelenti a nyitottság hiányát, hanem egyszerűen ízlésbeli, pénzügyi, magánéleti, családi kérdésekben igenis lehet nemet mondani i... (2018.09.21. 08:27) A vita okosabbá tesz
 • maxval balcán bircaman: @Nylul: Mert be kell férkőzni az ellenség erődjébe, belülről rombolva azt. (2018.09.21. 05:57) Zuckerberg nem bír veszíteni
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es