Kívül tágasabb

Miért ne egyél egyedül?

2018.06.06. 06:30, Kívül tágasabb , 11 komment

Az Oxford Economist új kutatása szerint a legnagyobb boldogtalansági faktor a mentális betegségek mellett, ha valaki rendszeresen egyedül eszik. A következtetések messzire vezetnek.

reggeli_foto_pixabay_com_free-photos.jpg

A kutatásban 8250 felnőtt embert kérdeztek meg és az derült ki, hogy akik rendszeresen étkeznek egyedül, azok 7,9 ponttal alacsonyabb pontszámot mutattak a boldogság-skálán, mint az országos átlag. 

Minél többször étkezik másokkal valaki, annál boldogabbnak és kielégítőbbnek érzi az életét. Akik társaságban étkeznek, jobbnak érzik saját magukat és szélesebb a társadalmi és érzelmi támogatást adó a hálózatuk is. 

„Egyszerűen nem tudjuk” – felelte nemes egyszerűséggel a kutatásvezető, Robin Dunbar professzor, miért boldogabbak azok, akik másokkal étkeznek. De az világos, hogy ez egy rendszeres közösségi rituálé, az egység és az összeolvadás pillanata kaotikus életünkben. A beszélgetés, a történetmesélés és a közelség pillanata. 

„Azok a dolgok, amiket az asztal körül csinálsz a többi emberrel, stimulálják az endorfin-rendszered. Az endorfinok opioidok, kémiailag a morfiumhoz kapcsolódnak, az agyunk állítja elő őket és kicsit beállunk tőlük. Ez az, amit az összes ilyen közösségi dolognál kaphatsz, a hátveregetéstől, az öleléstől a simogatásig mindent beleértve. A főemlősök társadalmi csoportjaiban ez a kötődés központi módja” – tette hozzá Robin Dunbar. 

Élet-halál kérdés 

Szóval a személyes kapcsolataink szó szerint élet-halál kérdései. „A fizikai és mentális problémák egyik legfontosabb kiváltója a magányosság” – hívta fel a figyelmet Dr. Nick Lake, a Sussex Partnership NHS Foundation Trust egyik igazgatója. 

„A magányosság esetében a szívproblémák és rák kialakulásának esélye jelentősen megnő, olyannyira, hogy majdnem olyan erős rizikófaktorrá válik, mint a dohányzás” – fogalmazott Dr. Nick Lake. 

Egy másik tanulmányból (ebben 148, a szívinfarktus 12 hónapos túlélésének esélyeit felmérő epidemológiai kutatás eredményeit összegezték) kiderült, hogy „hosszú távon a legjobb két előrejelzés a barátok száma, a kapcsolatok mélysége és a dohányzás elhagyása”. 

A közösségi oldalak csak rontanak a helyzeten 

Az embernek biológiailag személyes kapcsolatokra van szüksége. Ha ezt közösségi médiásra, vagy sms-ekre cseréljük, a depresszió kockázata duplájára nő. Akik legalább egy héten háromszor részesülnek ilyenben, a depressziós tünetekből a legkevesebbet produkálják. 

„Mi vagyunk a leginkább társasági lények az állatok közül. Az agyunk és a testünk arra épült, hogy másokkal való interakciókon keresztül szabályozzuk a születésünk pillanatától” – mondta Paul Gilbert professzor. 

Az emlősök törődnek egymással, ez a legfontosabb evolúciós adaptációjuk, ami megváltoztatta az agyat és a test fiziológiáját is. Ugyanakkor sok olyan hátráltató tényező is van, ami akadályozza, hogy a családunkkal és a barátainkkal legyünk. A mentális betegségek, a mobilitás hiánya, a pénz hiánya. 

A munkanélküliség és a hajléktalanság azért annyira negatív hatás, mert a másokkal való kontaktusainkat is lecsökkenti, társadalmilag elszigetel. Eközben a barátokkal való együttlét az idegrendszert is stimulálja. De a szöveges üzenetek nem. 

A közösségi média felemelkedése „nagyon műanyag közösségeket hozott létre. Mindannyian úgy élünk, mint a színészek: a legjobbat nyújtjuk magunkból. Ez nem lehet valóságos, és sokan vannak, akik vesztesnek vagy haszontalannak érzik emiatt magukat” – hangsúlyozta Paul Gilbert. 

A legjobb kapcsolatok azok, ahol a sötét oldalunkat és a hibáinkat is szeretik. „Az emberek elfelejtik, hogy a szeretet azt jelenti, hogy a nehezebb dolgokért is szeretni kell egymást, nemcsak a könnyű dolgokért” – összegezett a szakember. 

(Fotó: pixabay.com/Free-Photos)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása