Kívül tágasabb

Ingyen pénzt a fiataloknak!

2018.05.16. 06:30, Kívül tágasabb , 21 komment

Tízezer fontot (3,6 millió forintot) adna az Y generáció minden tagjának, illetve a tovább dolgozó nyugdíjasokat megadóztatná az Egyesült Királyság. Az indok: olyan gazdasági rendszer kell, amelyik mindegyik generációnak megfelel.

fiatalok_iroda.jpeg

Érdekes ötletekkel állt elő egy szakértőkből, üzletemberekből és szakpolitikusokból álló brit tanácsadó bizottság, mely eltörölné például az örökösödési adót, és a 25 év alattiaknak 10 ezer fontnyi összeget biztosítana, így segítve a lakásvásárlást, a tandíj visszafizetését, az első vállalkozás beindítását, a nyugdíj megalapozását. 

Minderre a Resolution Foundation Intergenerational Commission tett javaslatot, melynek elnöke, Lord Willetts (korábbi konzervatív párti miniszter) „nem könnyű és nem is kényelmes” megoldásnak minősítette az elképzelést. 

Generációs egyenlőtlenség? 

Ugyanakkor hozzátette, hogy nagyon sokan gondolják úgy, az Egyesült Királyságban a fiatalokat és az idősebbeket nem kezelik egyenlően. 

„Nagy-Britanniában a generációk közötti kapcsolat áll a társadalom középpontjában. Családként a gyermekeinket és a szüleinket különböző időszakokban gondozzuk. Elvárjuk az államtól, hogy támogassa ezt a természetes ösztönt, de nagyon sokszor ez éppen ellenkezőleg történik” – jelentette ki Lord Willetts

„Sokan már nem hiszik, hogy Nagy-Britannia a fiatalok és az idősek mellett elkötelezné magát. Bizottságunk elképzelése ugyanakkor vázolja, miként tudnánk megfelelni a kihívásoknak” – tette hozzá. 

„Az adókból szilárdabb egészségügyi finanszírozást tudunk létrehozni, több új otthon építhető és az állampolgárok örökségeiből fel tudjuk pörgetni a fiatalok karrierjét és lakhatását. A végeredmény egy új, generációk közötti szerződés lehet, aminek nyomán egy jobb és egységesebb Nagy-Britannia jöhetne létre” – mondta Lord Willetts. 

Az önkormányzati adó helyett ingatlanadót vezetnének be, amely pótdíjakat tartalmazna a második és az üresen álló ingatlanok után, de az illetékeket a felére csökkentenék, hogy ösztönözzék az embereket a költözésre. 

„Az az elképzelés, hogy minden generációnak jobb élet jár, mint a megelőzőknek, központi szerepet játszik a gazdasági fejlődésben” – tette hozzá a bizottság másik tagja, Carolyn Fairbarn. 

Egyéb ötletek 

A testület egyébként több más ajánlást is tett. A foglalkoztatás biztonságának javítása érdekében 1 milliárd fontos alapot hoznának létre, ami a fiatalok elhelyezkedését és a munkavállalók jogainak érvényesítését segítené.  

Az Y generáció tagjai ugyanannyit keresnek, mint akik 15 éve kezdték a pályájukat, és mindössze fele akkora esélyük van arra, hogy 30 éves korukig otthont teremthetnek, mint az 1946 és 1965 között született generációnak. 

„A mai fiatal dolgozók vállát sokkal nagyobb kockázatok nyomják. A bizonytalan állások súlyát cipelik. És sokaknak kevés kilátása van tisztességes otthonra vagy tisztességes nyugdíjra” – hívta fel a figyelmet Carolyn Fairbarn. 

A korábbi nyugdíjügyi miniszter, Altmann bárónő ugyanakkor figyelmeztette Theresa May miniszterelnököt, hogy az elképzelés nem lesz népszerű az idősebbek körében. 

Csupán minden tizedik nyugdíjas dolgozik, legtöbbjük azért, mert a nyugdíjuk nem elegendő a megélhetésre. 

„Hiba őket látni a válasznak a társadalombiztosítás hiányának ellentételezésére. Miért ők fizetnék más emberek ellátását, mikor többen vannak a nem dolgozó nyugdíjasok, sokan közülük gáláns, az adófizetők által finanszírozott nyugdíjakkal, amiből semmi hozzájárulást nem fizetnek?” – tette fel a jogosnak tűnő kérdést.

Altmann bárónő szerint inkább azt kellene célként kitűzni, hogy mindenki vállaljon szerepet az ellátás költségeinek finanszírozásában és ne egy csoportot válasszanak ki erre a célra.

Őrült botrány lett az apai poénból! Mondjuk nem csodálkozunk rajta...

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr413954324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.16. 07:54:23

Egyrészt ez az összeg ott kevés még egy kis lyuk önrészének is. Másrészt ha a lakásvásárlást támogatják, azzal az árakat is feljebb verik, ugyanis a magas ingatlanárak valódi oka az, hogy túlkoncentrált a gazdaság egy-egy központba, így a munkahelyekhez közel horribilis ingatlanárak vannak. Akármennyi pénzt kapnának a fiatalok, nem lenne könnyebb a lakásvásárlás.

Ha meg csak simán megkapják, az ingyenpénzt az emberek nem hajlamosak hatékonyan elkölteni, a többség nyilvánvalóan elszórná.

A fiataloknak lehetőségek kellenek, nem pátyolgatás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.16. 08:04:34

Teljesen elhibázott ötlet, a következményeinek a hatásából a tanácsadók gazdagodnának, nem a társadalom járna jól.

Szalay Miklós 2018.05.16. 16:13:29

Van ilyen, csak vissza kell fizetni: hitelnek hívják.

További alapos kiképzés közgazdaságból:

egyvilag.hu/temak.shtml#agazdasagelmelete1

s 2018.05.16. 16:43:24

Ezt családon belül kell megoldani nagyrészt. A kölöknek anyu, apu adjon induló tőkét, ezzel bizonyítva, hogy az értelmesen gazdálkodó családokból származók jobb esélyekkel indulnak az életben. (Az evolúció ma is zajlik éppen, kár volna ebbe belepofázni.) Elég lenne a hülye ősökkel megvert értelmes fiatalokat támogatni ösztöndíj szerű juttatásokkal, ami sokkal kevesebb pénzt jelentene összességében és alapvetően nem rúgná fel a generációkon átívelő családi vagyonnal kapcsolatos jogos szemléletet.

lenörd hofstadter 2018.05.16. 16:47:56

Mondjuk ha a fiatalok élete arról szól, hogy hajtanak mint a güzü, hogy ki tudják termelni a néhány hónapig használt készülékeik árát, akkor nem kell csodálkozni ha nincs másra pénzük. Pláne ha központilag arra szocializálják őket, hogy minden ami régi az rossz, csak az új, csak a gyors, csak az adott színű... etc. a megfelelő.

Cycmen 2018.05.16. 17:09:25

Mi ez az Y generáció? Az ábécé ismeretében már csak két generáció lesz ez után?
De jó, hogy én már a ZS-t nem érem meg! :D

Corvus69 2018.05.16. 17:11:33

Legalább fogyna az IPhone X.

Tangooo 2018.05.16. 17:28:52

3.6 millió forint az akkor ugye több, mint a 10 milliós csok?
Érdekes mód az Orbán kormány nem ingatlan-adóval akarja finanszírozni, ami úgy hülyeség, ahogy van.
A fiatal végre megvehet egy 5 négyzetméteres lakást (mert abból a pénzből Nagy-Britanniában kb ennyire elég valami lepukkant vidéken), aztán fizetheti az ingatlanadót a nagyszülőkkel együtt, akik emiatt földönfutókká válhatnak, mert a nyugdíjukból ők sem tudják kifizetni.
A szakértőkkel kellene fizettetni a hülye ötleteiket!

steery 2018.05.16. 17:42:14

Ha ilyen "súlyos" gondok vannak az angoloknál, akkor mit mondjunk mi, illetve a világ nagyobbik része, ami nyomorog, éhezik és menekül mindenféle bajok elől? Na persze, úgy könnyű pénzzel kitömni a fiataljaikat, hogy előtte irgalmatlan összegeket harácsoltak össze a világ többi részéből különféle machinációk révén.

European citizen 2018.05.16. 18:49:24

Egy jól működő világrendben (a kapitalizmus nem az), ez úgy van, hogy keresel annyi pénzt, amiből el tudsz indulni az életben.

Az ilyen egyszeri adományok a tűzoltás kategóriában vannak. Ugyanez a véleményem azokról a pár 10 ezer forintokról is, amit Viktorék év végén kiosztanak az éppen aktuális társadalmi rétegben.

A másik pedig az, hogy az ilyen állami transzferek arra ösztönzik a lakosságot, hogy ne dolgozzanak. Az alapjövedelem különösen. Ebből lesznek később azok a bevándorlók, akik már azzal a kiindulási alappal érkeznek meg az országba, hogy itt alanyi jogon jár a lakás meg a "zsebpénz". Hülye lenne lekötni az idejét munkával, amikor anélkül is jön az a pénz. Ráadásul ha dolgozik, akkor nem marad idő a privát seftelésekre. A végén vagy egy nagyon szák réteg tart el mindenkit, vagy tekernek egyet az életszínvonalon. Nem túl jó ötlet.

Ha jól megy az államnak, akkor ne alapfizetést adjon, hanem csökkentse az adókat.

Visceroid 2018.05.16. 19:13:23

Hát ha már rokontartás meg gyerektartás meg államtartás meg kisfaszom van, azért nem ártanak azokról sem legalább kicsit gondoskodni, akik ezt az egészet előteremtik.

Pár dollárral többért 2018.05.16. 19:21:43

Angliában 10000 Font a lakásvásárlásra kb semmire sem elég.
Angliában?
Vazeg Magyarországon belül Budapesten és környékén egy lerobbant putrit nem tudsz venni belőle!
Más szemszögből nézve súlyos hátrányos megkülönböztetés a 26 évét betöltő személytől kezdve a nyugdíj előtt 1 évvel álló egyénekekkel szemben.
Milyen demokrácia ez?
Megint máshonnan nézve mi az hogy a munkavállaló nyugdíjasokra különadó vonatkozna, akkor amikor a UK kilép az EU-ból és közben azzal szembesülnek, hogy az EU migráció, főleg Közép-Kelet európai munkavállalóit kiebrudalják Nagy-Britannia területéről?
Akkor ki fog dolgozni, ha a még a nyugdíjas munkavállalókra különadót fognak terhelni?
Nem jön ki a matek, ez a nagy helyzet.

Pár dollárral többért 2018.05.16. 19:33:03

@Cycmen:

Jó hogy felvetetted ezt a kérdést!
Megnéztem Wikipédián, hogy én például X generációs vagyok. :D
Sírva fakadok a röhögéstől. :D
Azt mondja: generációs marketing.
Vazeg, mi más marketing. :D
hu.wikipedia.org/wiki/Gener%C3%A1ci%C3%B3s_marketing

Ellenzéki Tüntető 2018.05.16. 23:25:44

Nagyon jó! Eből is lácik Anglia menyivel előtünk áll! Pénzt adnak a lakosságnak lakásra! Milyen egyedi jó ötlet, jólét, gazdagság!!!

Bezeg nálunk! A CSOK felverte a lakásárakat, mindenki rosszul járt! Eleve szarra se elég a CSOK! Mert orbánék ellopták! NINCS INGYENEBÉD foglyátok már fel!!! Hülye magyarok mimndent ingyen akarnak!!!

abcd1234 2018.05.17. 06:39:01

Az elmélettel egyetértek!
Én a nyugdíjhoz közel vagyok már és egy életet végigdolgozva, szüleim tapasztalatát ismerve, megértve mondom ezt! Fiatalon kell élni, akkor kell jólét, lakás és szabadidő! Mi értelme annak, hogy pl. én mostanra jutottam oda anyagilag, hogy lakást vegyek és elkezdjek élni? Látom a sok nyugdíjast, hogy dolgozik, a fiatalok meg munka nélkül. Az egyik oldalon munkanélküli segélyt fizetünk, míg másik oldalon nyugdíjat plusz fizetést! Ez nem normális!

$pi$ 2018.05.17. 07:33:35

@abcd1234: "Látom a sok nyugdíjast, hogy dolgozik, a fiatalok meg munka nélkül."

Aki ma munka nélkül van, az valamit nagyon rosszul csinál. Még azok is találnak munkát, akik roppant sz.rul dolgoznak... és általában az én lakásfelújításomban vesznek részt. :(

Nancsibacsi 2018.05.17. 07:41:55

Elég szar hely lehet az az Anglia, ahol irtózatosan magas lakásárak mellett ilyen kevés pénzzel támogatják a fiatalokat. Ez ott kb 3.6nm-re elég (vagy annyira se), ellenben Magyarországon sokan a CSOKból kezdtek el építkezni.

Visceroid 2018.05.17. 09:10:29

"Tízezer fontot (3,6 millió forintot) adna az Y generáció minden tagjának."

Nem kell ezt félreérteni. A bevándorló fiataloknak jár majd gondolom az összeg, és az öreg angoloknak kell tovább dolgozni. Evidens.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • tamask: @Billy Hill: nyugi, már Kínából is mennek tovább a cégek, mert a kínai melós már nem éri be egy tál rizzsel. Vietnam, Indonézia, India és hasonló országok felé mozdult el több gyártócég. @Brix: ige... (2018.09.20. 15:42) Élet a nagy kínai tűzfal mögött
 • isti75: @Zalán Maurer: Természetesen nem nekem szólnak ezek a szelfik, én 14 éve élek boldog házasságban. Sajnos viszont a világ el anyagiasodott, ennek része ez a nyilvánvaló húspiac is. Bármennyire is hel... (2018.09.20. 10:36) Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?
 • Zalán Maurer: @isti75: de attól, hogy ez így van ahogy írod, ettől ez még nem jó! És attól, hogy sokan csinálják még nem követendő. És aki más normálisabb irányba szeretné (vissza)terelni a lényeget, az attól még... (2018.09.20. 09:23) Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?
 • Zalán Maurer: @isti75: a felső vezetést, mint 'olyat' az többnyire képességek, munkatapasztalat, rátermettség alapján szerzik és kitartás és valós eredmények árán mérik. És nem a 'nemi poll-korrektség' jegyében, ... (2018.09.20. 08:59) Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?
 • Zalán Maurer: @szepipiktor: hu baszki, amit irtál azt bizony kotelező tananyaggá is lehetne tenni. Ugyan ezt latjuk mi is magunk körül, sajnos. (2018.09.20. 08:36) Miért csinálnak szexi szelfiket a nők?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es