Kívül tágasabb

Így hazudnak a kutyák

2018.04.15. 06:30, Kívül tágasabb , 17 komment

A kutyák tudnak hazudni, ha valamit nagyon akarnak, derítette ki egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás. A svájci szakemberek 27, különböző életkorú kutyát képeztek ki arra, hogy meg tudják különböztetni a különböző embertípusokat és ennek megfelelően viselkedjenek.

kutya_foto_flickr_com_fernando.jpg

A tudósok együttműködő (kooperatív) és versengő (kompetitív) embereket különböztettek meg. Előbbi megengedte a kutyáknak, hogy kedvenc kajájukat élvezzék, utóbbi pedig (nem meglepő módon) nem. 

A kutyákat betanították, hogyan vezessék oda a két embert három dobozhoz. Az egyik dobozban kolbász volt, a kedvencük, a másikban kutyakeksz, a harmadik pedig üres volt. 

A kutyák azt a parancsot kapták, hogy „mutasd az ételt” és ezután a kutya valamelyik dobozhoz vezette az embert, így teljesítve a parancsot. 

A kooperatív ember megjutalmazta a kutyát azzal, ami a dobozban volt. A kompetitív megtartotta, ami a dobozban volt. 

Mi köze ennek a kutatásnak a hazugsághoz? 

A kompetitív embert a kutyák kevésbé megbízhatóan vezették. Nem a kedvencükhöz vitték, mert tudták, hogy megtartja. Szóval a „mutasd az ételt” parancsra nem a kolbászhoz vitték, az biztos. 

Két kutya, Arwen és Nelson volt a legkonzekvensebb, a kooperatív embert mindig a kolbászos dobozhoz vezették, de a kompetitívet soha. 

„A két tesztnap mindegyikén nagyobb valószínűséggel vezették a kooperatív embert a kedvenc ételüket tartalmazó dobozhoz, mint a kompetitívet, és a második napon még nagyobb százalékban így működtek” - írták a szerzők az Animal Cognition nevű újságban.

(Fotó: flickr.com/Fernando)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: kísérlet kutya

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9713832668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lapcsánka 2018.04.15. 14:33:09

Már a kutyák is hazudnak, hová jutott ez a világ...

népszopás 2018.04.15. 14:55:49

a külföldiek után kapjanak ők is választójogot

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2018.04.15. 15:41:24

Tudnak hazudni? Ezt bármelyik kutyás elmondhatta volna a kutatóknak. :-)

Tenkes Kapitánya 2018.04.15. 18:31:25

Utálom, amikor emberi tulajdonságokkal írnak le állati viselkedést. Szakszerűtlen és megtévesztő.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.04.15. 20:26:04

@Tenkes Kapitánya: Nem értelek. Szerinted az ember mi, egy Isten? Pontosan ugyanolyan felépítése van, mint egy állatnak. Van egy szíve, két tüdeje, két szeme, stb. Csak az agyunk a fejlettebb, így az ember a legfejlettebb ÁLLAT!

vackor1 2018.04.15. 21:47:58

Zseniálisak ... :)))))

erkölcsi hulla 2018.04.15. 22:59:35

@Tenkes Kapitánya: Ez aztán az érv. A trappista pedig egy sajtféle.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2018.04.16. 07:30:04

@Tenkes Kapitánya: Evolúcióbiológiai szempontból az ember is állat. Van ennél szakszerűbb megközelítés...?

Void Bunkoid 2018.04.16. 07:59:12

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: én abban sem vagyok biztos, hogy az agyunk sokkal fejlettebb. Mindössze attól érezzük magunkat olyan marha felsőbbrendűnek, mert valamikor annak idején egyik ősünk kitalálta, hogy nem használja a két mellső végtagját járásra meg kapaszkodásra, így az elerőtlenedett, viszont a finommotoros mozgás, ami így lehetővé vált, lehetővé tette, hogy mindenféle bonyolultabb eszközöket használjunk.

Nem mernék megesküdni arra, hogy ha egy kutyát úgy nevelnél, hogy csak két lábon járjon, párszáz generációval később nem próbálna meg ő is házat építeni vagy csapdát a zsákmányának a fárasztó utánafutás helyett.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.04.16. 08:03:47

@Void Bunkoid: Az előző hozzászólásokból úgy látom, hogy igazad van. "az ember ember, az állat állat" Tehát egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek fejlettebb az agya azok közül akik felsőbbrendűnek tartják magukat.

2018.04.16. 08:14:46

@Tenkes Kapitánya:
Az ember az állatok közé tartozik, csak fejlettebbek a kognitív képességei.

Ugyanakkor teljesen igazad van, itt teljesen tévesen emberi tulajdonságokkal írják le a kutyát. Ebben ugyanis nincs semmi hazugság, a kutya annyit csinál, hogy megtanulja, mi az amivel a legjobb falatokat kapja meg. Ha lenne 2 csengő, egy piros meg egy fehér, és ha a pirosat csengeti meg, akkor kolbászt, ha a fehéret, akkor a fűrészport kapja, akkor nyilván néhányadik alkalommal a pirosat csengetné. Ha egy másik kutyának a fehér adná a kolbászt, az nyilván a fehéret, sőt ugyanez a kutya is megtanulná, hogy ha a másik kontextusban (másik gazda, másik hely ,másik csengők, stb., stb.) is a kolbászhoz jusson. Valójában ebben az esetben is ugyanez történt, az egyik esetben azt kellett kiválasztania, amelyiket akarja, a másikban meg egy másikat, és akkor kapta, amelyiket akart. A kutya nem hazudott, csak a szabályoknak megfelelő viselkedést profudálta. Nem is éetelmezhető a hazugság a kutya kognitív szintjén. Ahogy amúgy a macskáén sem, amikor azt mondjuk, hízeleg.

2018.04.16. 08:17:37

@Void Bunkoid:
Nem attól vagyunk fejlettebbek, mertegtanultuk a kezünket használni, hanem mert megtanultuk a verbális kommunikációt és ezzel együtt a verbális gondolkodást. Valóban nem olyan sokkal fejletlenebb a legtöbb emlős, mert önmagában ez a lépcsőfok nem sokminden, amik viszont következnek belőle, azok elég sokat jelentenek.

helixpomatia 2018.04.16. 08:59:00

@Void Bunkoid: Darwin valahol halkan felsír...

ételizésítő 2018.04.16. 15:20:00

Már azt hittem, bármelyik kutya azzal dicsekedett, hogy felúszott a Niagarán.

A fenti cikk egy baromság.
A kutyák nem hazudnak,csak nem hülyék, rájöttek, hogy egyik embernél a kedvenc kajájukhoz kell menni, hogy megkapják azt, másik embernél meg nem.

Ezt neveik úgy: pavlovi reflex.
És már több mint 100 éve ismert. Pavlov 1904-ben kapott érte Nobelt.

Szóval valaki megint felfedezte a langyos vizet.

karandash (törölt) 2018.04.17. 04:56:31

Igen, ez semmi más, mint a jó öreg pavlovi reflex. Ez azt jelenti, hogy a kutya tanítható, tud tanulni, klasszikus kondicionálásról van szó.

Void Bunkoid 2018.04.17. 11:11:42

@diszkriminans: az állatoknak is van verbális kommunikációja, lehet hogy egész kifinomult, csak mi nem értünk a "nyelvükön" (pedig de vagány lenne politikai vitázni a macskámmal :D:D:D).

A már említett finommotoros mozgás kialakulás viszont lehetővé tette többek között az írott kommunikáció kialakulását, amivel már annyivel előbbre jutottunk, hogy ha netán egy valami nagyon új és nagyon kúl dolgot kitaláló ember netán teljes vérvonala vagy populációja kiveszett (mert mondjuk felszeletelte és megette őket a szomszéd törzs, vagy elmosta a cunami, satöbbi), a kutatásaik, fejlesztéseik fennmaradhattak, és sokkal könnyebb írott kész instrukciók alapján valamit reprodukálni, abból továbbfejlődni, mint puszta szájhagyomány útján.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Alick: Hátha a teló otthon maradt a fiókban... :) (2018.08.14. 19:55) Androidos telefonnal nehezebb a randizás
 • Billy Hill: Arról nincs kutatás, hogy a legelső találkozás után hány perccel kell / szokták / illik megpillantani a másik fél mobiltelefonját? Gondolom percekben mérhető, mert ha mondjuk lemegy a teljes kávézás... (2018.08.14. 19:14) Androidos telefonnal nehezebb a randizás
 • czerka: @Almandin: a helyieket nem nagyon zaklatják. Eleve turistákra specializálódnak a román, albán, koszovói, ukrán, marokkói stb. bandák. Honnan lehet tudni, hogy az illető turista? Hogy turistás helyek... (2018.08.14. 17:27) Barcelona, a bűnös város
 • czerka: Lehet, hogy egyszerűbb és olcsóbb lenne guillotine alá tenni a királyi celeb család minden tagját és kikiáltani a köztársaságot. Az Egyesült Királyságot is felbonthatnák. Anglia köztársasággá válna,... (2018.08.14. 17:14) A Buckingham Palota titkai
 • Almandin: @geegee: Arról nem is beszélve, ha épp be van kötve az ember keze egy sérülés miatt, hogy tud majd fizetni? Ez a hátránya a biometrikus ajtózáraknak is. (2018.08.13. 22:39) Hamarosan mindent az arcunkkal és az ujjunkkal fizetünk
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es