Kívül tágasabb

Veszélybe kerülhet az uniós gyerekek angliai tartózkodása

2018.04.04. 06:30, Kívül tágasabb , 2 komment

Az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgár szülők intézkedéseket sürgetnek, hogy gyermekeik a Brexit után is jogszerűen maradhassanak az országban. Merthogy kutatók szerint ezzel lehetnek problémák.

gyerek_eu_zaszlo.jpg

Az uniós polgárok Egyesült Királyságban élő gyermekeinek tartózkodása veszélybe kerülhet a Brexit után, figyelmeztetnek a kutatók. 

A szülőknek előre gondoskodniuk kell arról, hogy legyen meg minden dokumentum azzal kapcsolatban, mennyi ideig éltek és dolgoztak az országban - tanácsolta például egy ifjúsági ügyekre specializálódott bevándorlási szakértő. 

„A tanácsom, hogy minden kliensünk a lehető leghamarabb igényeljen tartózkodási engedélyt, hogy megvédje gyermekét a közelgő ellenőrzésektől” – mondta Charlotte Buckley. 

Ha egy kérelmet elutasítanak, a szülőknek egy egész évet kell várniuk arra, hogy fellebbezésük a Bevándorlási Bíróságon tárgyalásra kerüljön – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy „jobb, ha ezt a folyamatot jóval 2019. március 29. (a hivatalos Brexit-dátum) előtt elkezdik”. 

A britek kilépése után az Európai Gazdasági Térség állampolgárai és családtagjaik, akik már 5 éve jogszerűen tartózkodnak az országban, letelepedési engedélyért folyamodhatnak. Ráadásul akik 2019. március 29-éig az országba érkeznek, 5 évig maradhatnak, amíg elérik az 5 éves küszöbértéket, majd kérelmezhetik jogállásuk rendezését. 

Lehetnek kérdőjelek 

Azonban a Birminghami Egyetem kutatói által közzétett tanulmány szerint a Brexitet követően megkérdőjelezhetik azoknak a gyermekeknek a szigetországi tartózkodását, akik szüleik jogán vannak az országban. 

„A gyermekekre gyakorolt következmények súlyosak, és javarészben figyelmen kívül hagyják őket. A gyermekek teljes mértékben ki vannak szolgáltatva annak, hogy szüleik pályáznak-e az új típusú státuszra” - mondta Dr. Nando Sigona, az Eurochildren kutatás vezetője. 

„Ha a szülők elmulasztják megkérni, vagy valamilyen okból nem jogosultak, akkor a gyerekek is elvesztik jogszerű státuszukat, amit eddig az EU törvények garantáltak és tudtukon kívül illegalitásba sodródhatnak” – tette hozzá. 

Mit kell tehát a szülőknek tenniük? 

Charlotte Buckley azt tanácsolja, hogy már most szerezzék meg a státuszt és ne várjanak a Brexit utánra, valamint fontolják meg, hogy a Bevándorlási Hivatalhoz folyamodnak tartózkodási engedélyért maguk és gyermekeik számára is, ami majd bizonyítja a tartózkodási jogokat. A költsége kb. 65 font. 

A gyermeknek rendelkeznie kell a tartózkodás igazolása mellett érvényes, az állampolgárságuk országból származó útlevéllel is, ezzel tudják majd a folyamatban a személyazonosságukat igazolni. 

A kormány útmutatásai a Brexit e szakaszában homályosak Charotte Buckley és a the3million kampánycsoport egyik tagja, Axel Antoni szerint, ami túl sok bizonytalansággal jár a családok számára. 

„Felszólítjuk az Egyesült Királyság kormányát, hogy vessen véget a hihetetlen bizonytalanságnak és nyújtson az uniós polgárok számára írott, kézzelfogható kötelezettségvállalásokat és emelje az embereket a politika elé” – írták. 

Tizenkét hónapi tartózkodási engedély után egyébként állampolgárságért lehet folyamodni. De április 6-tól a regisztrációs díj 1000 font/gyermek, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak. 

A szülők a helyi Citizens Advice Bureau vagy a Coram Law Centre segítségéhez folyamodhatnak tanácsért.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása