Kívül tágasabb

A méregdrága San Franciscóba visszatértek a kommunák

2018.03.13. 06:30, Kívül tágasabb , 9 komment

Az amerikai San Francisco lassan olyan drága lesz, hogy már a középosztály is csak nehezen engedheti meg magának a saját lakást. A jelenségre válaszul alakultak ki (vagy ha úgy tetszik: tértek vissza) a kommunák, vagy elegánsabban fogalmazva a munkavállalói kollégiumok.

cim_225.jpg

Sok szerencsét annak, aki megfizethető lakást keres San Francisco középosztálybeli részén, ahol egyre inkább terjed egy régi-új lakhatási forma. Tanárok, zenészek, szövegírók és médiatervezők közül is egyre többen költöznek kollégiumokba. 

Persze nem diákkorunk középiskolai, egyetemi kollégiumairól van szó, bár ez a rendszer eléggé hasonlít rá: a fürdő a folyosó végén van, nincs saját nappali… Persze mindezt azért egy (két…) fokkal színvonalasabban, mint anno. 

A Starcity új fejlesztésén belül három, egyenként 36 szobás kollégiumot nyitottak, és további kilencen jelenleg is dolgoznak. Igény van rá, hiszen eddig 8000 (!) ember iratkozott fel a várólistára. Nem csoda, hogy még idén több száz új egységet akarnak megnyitni. 

A kommuna belülről 

Minden bennlakónak van egy 12 - 20 négyzetméteres szobája. Némelyikhez magasabb bérleti díjért WC vagy fürdőszoba is tartozik. De ahogy Jon Dishotsky, a Starcity társalapítója magyarázza, pont az teszi anyagilag gazdaságossá ezt a fajta lakhatást, hogy több szobához tartozik egy mosdó.

Az átlagos lakbér San Franciscóban 3300 USD (csak az érdekesség kedvéért: ez 836 000 Ft), a Starcityben ennek nagyjából a feléért lehet lakni teljesen bútorozott, wifi szobában.

1_444.jpg

„A legintimebb dolgok közül nagyon sok azok a fürdőszobához kötődik. Erről lemondani kétségtelenül a rendszer legnehezebb része” – ismerte el Jon Dishotsky. 

A Starcity által megcélzott közönség 40 ezer és 90 ezer dollár között keres évente, korban nagyon széles a merítés, a 20 évestől az 50 évesig vannak lakói. Legtöbbjüknek semmilyen ideológia alapja nincs a kommunában való létezéshez. Egyszerűen így praktikus élniük. Ellenben maguk is nagyon meglepődtek, mennyire megváltoztak a beköltözés után. 

A 38 éves Carla Shivert tavaly helyezték át Albanyból a városba, ahol esélyes sincs arra, hogy saját otthont vásároljon. Belevágott a kollégiumi életbe és nem bánta meg. 

„Háztartást vezettem, fizettem a számlákat, nyírtam a füvet, nem akarom ezt a felelősséget többé. Festeni akarok és meg akarok tanulni ramen tésztát csinálni” – nyilatkozta a New York Timesnak.

A kollégium gondnoka mindig rendelkezésre áll, szülinapokat rendez a bentlakóknak, segít, ha valaki beteg, és még sorolhatnánk. A ház 40 dollárért átvállalja a mosást, 130 dollárért takarítják a szobát és még a kutya körüli teendőket is átveszik. Nem is akarnak a lakók elköltözni.

2_415.jpg

„Soha nem gondoltam volna, hogy tudnék így élni. De minél régebb óta élek itt, annál szabadabbnak érzem magam” – tette hozzá Carla, aki aszobája ajtaját sem zárja. 

Úgy élnek, mint egy család, együtt tévéznek, borozgatnak a közös nappaliban, vasárnaponként együtt főzőcskéznek a közös konyhában. Törődnek egymással és megtanultak együtt élni. 

Őszintén szólva ez mind nagyon szép, de nekünk nem kellene. Ti hogy vagytok vele?

(Fotó: adesignlifestyle.net)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2613734736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.13. 11:15:15

Modern nyomor. A dugást nem tudom hogy oldják meg, én gyakran szex előtt és után is tusolok, hugyozok. Ez egy közös fürdőszobával nem nagyon menne vagy igen sok egyeztetést igényelne.
Ha ez a Starcity trendinek számít ma, akkor a londoni magyarok tömegszállásai is menők, nem?
Viszont a londoni magyar minimálbér körül keres akár nulla végzettséggel és angoltudással és úgy lakik nyomorban, a San Franciscoi hipszter meg egy mérnök MSc diplomával kénytelen ilyen körülmények közt élni.
Ha minden szobához lenne WC és legalább egy mosdókagyló (mellette emeletenként közös tusoló), akkor még el is fogadnám a helyzetet.

Bp150 · budapest150.blog.hu 2018.03.13. 11:44:30

"Az átlagos lakbér San Franciscóban 3300 USD (csak az érdekesség kedvéért: ez 836 000 Ft)"

Mekkora lakás lakbére ez?

sZulamith 2018.03.13. 14:48:55

Sok igazság van ebben az életformában. Élni, kulturált körülmények között, szabadon, és nem azon görcsölni, hogy mikor,hol szükséges a ház,a lakás felujitása, belső berendezés cseréje. meg mit szól a szomszéd, a rokon. Ez a magyar mentalitástól teljesen idegen. Gondolom másnak megfelelni, ez vezérel bennünket.

Gleccsertetű 2018.03.14. 12:41:57

Ezek ilyen önállótlan szellemi tepsis lehetnek

2018.03.14. 16:48:09

@sZulamith: "Élni, kulturált körülmények között, szabadon, és nem azon görcsölni, hogy mikor,hol szükséges a ház,a lakás felujitása, belső berendezés cseréje."

Nyugi, az amerikaiak is ölni tudnának a saját ingatlanért, a bérlés egy rabszolgasághoz hasonló állapotot eredményez. A saját ingatlan egy tőkeelem, amitől nyugaton megfosztották az embereket. Ezt a tőkét továbbörökítheted a gyerekeidnek, a bérelt ingatlant meg nem.
Kulturáltnak nevezni a saját WC és fürdőszoba hiányát erős túlzás.
Szabadon az él, akinek nem csenget havonta a háziúr és nincs kitéve a bérbeadó kényének-kedvének.
Lehet, hogy a lakás berendezése, felújítása felett nem görcsöl a bérlő, de ő fizeti a bérbeadó luxusprofitját is, ami lehetővé teszi, hogy a bérbeadó se görcsöljön semmin, sőt fedezi a bérbeadó nyaralását is a Bahamákon. Azon viszont parázhat a bérbeadó, hogy hol fog lakni nyugdíjasként, mert akkor már biztosan nem engedhet meg magának lakásbérlést nem csak San Franciscoban, de úgy általában Kaliforniában se.

sZulamith 2018.03.14. 17:32:53

@karandash: Is, is. Nyugdijasként sajátjában fagy meg, vagy behúzódik egy sarokba, mert omladozik a tető. Ha szerencséje van, idős otthonba kerülhet. Élni kell, mert roppant rövid az élet.

2018.03.17. 02:34:15

@sZulamith: Magyarországon sok hiba van a társadalomban, az ország nagyon nyomorult, de képzeld el, hogy mi lenne, ha az embereket még az egyetlen tőkéjüktől, a családok többségének egyetlen nagyobb megtakarításától, a lakástól is megfosztották volna. Ez történt nyugaton és máshol is, ahol a kapitalistak korábban ébredtek.
Én Kelet-Ázsiában élek, itt mindenki saját lakást akar. A bérlés kényszer és aki bérel, azt itt lenézik, pedig egy gazdag ország.
Nő itt nem nagyon megy hozzá olyan férfihoz, aki nem rendelkezik saját ingatalnnal.
Az egyetlen járható út lenne Magyarországon, ha szociális bérlakásokat építene az állam, ezzel letörnék a bérleti díjakat. A másik megoldás, hogy a munkáltatók fizetnek lakbérhozzájárulástna dolgozóiknak.
"Piaci alapon" bérelni szívás, maga a rabszolgaság.

Akinek nincs saját ingatlana, az nagyon megszívja majd nyugdíjasként. Ugyanis pont Magyarországon még bőven van hova emelkedni mindna fizetéseknek, mind a bérleti díjaknak. És ha ezek emelkednek majd, akkor nyuggerként nem lesz öröm bérelni, mert kiszorulnak a bérleti piacról.

Rubasov et. 2018.03.20. 19:19:47

@karandash:

"Nő itt nem nagyon megy hozzá olyan férfihoz, aki nem rendelkezik saját ingatalnnal."

Ez itthon sincsen másként.

Rubasov et. 2018.03.20. 20:19:14

@sZulamith:

"Ez a magyar mentalitástól teljesen idegen. Gondolom másnak megfelelni, ez vezérel bennünket."

Nem csak a magyartól, de például az amerikaitól is. Az USA-ban is jellemző volt az, hogy inkább a nyakig adósság, mint bérlés. Bérelni ott is főleg az egyetemisták béreltek, meg a (magyar mércével is) szegények. Persze mindenhez lehet ideológiát gyártani...

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es