Kívül tágasabb

Így tesz függővé a Facebook és az Instagram

2018.02.28. 06:30, Kívül tágasabb , 19 komment

Milyen módszereket használnak az olyan appok, mint az Instagram, a Facebook és a Tinder, hogy elcsábítsanak és függővé tegyenek téged? Vannak, amiben közösek, de akadnak eltérések is – a cél viszont azonos.

facebook_instagram_foto_pixabay_com_pixelkult.jpg

Ha van mobilod, biztosan te is gyakran töltöd azzal a néhány perces szüneteidet, hogy ránézz, mi a helyzet a különböző közösségi oldalaidon. Lehet, hogy sürget a vágy megtudni, mit csinálnak a barátaid, vagy csak kapcsolatba akarsz kerülni az ismerőseiddel, el akarsz olvasni egy rövid cikket, játszol vagy megnézed az új felhozatalt a Tinderen. Ettől még nem feltétlenül vagy függő. Csak kitöltöd az időt. 

Jonathan Kaynek, az Apptopia applikáció elemző cég vezetőjének van erre egy kifejezése: „displaced time”, amit talán átcsoportosított időnek lehetne fordítani. „Azt hiszem, egy csomó ember azt az időt, amit televízió nézéssel töltene egyszerűen a mobiljára fordítja. Ez nem extra idő, ez egyik médiumról a másikra átcsoportosított idő” - írta

De van néhány különbség: az appok fejlesztői olyan, szándékosan beépített technikákat használnak, amelyek a figyelmedet az állásidőn kívül is az appra irányítják. 

Némelyik egyszerűen csak befolyásolni akarja a felhasználó viselkedését, némelyik viszont valóban hasznos a felhasználó számára is. De a céljuk közös: behúzni téged és megtartani a figyelmed. 

Instagram: értesítések és story funkció 

Az Insta a legadditívebb applikáció. Szokásoddá tette, hogy mindenről képet vagy videót csinálj, ami veled vagy körülötted történik, az automatikus filterei lenyűgözően egyszerűen használhatók, a közösségi hálód építésnek pedig egy nagyon finom és intim módját kínálja. 

Mit tesz még? Ha engeded az értesítéseket, akkor egyszerűen mindenről kapod, ha valaki megcsinálja az első storyját, ha egy FB barátod csatlakozik, vagy akit követsz élőben közvetít éppen valahonnan. 

Persze lehet módosítani a beállításokban, de az már időigényes. Az értesítések funkció az Urban Airship kutatásai szerint nagyon jól működik. Az IOS eszközökön az Instának a felhasználók kétszeres, az androidosokon hatszoros figyelmet szentelnek ezzel az appnak. 

A story funkcióba filtereket, vicces animációkat építettek, hogy izgalmasabb legyen, de ez még nem minden, amellett, hogy az első dolog, amit meglátsz az Instán az ez, a képernyőn szinte bárhol random feltűnve kínálgatja is magát. Ha elindítod valakiét, akkor a következőé magától elindul és le kell állítanod, ha nem akarsz hosszú perceket ezzel tölteni. 

A Twitter trükkjei 

A Twitter a kaszinókhoz hasonló pszichológiai trükköt használ a figyelmed megtartásáért, például a változó arányú megerősítés módszerét. Ez azon alapul, hogy egy akciót jutalmaznak - ezt tudja az alany, de különböző időpontokban, amit viszont nem tud kiszámítani. 

Mikor lefelé hajtasz a Twitteren, egy ikon mutatja, hogy az app tartalmat tölt be még neked. Nem tudod, hogy mit kapsz, de reméled, hogy valami újat és érdekeset. Van, hogy bejön, van hogy nem. 

Az app megnyitása is hasonló, a képernyő egy pillanatig kék, aztán a fehér madárlogó lüktetni kezd, aztán felfedi a feedeket. Lassú, gyors, régi és új eszközön is kitartják ezt a rituálét. 

Ez a néhány másodperces bizonytalanság nagyon csábító. Nem tudod mit fogsz kapni és ezért újra és újra visszatérsz az apphoz. A Facebook és az Instagram is használják ezt a trükköt egyébként. 

Facebook 

Mivel az Instagram tulajdonosa is egyben, nem meglepő, hogy hasonló trükköket használ. Vannak azonban egyedi módszerei is: például segít belépni más appokba. Ahelyett, hogy új felhasználó-jelszó kombót kellene gyártanod, egyszerűen csak belépsz a Facebookoddal – így vált kényelmi applikációvá is. 

Vagy újra és újra feldobja neked a korábbi emlékeidet, emlékeztet barátságokra, születésnapokra, vagyis a társasági életedet szervezi. 

A Tinder, ami játékká változtatta a párkeresést 

A mobiljátékokból merítve ötletet a jobbra húzom - tetszik, balra húzom - nem tetszik formátum sikeresen tartja a felhasználók figyelmét az applikáción. Ugyanúgy használja a változó arányú megerősítés módszerét, mint a többi app. Mi van, ha a következő lesz az igazi, a lelki társ? 

Maga a húzás olyan addiktívvé válhat, hogy a Tindernek már limitálnia kellett a napi ingyenes jobbra húzások és a lájkok számát, az előfizetők persze többet húzhatnak jobbra és többet is lájkolhatnak. 

A Hawaii Egyetem egy pszichológiaszakos hallgatója, Jeanette Purvis elmondta, hogy a droghasználók agyában a kábítószer megkapásának a lehetősége több dopamint szabadított fel, mint maga a kábítószer. 

A Tinder felhasználóknál is hasonlót tapasztaltak, a lelki társ megtalálásának a lehetősége több örömet okoz, mint valóban rálelni? 

(Fotó: pixabay.com/Pixelkult)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása