Kívül tágasabb

Hét mód, amivel bebizonyíthatod, hogy a Föld nem lapos

2018.02.18. 06:30, Kívül tágasabb , 53 komment

Majdnem mindenki tudja már a világon, hogy a Föld bizony gömbölyű, de egy pici, ám nagyon hangos kisebbség megmagyarázhatatlan módon mégis ragaszkodik a lapos Föld elképzeléshez. Nemrégen konferenciát is rendeztek, hogy bemutathassák bizonyítékaikat.

lapos_fold.jpg

Ha úgy érzed, nagyon ráérsz és itt az idő a verbális birkózásra a laposföld-hívőkkel, íme 7 hatásos érv annak bizonyítására, hogy a Föld mégis gömbölyű. 

Nézz fel! 

Ilyen egyszerű. Ha az éjszakai égboltot nézed, a Föld egy bizonyos pontjáról csak bizonyos csillagképeket láthatsz. Ausztráliából például nem látszik a sarkcsillag. Ha a Föld lapos volna, mindenki, mindenhonnan ugyanazokat a csillagképeket látná. 

Nézz le! 

Ugyanolyan egyszerűen bizonyítható azzal is, ha megmérjük az árnyékunkat. Ha két egymagas ember, az Egyenlítőtől különböző távolságban van és leméri ugyanabban az időpontban az árnyéka hosszát, különböző méreteket kapnak. 3000 évvel ezelőtt tudta már ezt Eratoszthenész, az ókori görögség egyik csillagásza és matematikusa. 

Mérd meg a saját súlyod! 

A gravitációs erő miatt, ami mindent bolygónk tömegközépppontja felé húz, a Föld bármely pontján ugyanazt a súlyt méred. Ha a Föld lapos lenne, a közepén élőket lefelé, a szélén élőket oldalirányba húzná erő. 

Erre az érvre a laposföld-hívők azt találták ki, hogy nincs is gravitáció. Vagyis nincs az az erő, amely nagyjából az egész univerzumot összefogja. Persze ha igaza lenne a hívőknek, akkor nem is tudnád megmérni a súlyod. Meg nem is lehetnél életben. 

Utazz az Antarktiszra! 

A laposföld-hívők szerint az Antarktisz valójában egy hatalmas jégfal a lapos Föld körül. Ha ez igaz, akkor minden repülő, amelyik átrepül fölötte lepotyogna? Nem mondjuk, volt már ilyen eset, de a többség csak átjutott simán. 

Nézz az órádra! 

Hogy az évszakok váltakozását magyarázzák, a hívők azt találták ki, hogy a Nap egy körpályán mozog a lapos Föld felett. De ez nem ad magyarázatot az időzónákra. 

A Napot úgy képzelik el, hogy nem világít csak úgy összevissza minden irányba, hanem spotlámpaként világítja meg a Földet. De aki éjszaka már használt zseblámpát, az tudja, hogy a fénysugár oldalról is látszik. Ezt a belátást egy sík Földre világító spotlámpára is kiterjeszthetjük. 

Fogj egy iránytűt! 

Földünknek mágneses mezeje van, amelyet a megolvadt vas hoz létre a Föld magjában. Ha a Föld lapos volna, nem volna magja. Egy sík réteg folyékony fém a bolygó forgása nélkül nem tudna mágneses mezőt létrehozni. 

Fogj meg egy ingát! 

1851-ben mutatta be Foucault elsőként ezt a kísérleti eszközt. Ha elég ideig nézed az inga mozgását, észre fogod venni, hogy a lengése egy kicsit mindig más irányba mutat. Ez bizonyítja a Föld forgását.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: tudomány Föld

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr5513671490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2018.02.19. 07:53:28

Elnézést, akinek már unalmas, de ez itt tényleg pont arra van, hogy az embernek reális képe legyen a valóságról, ne dőljön be minden ökörségnek:

egyvilag.hu

2018.02.19. 08:05:23

@Szalay Miklós: ez csak azt bizonyítja, hogy van egy kurva anyád, te tetves spammer.

BiG74 Bodri 2018.02.19. 08:05:42

Várjuk wmiki vagy a tudomány soha nem hazudik blogger tudományos fejtegetéseit a témában!

Jakab.gipsz 2018.02.19. 08:10:09

T. Miklós !

@Szalay Miklós: Ejnye-bejnye.

A CEU a logikai-pozitivisták kígyófészke, ami ott készül az csak vacak lehet.

De Te erről nem tehetsz.

A Munkádnak ugyan úgy, semmi köze sincs a tudományhoz, mint a lapos föld híveinek, naiv és ostoba, szekta-filozófia.

Ad Dio 2018.02.19. 08:26:47

"de egy pici, ám nagyon hangos kisebbség megmagyarázhatatlan módon mégis ragaszkodik a lapos Föld elképzeléshez."

Elgondolkodtató, hogy ez a kisebbség (mely valójában még csak nem is kisebbség: egy maroknyi idióta csupán), mitől is lesz hangos? Csak nem attól, hogy a blogok és cikkek folyamat futtatják őket? :-)

Mindenkinek szíve joga a maga tévedéséhez ragaszkodni. Akkor is, ha nyilvánvaló marhaság. Ameddig ezzel nem árt senkinek, miért ne?

Teljesen felesleges a lapos föld hívők ellen uszítani. Ártalmatlanok.

Foglalkozz inkább a védőoltás ellenesekkel, ha már idiótákkal akarsz viaskodni

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.02.19. 08:45:22

milyen az az "egymagas ember"?

egyébként a Föld lapos, kinézel az ablakon és látod.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.02.19. 08:46:45

@Szalay Miklós: a weboldalán pedofil pornót és IS propagandát terjeszt

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.19. 08:47:12

Persze....
EZ a cikk is csak az emberek butítására van, melyet a kormány szponzorál, hogy elfedjék a valóságot, azaz a tényt, hogy a föld lapos!
Ne dőljetek be ennek a fake cikknek emberek! Ti okosabbak vagytok ennél! Csak gondolj bele, ha tényleg gömbölyű lenne a föld, akkor az alsó felén lévő emberek leesnének róla!!!

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.02.19. 08:49:23

@Ad Dio: jaja, a laposoknak alapból semmi hangjuk nincs, ha nem közvetítené rendszeresen a munkásságukat a mainstream média, a kutya se hallana róluk.

Fritz Gerlich 2018.02.19. 08:55:46

Nagyon kíváncsi volnék a "lapos Föld" hívők átlagos iskolai végzettségére. Vajon rendelkeznek érettségivel, akadnak köztük diplomások is? Az idiotizmus Magyarországon magas szintjét vajon mi okozza?

VáradiJános 2018.02.19. 09:06:26

A Mikulás létezését nem akarod egy másik posztban cáfolni?

Jericho 1 2018.02.19. 09:11:52

Még egy érv:
Ha a tengeren utazol és a látóhatáron felbukkan egy hajó, akkor annak mindig az árbóccsúcsát pillantod meg először a Föld-görbület miatt.

Aldou Raine 2018.02.19. 09:13:46

@VáradiJános: Érdekes, hogy épp egy közismert kormánytroll int realitásra.

Irbisz 2018.02.19. 09:22:34

Mivel a laposföld-hívők, mint a megnevezés mutatja hívők, teljesen felesleges időpocsékolás észérvekkel hatni rájuk -ha lenne uis. elég eszük és term.tud. ismeretük, maguktól is rájönnének arra, amire értelmesebb, és józan eszüket használni tudó görögök már az ókorban :) rájöttek.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.02.19. 09:23:57

@Fritz Gerlich: ugye az megvan, hogy a laposföld az nem magyar találmány?

De ezért ugye ragacsos lett a gatya a jóleső magyarozástól?

wrstjnethn 2018.02.19. 09:28:50

Van az a szint, ami alatt nem állok le emberekkel vitázni, hanem előveszem a vaslapátot... A laposföld hívők mélyen ez alatt az értelmi szint alatt vannak.

András Éles 2018.02.19. 09:35:43

Gyenge cikk. Ezekre a pontokra a laposföldeseknek előre legyártott, konyhakész válaszaik vannak. Nem az a feladat, hogy leszájkaratézzuk őket, hanem az, hogy hogyan kell a nulláról felépíteni a tudományt olyanoknak, akik szerint a tudomány annyiból áll, hogy éppenséggel ezt tanítják az iskolákban és a médiában, de ilyen erővel lehetne az ellenkezőjét is.

VáradiJános 2018.02.19. 09:36:24

@Aldou Raine: rám állított az alapítvány? Egyébként a megjegyzésedre reagálva: miért, nem a kormány a realitás?

Formál de Hidd 2018.02.19. 09:36:47

Vannak olyanok is, akik abban a darwinIZMUS nevű hülyeségben hisznek, hogy az ember a majomtól származik, így nem is várható tőle több, mint egy állattól. Mások elhitték a marxIZMUS-leninIZMUS, vagy a nácIZMUS ideológiáját, ezeknek csupán pár százmillió halott lett az eredménye. Hozzátehetjük a katolicIZMUSt, iszlamIZMUSt, cionIZMUSt, inkvizícióstul, dzsihadostul, erőszakos terjeszkedésestül. De nagyon jó, hogy ez a poszt végre leleplezte a legveszélyesebb társaságot, a laposföldIZMUSt!

erol 2018.02.19. 09:54:44

Azért arra kíváncsi lennék, hogy mik az ő érveik.

nyikk 2018.02.19. 10:09:30

@erol: Vannak remek jutubos videoik...
Mondjuk a lezeres földgörbület meres a tavak felett elgondolkodtato, oda azert kellene valami rendes magyarazatot talalni.

BiG74 Bodri 2018.02.19. 10:11:03

@András Éles:
Ne szórakozz, olyan hihetetlen türelem a világon nincs!

@Formál de Hidd:
A darwinizmust eddig tudományos alapon csak finomítani lehetett, tudod cáfolni?

carlbadog 2018.02.19. 10:12:52

@Formál de Hidd: Hol állította Darwin azt, hogy a majomtól származik az ember?

szepipiktor 2018.02.19. 10:20:16

Érdekes írás, nem arra öszörnöz, hogy a lexikális tudás alapján próbáljuk meggyőzni a mindettagadókat, hanem olyan ötleteke, példákat ír le, ami ugye nem megoldható.
Tényleg az a megoldás, hogy utazgassunk másodmagunkkal Ausztráliába eget nézni, a sarkvidékre és még sok másik megvalósíthatalan tipp az érvelésre:
Önmagában nem kell, nem szabad ezzel a halmazzal vitázni!
Értelmetlen, mert bármit mondhaysz, az ellen kisiklanak, már nem is akarnak azzal a ponttal vitatkozni, hanem nyitnak egy másikat, ha arra adsz választ, megint siklanak és írgy tovább!
A laposföldhívők, a nemjártunkaholdon meg a többi fan nem akar vitázni! Ha beleállsz, magadat minősíted le.
Mondok egy példát:
A zagyagyúak hisznek abban, hogy a nagy hőség meglágyítja az acélszerkezeteket. De ha az ikertornyokról van szó, ugyanazok már nem, hanem aláaknázták, mert a hő nem lágyíthatja meg! Ha mégis mutatsz nagy hőséget, akkor cáfolják, hogy a kerozin erre képes lenne! Ha megmutatod egy telitankos utasszállító üzemanyagmennyiségét, akkor azt hozzák, hogy a kerozin nem is ég...
Nem érdemes!
Ha sarki meg ausztrál utazással próbálunk érvelni, az öngól, mert nem igazolható.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.19. 10:27:29

@szepipiktor:
Nem.
Nem azt cáfolják meg, hogy a hő nem lágyítja meg a fémet.
ŐK azt állítják (mellesleg jogosan), hogy a kerozin égési hőmérséklete nem elég ahhoz, hogy a beton acélt meglágyítsa, ami a tények szerint helytálló.

Könnyen elkaptuk, uram! 2018.02.19. 10:28:57

@Formál de Hidd: szinte bármi után odateheted az izmust. Matolcsyzmus, Orbánizmus, illiberalizmus, formál de hiddizmus. Mind veszélyes?

BruceTheHoon 2018.02.19. 10:39:25

"egy pici, ám nagyon hangos kisebbség megmagyarázhatatlan módon mégis ragaszkodik a lapos Föld elképzeléshez"

Megmagyarázhatatlan, ugyan már. Ezek az emlékezetes szaúdi főmufti esetleges kivételével trollok, akik jól szórakoznak azokon az autistákon, akik komolyan veszik őket és vitatkoznak velük.

teéjesenmindegy 2018.02.19. 10:41:44

Szerintem egy zseni volt, aki ezt a laposföld dolgot kitalálta. Konferenciákat szerveznek, nyilván meghívják egy csomó műsorba szerepelni, a média felhasználja a jogdíjas képeiket, stb. Tök jól megélnek belőle.

BruceTheHoon 2018.02.19. 10:43:39

@Berelhetoreklamfelulet: "a kerozin égési hőmérséklete nem elég ahhoz, hogy a beton acélt meglágyítsa"
Nem ezt állítják, hanem tényleg azt, hogy nem tudja _megolvasztani_, google: jet fuel cannot melt steel beams. A "meglágyítani" viszont nem egy olyan határ, mint a "megolvasztani", amit vagy átlép egy hőmérséklet, vagy sem, száz fokon az acél lágyabb, mint húsz fokon, csak nem sokkal. Azt kellene állítaniuk, hogy a kerozin égési hőmérsékletén az acél nem lágyul meg annyira, hogy az épület leomolhasson, de ilyesmivel nem vesződnek.

BruceTheHoon 2018.02.19. 10:48:28

@carlbadog: "Hol állította Darwin azt, hogy a majomtól származik az ember?"

Descent of Man?
Vagy most lovagolni akarsz a monkey vs. ape álkülönbségen?

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.19. 10:54:20

@BruceTheHoon:
Nem tudom mit erősködsz amúgy. Tény, hogy nem tudja megolvasztani azt, így 100% legit az állításuk, szal miről beszélünk?

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója · http://sunofthebeach.blog.hu 2018.02.19. 10:54:21

Lapos Föld elmélet
Elméletben lehet lapos!

- Te ki vagy?
- A gépen játszom. Te ki vagy?
- A saját világomban ülök.
- Az hol van?
- Hát a világ. Körülöttem.
- Érdekes. Mintha a játékból szólnál ki, amivel játszom.
- Mivel játszol?
- Egy civilizációsépítős játékkal. Neked milyen a világod?
- Épül egy civilizáció, amiben élek.
- Lehet, hogy te egy karakter vagy, aki kibeszél. Programhiba?
- Nekem nyílt egy különleges csatornám istenhez. Ezért ülök, mert meditálok.
- Milyen a világod?
- Egy nagyon szép bolygón élek. Vannak hűholdjaink is. Miért? Te hogyan látod a világomat?
- Térben látom, de valójában a világod lapos.

- Mi a véleményed a Földgömb elméletről?
- Itt a 2.dimenzióban abszolút kitalácónak tekintünk minden hivatalostól eltérő álláspontot. Mindenki tudja, hogy a Föld lapos. Még a gyerekek is tudják.
- De hogyan kommentáljátok azokat, akik nem ezt mondják? Időnként híres emberek is kifejtik ezt a döbbenetes véleményt, miszerint a Föld valójában gömbalakú.
- Ez baromság. A második dimenzióban nincs tér. Különben se nagyon tudjuk elképzelni, hogy gömb lenne. Akkor leesnének a túloldalán.
- A tudósaitok mit mondanak?
- Vannak matematikusaink, akik képesek modellezni a harmadik dimenziót, de ez nagyon távol áll a realitástól. A hétköznapi emberek nem nagyon tudnak mit kezdeni az elméleti fizikával sem. Szóval ameddig valaki be nem bizonyítja, hogy a Föld gömb, addig lapos!

- Mitől függ, hogy a Föld gömb vagy lapos?
- Az érzékelés vetületétől.
- Szerinted?
- Az én érzékelésemben gömb, már ami a külvilágot illeti. De a hétköznapi ember általános világértelmezése két dimenziós, mert nem tudunk repülni. Ha a látóhatárt nézem, van benne egy enyhe görbület, de ez olyan enyhe, hogy mindenki laposnak érzi, még az is, aki a bolygó túloldalán él. Tudjuk, hogy gömb.
- Milyen érzékelési vetületek vannak még?
- Nos meditációban bármi előfordulhat. Lehet, hogy a gömbön és a síkon kívül is vannak még.
- Mi lehet ezeken kívül?
- Például egy pont. Aki abban él, annak még az is meredek, ha megkockáztatod neki, hogy lapos. A lapos föld elmélet híveinek ezt is ajánlom, hogy keressék a kapcsolatot az 1. dimenzióval és egy nagyon fura helyzetben találják magukat!

werinter 2018.02.19. 11:07:10

Már régen rossz, ha valakinek 2018-ban még azt kell bizonygatni, hogy márpedig a Föld nem lapos. Egyébként nem is gömbölyű, hanem geoid, azaz Föld-alakú. :D Ha számolni akarunk vele, akkor egyszerűbb forgási ellipszoidként kezelni, de természetesen gömbként a legegyszerűbb.

stim 2018.02.19. 11:14:30

Nem mindegy, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik.

Szerintem maga ez a laposföld téma úgy ahogy van egy vicc. Egyetlen ismerősöm sincs aki azt hinné, hogy a Föld lapos.

Kedves olvasó, neked van olyan ismerősöd aki szerint a Föld lapos? Már ha nem viccelődtök?

A harc ott kezdődik a hülyeség ellen, hogy nem vesszük komolyan. Napersze mindenki magából indul ki:)

Jakab.gipsz 2018.02.19. 11:17:30

@Ad Dio:

Ám legyen, te tisztességesen kérdeztél tisztességes választ érdemelsz.

Természetesen a földünk nem "lapos", a lapos föld híveket pedig egy egyszerű matek példa segítségével meglehetne győznünk a tévedéseikről.

Csakhogy erre a bizonyításra senki sem veszi a fáradságot, könnyebb a társadalom egy kicsiny csoportját le hülyézni és parttalan vitát generálni, rá mutatva látjátok milyen hülyék is vannak, mi normálisak viszont tudjuk az igazat.

Ez a helyzet.

Ennek a mondva csinált vitának a konklúziója nem más, csak annyi, hogy megerősítse a "gömbölyű föld" híveit a saját felsőbb rendűségükbe, csakhogy ez az álláspont is lehet szamárság.

Azért mert az ha nehezen is, de elképzelhető, hogy mind két koncepció HAMIS !

exterminador 2018.02.19. 11:26:01

Elég értelmetlen bejegyzés, de arra jó volt, hogy előugrasszon néhány más műfajú szerencsétlent: nevezetesen az evolúciótagadót, meg a 911-es összeesküvés-hívőt. Ezek egy kategóriában vannak a laposföldesekkel, de nem veszik észre magukat.

BiG74 Bodri 2018.02.19. 12:21:45

A Föld nem lehet lapos. Ezt néhány dl pálinkával könnyen bizonyítani lehet!

Piszkos Freud 2018.02.19. 12:56:42

Nem értem, micsoda hülyeség az, hogy a föld gömbölyű. Ez természetesen nem igaz. Téveszme. Csak a tudatlanok félrevezetésére jó bugyuta okfejtés.

Piszkos Freud 2018.02.19. 12:57:20

Ja, persze nem is lapos. A föld geoid alakú. :)

MaCS_70 2018.02.19. 13:27:48

Elég elkeserítő, de egy nagyon régi jó barátom is átment laposföldesbe... Két műszaki diplomával, számtalan interkontinentális repülőúttal a háta mögött.

A felsorolt érvekre instant ellenérvei vannak. Eddig egyedül azzal tudtam megingatni a meggyőződését, hogy arra vajon mi a magyarázat, hogy a szélességi körök között vándorolva változik az égbolt látszólagos mozgása.

Meggyőződése szerint a "gömbföld" lényege az, hogy bizonytalanságban tartsák az emberiséget, az evolúció baromság, a gravitáció elvi hibás, a gyógyszerekkel és főleg az oltásokkal tudatosan mérgeznek minket.

:(

MaCS

cselaxi 2018.02.19. 13:52:13

Ha valaki nekem elkezdené bizonygatni a laposföldelméletet, akkor udvariasan, de határozottan elküldeném a pittsába.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.19. 14:03:43

@MaCS_70:
Hát szerintem 2 diplomával ő jobban tudja a dolgot, mint te, így jóval valószínűbb, hogy te vagy a hülye, és ő tudja az igazat, amit annyira szeretne a kormány meg a nagyvállalatok eltitkolni....

vittore 2018.02.19. 15:34:03

@exterminador: Szerintem az evolúció tagadók, meg a lapososok valamint társaik nem összetévesztendők az egészséges szkepticizmussal "megáldott" emberekkel.
Néha azért érdemes más aspektusból is vizsgálni a dolgokat. Íme egy remek, nem elfogult bejegyzés 911 ről: konteo.blogrepublik.eu/2011/03/30/kilenctizenegy/

sas70 2018.02.19. 15:57:00

@Berelhetoreklamfelulet: Csak egy anyag láng hőmérséklete és a zárt téri égéshője között óriási különbség van.
Pont olyan, minthogy a földön állva, szabad szemmel nem lehet látni a föld görbületét sem.
És persze mindenkinek igaza van, csak ilyen módon Zénon axiómáját sem lehetett megcáfolni, hiába volt hülyeség.

$pi$ 2018.02.19. 17:20:54

@Formál de Hidd: "Vannak olyanok is, akik abban a darwinIZMUS nevű hülyeségben hisznek,"

Nincs olyan, hogy "darwinizmus". Ezt csak azok mondogatják, akik nem fogadják el az avolúciót.

"hogy az ember a majomtól származik,"

Darwin soha nem mondta, hogy az ember a majomtól származik.

"így nem is várható tőle több, mint egy állattól. "

Darwin azt sem mondta, hogy nem várható el valami az embertől. A biológia szerint az ember az állatok országába tartozik. Ezt nem Darwin vagy az evolúció elmélete mondja, ezt a klasszikus biológia mondja.

Akármilyen felosztást veszel a biológiában az embereket az állatok közé soroljuk.

hu.wikipedia.org/wiki/Rendszertan_(biol%C3%B3gia)

$pi$ 2018.02.19. 17:24:44

@MaCS_70: "A felsorolt érvekre instant ellenérvei vannak. "

Doxazma. :)

"A doxazma (téveszme, téves eszme, fixa idea) fogalmát egy a gondolkodásban felismerhető, sajátos tartalmi csoport köré szerveződő, irreálisnak ható gondolatképződmény leírására használjuk, melynek igazságához az egyén makacsul ragaszkodik."

hu.wikipedia.org/wiki/Doxazma

Makacs Folt 2018.02.19. 18:04:57

A Földet valójában sohasem hitték laposnak, az Ókorban sem, ez egy újkori hülyeség, ami a jó ég tudja, hogy terjedt el. Már az ókori ember tudta, hogy a Föld gömbölyű, ehhez elég volt a Holdat tanulmányozni, a fázisaiból - amelyek tökéletes körcikkek - rájöttek, hogy az gömb (és itt most ne nyissunk vitát a geoid alakról), tehát a Föld is az kell legyen. Abszolút bizonyítékát pedig Magellán útja adta, folyton nyugat felé haladva visszaért a kiindulópontra. Gyk: lapos Föld esetén ez nem lehetséges.
Azt viszont sokkal inkább hitték, hogy a Föld a Világegyetem középpontja és ezt egy kicsit nagyobb meló volt megcáfolni.

Makacs Folt 2018.02.19. 18:06:41

A Földet valójában sohasem hitték laposnak, az Ókorban sem, ez egy újkori hülyeség, ami a jó ég tudja, hogy terjedt el. Már az ókori ember tudta, hogy a Föld gömbölyű, ehhez elég volt a Holdat tanulmányozni, a fázisaiból - amelyek tökéletes körcikkek - rájöttek, hogy az gömb (és itt most ne nyissunk vitát a geoid alakról), tehát a Föld is az kell legyen. Abszolút bizonyítékát pedig Magellán útja adta, folyton nyugat felé haladva visszaért a kiindulópontra. Gyk: lapos Föld esetén ez nem lehetséges.
Azt viszont sokkal inkább hitték, hogy a Föld a Világegyetem középpontja és ezt egy kicsit nagyobb meló volt megcáfolni.

$pi$ 2018.02.19. 19:43:32

@Makacs Folt: "A Földet valójában sohasem hitték laposnak, az Ókorban sem, ez egy újkori hülyeség, ami a jó ég tudja, hogy terjedt el."

Hát persze, hogy laposnak hitték, hiszen laposnak néz ki. Annak ellenére, hogy Eratosztenész már jóval időszámításunk előtt meglehetősen pontosan meghatározta a föld sugarát sok ember még sokkal később is laposnak gondolta a földet. Miért ne hitték volna, hisz sokan még most is laposnak hiszik.

Attól, hogy egy szűk tudományos elit bizonyítottnak látta, hogy a föld egy gömb a nagy többség hitt benne, hogy lapos. Lapos, négy oszlopon áll, fölötte kristálykupola van, ami felett "égi vizek" vannak.

A bibliában Jób könyvében maga isten mondja el, hogy a föld oszlopokon áll és kupola van felette. Muszlim vallási vezetők is azt állítják, hogy a föld lapos, hiszen ez van a Koránban és a Korán minden szavában igaz.

"Abszolút bizonyítékát pedig Magellán útja adta, folyton nyugat felé haladva visszaért a kiindulópontra."

A hit pont azt jelenti, hogy a bizonyítékok nem számítanak. Akármennyi bizonyíték is van, az emberek simán hisznek valami másban. Az USA lakosságának vagy fele nem hiszi, hogy az evolúció valóság, pedig arra is rengeteg bizonyíték van.

Formál de Hidd 2018.02.19. 21:00:32

@$pi$: Ti evolúcióhívők dogmatikusabbak vagytok mint egy
reformkatolikus és elszántabbak mint egy kriptocionista. Legtöbben a "darwinizmus hülyeség" hívószóra ugrottatok rá. De azért a laposföldeseket lehet ekézni, igaz? Egyébként szinte mindegy, milyen szofisztikáltan fogalmazott Darwin (Marx, Engels, Lenin stb.), hiszen az emberek mindig az egyszerű, könnyen skandálható axiómákra a legvevőbbek, és bizony, egy átlag-materialista szerint az ember igenis a majomtól származik. Neki magyarázd el, ha tudod, ne nekem.

2018.02.20. 02:37:22

@Fritz Gerlich: Amerika a lapos Föld hívők igazi hazája. Ott elég sokan azzal töltik a szabadidejüket, hogy Bigfootra vadásznak, UFO-kat keresnek vagy a Föld laposságáról értekeznek.

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Magyarország Europa jövője.: Ne csodálkozz. Az nem hír, ha egy fiú nadrágban megy iskolába. Az már igen, ha szoknyában. A genderőrült libbant sajtó meg hájpolja. Már várom a híreket arról a ház... (2018.07.18. 01:07) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Magyarország Europa jövője.: @Ekrü: "Kétlem,hogy a fiúk úgy képzelnék el az egyenjogúságukat,hogy szoknyát akarnának hordani. :)) " Pedig ez a cel. O most legnepszerubb kisfiu a neten: www.life.hu/intim/20180716-11-eves-kisfiu... (2018.07.17. 22:14) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Ménár Atya: Korunk égető problémája, a szoknya fiúknak. Holnap szoknyában megyek focizni, és amúgy szülni is akarok. Mert mi ez a kirekesztés................ B+ Azt hiszem kezdünk jóléti társadalom lenni. A fia... (2018.07.17. 21:48) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: A közterület privát célú bekamerázása valóban más. Ott biztonsági megfigyelés zajlik, egy privát fényképen meg látszanak az utcán levő emberek. Ez utóbbi természetes, ezen kiakadni túlzás. E... (2018.07.17. 21:20) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: Dress code a nőknél is van sok helyen. Eleve az egyenruhás munkák azok a nőknek is azok. Ott a hajviselet is szabályozott. De egy nő se viselhet egy bankban olyan szoknyát, amiből kilóg a fe... (2018.07.17. 21:18) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es