Kívül tágasabb

A világ legtájékozatlanabb országai

2018.02.10. 06:30, Kívül tágasabb , 11 komment

A világ legfejlettebb országai közül néhányban a lakosság nagy része több fontos témát egyáltalán nem ismer jól és teljes tévképzetekben élnek. Mi a helyzet velünk, magyarokkal?

terhes_no_2_foto_pixabay_com_free-photos.jpg

Az Ipsos MORI a The Perils of Perception 2017 kutatásban majdnem 30 ezer embert (egészen pontosan 29133-at) kérdezett meg a saját országa és a világ fontos problémáival kapcsolatban.

Gyilkossági és öngyilkossági ráták, terrorcselekmények által okozott halálesetek, tinik terhessége, külföldi fogvatartottak, oltások és cukorbetegség voltak többek között a kérdések között. A vallásra, a cukor- és alkoholfogyasztásra, vagy éppen a mobiltelefont és a Facebookot használók arányára is rákérdeztek. 

A kutatás eredményei szerint a 38 vizsgált ország szinte mindegyikének lakossága rosszul ítéli meg ezeket a nagyon fontos témákat, természetesen vannak országok, ahol az átlagosnál is rosszabb a helyzet. 

A legtájékozottabbak a skandináv országokban élők, Dánia, Norvégia és Svédország lakói voltak, közülük is a legjobb eredményt a svédek produkálták. A legkevésbé tájékozott pedig a Fülöp-szigetek, Brazília és Dél-Afrika lakossága volt. 

Nagy-Britannia a 9., az USA a 16. lemaradva Oroszországtól, Németországtól és Kínától is. Magyarország a 15. helyen végzett. 

A legérdekesebb téveszmék 

Az Ipsos kutatói összeszedtek pár olyan témát, amiről kifejezetten tévesen vélekedik a nagy átlag. 

Gyilkossági ráta 

Csak a megkérdezettek 7 százaléka véli úgy, hogy kevesebb gyilkosság történik a hazájában, mint 2000-ben, holott az országok többségében jelentősen csökkent az emberölések száma, globálisan például 29 százalékponttal. 

Terrortámadások 

Csak az emberek 19 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt 15 évben kevesebb terrortámadás történt, mint az azt megelőző másfél évtizedben. Holott szinte mindenhol csökkent a számuk, világméretekben például egyenesen a felére. 

Elítélt bevándorlók aránya 

A megkérdezettek úgy tippelték, a hazájuk börtöneiben ülők 28 százaléka bevándorló. A pontos arány ezzel szemben nagyjából a fele, 15 százalék. 

Tinédzserkori terhesség

A világon szinte mindenhol túlbecsülik a tiniterhességek arányát, olyannyira, hogy a világátlagot 20 százaléknak (!) gondolják az emberek, amikor a valóságban annak a töredéke, 2 százalék. 

Vannak országok, ahol egyenesen az a tévképzet él az emberekben, hogy a tinilányok fele gyereket szül, amikor a legmagasabb arány az összes vizsgált országot figyelembe véve 6,7 százalék. 

Piálás 

A legtöbben az oroszokat tartják a legtöbb alkoholt fogyasztó nemzetnek, miközben ők csak a 7. helyen állnak. A legtöbbet egyébként a belgák isznak. 

Facebook 

Általában véve is igaz, hogy túlbecsüljük a technológiai függésünket. Például a megkérdezettek úgy vélték, az emberek háromnegyedének (75 százalék) van Facebook-profilja, amikor a valódi arány 46 százalék (nem mintha az olyan kevés lenne). 

Változások egy év alatt 

A 2016-os felméréshez képest is vannak változások. India volt akkor a leginkább tájékozatlan ország, a lista túlsó végén pedig Hollandiát találhattuk. Egy évvel később India négy helyet lépett előre, Hollandia pedig elképesztő módon 19 helyet csúszott vissza. 

A kutatásban 16 és 64 év közötti embereket kérdeztek meg, az interjúkat szeptember 28. és október 19. között vették fel. 

(Fotó: pixabay.com/Free-Photos)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: felmérés Ipsos

A bejegyzés trackback címe:

https://kivultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7113648410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.10. 08:44:02

Ez megint csak játszadozás a statisztikákkal. A skandinávok szopják be és böfögik vissza leghűségesebben a fősodratú lakájmédia és a globalista háttérhatalom szövegét. Ezért persze előkelő helyen szerepelnek egy ilyen felmérésben, ahol a háttérhatalmi dezinformációnak való megfelelést mérik.

Void Bunkoid 2018.02.10. 19:38:17

@karandash: miért, nálunk nem? Csak nálunk a fősodratú lakájmédia az "ellen-háttérhatalom" szerepre aspiráns Oroszország cuccoait tolja.

De legyen igazad, áprilisban derüljön ki, hogy a többség nem hallgat a nálunk aktuális fősodratú lakájmédiára :)

Void Bunkoid 2018.02.10. 19:48:56

@karandash: A "globalista háttérhatalom" meg...már egyszer kifejtettem, a globalizmus mint olyan, egyszerűen velejárója a világ, közlekedés, kommunikáció, gazdaság fejlődésének.

A nemzetállam-koncepcióhoz görcsösen ragaszkodó államvezetések általában szeretnek ezzredéves gyakorlatra hivatkozni, holott a nemzetállam intézménye egy 19. századi találmány, egyszerűen az utak, vasutak, egyre megbízhatóbb posta, ügyintézés és fejlődő ipar tette lehetővé a centralizált, központi törvényhozás és vezetés által irányított nemzetállamok létrejöttét.

Ha emlékszel, eleinte k*rvára derogált is a mindenféle tartományuraknak, hogy a régi jó megszokott feudális rendtől eltérően egységes központi törvényt, pénzt, hivatalokat vezessenek be, és valami holmi picsatávoli megfoghatatlanul távol főváros dirigáljon az ő portájukon.

Na, most ugyanez zajlik csak nagyban, most már azok a távolságok, amik a 19. században észszerűtlenül nagynak tűntek ahhoz, hogy bármiféle intézkedést foganatosítsanak, vagy egységesítsenek, mára eltűntek. Ennyi.

Ez ellen hadakírozni pont olyan, mint a feudális főurak 19. századi harca és dekadenciához való foggal-körömmel ragaszkodása.

A kérdés az, hogy mikor ülsz fel a vonatra. Ha későn, akkor már csak a lépcsőn álldogálhatsz, és nem jut hely az első osztályban - erre jó példa a kapitalista/piacgazdálkodás jellegű dolgokra való kései, 90-es évekbeli áttérésünk. A lapok már rég le lettek osztva, akárhogyan is erőlködtünk, soha a büdös életben nem tudtuk behozni az akkori viszonyok szerinti több évtizedes lemaradást az úgynevezett fejlett, vagy vezető államokhoz képest.

No de akkor külső tényezők (ugye a Szovjetunió...) által voltunk visszafogva évtizedekig.

Most viszont pont nem kellene önként dacból csakazértis lekésni a vonatot, sőt, visszaszállni a jó kis ruszki páncélvonatra.

Hivatásos Beszólóművész 2018.02.10. 21:18:35

Hát, ha ezt nevezzük tájékozottságnak, akkor én is nagyon tájékozatlan vagyok...

A statisztikák nem tudása jelentené a tájékozatlanságot? Biztos ez?

chrisred 2018.02.11. 06:04:27

@Hivatásos Beszólóművész: Hát, ha a közélet egyes területeire vonatkozó információk terén valaki még a nagyságrendekkel sincs tisztában, igen, nevezhetô tâjékozatlannak.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2018.02.11. 14:42:24

Valamilyen szinten ismerni kell a statisztikákat. Mert ha nem, akkor nem vagy tisztában a világ dolgaival, és ezért helyes döntéseket sem tudsz hozni. Ki tudja például, hogy USA-ban olyan 3-4-szer annyi gyilkosság történik egy főre vetítve, mint itthon? Azért mondjuk nem azt kellet volna megkérdezni, hogy a börtönben mennyi a bevándorlók aránya, hanem a színesbőrűek arányát kellett volna kérdezni. Akkor mindjárt jobban eltalálták volna az emberek. (Érdekes, hogy USA-ban BŐRSZÍN szerint tartják nyilván az embereket a hatóságok, így tudhatjuk, hogy például a feketék követik el a nemi erőszakok 65%-át, míg a társadalomban 13%-os az arányuk. Erről még írni sem szabad nálunk, pedig ez is a tájékozottság része.)

lüke 2018.02.11. 16:17:23

Egy kis statisztika ( a konfabulálóknak)
a magyarok 1%- a beszél nyelveket...
hogy tájékozódik,ha nem olvassa el reggel pl online a következőket:
NZZ
NYT
FAZ
Daily mail
Le Monde
Stampa........etc

Jakab.gipsz 2018.02.11. 20:05:05

@Void Bunkoid:

Hú-ha de modern demokratának tetszel lenni, és milyen jó az, hogy ilyen okoska vagy.

A bolondok hajójáról, nem olyan nagy baj ha lemaradunk.

Te csak utazz velük, egy jobb élet reményében, tőlünk minél távolabb és ott oszd az észt.

Void Bunkoid 2018.02.12. 13:21:47

@Jakab.gipsz: az a baj, hogy azt a rendszert, amit most lebolondokhajójázol, ez már egyszer megtörtént az 1920-as években még csak burkoltan, a második világháború során/után rögtön már nyíltan, de érdekes módon a bolondok hajója - habár vadul mindig mondjátok hogy sehova sem megy meg el fog süllyedni, még mindig megy, és fent van a vízen, a világ ellen széllelszemben hugyozó Szovjetunió meg már rég elsüllyedt a történelem mocsarában, pont ugyanúgy, mint ahogyan ez a putyini rendszer is el fog.

Nekünk meg tanulni kellene már a történelemből, túl sokszor elkövettük már azt a hibát, hogy a nagyobb pofájú, jobban tetovált, vagányabb, de hosszú távon észszerűen nézve mindenképpen vesztes mellé álltunk. Most kellene bebizonyítani, hogy képesek vagyunk fejlődni.

horvathviteztamas 2018.02.12. 14:21:17

Gyenge bűvészmutatvány...

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 19:33:20

Inkább arról kellett volna kérdéseket feltenni, hogy hogyan előzhető meg a cukorbetegség? Örökölhető-e a cukorbetegség. Statisztikai adatok folyton változnak ilyen kérdéseket feltenni nem célszerű

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

 • Kovacs Nocraft Jozsefne: @Magyarország Europa jövője.: Ne csodálkozz. Az nem hír, ha egy fiú nadrágban megy iskolába. Az már igen, ha szoknyában. A genderőrült libbant sajtó meg hájpolja. Már várom a híreket arról a ház... (2018.07.18. 01:07) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Magyarország Europa jövője.: @Ekrü: "Kétlem,hogy a fiúk úgy képzelnék el az egyenjogúságukat,hogy szoknyát akarnának hordani. :)) " Pedig ez a cel. O most legnepszerubb kisfiu a neten: www.life.hu/intim/20180716-11-eves-kisfiu... (2018.07.17. 22:14) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Ménár Atya: Korunk égető problémája, a szoknya fiúknak. Holnap szoknyában megyek focizni, és amúgy szülni is akarok. Mert mi ez a kirekesztés................ B+ Azt hiszem kezdünk jóléti társadalom lenni. A fia... (2018.07.17. 21:48) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: A közterület privát célú bekamerázása valóban más. Ott biztonsági megfigyelés zajlik, egy privát fényképen meg látszanak az utcán levő emberek. Ez utóbbi természetes, ezen kiakadni túlzás. E... (2018.07.17. 21:20) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Almandin: @bbrrr: Dress code a nőknél is van sok helyen. Eleve az egyenruhás munkák azok a nőknek is azok. Ott a hajviselet is szabályozott. De egy nő se viselhet egy bankban olyan szoknyát, amiből kilóg a fe... (2018.07.17. 21:18) Betiltsák-e a szoknyaviselést az iskolák?
 • Utolsó 20

Innen szemezgetünk

 • BBC News
 • Telegraph.co.uk
 • the Guardian
 • The Independent
 • MailOnline
 • CNN
 • The New York Times
 • POLITICO
 • The Huffington Post
 • Gawker
 • Vanity Fair
 • New York Post
 • Drudge Report
 • EL PAÍS
 • Chinadaily US Edition
 • elmundo.es