Kívül tágasabb

A világ legtájékozatlanabb országai

2018.02.10. 06:30, Kívül tágasabb , 11 komment

A világ legfejlettebb országai közül néhányban a lakosság nagy része több fontos témát egyáltalán nem ismer jól és teljes tévképzetekben élnek. Mi a helyzet velünk, magyarokkal?

terhes_no_2_foto_pixabay_com_free-photos.jpg

Az Ipsos MORI a The Perils of Perception 2017 kutatásban majdnem 30 ezer embert (egészen pontosan 29133-at) kérdezett meg a saját országa és a világ fontos problémáival kapcsolatban.

Gyilkossági és öngyilkossági ráták, terrorcselekmények által okozott halálesetek, tinik terhessége, külföldi fogvatartottak, oltások és cukorbetegség voltak többek között a kérdések között. A vallásra, a cukor- és alkoholfogyasztásra, vagy éppen a mobiltelefont és a Facebookot használók arányára is rákérdeztek. 

A kutatás eredményei szerint a 38 vizsgált ország szinte mindegyikének lakossága rosszul ítéli meg ezeket a nagyon fontos témákat, természetesen vannak országok, ahol az átlagosnál is rosszabb a helyzet. 

A legtájékozottabbak a skandináv országokban élők, Dánia, Norvégia és Svédország lakói voltak, közülük is a legjobb eredményt a svédek produkálták. A legkevésbé tájékozott pedig a Fülöp-szigetek, Brazília és Dél-Afrika lakossága volt. 

Nagy-Britannia a 9., az USA a 16. lemaradva Oroszországtól, Németországtól és Kínától is. Magyarország a 15. helyen végzett. 

A legérdekesebb téveszmék 

Az Ipsos kutatói összeszedtek pár olyan témát, amiről kifejezetten tévesen vélekedik a nagy átlag. 

Gyilkossági ráta 

Csak a megkérdezettek 7 százaléka véli úgy, hogy kevesebb gyilkosság történik a hazájában, mint 2000-ben, holott az országok többségében jelentősen csökkent az emberölések száma, globálisan például 29 százalékponttal. 

Terrortámadások 

Csak az emberek 19 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt 15 évben kevesebb terrortámadás történt, mint az azt megelőző másfél évtizedben. Holott szinte mindenhol csökkent a számuk, világméretekben például egyenesen a felére. 

Elítélt bevándorlók aránya 

A megkérdezettek úgy tippelték, a hazájuk börtöneiben ülők 28 százaléka bevándorló. A pontos arány ezzel szemben nagyjából a fele, 15 százalék. 

Tinédzserkori terhesség

A világon szinte mindenhol túlbecsülik a tiniterhességek arányát, olyannyira, hogy a világátlagot 20 százaléknak (!) gondolják az emberek, amikor a valóságban annak a töredéke, 2 százalék. 

Vannak országok, ahol egyenesen az a tévképzet él az emberekben, hogy a tinilányok fele gyereket szül, amikor a legmagasabb arány az összes vizsgált országot figyelembe véve 6,7 százalék. 

Piálás 

A legtöbben az oroszokat tartják a legtöbb alkoholt fogyasztó nemzetnek, miközben ők csak a 7. helyen állnak. A legtöbbet egyébként a belgák isznak. 

Facebook 

Általában véve is igaz, hogy túlbecsüljük a technológiai függésünket. Például a megkérdezettek úgy vélték, az emberek háromnegyedének (75 százalék) van Facebook-profilja, amikor a valódi arány 46 százalék (nem mintha az olyan kevés lenne). 

Változások egy év alatt 

A 2016-os felméréshez képest is vannak változások. India volt akkor a leginkább tájékozatlan ország, a lista túlsó végén pedig Hollandiát találhattuk. Egy évvel később India négy helyet lépett előre, Hollandia pedig elképesztő módon 19 helyet csúszott vissza. 

A kutatásban 16 és 64 év közötti embereket kérdeztek meg, az interjúkat szeptember 28. és október 19. között vették fel. 

(Fotó: pixabay.com/Free-Photos)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: felmérés Ipsos

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása